Annons

Tips för tapetsugna

Måla och färg

Det är inte svårt att tapetsera, men man måste vara lite noggrann. Och gör man underarbetet rätt på en gång spar man mycket tid och irritation.

Annons

Underarbete är trist, javisst, men vill du ha ett bra resultat kommer du inte undan. Hur du får väggen slät beror lite på vad som sitter på väggen innan. Här får du tips på hur du behandlar de vanligaste underlagen.

Papperstapet

Är det en slät papperstapet, räcker det oftast med att ta bort all eventuell löst sittande tapet och slipa skarvarna med sandpapper. Fula skarvar och hål spacklas och slipas släta med sandpapper.

Strukturtapet

Strukturtapet däremot, måste slipas ned helt, eller bredspacklas. Du kan också använda så kallad "återställar-tapet" som du tapetserar över den gamla så att väggen blir slät. Visserligen får du tapetsera två gånger, men att få spacklingen jämn och snygg tar sin tid det också. Det finns också kemiska medel som löser upp den gamla tapeten, "Tapetväck".

Vinyl-, väv- och sjögrästapet

Vinyl-, vävtapet och gamla sjögräsdito går inte att tapetsera över. Men ofta är de gjorda i två skikt så att man bara drar bort det yttre skiktet. Annars är alternativet att bredspackla, riva och slita eller att använda medlet "Tapetväck" som löser upp den gamla tapeten. Budgetvarianten på detta är att blöta ned hela väggen rejält istället.

Målad vägg

Är väggen målad börjar du med att skrapa bort alla lösa färgflagor. Tvätta sedan ytan med sodalösning/målartvätt. Hårt lackade ytor kan behöva en liten uppruggning med grovt sandpapper för att limmet ska fästa ordentligt.

Omålad vägg

Omålat trä, till exempel spånskivor och liknande bör få en remsa med glasfiberväv mellan skarvarna. Bäst resultat får du om du grundmålar, eller förlimmar, väggen först innan du börjar tapetsera så att inte spånskivan suger vattnet från tapetklistret.

Annons

Gipsskivor

Gipsskivor behöver också få skarvarna förstärka med remsor av glasfiberväv. Det är bra om du grundmålar eller förlimmar ytan först. Då suger inte gipset åt sig fukten från tapetklistret lika mycket.

Omålad betong/puts

Omålad betong eller putsad yta blir bäst om de bredspacklas först. För att tapeten ska sitta ordentligt bör du också förlimma med utspätt PVA-lim.

Bra tips för bredspackling!

Först av allt - ge inte upp! Det är inte så lätt, och ofta behöver även proffsen spackla upp till tre gånger innan det blir jämnt och snyggt. Är du riktigt noggrann kan du hålla en lampa intill väggen. Släpljuset visar tydligt eventuella ojämnheter.

Orkar inte riva, slita och slabba

Hyr en tapetborttagningsmaskin som blöter upp tapeten med ånga så att de släpper lättare.

Läs mer här:

Bort med vävtapeten

Förnya med färg och tapet

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22. augusti 2002
 
Annons
Mer om Måla och färg

"Måla på klinkers – går det?"

Måla och färg Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här. 

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

Måla och färg – Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Måla och färg Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Måla och färg Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

Så målar du köksluckorna själv

Måla och färg Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

Höstens nya färger!

Måla och färg Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Måla och färg Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Måla golvet vitt

Måla och färg Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons