Inredaren Mija Kinning ger sina bästa tips för hallen.
Inredaren Mija Kinning ger sina bästa tips för hallen. Foto: Mija Kinning Ålder: 48. Familj: Gift med Björn, bonusbarnen Christopher och Casper. Gör: Programledare och inredare. Bor: I Lomma och Stockholm. Aktuell: Med boken ”Hus helt enkelt – bygga och inreda” (Roos & Tegnér).

Smart förvaring och tips för att inreda hallen

Inredning

Ordning i hallen är många familjers stora dröm – men ibland kan det vara svårt att få till bra förvaring. Inredaren Mija Kinning delar med sig av sina bästa tips för hallen.

Annons

När tv- och bokaktuella Mija Kinning (inredare i tv-programmen ”Roomservice” och ”Bygglov”) fick uppdraget att rita ett hus för ”Roomservice” ville hon få ut det mesta av projektet. 

– Tanken var att byggprojektet skulle visas i sex avsnitt på tv och det tyckte jag var alldeles för lite tid för att redovisa detta fantastiska projekt, säger Mija. 

– Därför frågade jag om jag fick göra en bok parallellt med byggprocessen och det fick jag. 

Resultatet blev den vackra och idérika boken ”Hus helt enkelt – bygga och inreda”, där Mija bland annat tar upp ämnet smart förvaring i hallen.

Vad är viktigast för dig med just hallen?

– Hallen är det första du ser och redan här ska det vara tydligt vem som bor i huset, det ska kännas personligt. För mig är gränslösheten viktig. Därför lät jag ytterdörren vara helt i glas, det ger total in- och utsyn och det finns ingen gräns mellan dörr och golv, säger Mija.

– Likadant är det med fönstren som också går från golv till tak, utan gränser. Jag gillar öppna ytor och hallen ska inte kännas instängd. Ljuset i hallen är viktigt och jag ville ha bra och praktisk belysning i taket, men även dekorativ belysning i form av en snygg lampa.  

Hur tänkte du när du planerade den smarta förvaringen?

– I hallen möts öppen förvaring och dold förvaring. På vänster sida finns snygga platsbyggda skåp under trappan, perfekt för sko- och klädförvaring och på den högra sidan sitter det öppna förvaringskuber på väggen. I dem finns plats för nycklar, sjalar och andra saker som du använder dagligen och som du kan förvara i vackra askar och snygga korgar. 

Vad är du allra mest nöjd med i den här hallen?

– Den helglasade ytterdörren och att vi använt outnyttjade ”döda” ytor under trappan till snygg och smart förvaring. 

Vad har du för experttips till familjen som köpt sin drömtomt och ska bygga hus?

Annons

– Var väldigt tydliga med vad era behov är. Hur vill ni använda ert hus? När det gäller förvaring, tänk igenom smart förvaring redan på ritstadiet. Vill ni ha en torkställning i tvättstugan så rita in den i byggplanen från början. Var inte rädda för att anlita professionell hjälp för att planera och rita, tipsar Mija.

– Sist men inte minst, våga gå på er egen känsla för att få en personlig avbild av er som bor i huset. Satsa på föremål som betyder mycket för just dig och din familj, det kan vara alltifrån dimrar till handtag, det ger en personlig prägel. 

 

Mijas 3 bästa halltips:

  1. Ljuset. Belysningen i hallen är det första vi ser när vi hälsar på hos någon. 
  2. Dold förvaring. Satsa på dold förvaring, det skapar trevligare stämning än totalt kaos.
  3. Vackra korgar. Skapa gärna en plats för varje sak, till exempel en korg för sjalar, ett fat för nycklar och så vidare. 

 

Förvaring under trappan 

Så gjorde Mija:

Väggen med de infällda garderoberna byggde vi i mdf. Garderobsdjupet är 60 cm, vilket gav oss ett utrymme på ca 40 cm till ett lönnskåp, som sträcker sig under och längs med hela trappan. Det blir en bonusförvaring – man anar knappt att det finns något bakom! De olika garderoberna på skenor är också i mdf. Den första och lägsta är till för att sitta på – jag klädde en tunn mdf-skiva i skinn. Här finns även plats för skor och skovård. 

Nästa är för skoförvaring, mittengarderoben är till för liggande kläder och nästa är för hängande kläder. Den sista är en spegel där baksidan består av kork. Där kan man sätta upp meddelanden och kom ihåg-lappar. Jag satte de vackra mässingknopparna diagonalt för att få ett snyggt slutresultat. Allt är målat i samma vita färg som resten av huset för att smälta in.

  

Kuber på väggen

Så gjorde Mija:

I den här hallen använde vi färdiga kuber från Mio. Ryggstyckena är tillverkade av mdf, som vi målade i samma färg för att få en snygg montering på väggen. Om man vill så kan man sätta små vinkeljärn i stället. 

Det går förstås också att tillverka kuberna själv – i så fall är mdf (19 eller 22 mm) ett utmärkt material.  Folieringen från Systemtext är som ett nät i mässingfärg, som vi klädde in kuberna med. Sedan var det bara att skruva upp kuberna på väggen, en lösning som funkar lika bra i vardagsrummet. Kuber kan man göra fantastiskt smarta saker med!

 

 

Mija Kinning

Ålder: 48. 

Familj: Gift med Björn, bonusbarnen Christopher och Casper.

Gör: Programledare och inredare.

Bor: I Lomma och Stockholm.

Aktuell: Med boken ”Hus helt enkelt – bygga och inreda” (Roos & Tegnér).

 

Mija Kinnings nya bok "Hus helt enkelt".

9 september 2015

1 Kommentarer

2016-09-27
Linda
0

Så får du perfekt ljus i ditt hus – rum för rum

Alla rum fyller olika funktioner och kräver olika slags belysning för att fungera optimalt. Här är guiden till hela husets belysning (och de bästa...

0

Vårens nyheter på Ikea

Textilier i slitstarka naturmaterial, barnrumsmöbler i furu och en smart bäddsoffa med moduler – här är en smygtitt på aprilnyheterna på Ikea.

0

Ditt doftljus kan ge dig cancer

En ny studie visar att doftljus kan vara skadligt för hälsan – de kan nämligen utsöndra cancerframkallande ämnen.

0

Keramikern Lisa Larson: "Jag har mer idéer än tid"

Runda katter, kurviga damer och förstås de populära lejonen. Lisa Larsons tidlösa figurer har prytt våra hem i decennier. Hon fyller 85 i år men har...

1

Smygkika på Ikeas februarinyheter

Mönstrade textilier, en rustik köksnyhet, piedestaler för växter och mycket mer – vi ger dig en förhandstitt på Ikeas härliga februarinyheter.

0

Tips för att rama in bilder och foton

Ska du rama in bilder, foton eller affischer, kanske till en tavelvägg? Här är rammakarens bästa tips för att välja rätt ram, passepartout och inramning...

0

10 roliga saker till hemmet du inte visste att du behöver

Visste du att det finns speciella lökbrillor man ska ha när man hackar lök? Här är prylarna du inte visste att du behöver förrän nu.

0

Gör dina egna dekorationer till Halloween

Har du förlorat inspirationen när det gäller nya dekorationer till Halloween? Vi har samlat 10 enkla Halloween-dekorationer som du kan göra själv.

0

Smygkika på Ikeas julnyheter

Längtar du till julen lika mycket som vi gör? Här kan du få en smygtitt på Ikeas fantastiska julsortiment, det finns massvis av härliga nyheter!