Perfekta penslar

I förrådet står burkar på rad med olika slags penslar, mer eller mindre intorkade. Men är det någon idé att spara en använd pensel? Hur gör jag i så fall rent den? Och vilken pensel ska användas till vad?


En yrkesmålare gör sig inte gärna av med en väl inarbetad pensel. Ändå har penseln blivit lite av en slit- och slängvara hos gemene man – vi köper hellre nytt än satsar på en pensel av god kvalitet.

– När folk snickrar investerar man gärna i en dyr såg och hammare. När det gäller penslar är det däremot inte alltid så noga. Men grejen är ju att när du målar ska du göra ett hantverk och en yrkesmans jobb, och då behöver du ett bra verktyg, säger Dag Hallström på Penselgrossisten Hallström AB i Göteborg.

Ofta är vi lite snåla just när det gäller målartillbehören. Den som betalar tusentals kronor för färg tvekar att lägga en extra slant på en bra pensel. Men det är just här som det lönar sig att satsa på kvalitet, för det är inte kul när stråna lossnar och fastnar i färgen.

– Välj gärna en pensel med lite större och längre borst, tipsar Jonas Dalle på Alfort & Kronholm.

Många målar alldeles för tunt, både inomhus och utomhus, vilket beror på att man valt en för tunn pensel. Tänk på att ju större borst desto mer utsmetad blir färgen och desto mer färg lägger du på. Och ju längre borst och ju tjockare bleck penseln har, desto mindre dopp i färgburken blir det. Färre dopp ger en bättre ergonomi – du anstränger kroppen mindre.

Natur eller syntet?

Så vad ska jag välja? Naturborst- eller syntetpensel, är första frågan i butiken. 

– Tumregeln är att borst används när det gäller oljefärger, medan syntetpenslar passar bättre till vattenburna färger, berättar Dag Hallström.

Undantag finns, förstås:

– En borstpensel av god kvalitet kan användas till vattenburna färger, och i vissa fall kan du använda en syntetpensel till olja.

Borstpenslar tillverkas av svinborst och finns liksom syntetpenslarna i en uppsjö av kvaliteter. Och så finns ju blandborstpenseln – en blandning av naturborst och syntet och som fungerar till i princip alla typer av färger.

Trärent skaft

Skaftets utformning är också viktigt när du väljer pensel. Ett dåligt grepp innebär ofta värkande handleder efter en stunds målande. Själv föredrar Dag Hallström trärena skaft.

– De ger ett bra grepp och man halkar inte så lätt om det kommer färg på skaftet.

En kvalitetspensel kan ofta användas igen. Framför allt naturborstpenseln, som får skrovligare borst ju längre den används. ­Det innebär att den tar upp färg allt bättre. Det är därför en yrkesmålare inte gärna vill göra sig av med en väl inarbetad pensel, berättar Jonas Dalle. En förutsättning är förstås att du rengör den rätt.

Så rengör du penslar

Tvätta ur den enligt anvisningar på färgburken (lösningsmedel eller vatten) och gnugga den ren ända in till skaftet. Tvätta sen med såpa och vatten eller tvål och vatten.

Därefter ska penseln hänga, på en krok eller spik i garaget spelar ingen roll, huvudsaken är att den inte ställs med borsten neråt, råder Dag Hallström. Låt den inte bli stående i en burk lösningsmedel!

Penslar ska överhuvudtaget aldrig placeras stående i burkar. Gör du ett avbrott i målandet kan du däremot hänga penseln upp och ner i burken. Eller lägg den i en plastpåse, om avbrottet inte blir så långt. Då torkar inte färgen. 

Vilken pensel passar till vad?

Anstrykare, rund eller oval: En allroundpensel som passar till dörrar, fönsterkarmar, spröjs och så vidare. Finns i flera bredder.

Hornsugga: Specialpensel för tjära och rödfärg.

Fasadpensel: Passar bra till målning utomhus, till exempel husmålning. Brukar vara mellan 5 och 15 cm bred. Har ett rakt eller vinklat skaft som gör det lättare att måla stora ytor. Skaftet brukar kunna förlängas.

Moddlare: Bred och platt pensel med kort skaft för exempelvis utstrykning av pålagd färg.

Golvlackpensel: Används till lack och har ett speciellt utformat handgrepp. Penseln är cirka 20 cm bred.


Plåtslagarpenslar:
Stor och tung, i första hand för plåtslagare. Passar till målning av plåt och för anstrykning av tjära. Har långa skaft som når över

Rund pensel: Passar bra för exempelvis möbelmålning och lister där en bred pensel blir för klumpig. Finns för både lack- och lasyrfärg. En variant är spröjspenseln, som är en slags formklippt rundpensel för målning av mindre detaljer.

Kalkborste: Används främst för att stryka kalk.

Lackpensel och klarlackpensel: Används för att måla lackfärg men är också en bra allroundpensel, mellan 3 till 8 cm bred. Har täta strån för att kunna hålla mycket färg.

Lasyrpensel: Används till lasyrfärger. Är tät för att kunna hålla mycket färg.

Elementpensel/vinkelpensel: Passar bra för att nå trånga utrymmen som exempelvis bakom element eller uppe vid takåsen, liksom när du behöver måla i hörn.

Konstnärspenslar: Används till detaljmåleri. Är tunna och har långa skaft. Finns med både mjuka och hårda hår.

Roller: Används istället för pensel för målning av stora släta ytor. Finns olika varianter beroende på ändamål.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar