Annons

Målningstips för fin fasad

Måla och färg

Att måla fasaden är ett riktigt sommarjobb. Men det är mycket som ska göras rätt för att det ska bli ett bra och hållbart resultat.

Annons

När det kommer till målning av träfasader finns det minst hundra fel man kan göra utan att ens kliva in i färgbutiken. Så kolla verkligen upp allting innan du börjar. De problem som kan uppkomma om man använder fel sorts färg är att den inte fäster utan att det det blir blåsbildningar och flagningar.

Steg 1:

Förarbete avgör resultatet. Följ dessa råd så kommer det bli bra:
1. Ska du måla på nytt trä så ska detta vara fritt från smuts och svamp- eller algangrepp.

2. Ska du måla om, börja alltid med att tvätta fasaden. Tag sen bort lös färg och kom ihåg, ju noggrannare du gör ditt jobb desto bättre kommer resultat att bli.

3. Trä som grånat har blivit poröst. Detta är inget bra underlag för färg därför bör alla grånader slipas bort.

4. Se över fasaden, byt ut brädor som är spruckna. Smuts och mögel är tecken på att träet kan vara fuktskadat. Tryck in en skruvmejsel i brädan och testa om den är mjuk - är den det måste den bytas.

5. Vid själva målningstillfället ska träet vara uttorkat. Fuktkvoten i träet går att mäta med instrument och bör inte överstiga 18 procent.

6. Ska du måla så kallat fabriksgrundat virke bör du rådgöra med respektive leverantör för bästa behandling.

Steg 2:

Fasaden ska inte bara målas, den måste också oljas in med penetrerande grundolja. Oljan minskar fuktupptagningen och minskar risken för att träet ska angripas av svamp. Oljan ska strykas över hela fasaden, men i synnerhet på ändträ skarvar och spikställen samt speciellt utsatta ytor som till exempel vindskivor, vattbrädor och fönsterkarmar.

Steg 3:

Allt ska också grundmålas. Detta för att ytterligare minska risken för fuktproblem men också för att göra så att täckfärgen fäster bättre.

Steg 4:

Måla med rätt färg! Här i tabellen ser du vilken typ av färg du kan använda på redan målat virke.

Så får du reda på vilken färg fasaden är målad med:
Slamfärg (typ falu rödfärg) känner man lätt igen i och med att den kritar så mycket att man fingrarna färgas när man tar på den.

För att skilja mellan akrylat och olje-/alkydoljefärg kan du slipa på ytan med ett sandpapper. Om färgen fastnar på pappret är det troligen en akrylatfärg, om det dammar utan att fastna är det olje- eller alkydoljefärg.

Man kan också gnugga på ytan med en trasa indränkt med T-röd. Blir färgen snabbt kletig är det akrylatfärg. Mjukas färgen inte upp är det olje- eller alkydoljefärg.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 juni 2003

0 Kommentarer

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons