Annons

Utvändig färgplanering

Måla och färg

Vilken färg ska husets fasad egentligen ha? Gammeldags smutsgult eller pastellrosa? Råd och tips får du här.

Annons

Måleriet är för ögat vad musiken är för örat. Det ska vara njutbart, därför går det inte att alla spelar på gehör. Många villabebyggelser har under de senaste årtiondena mist sin identitet och särart genom ovarsam utvändig färgsättning. Ogenomtänkta färgsättningar av villor "drabbar" både omkringliggande hus och dem som vistas och bor i området. Avsaknaden av "översiktlig färgplanering" vid renovering, underhåll och nyproduktion är uppenbar.

Naturen är den bästa färgsättaren - tänk om landets villor blev färgsatta på ett lika genomtänkt sätt. Det krävs stor kunskap vid utvändig målning, både vad det gäller materialval och kulörval. Jag vill påstå att valet av färgmaterial är den minst besvärliga delen. När man väl bestämt sig för vilket utseende, underhåll och vilken kostnad för villan som önskas, så finns det idag flera bra målningssystem att välja bland.

Även miljömässigt förbättras materialen ständigt, miljöfarliga ämnen rensas bort i takt med att vi får nya kunskaper. Exempel på ämnen som är borttagna är bly och kadmiumpigment. Terpentin, mjukgörare, klorhaltiga bindemedel m m används mycket lite.

Den positiva utvecklingen av nya målarfärger utan eller med reducerad mängd lösningsmedel är mycket glädjande.

Svårt välja rätt kulör

När det gäller kulörval blir der genast besvärligare att hitta rätt. Den färg vi uppfattar på ett hus påverkas av ljus, bakgrund, betraktningsavstånd och en rad andra faktorer, och stämmer sällan med det lilla färgprovet.
En kulör kan se vacker ut på ett sådant, men när sedan färgen kommer upp på en stor yta kan det se förskräckligt ut.

När vi använder oss av färgprover som vägledning, måste vi beakta att betraktningssituationen avviker på alla tänkbara sätt från den, där den valda färgen så småningom ska uppfattas.

Ljuset utomhus är mångdubbelt starkare än inomhus. Bakgrunden i form av naturen eller annan bebyggelse är relativ mörk, medan färgprovet sitter monterat på ett vitt papper eller ses mot en ljus bordsskiva. Dessutom ses färgprovet ofta tillsammans med andra färgprover, som påverkar vår uppfattning av färgen.

Kontrastskillnader

Den kulör vi uppfattar hos ett färgprov på vit botten är mörkare och mindre färgstark än när samma färg är uppmålad på en fasad. Skillnaden beror på kontrastförstärkningen mellan provet och dess vita bakgrund. Mot det vita pappret ser vi en svarthet i provet. När färgen sedan målats upp på fasaden försvinner svartheten och färgen blir klarare och mera kulört. Ett brunmurrigt färgprov kan visa sig ge en vacker gul fasad, medan ett vackert gult färgprov kan göra den skrikigt knallgul.
Detta fenomen kan motverkas till en del genom att färgprovet placeras mot en mörkare grå bakgrund.

Vad är en färgplan?

En färgplan är ett verktyg, där man med olika grad av styrning bestämmer ramarna för den utvändiga färgsättningen. Planen ska också innehålla ett tydligt mål dit man strävar, t ex att återskapa en specifik färgtradition i ett område eller att skapa en omväxlande och harmonisk stadsbild. Likaså är det möjligt att med hjälp av färgplanering bevara vissa områdens särart, t ex de vita fiskesamhällena längs västkusten.

Önskvärt vore att kommunerna tar fram färgplaner till sina villaområden, för att ge ramar till den enskilde villaägaren som vägledning när villan ska målas. Ett vedertaget system att beskriva färger är NCS-systemet (Natural Color System), som är ett ypperligt hjälpmedel för att precisera färger och färgområden. En färgplan beskriven i NCS-koder kan innehålla direktiv om att färgerna i ett villaområde ska ha en viss svarthet, en viss kulörthet, i en eller flera kulörtoner. Sedan är det upp till den enskilde husägaren att välja den exakta kulören.

Annons

Anlita yrkesmålare!

Gör-det-själv-marknaden är stor för det utvändiga måleriet. De flesta tror att det är lätt att måla utvändigt. Många villaägare har offrat semestern för att måla om huset och upptäckt att det inte var så lätt som det såg ut.

Blev sedan inte materialvalet korrekt eller husets utseende inte vad man hade tänkt sig, så är det snart dags att måla om igen.

För att undvika dyra misstag, anlita professionella yrkesmän med mångårig kunskap om utvändig målning.

Måleriet är ljusets symfoni, välkommen att ta för dig och njut, men beställ av dem som spelar den bäst.

Litteratur: "Utvändig färgsättning" av arkitekterna Kristina Enberg och Karin Fridell Anter rekommenderas varmt till såväl lekmän som professionella utvändiga färgsättare.

Beställs från Färginstitutet, Box 490 22, Stockholm. Tel. 08-617 47 00, fax 08-617 47 47

Målaremästarnas Riksförening har kunskap om utvändig färgsättning, inom föreningen och genom sitt dotterbolag Skandinaviska Färginstitutet. Box 162 86, 103 25 Stockholm. Tel 08-453 90 00, fax 08-453 90 01.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 september 2002
 
Annons
Mer om Måla och färg
Medlems-
innehåll

Ken Kennard: 12 frågor & svar om målning

Måla och färg Vi i Villas expert Ken Kennard svarar på några av våra vanligaste frågor om att måla.

Proffsens bästa målningstips

Måla och färg Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du köksluckorna själv

Måla och färg Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Måla golvet vitt

Måla och färg Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons