Annons
Angelica och Stefan målade upp flera olika färgskisser innan de kom fram till den perfekta kombinationen!
Angelica och Stefan målade upp flera olika färgskisser innan de kom fram till den perfekta kombinationen!

Vi målade om huset själva

Måla och färg

Vi i Villas bloggare Angelica och hennes sambo Stefan tittade på många hus innan de bestämde vilka kulörer de skulle måla sitt i. Sedan skrapade, skrapade, skrapade de och målade en hel sommar. Nu är halva huset färdigt.

Annons
Historien om Lilla kråkslottet började när Angelica och hennes sambo hade bott tillsammans i hans lilla hus ett slag. Angelica längtade enormt efter något större och de tittade på många hus. Men inget föll i smaken.

Så en dag såg hon det gamla, väldigt renoveringsbehövande stationshuset, en bit från Hudiksvall.

–Jag skickade iväg ett sms på skoj till Stefan: "här är det!".

Även om det kändes lite väl projektigt så åkte de iväg för att titta på huset. På den första visningen tänkte den ena ”wow!” och den andra ”oj!”. På den andra blev det tvärtom. Men efter det var de överens: De skulle ha huset och de skulle renovera det själva så mycket de bara kunde.

–Jag har renoverat en del förut och mitt största intresse är att måla och tapetsera och att jobba fysiskt och kreativt. Jag har ett behov av det. Stefan är likadan. Han gillar också att snickra och att hitta sina egna lösningar, säger Angelica.


Före

Det här hände hösten 2009. Sedan dess har Stefan och Angelica brutit upp alla golv på nedervåningen för att installera nytt värmesystem och dessutom bygger de för att inreda en tvättstuga. I somras började de det stora fasadprojektet.

– Vi åkte runt och tittade på andra hus på helgerna för att få inspiration. Sedan ritade vi upp olika färgkombinationer och provade oss fram. Vi ville bevara husets historia men inte överdrivet eftersom det ändå var vi som skulle se det och leva i det varje dag.

När huset var i sitt glans dagar hade det väldigt starka kulörer. Dem valde Angelica och Stefan bort. De målade några fönster i en röd färg men dem ska de nu måla över i en mörkare grå.

– Det blev för starkt på så många fönster. Jag tröttnade.

Nu i sommar ska de två återstående väggarna bli klara. Den gamla färgen hänger som torkad krokodilhud och längtar efter att bli bortskrapad.

– Jag tror att det kommer att gå lättare nu. Vi har lärt oss hur man gör.

De har också lärt sig i vilken takt de ska jobba med huset.

– Jag tänkte innan: Antingen blir det jättebra eller så blir det renoveringsseparation. Men vi pratade väldigt noga igenom hur vi skulle jobba och det går jättebra. Har vi ingen lust att jobba en dag, gör vi inte det. Det får inte kännas som en plikt utan det ska vara roligt.

Annons

Efter

Angelica om nya fasaden:

Bäst? Huset ger ett helt annat intryck! Nu ser det ut som ett riktigt hus och arbetet vi gjort håller fasaden i skick i många, många år till!

Sämst? Ett hårt fysiskt arbete. ALL färg skulle skrapas bort innan vi kunde måla

Extra bonus? Ett bättre värde på huset, vi kan glädjas åt att vi faktiskt gjort det själva och vi har fått mycket armmuskler!

Angelicas bästa målarknep:

1. Ta god tid på dig/er att välja färger, måla upp en bild för att se hur det blir och hur färgerna gör sig tillsammans.

2. Använd bra skrapredskap och penslar! Det må kosta lite mer men ger ett finare och bättre resultat i längden!

3. Vi köpte en speedheater, den värmer färgen som lätt skrapas bort! Vårt hittills bästa köp! Med den spar vi otroligt många arbetstimmar.

4. Ta hjälp av familj och vänner så går det fortare!

5. Lägg upp delmål i målandet. Istället för att bli trött av att se ALLT jobb, kan man se den del man tänkt göra för stunden!


Fakta:

Här bor: Angelica och Stefan (och varannan helg Stefans dotter)
Storlek: 140 kvm/våning
Byggt: 1887
Tidsåtgång: 2 månader
Kostnad: Färg, skrapor och redskap 20 000 - 30 000 kronor.
Färgtyp: Alcro Bestå täckfärg
KULÖRER:
Fasad:
Äggskal
Fönsterfoder: Varmgrå och Askmoln
Fönsterkarm: NCS JS 5040-Y9OR

5 maj 2011

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons