Annons

Målningstips för fin fasad

Måla och färg

Att måla fasaden är ett riktigt sommarjobb. Men det är mycket som ska göras rätt för att det ska bli ett bra och hållbart resultat.

Annons

När det kommer till målning av träfasader finns det minst hundra fel man kan göra utan att ens kliva in i färgbutiken. Så kolla verkligen upp allting innan du börjar. De problem som kan uppkomma om man använder fel sorts färg är att den inte fäster utan att det det blir blåsbildningar och flagningar.

Steg 1:

Förarbete avgör resultatet. Följ dessa råd så kommer det bli bra:
1. Ska du måla på nytt trä så ska detta vara fritt från smuts och svamp- eller algangrepp.

2. Ska du måla om, börja alltid med att tvätta fasaden. Tag sen bort lös färg och kom ihåg, ju noggrannare du gör ditt jobb desto bättre kommer resultat att bli.

3. Trä som grånat har blivit poröst. Detta är inget bra underlag för färg därför bör alla grånader slipas bort.

4. Se över fasaden, byt ut brädor som är spruckna. Smuts och mögel är tecken på att träet kan vara fuktskadat. Tryck in en skruvmejsel i brädan och testa om den är mjuk - är den det måste den bytas.

5. Vid själva målningstillfället ska träet vara uttorkat. Fuktkvoten i träet går att mäta med instrument och bör inte överstiga 18 procent.

6. Ska du måla så kallat fabriksgrundat virke bör du rådgöra med respektive leverantör för bästa behandling.

Steg 2:

Fasaden ska inte bara målas, den måste också oljas in med penetrerande grundolja. Oljan minskar fuktupptagningen och minskar risken för att träet ska angripas av svamp. Oljan ska strykas över hela fasaden, men i synnerhet på ändträ skarvar och spikställen samt speciellt utsatta ytor som till exempel vindskivor, vattbrädor och fönsterkarmar.

Steg 3:

Allt ska också grundmålas. Detta för att ytterligare minska risken för fuktproblem men också för att göra så att täckfärgen fäster bättre.

Steg 4:

Måla med rätt färg! Här i tabellen ser du vilken typ av färg du kan använda på redan målat virke.

Så får du reda på vilken färg fasaden är målad med:
Slamfärg (typ falu rödfärg) känner man lätt igen i och med att den kritar så mycket att man fingrarna färgas när man tar på den.

För att skilja mellan akrylat och olje-/alkydoljefärg kan du slipa på ytan med ett sandpapper. Om färgen fastnar på pappret är det troligen en akrylatfärg, om det dammar utan att fastna är det olje- eller alkydoljefärg.

Man kan också gnugga på ytan med en trasa indränkt med T-röd. Blir färgen snabbt kletig är det akrylatfärg. Mjukas färgen inte upp är det olje- eller alkydoljefärg.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 juni 2003

0 Kommentarer

0

Tips: Måla som ett proffs

Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

0

Ge huset rätt kulör!

Att färgsätta sitt hus är svårt om man inte kan mycket om färg. Monica Dare, färgsättare och designer hos Målaremästarna, ger här sin personliga syn på...

1

Stor guide: måla med kalklitir

Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

0

Färgernas helande egenskaper

Att rött står för energi och passion känner nog många till, men visste du att du kan få bättre självförtroende av gult? Så är det i alla fall om man...

0

Mäktigt och modernt med metallictapet

Överallt blänker de inbjudande mot oss. Skapar effekt och kontrast, överraskar och imponerar. – Intresset för metallictapeter är stort och efterfrågan...

0

Inred efter din personliga färgskala!

Idag handlar modet om att vårda sig själv och må bra, våga vara sig själv, utgå från sin egen identitet och sina egna färger. Men de färger du valt att...

0

Förnya med färg och tapet

Vill du förändra och förnya hemma utan att det kostar en förmögenhet och kräver en massa jobb? Här visar vi nya idéer och tips hur man kan gå ett steg...

0

Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönste...

0

Låt hemmet bekänna färg

Att välja kulör kan vara rejält knepigt och kanske framför allt att få flera olika kulörer att passa ihop. Därför finns kulörkollektionerna. Men vad...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons