Välj rätt färg när du målar om

Läs vad de olika färgerna står för innan du målar om eller köper nya textilier till ditt hem.


Att färger har stor betydelse och påverkar människors sinnestämningar och hälsa har länge varit känt bland experter, men först nu börjar kunskapen nå ut till allmänheten.

Det finns flera faktorer som bestämmer hur vi uppfattar en färg. Vilken struktur har den yta som återkastar färgen? Vilken kvalitet har tapeten, textilien eller målarfärgen?

T ex absorberar grova tyger ljus vilket ger ett helt annat intryck än tunna, lätta tyger i exakt samma färg.

Kanske bara i hjärnan

Färgen finns i betraktarens öga, du kanske inte ser samma blåa färg som den som står bredvid och tittar. Även vår egen smak påverkar färgupplevelsen.
Forskare menar att färg egentligen bara existerar i människors och andra levande varelsers hjärnor.

Färg och ljus är vårt sätt att uppfatta olika strålning som når ögats näthinna. Men de fysiologiska processerna bakom färgseendet är inte helt klarlagda. Forskarna har flera olika teorier.

Vissa anser att färger är energivågor med olika frekvens och våglängd som stimulerar kropp och sinnesstämning på olika sätt, beroende på vilken eller vilka färger vi ser omkring oss.

Varje dag har en egen färg

I Fjärran Östern och Indiens folklore har man känt till färgers betydelse för människors hälsa i årtusenden. Där finns också speciella färgkoder, som är kända av alla och brukas vid olika tillfällen. T ex, delas veckans dagar av tradition in i färger. Att klä sig i den färg som veckodagen representerar är vanligt.

Enligt thailändsk folklore är färgschemat som följer:

måndag – gult
tisdag – rosa
onsdag – grönt
torsdag – orange
fredag – ljusblått
lördag – lila
söndag – rött

Svart och mörkblått anses traditionellt som mycket auktoritärt och används inte alls eller mycket sparsamt.

Färg för hälsan

Fler och fler här i väst använder nu färger medvetet för sin egen och andras hälsa. På senare tid har färgernas kraft uppmärksammats av läkarvetenskapen, psykiatrin, större företag samt mode- och reklambranschen. Färger kan med häpnadsväckande resultat användas på livets mest skiftande områden.

Nu finns också särskilda färgterapeuter som använder sig av färgat ljus för att bota både psykiska och fysiska åkommor.

Man menar att regnbågens färgspektra utövar ett ännu outforskat men stort inflytande på livets alla områden, från fysisk, mental och känslomässig hälsa till personliga relationer!

Kan färger säga oss något om oss själva? Om de människor vi har omkring oss?

Kan trendfärgerna rent av berätta något om strömningarna i samhället? Läs vad de olika färgerna står för nedan och döm själv.

Blått

Blått representerar tro och barmhärtighet inom kristendomen. Det är fridens och intellektets färg som står för vatten, svalka och oändlighet. Ljusblått verkar lugnande, feberdämpande och något kylande. Färgen främjar kreativitet och kommunikation.

Rött

Rött ger ett varmt intryck. Färgen är energigivande och sätter fart på
blodcirkulationen, rött främjar prestation på kort tid, t ex, sporttävlingar och är den färg som anses sexigast.

Rött står för livskraft, energi, krig och manlighet. Rött är den färg som framkallar starkast känslor. Docent Rikard Küler på Miljöpsykologiska
Enheten på Lunds Universitet har i en avhandling fastställt att röda rum jämfört med blå rum, gör oss mer aktiva och ökar hjärtverksamheten.

Grönt

Grönt är en lugnande färg som symboliserar natur, växande, kretslopp och ekologi. Ljusgrönt anses ge ökad livsglädje och välmående.

Gult

Gult står för intellekt och kommunikation – tänk bara på brevlådor, Gula sidorna, Gula tidningen. Färgen kan förbättra minne och förståelse, höja den intellektuella kapaciteten och stärka nerver och hjärna, men den kan också betyda svek.

Lila

Lila anses vara andligt upplysande, ge bättre sömn och verka smärtstillande.

Rosa

Rosa står för kravlös kärlek och bättre självkänsla.

Silver

Silver fungerar bra mot stress och känslomässig obalans.

Färgterapi

Färgterapi används främst mot depressioner. Karl Ryberg på Monocrom i Stockholm har tagit fram en metod med laser och hologram. Man sitter som i ett stort vitt ”ägg”, ljuset kommer snett bakifrån och landar på ”ägget” som ger en effekt av att man har en vit kåpa på sig. Vilket innebär att man inte blir direkt bestrålad – meningen är att man bara ska få in ljuset via ögonen.

Pågående forskning visar på att man med hjälp av färger kan påverka kroppen ner i minsta cell. Våra celler och atomstrukturer reagerar olika på olika färgnyanser. Röda färger anses t ex hjälpa mot ärrbildning, ultraviolett ljus mot karies och psoriasis och blått ljus mot gulsotssjuka spädbarn. Dessa metoder används redan i dag på sjukhusen.

Referenser

Det finns en mängd forskning om färgernas påverkan, en del daterad så långt bak som till 1700-talet- tyvärr är forskningen inte samordnad, utan uppdelad på olika användningsområden som byggindustri, mode/textil, psykologi/medicin, menar Karl Ryberg på Monocrom.

Berit Bergström, fd handläggare på Färgvetenskapliga Institutet, nu VD för Färgskolan i Stockholm, säger att det är helt klart att färger påverkar –
färger har en avgörande roll för vårt välbefinnande, men upplevelsen av en färg kan också vara personlig, beroende på tidigare erfarenheter.

Docent Rikard Küler på Miljöpsykologiska Enheten på Lunds Universitet har i en avhandling fastställt att röda rum jämfört med blå rum, gör oss mer aktiva och ökar hjärtverksamheten.

Sverige är ett av de länder som hunnit längst inom färgforskning, för några år sedan ordnades en internationell konferens i Göteborg ”Colour and psychology”, med 140 forskare från hela världen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar