Annons

Tips för tapetsugna

Måla och färg

Det är inte svårt att tapetsera, men man måste vara lite noggrann. Och gör man underarbetet rätt på en gång spar man mycket tid och irritation.

Annons

Underarbete är trist, javisst, men vill du ha ett bra resultat kommer du inte undan. Hur du får väggen slät beror lite på vad som sitter på väggen innan. Här får du tips på hur du behandlar de vanligaste underlagen.

Papperstapet

Är det en slät papperstapet, räcker det oftast med att ta bort all eventuell löst sittande tapet och slipa skarvarna med sandpapper. Fula skarvar och hål spacklas och slipas släta med sandpapper.

Strukturtapet

Strukturtapet däremot, måste slipas ned helt, eller bredspacklas. Du kan också använda så kallad "återställar-tapet" som du tapetserar över den gamla så att väggen blir slät. Visserligen får du tapetsera två gånger, men att få spacklingen jämn och snygg tar sin tid det också. Det finns också kemiska medel som löser upp den gamla tapeten, "Tapetväck".

Vinyl-, väv- och sjögrästapet

Vinyl-, vävtapet och gamla sjögräsdito går inte att tapetsera över. Men ofta är de gjorda i två skikt så att man bara drar bort det yttre skiktet. Annars är alternativet att bredspackla, riva och slita eller att använda medlet "Tapetväck" som löser upp den gamla tapeten. Budgetvarianten på detta är att blöta ned hela väggen rejält istället.

Målad vägg

Är väggen målad börjar du med att skrapa bort alla lösa färgflagor. Tvätta sedan ytan med sodalösning/målartvätt. Hårt lackade ytor kan behöva en liten uppruggning med grovt sandpapper för att limmet ska fästa ordentligt.

Omålad vägg

Omålat trä, till exempel spånskivor och liknande bör få en remsa med glasfiberväv mellan skarvarna. Bäst resultat får du om du grundmålar, eller förlimmar, väggen först innan du börjar tapetsera så att inte spånskivan suger vattnet från tapetklistret.

Annons

Gipsskivor

Gipsskivor behöver också få skarvarna förstärka med remsor av glasfiberväv. Det är bra om du grundmålar eller förlimmar ytan först. Då suger inte gipset åt sig fukten från tapetklistret lika mycket.

Omålad betong/puts

Omålad betong eller putsad yta blir bäst om de bredspacklas först. För att tapeten ska sitta ordentligt bör du också förlimma med utspätt PVA-lim.

Bra tips för bredspackling!

Först av allt - ge inte upp! Det är inte så lätt, och ofta behöver även proffsen spackla upp till tre gånger innan det blir jämnt och snyggt. Är du riktigt noggrann kan du hålla en lampa intill väggen. Släpljuset visar tydligt eventuella ojämnheter.

Orkar inte riva, slita och slabba

Hyr en tapetborttagningsmaskin som blöter upp tapeten med ånga så att de släpper lättare.

Läs mer här:

Bort med vävtapeten

Förnya med färg och tapet

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 augusti 2002

0 Kommentarer

0

Tips: Måla som ett proffs

Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

0

Ge huset rätt kulör!

Att färgsätta sitt hus är svårt om man inte kan mycket om färg. Monica Dare, färgsättare och designer hos Målaremästarna, ger här sin personliga syn på...

1

Stor guide: måla med kalklitir

Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

0

Färgernas helande egenskaper

Att rött står för energi och passion känner nog många till, men visste du att du kan få bättre självförtroende av gult? Så är det i alla fall om man...

0

Mäktigt och modernt med metallictapet

Överallt blänker de inbjudande mot oss. Skapar effekt och kontrast, överraskar och imponerar. – Intresset för metallictapeter är stort och efterfrågan...

0

Inred efter din personliga färgskala!

Idag handlar modet om att vårda sig själv och må bra, våga vara sig själv, utgå från sin egen identitet och sina egna färger. Men de färger du valt att...

0

Förnya med färg och tapet

Vill du förändra och förnya hemma utan att det kostar en förmögenhet och kräver en massa jobb? Här visar vi nya idéer och tips hur man kan gå ett steg...

0

Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönste...

0

Låt hemmet bekänna färg

Att välja kulör kan vara rejält knepigt och kanske framför allt att få flera olika kulörer att passa ihop. Därför finns kulörkollektionerna. Men vad...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons