Annons
Ny färg väcker gamla möbler till liv igen.

Nymålat!

Måla och färg

Här får du reda på vad du behöver inför våren och sommarens alla mindre målningsuppdrag utomhus.

Annons

Det är härligt att måla. Det ser ju så rent och snyggt ut efteråt! Men för att det ska se lika prydligt ut i flera år framöver är det viktigt att man gör allt på rätt sätt. För hållbara resultat gäller det att man läser igenom instruktionerna ordentligt innan man kör igång. Och vad du än gör – så slarva inte med grundarbetet – det är det som avgör hur länge det håller.

Generella råd är att välja ett färgsystem och hålla sig till det. Det vill säga använda färgtyper för grundning, mellanstrykning och färdigstrykning som passar varandra. Och – följ de råd som anges på färgburken.

Bästa tiden för målningsarbeten utomhus är under maj till september. Väderleken ska vara torr och det ska vara minst åtta plusgrader i medeltemperatur under dygnet. Måla heller inte på trä i direkt solljus, då torkar färgen för snabbt och hinner inte sugas in ordentligt. En blåsig dag är det av naturliga skäl heller ingen bra idé att måla, då yr småskräp i luften som lätt fastnar i din fuktiga färg.

Att satsa på bra vertyg kostar en slant, men det är roligare att jobba med bra grejor, dessutom går det snabbare. Glöm heller inte att täcka gräs eller annat i närheten som kan få färgstänk, det tar betydligt kortare tid än att sanera efteråt.

Rengör penslarna direkt när du är klar med ditt målningsarbete. Avslutar du bara för dagen och ska fortsätta nästa, kan du stoppa penseln i en platspåse som du knyter ihop. Då håller den sig fuktig och behöver inte rengöras. Glöm heller inte att alla färgrester, även de vattenbaserade, är miljöfarligt avfall och alltså inte ska spolas ut i avloppet.

Måla trä

Grindar, staket och altaner, mycket av det vi har i våra trädgårdar är av trä. Men trä måste man sköta om för att det ska hålla i många år framöver. Så här ska du göra för att snygga till slitna trädetaljer utomhus.

Gör så här:

1. Ta reda på vilket färgtyp som använts förut.

2. Allt trä måste rengöras innan målning. Utomhus tvättar du med något som löser upp alger och mossa. Efterskölj ordentligt och låt torka.

3. Skrapa bort all löst sittande färg. Slipa med sandpapper och damma av med borste.

4. Stryk utsatta trärena detaljer med impregneringsolja.

5. Nu är det dags för själva målningsarbetet. Grundmåla trärena ytor.

6. Slipa lätt och damma av ännu en gång.

7. Måla med den färg du valt två gånger.

Ta hand om utemöblerna

Varje vår är det samma sak. Utemöblerna måste oljas in, målas om eller åtminstone tvättas av – men gör man det ordentligt så blir resultatet lika fint som helt nya utemöbler.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.
Täck gräset så slipper du fula fläckar.

Annons

Gör så här:

1. Tvätta först bort alger och mögel. Använd rengöringsmedel som är anpassat för detta. Skölj av med vatten.

2. Skrapa och slipa bort löst sittande färg. Borsta bort damm.

3. Impregnera de ytor som har kontakt med marken ordentligt och även de trärenaytorna efter slipning och skrapning. Använd impregneringsolja för detta. Tänk på att procenten olja i alla dessa impregneringsoljor varierar. Ju högre procenthalt olja det är, desto bättre impregneringsförmåga. Men detta syns också på priset. Se till att träet är mättat och inte suger mer.

4. Grundmåla trärena ytor.

5. Slipa lätt och damma av ännu en gång.

6. Måla med den färg du valt två gånger.

Så tar du reda på vilken färg man målat med förut

Trä kan vara målat i många olika typer av färg, och det ena går inte att måla över det andra. Så hur vet man då vilken färg det är?

Linoljefärg färgar av sig något (kritar) när den åldras. När den flagar så smular den sönder, inte i stora flagor som moderna färger. Kan målas över med alkydoljefärg.

Alkydfärg är en färg för snickerier. Den torkar snabbare än linoljefärg och får en glansigare yta. Gammal alkydfärg krackelerar och mattas av med åren. Kan målas över med linolje eller akrylfärg.

Oljefärg
torkar långsamt. I mörka utrymmen kan den gulna.
Utomhus är den från början blank men mattar av med åren.

Akrylatfärg
är tjock och krämig och kallas ibland för "plastfärg". Akrylatfärger har bäst hållbarhet och kulörbeständighet. Mattas knappt något alls. Kan målas över med akrylfärg.

Lasyr
är färger där träets ådringar lyser igenom. Täcklasyr är ett mellanting mellan täckfärg och lasyr som är nästan genomskinlig.

Måla betong och puts

Grunden på huset, murar och grindstolpar, ja, det finns betong och puts lite här i trädgården och utomhus.

Gör så här :

 1. Det första som måste göras är att kolla putsens beskaffenhet. Finns det några sprickor, eller lösa skikt som måste åtgärdas innan du målar?

2. Knacka bort löst sittande puts. Lösa skikt måste skrapas ned till fast underlag.

3. Därefter är det dags för rengöring. Tvätta feta och smutsiga ytor. Använd rätt typ av rengöringsmedel och högtryckssputa. Det är viktigt att inte ha för högt tryck när man använder en högtrycksspruta eftersom man då kan få in onödigt mycket vatten i konstruktionen.

4. Spackla igen små sprickor. På större sprickor bör man använda samma putsbruk som övrigt för att få bästa resultat.

5. Grundmåla med färg anpassad för betong och puts. När du målar på puts ska du måla med en speciell teknik för bästa resultat. Måla med korsande och halvrundande rörelser.

6. Måla sedan två gånger. Färg som används för att måla på betong och puts är starkt alkalisk, skydda därför ögon och hud från stänk och sprutdimma. Även fönster och annat som kan ta skada av färgen måste skyddas.

Välj rätt färg

Till ohyvlat trä:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, latexfärg (men då måste du först grunda med alkyd- eller oljetyp), rödfärg, övrig slamfärg, tjära, järnvitrollösning, äggoljetempera, olja (penetrerande grundolja).

Till hyvlat trä:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, tjära, järnvitrollösning, äggoljetempera, olja (penetrerande olja).

Till puts:
Kalkfärg, kalkcementfärg, silikatfärg. Måla järn Har du en vacker gammal järngrind? Eller ett staket vid trappan? Staket, grindar och flera andra äldre trädgårdsdetaljer är ofta av järn. Dessa ska liksom allt annat vårdas och underhållas.

Gör så här:
1. Tvätta bort alger och mögel. Efterskölj med vatten.
2. Skrapa först bort gammal färg. Borsta sen med stålborste.
3. Slipa med slippapper och damma av.
4. Måla med rostskyddsfärg både på nytt och gammal järn.
5. Måla med färg anpassad för järn och plåt två gånger.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.
Den gamla svarta järngrinden blev vackert blå i samma nyans som dörren.

Måla på tegel

Kanske du är ägare av en ståtlig tegelmur runt tomten? Eller är grindstolparna av tegel? Visst kan du måla på tegel, men det är lite att ha koll på först. Vill du måla direkt på muren går det endast att använda silikatfärg. Silikatfärg är starkt alkaliskt så tänk på att skydda ögon och hud ordentligt. Det är även viktigt att skydda omgivningen från frätande stänk.

Gör så här:
1. Borsta rent muren.
2. Måla första gången med en blandning av två delar silikatfärg och en del silikatbinder.
3. Måla slutligen en sista gång med endast silikatfärg.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.
Inget hopplöst fall. Rengör och måla om med silikatfärg så blir den som ny!  

Välj rätt färg

Till plåt, ytbelag:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, latexfärg.

Till lackad plåt:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, latexfärg.

Till järn och stål:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, härdande färg.

Till aluminium:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, latexfärg.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 april 2006

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons