Annons
Foto: Foto-Kenne

Så sköter du fasaden

Måla och färg

På de flesta svenska småhus består fasaden av träpanel, puts eller tegel. Här får du tips om hur du underhåller fasaden så att den ger ett bra skydd mot vädrets makter.

Annons

Yta är allt – eller i alla fall nästan. Det är åtminstone värt att ta hand om husets fasad och sommaren är den bästa tiden för just detta arbete. 

Träfasad

Trä är ett hållbart material med många fördelar. De flesta som är lite händiga klarar av att arbeta med materialet, såga och spika i det. Det finns alltid "reservdelar", eftersom träet lätt kan sågas upp och formas till de dimensioner som önskas. Trä är också relativt billigt och det är miljövänligt. Många kanske tror att trä ruttnar så fort det blir blött. Får virket bara torka ut efter regn, håller det mycket länge. Och har man utfört snickeriarbetet väl och ytbehandlat korrekt, kan trä egentligen hålla hur länge som helst. Så bara för att färgen har flagat av, betyder det inte att huset är ruttet. Det kan mycket väl bara vara en fråga om att måla om.

Måla om träfasaden: Här talar vi om olje-, alkyd- eller latexmålad fasad. Rödfärgad, tjärad med fler ytbehandlingar utförs på helt annat sätt. Det kan vara viktigt att veta vilket färgtyp som huset målats med. Olje- och alkydfärg har liknande egenskaper, medan latex (akrylat), som också kallas plastfärg, skiljer sig från de andra två. Man kan säga att det finns tre grundregler:

• Allt nytt eller renskrapat trä måste grundas med olje- eller alkydgrundfärg – inte latex.• En färdigmålad träfasad bör ha följande skikt på sig: penetrerande grundolja, olje- eller alkydgrundfärg samt två gånger färdigfärg. • Du bör inte måla olje- eller alkydfärg ovanpå en latex/akrylat, men tvärtom går bra.

Putsad fasad

Ända sedan medeltiden har man putsat fasader i Sverige, ett gott bevis på dess tidlösa goda egenskaper. Och fortfarande putsar man nya hus, både murade och byggda i trä. När timmerhusen började putsas under 1800-talet, kallade man det revetering. En livslängd på 50 år kan man gott vänta sig vid normalt underhåll av ett putsat hus. Putsen blir ju blöt vid regn, och måste då få chans att torka ut om inte fuktproblem ska uppstå. Framför allt vid minusgrader sprängs den blöta putsen loss. Men sönderrostade fönsterbleck, trasiga stuprör och hängrännor, läckande tak förser putsen med för mycket väta och förkortar livslängden avsevärt.

Du bör inte ge dig på att putsa ditt hus på egen hand. Putsning är nämligen ett jobb för yrkesmän, murare. Det är ytterst viktigt att arbetet görs korrekt och med rätt material, att putsblandningen blir den rätta, att förbehandling och vattning görs omsorgsfullt före och efter, att arbetet utförs snabbt och jämnt osv. Men lite underhållsarbete med ilagning av sprickor eller skador efter mekanisk åverkan kan du säkert göra själv.

Måla putsad fasad:
Vanligast är att man skiljer på puts och färg, man målar den putsade fasaden, till exempel med KC-färg som har samma bindemedel som putsen. Felaktig färg, till exempel plastfärg, kan orsaka att hela putsen släpper från underlaget. Kulören kan också åstadkommas med en genomfärgad ytputs.

Åtgärder du kan göra själv

Håll koll på alla plåtdetaljer på huset: Fönsterbleck, hängrännor, stuprör och andra plåtdetaljer avsedda att skydda fasaden. Se till att dessa är intakta. Måla eller byt ut dem vid behov, till exempel vid kraftig rostbildning.

Balkonger och andra utbyggnader kan orsaka att snö ligger mot fasaden, vilket innebär nedfuktning och skaderisk.

Klängväxter är vackra, men de sliter mekaniskt på fasaden genom att hålla kvar snö och fukt. Se också till att andra växter håller sig undan. Nya träd kan ha rotat sig nära huset och vifta med sina grenar mot putsen.

Andra små men viktiga saker du klarar själv är att slå i spikar som arbetat sig ut och byta alltför spruckna brädor. Timrade hus kan tätas mellan stockarna och tegelväggar kan få fräscha fogar.

Annons

Spika eller skruva fast löst sittande panel och andra detaljer. Det är bättre
att byta spikar till skruvar, eftersom spikarna kommer att arbeta sig ut igen.

 


En timmervägg kan bli otät mellan stockarna och bör då drevas med tjär- eller lindrev.


Fogarna i en tegelvägg
kan ha lakats ur. Laga då med nytt murbruk.
Illustrationer RK Illustration

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 maj 2006

1 Kommentarer

2012-08-12
Fixer
0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons