Annons

Tips för tapetsugna

Måla och färg

Det är inte svårt att tapetsera, men man måste vara lite noggrann. Och gör man underarbetet rätt på en gång spar man mycket tid och irritation.

Annons

Underarbete är trist, javisst, men vill du ha ett bra resultat kommer du inte undan. Hur du får väggen slät beror lite på vad som sitter på väggen innan. Här får du tips på hur du behandlar de vanligaste underlagen.

Papperstapet

Är det en slät papperstapet, räcker det oftast med att ta bort all eventuell löst sittande tapet och slipa skarvarna med sandpapper. Fula skarvar och hål spacklas och slipas släta med sandpapper.

Strukturtapet

Strukturtapet däremot, måste slipas ned helt, eller bredspacklas. Du kan också använda så kallad "återställar-tapet" som du tapetserar över den gamla så att väggen blir slät. Visserligen får du tapetsera två gånger, men att få spacklingen jämn och snygg tar sin tid det också. Det finns också kemiska medel som löser upp den gamla tapeten, "Tapetväck".

Vinyl-, väv- och sjögrästapet

Vinyl-, vävtapet och gamla sjögräsdito går inte att tapetsera över. Men ofta är de gjorda i två skikt så att man bara drar bort det yttre skiktet. Annars är alternativet att bredspackla, riva och slita eller att använda medlet "Tapetväck" som löser upp den gamla tapeten. Budgetvarianten på detta är att blöta ned hela väggen rejält istället.

Målad vägg

Är väggen målad börjar du med att skrapa bort alla lösa färgflagor. Tvätta sedan ytan med sodalösning/målartvätt. Hårt lackade ytor kan behöva en liten uppruggning med grovt sandpapper för att limmet ska fästa ordentligt.

Omålad vägg

Omålat trä, till exempel spånskivor och liknande bör få en remsa med glasfiberväv mellan skarvarna. Bäst resultat får du om du grundmålar, eller förlimmar, väggen först innan du börjar tapetsera så att inte spånskivan suger vattnet från tapetklistret.

Annons

Gipsskivor

Gipsskivor behöver också få skarvarna förstärka med remsor av glasfiberväv. Det är bra om du grundmålar eller förlimmar ytan först. Då suger inte gipset åt sig fukten från tapetklistret lika mycket.

Omålad betong/puts

Omålad betong eller putsad yta blir bäst om de bredspacklas först. För att tapeten ska sitta ordentligt bör du också förlimma med utspätt PVA-lim.

Bra tips för bredspackling!

Först av allt - ge inte upp! Det är inte så lätt, och ofta behöver även proffsen spackla upp till tre gånger innan det blir jämnt och snyggt. Är du riktigt noggrann kan du hålla en lampa intill väggen. Släpljuset visar tydligt eventuella ojämnheter.

Orkar inte riva, slita och slabba

Hyr en tapetborttagningsmaskin som blöter upp tapeten med ånga så att de släpper lättare.

Läs mer här:

Bort med vävtapeten

Förnya med färg och tapet

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 augusti 2002

0 Kommentarer

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Färg uppåt väggarna

Trenden håller i sig. Ljusa kulörer som vitt, ljust beige och ljusgrått dominerar. Och färgstarka fondväggar bryter av.

0

Vilken färg ska huset ha?

Den målningstid nu kommer… Hur ska man tänka när man väljer kulör till fasaden?

0

Proffsens bästa målningstips

Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

0

Färgsätt ditt hem på webben

Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

0

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

0

Stora husmålarskolan: Utrustningen du behöver

Här är en lista på de viktigaste sakerna du behöver när du ska måla om.

0

Stora husmålarskolan: Grundarbetet – steg-för-steg

Så här gör du det viktiga grundarbetet innan du målar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons