Artikeln är ett samarbete med Stenbolaget
Bilder: Konradssons kakel
Bilder: Konradssons kakel

Lägg klinkergolv

Golv

Vill du förnya hemmet? Varför inte lägga ett nytt klinkergolv? Stenbolaget har många fina klinkergolv att välja mellan. 

Annons

Golv är en viktig inredningsdetalj i hemmet och du kan enkelt fräscha upp ett rum genom att lägga ett nytt golv. Att lägga klinkergolv själv på torra ytor är inga problem om man är en van hemmafixare. Är du nybörjare och ska lägga klinkerplattor för första gången så bör du välja en liten yta, som tillexempel en hall.

Det bästa underlaget för ett klinkergolv är en betongplatta, men det går utmärkt att lägga klinker på brädgolv eller på en plastmatta. Klinkergolv tål vätska och är lätta att torka av, och passar därför utmärkt i hall, badrum eller i tvättstuga, men är lika snygga i kök eller vardagsrum.

Klinker finns i många olika format, färger och ytstrukturer så tänk på att välja plattor som är lämpade för det golv det gäller. Att lägga klinker i vardagsrummet är inte lika vanligt som i kök och badrum men kan vara ett roligt sätt att förnya rummet.

Klinkergolv en uppåtgående trend

I Sverige är det vanligare med trägolv i hemmet men trenden för klinkergolv är uppåtgående och på senare tid har klinkerplattor blivit ett allt vanligare golvval. Många vill ha hållbara och miljövänliga naturmaterial hemma. Keramiken i klinkergolv är rent naturmaterial som inte luktar eller innehåller några skadliga ämnen. Plattorna är gjorda av bränd lera, och leran utgörs av vatten och nedbrutet naturmaterial.

Stenbolaget har ett brett utbud av klinker till bra pris. Plattorna är från märket Konradssons och Stenbolagets egna produktserie EcoStone. EcoStone är granatkeramik tillverkad med upp till 41,73 procent återvunnet material. EcoStone är uteklinker och passar utmärkt som tillexempel poolsten eller uterum.

Sommarens snyggaste klinkergolv

Två av de hetaste trenderna i år är hexagonmönstrade plattor och marockanska mönster. Här är ett urval av fina klinkerplattor att låta dig inspireras av.

Hexatile en sexkantig klinkerplatta som passar bra i hallen eller som köksgolv. Plattorna finns i färgerna svart och vit, och finns i två storlekar.


Le Crete
är en snygg klinker i åttakantig utforming. Le Crete finns i svart och vitt med flera dekorativa tozz-plattor. Le Crete Quadro är en fyrkantig klinker som har måtten 20x20 centimeter. Finns både som enfärgade och mönstrade klinkerplattor. Plattorna passar både i kök och i badrum.


Terra
är en stor klinkerserie som finns i kvadrat- och hexagonform.
Terra finns i färgerna beige, grå brun och gråsvart. Plattorna passar bra i hallen och i badrummet.


Start
är en kakel- och klinkerserie som finns i tre olika storlekar. Golvplattorna är frosttåliga och passar därför extra bra i utemiljö. 
Jura Beige
är en granitkeramik som efterliknar Jurakalkstenen från Tyskland. Tack vara den sträva ytbehandlingen går denna produkt utmärkt att lägga både inom- och utomhus.
Patchwork
är en dekorativ klinkerserie som finns i tre färger - grey, mix och black/white.


Annons
16 juli 2015

0 Kommentarer

0

Vilken ytbehandling är bäst för trägolvet?

Du har precis slipat det gamla trägolvet, eller kanske rentav lagt ett nytt, så nu funderar du på vilken behandling som är bäst: olja, lack, vax, såpa...

0

Lätta golv att lägga själv

Massiva trägolv, parkett och linoleum är numera ingen match för den som lägger golvet själv. Välj och vraka bland material och färger. Våga tänka nytt!

0

Nytt golv i höst

Ett nytt golv kan ge ett rum ett stort lyft. Men vad ska man välja? Vi har tagit reda på årets trender på golvfronten.

0

Lägg trägolvet själv

Trägolv går aldrig ur tiden! Trä ger en varm känsla åt ett rum och är dessutom skönt att gå på. Lägg in ett flytande trägolv.

0

Kärlek till klinker

I det nyförvärvade huset var köket och många golvytor i behov av förnyelse. Ett, i Sverige ganska djärvt, men snyggt och praktiskt grepp blev att använd...

0

Heltäckt inte längre så otäckt?

I 20 år har heltäckningsmattan varit ganska osynlig i svenska hem, men nu är den på väg tillbaka, till vissas förtjusning och andras fasa.

0

Sladdlöst hemma

Här finner du goda råd för vad du behöver tänka på om du vill dra elledningarna under golvet.

0

Golven du inte trodde fanns

Har du tröttnat på ditt golv? Våga satsa på något nytt och annorlunda. Varför inte ett golv i plast, glas, keramik eller trä i nya trendiga varianter.

0

Golven du inte trodde fanns

Har du tröttnat på ditt golv? Våga satsa på något nytt och annorlunda. Varför inte ett golv i plast, glas, keramik eller trä i nya trendiga varianter.