Annons
Klart! Det gör inget om ytan blir extra sliten där knopparna senare placeras – liksom kanter och hörn, som gärna får se slitna ut. Det gör att det ser äkta ut.
Klart! Det gör inget om ytan blir extra sliten där knopparna senare placeras – liksom kanter och hörn, som gärna får se slitna ut. Det gör att det ser äkta ut.

Möbler med vacker patina

Måla och färg

Gör möblerna äldre! Slitaget åstadkommer du med slippapper, färg och en stunds arbete.

Annons
Shabby chic – sliten elegans syns i en hel del inredning. Där är möblerna ofta vackert patinerade av tidens tand med märken från flitig användning och avskavd färg. Men tro inte att möblerna alltid är gamla och värdefulla. De kan vara nya och dyra, med oäkta slitage. Möblerna har patinerats på olika sätt för att se lite slitna ut och resultatet blir en nästan hemtrevlig stil.

Du kan själv åstadkomma denna patinering och hoppa på modevågen. Visst krävs det mod att bearbeta sina möbler med slippapper, stålborste och hammare, men rätt utförd ger patineringen både charm och skön elegans åt möblerna. Du ska bara följa några enkla regler.

Stoppa i god tid

Resultatet blir bäst om du bearbetar en gammaldags möbel. Hela idén är att den ska vara sliten endast där den skulle bli det vid normal användning, alltså längs kanter, på hörn, vid handtag och så vidare, men konsten är att stoppa i tid.

Vi har behandlat en byrå av obehandlad furu. Först ströks den tunt med grundfärg innan vi effektmålade med vit färg (med svamp och pensel) som gav liv och ådring åt ytan. Ju större färgskillnad det är mellan grundfärg och effektfärg, desto mer markant blir ådringen. Byrån behandlades med slippapper (kanter och hörn) och stålborste (vid handtagen) innan den lackerades med matt lack.

Testa din teknik

Du använder två färger: grundfärg och effektfärg. Grundfärgen torkar snabbt, så när du lägger på effektfärgen gäller det att vara snabb med penseln. Du kan ju alltid prova på baksidan av byrån eller på en bräda.

Effektfärg förlänger torktiden så det gäller att blanda lagom mycket effektfärg med vanlig färg för att få lagom kort torktid. Prova dig fram med olika blandningar.

Kontrollera att lådorna lätt kan dras ut. Går de trögt bör du slipa kanterna lite grann. Annars blir det inte plats för färgen och då går lådorna ännu trögare.


Träknopparna på den alldagliga byrån togs bort innan möbeln patinerades. Sedan monterades nya med antikt utseende.

Du behöver

Effektfärg
Grundfärg
Färg
Lack
Toner eller färgpulver

Dessutom:
Slippapper
Pensel
Nylonskursvamp
Målartvätt
Stålborste
Schellack (kvistlack)

 

Annons

Gör så här:

Slipa, grunda och borsta


1. Slipa och avfetta med målartvätt, försegla alla kvistar med schellack. Tona grundfärgen till önskad kulör med färg eller färgpulver. Stryk sedan alla kvistlackerade ytor. När dessa torkat grundmålar du hela möbeln en gång. Men stryk ut färgen mycket tunt.

2. Medan grundfärgen fortfarande är fuktig drar du ut den lite försiktigt med en nylonskursvamp så att ytan blir lätt randig. Dra svampen i en obruten rörelse från ena sidan till den andra och längs med ådringen.

3. När grundfärgen har torkat, slipa och borsta lite här och där. Gnugga så mycket att du kommer ner till naket trä. Det gör inget om du råkar ta bort för mycket färg. Du kan alltid lägga på mera senare. Borsta bort slipdamm och torka av ytan med ren trasa.

Effektmåla och lackera


1. Blanda den valda ytfärgen med effektfärg och lägg på ett tunt skikt. Dra ut färgen med svamp och med långa drag, precis som med grundfärgen. Det gör inget att de barslipade ställena målas över. Det ger ett slitet utseende utan alltför djupa slitmärken.

2. När färgen har torkat slipas kanter, hörn och områdena runt handtag och lås med slippapper och stålborste. Sätt lådorna på plats och behandla samtidigt. Då blir det lättare att se om några delar ska patineras en extra gång. Slipa inte för hårt.

3. När byrån ser lagom sliten ut, borstas den ren så att slipdammet försvinner. Torka efter med lätt fuktig trasa. Lackera med matt lack. Stryk först tvärs över ådringen och dra sedan försiktigt ut lacken längs med ådringen så att ytan blir snygg och slät.

Avancerad patinering


Milt våld med överlagt mod, kan man kanske kalla metoden som används på denna pall. Men den ger ett bra resultat.

Du kan använda nästan vad som helst till patineringen, exempelvis hammare, kedjor, ventiler, stearinljus, slippapper och stålull.

Avancerad patinering

Om du tyckte att du utövade våld på möbeln när du slipade och borstade, så bör du nog inte läsa vidare. För den anvancerade patineringen är inte för känsliga möbelvänner, men en korrekt utförd behandling förvandlar även en trist möbel till en spännande och aktuell möbel. Om du har lust att experimentera lite, så får du här några förslag du kan arbeta vidare med.

Vi kom över en enkel liten pall i obehandlad furu för endast 20 kr. Den var relativt slät och fin i ytan och den utsattes för följande behandling:

1. Först slog vi pallen några gånger med en kedja och den orsakade några djupa märken i träet. Hammaren och en kasserad radiatorventil gav andra slagmärken och repor.

2. Med hjälp av en syl utsattes pallen för ”maskangrepp”. Kom ihåg att maskar alltid angriper på ungefär samma ställen och inte sprider angreppen.

3. Grundfärgen tonades mörkblå och ströks på relativt slarvigt här och där på pallen. Färgen fick torka en stund innan det mesta av den skrapades bort för hand under rinnande vatten.

4. När färgen hade torkat repades flera av de blå färgfläckarna med stålborsten medan andra fläckar ströks med stearin, som färg inte fäster på.

5. Till sist målades pallen igen, nu med en blå-turkos färg.

6. När denna färg hade torkat slipades alla stearinfläckarna försiktigt med fint slippapper så att den underliggande mörkblå grundfärgen tittade igenom.

7. Kanterna slipades ganska hårt så att det nakna träet syntes igenom. Flera andra ställen borstades med stålborste.

8. Till sist polerades pallen med stålull och vit vax som får färgen att se ”mjukare” ut samtidigt som den blir mattare och ser äldre ut. Du kan eventuellt använda färgad vax.

4 november 2009

3 Kommentarer

2009-11-19
Gunnar
2013-07-11
Hej
2014-07-12
Rosie
Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons