Annons
Tapeten ”Lotus” från Duro har sin givna plats hos den som gillar dramatisk asiatisk inredning. Pris cirka 279 kronor/rulle (Quick Up).
Tapeten ”Lotus” från Duro har sin givna plats hos den som gillar dramatisk asiatisk inredning. Pris cirka 279 kronor/rulle (Quick Up).

Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Måla och färg

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönster är en trend som håller i sig.

Annons

I nyproducerade hus är det fortfarande de målade väggarna som dominerar, färg är ju så enkelt att byta ut och förändra med. Men tapeter ger onekligen ett mer ombonat intryck, och att använda tapeter som accenter i vissa rum eller på en enstaka vägg blir allt mer populärt.

Djärva fondväggar

– Fondväggarna verkar ha kommit för att stanna, konstaterar Jessica Hultén, inredare och konsult för bland andra Björklund & Wingqvist i Stockholm.

– Mönstren blir större, motiven djärvare, det verkar helt enkelt som om svenska folket blir modigare när det gäller att leka med färg och form på väggarna. Detta gäller inte bara de yngre, även femtioplussare som säljer villan och flyttar till lägenhet inreder betydligt mer vågat idag. I alla fall när det rör detaljer. På stora ytor dominerar fortfarande beige, brunt och vitt. Bubblare är murriga färger som svart, mörkblått och kobolt.

Organiska mönster, blommor, blad och grenar är populärt hos de naturälskande svenskarna, och enligt Jessica Hultén pågår det alltid en liten retrotrend med medaljonger.


Häftigt stormönstrad ”Arkad” i kollektionen ”Esplanad” från Duro. Finns i flera färgställningar och kostar cirka 279 kronor/rulle.


Färgtillverkaren Nordsjö
har tagit fram en speciell reliefväv gjord för övermålning. Här med mönstret ”Domino” målat i kulören ”Michael Ancher”.

Något som kommer stort är stickers, det vill säga mönsterdekaler som lätt kan tas bort. Numera finns ett ganska stort utbud, både för barn och vuxna. De fungerar lika bra på väggar och tak som på möbler och dörrar.

– Stickers är optimala för att sätta personlig prägel på sitt hem och dessutom betydligt lättare än att måla schabloner, avslutar Jessica Hultén.


Folkhemsfavoriten Ikea har självklart också några självhäftande sticker i sitt sortiment. Här en av varianterna, pris 149 kronor för fyra stycken.


Självhäftande dekaler ”Wallies” finns i mängder av varianter på www.inreda.com. Denna heter ”Sofia bård”, är 50x100 centimeter och kostar 950 kronor.


Wallstickers ”Flora” från Alcro är en blandning mellan schabloner och stickers. Den självhäftande mönsterdekalen är ofärgad, du målar den själv i vilken kulör du vill. Här är den målad i kulören ”Pistill” från Alcro.

Annons

Färgtillverkaren Alcro hoppar på trenden med dekaler och låter årets designkollektion med 35 kulörer även innefatta fyra stycken mönster, två av dem så kallade ”wallstickers”, självhäftande, ofärgade dekaler som fästes permanent på väggen. Antingen rollar du över dem i samma färg som resten av väggen för att få reliefverkan, eller så målar du dem i en avvikande färg eller kulör för kontrast.


Ny häftig väggsticker
från Vynil, design Hanna Werning. ”Crocodile Kurbits Kiss” kostar cirka 1 300 kronor och finns bland annat på inreda.com samt Designtorget.

Spackelschabloner

Även Beckers kommer med en schablonnyhet. Till höstens färgkollektioner ”Sarek”, med milda naturnära färger och ”Zanzibar”, i mustiga, afrikainspirerade toner finns även två så kallade ”spackelschabloner” i kraftig plast. Med hjälp av schablonen bygger du upp ett reliefmönster, cirka en millimeter tjockt, av vanligt väggspackel direkt på väggen. När spacklet torkat målar du över i valfri färg.


Spackelschablonerna från Beckers kan användas för att skapa reliefmönster direkt på väggen, eller för att göra en tavla. Väggen är målad i nyansen ”Rinim beige” tavlan i ”Rinim ljusblå”, båda från kollektionen ”Sarek”.


Här schablonen ”Maj”
målad i kulörerna ”Siames”, ”Lovika”, ”Puder pärlemor” samt ”Smoking” på en fond i kulören ”Onyx”. Från Alcro.


Riktigt personligt blir det med egna bilder, tryckt på tapet. Här ett foto som blivit tapet genom Your Wallpaper, pris cirka 450 kronor/kvadratmeter.


Två tapeter som verkligen tar för sig.
I förgrunden ”Nemo” i bakgrunden ”Claude” båda från Sandbergs Tyg & Tapet. Pris cirka 690 kronor/rulle.

Lätt som en plätt

En annan trend inom tapetsering som borde glädja alla gör-det-självare är att utbudet stadigt ökar när det gäller tapeter där man stryker limmet direkt på väggen istället för på tapeten. Dessa tapeter tillverkas av polyesterfiber och cellulosa och kallas till exempel ”Easy Up”, ”Sätt-lätt” eller ”Quick Up”. Med den här metoden blir tapetseringen betydligt mindre kladdig och går dessutom snabbare.


Storfavorit från Boråstapeter, kollektionen ”Hanna” i ”Easy Up”. Pris cirka 450 kronor/rulle.


Boråstapeter
har tagit fram en ”Linne-kollektion” med lustfyllda tapeter. På bilden ”Spirit” i EasyUp, cirka 550 kronor/rulle.

Ekofokus

Precis som när det gäller övriga produkter och tjänster har även färgbranschen numera stort fokus på att färgerna ska ge minsta möjliga miljöpåverkan. Nordsjö har exempelvis gått från lösningsmedelburna till vattenburna färger när det gäller i stort sett alla färgsystem, Alcro utlovar miljövänliga alternativ för i princip alla målningsbehov och på Beckers har man som mål att minst
90 procent av färgerna ska vara vattenburna år 2010. Naturskyddsföreningen rekommenderar färg som är märkt med EU-blomman för inomhusfärg.

Tips

Boken ”Färg på tapeten” av Ann Sjöstedt
och Ann Charlotte Ridderstolpe
Damm Förlag, cirka 200 kronor.

Boken ”Wallpaper” där 50 moderna formgivare och modedesigners presenterar sina personliga och vilda tapetidéer.
Laurence King Förlag, cirka 250 kronor.

Köpinformation

Alcro, www.alcro.se
Beckers, www.beckers.se
Boråstapeter, www.borastapeter.se
Designtorget, www.designtorget.se
Duro, www.durosweden.se
Ikea, www.ikea.se
Inreda.com, www.inreda.com
Nordsjöfärg, www.nordsjo.se
Sandbergs tyg & tapet, www.sandbergtapeter.com
Vynil, www.formandfunction.se
Your Wallpaper, www.yourwallpaper.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons