Annons

Tänk vad lite färg kan göra!

Måla och färg

Att fräscha upp ett rum är enkelt med lite färg. Och att måla är både roligt och tacksamt då man hela tiden kan se hur fint det blir. Särskilt tidsödande brukar det inte heller behöva vara. På bara några dagar hinner man faktiskt mer än vad man kanske tror.

Annons

Lite färg kan göra stor skillnad.

När väggarna och taket ska målas är förstås det allra bästa och enklaste om rummet är helt tomt på möbler och diverse prylar, innan målningen påbörjas. Men det funkar också att flytta ihop det mesta till mitten av rummet. Sedan täcker man både möbler och golv med byggplast. Det räcker om man täcker 1/3 –1/2 rummet och målar där först. Sedan flyttas plasten till den andra delen av rummet när den ska målas.

Taket

Det första man börjar måla är taket. Här är det lätt att snålheten bedrar visheten. Det kan faktiskt vara mer ekonomiskt att välja en dyrare färg, då den oftast täcker bättre. Dessutom blir det mer arbetskrävande med den billigare färgen, eftersom det kan behövas många strykningar innan resultatet blir det önskade.

Ett förlängningsskaft till rollern underlättar arbetet avsevärt. Närmast taklisten kan det vara bra att penselstryka, om man inte föredrar att använda maskeringstejp. Annars är det svårt att få färg närmast listen utan att det blir färgklumpar från rollern. Ibland kan det räcka med en strykning, men oftast behövs två. Det får man avgöra när färgen torkat helt.


Väggarna målades med vanlig väggfärg och strukturroller.

Det är enklast och mest miljövänligt att använda vattenbaserad färg. Färgrester och tomma färgburkar ska lämnas till en miljöstation.

Väggarna

En fördel med målade väggar jämfört med tapetserade, är att skador och fläckar lätt kan målas på med lite färg.

Det första man bör tänka på är att underarbetet har stor betydelse för det slutliga resultatet. Lös tapet ska rivas loss och spackel läggas på tapetskarvar och skador. Ofta händer det att tapeten reser sig när spacklet läggs på. Då är det bara att riva loss det som går av tapeten och sedan spackla så att ytan blir jämn. Eventuellt kan man behöva slipa lite på spacklet när det torkat.

När hål, skarvar och skador spacklats, är det dags att börja måla väggarna. Det arbetet går snabbare och är enklare om taklisten, golvsockeln och fönsterkarmar först maskerats med maskeringstejp. Man kan också måla med en pensel närmast listen, sockeln och karmarna först.

Med en roller går det snabbt. Det finns en speciell strukturroller om man vill uppnå den effekten. Särskilt strukturfärg finns också och ger då tydligare struktur än när vanlig färg används.

Därefter målas taklisten, golvsockeln och snickerierna runt fönstren, om det behövs, först med grundfärg och sedan med snickerifärg.


Spackelspaden fungerar bra till att skrapa loss kanterna runt borrhålen. Sedan är det bara att spackla igen hålen.

Vilken färg?

Vilken färg rummets väggar ska ha är förstås högst individuellt. Värt att tänka på är att det kan vara svårt att välja färg och få önskat resultat med ledning av de små lappar med färgprover som finns hos färghandlaren. Oftast får färgen en annan nyans på en större målad yta än själva färgprovet. När man funnit en färg som verkar vara den önskade, kan det därför vara en god idé att köpa en liten provburk med den kulören och provmåla på någon yta som normalt täcks av till exempel en bokhylla. Om man sedan ångrar färgvalet och måste måla över med en annan färg finns det annars en risk att det blir en annan nyans där än på övriga ytor.

Annons

Möbler

Nu är det inte bara tak, väggar och lister som kan behöva en ansiktslyftning. Även gamla möbler kan ganska enkelt fräschas upp.

Vi hade ett vitrinskåpet i lackad furu som blev en allt mer mörk och trist syn. För att fräscha upp den beslöt vi oss för att måla om den.

Den lackade ytan fick först slipas ner så att färgen skulle fästa. Här behövde vi inte slipa ner till trärent, utan bara så att den glatta lackytan mattades. Och det verkar ha varit tillräckligt.

Därefter målades skåpet med grundfärg och när den torkat med halvblank snickerifärg. Knoppar i tenn fick ersätta de gamla träknopparna.


Det gamla vitrinskåpet i furu var ingen upplyftande syn.

Vips så blev den mörka trista hörnan och även resten av rummet som nytt! Och boten var ju inte längre bort än närmaste färgaffär.

Det här användes:

Täckplast, grund-, tak-, vägg- och snickerifärg, väggspackel, spackelspade, penslar, strukturroller, rollerskaft, slippapper, eventuellt maskeringstejp och målarvantar. Även en bra ljuskälla, till exempel en bygglampa, är viktig om man målar under den mörka årstiden.

25 januari 2010

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons