Annons

Måla modernt

Måla och färg

Behöver du måla om huset men har varit så lyckligt lottad att du inte behövt måla utomhus på 10 - 15 år? Ta en titt här, det har hänt en del i måleribranschen sedan sist.

Annons
Vare sig du bara ska måla om utemöblerna eller ge dig på hela fasaden är det klokt att ta del av våra målningsnyheter. Planket är målat i gråsvart Margit. Träurnorna är målade i Margit 1901 och vitt. Spaden och korgen är målade i hallonröd Ernst 1912. Skåpet är målat i vitt. Foto: Beckers

Att det hänt mycket inom färgbranschen de senaste decennierna håller verkligen Peter Karlsson, färghandlare på Täby Nyans norr om Stockholm, med om. Med 30 års erfarenhet och ett förflutet som konsult åt färgindustrin, har han stor erfarenhet av och kunskap om dagens, moderna måleri.

Viktigt välja rätt färg

- Numera finns det så många olika typer av färg att välja på, att det faktiskt blivit svårare att välja rätt. Men å andra sidan kan du idag få en färg som verkligen är anpassad till dina förutsättningar. Exempelvis finns det färg som fungerar mycket bra i norrlands kalla inland, men då inte är lika lämplig för exempelvis den skånska kusten med mer fukt och värme. Därför bör du alltid tala med en kunnig, lokal handlaren som har koll på förutsättningarna, råder Peter Karlsson.

De nya miljökraven har inneburit stora förändringar för färgbranschen. Idag är i princip alla målarfärger vattenburna, både för inomhus- och utomhusbruk.

- Detta är givetvis bra, konstaterar Peter Karlsson, men det ställer också större krav på att du väljer rätt sorts färg, samt tar reda på vilken färg huset är målat med tidigare. De nya, vattenburna färgerna går att måla över de flesta gamla färger med, oavsett färgtyp, men det gäller att välja rätt bland alkydfärger, oljefärger, akrylfärg och dubbelakrylfärger. Det sistnämnda är en nyhet med hög glans, bra färgbeständighet och minimalt med giftiga tillsatser.

- Det är också viktigt att du följer tillverkarens råd hela vägen, från grundmålning till slutstrykning, bäst är att köpa ett färdigt system. För säkerhets skull bör du också hålla dig till kända, beprövade märken och produkter. Tänk också på att till akrylfärger fungerar oftast en syntetpensel bäst, till alkyd/oljefärger ska det vara naturborst, avslutar Peter Karlsson.

Att måla om och fräscha upp exempelvis utemöbler i stället för att köpa nytt, är också i sann miljöklok och resurssparande anda. Här får du tips på nyheter inom både färg och verktyg, för stora som små projekt, som gör att du blir en modern målare.


Murtex V Nanotec för det putsade huset, cement och murar från Nordsjö.

Vattenlösliga färger med lång livslängd

Dagens fasad- och utomhusfärger är som sagt numera vattenburna. Det finns inget skäl att använda något annat, de är mycket tåliga, kulöräkta och har lång livslängd. Dessutom är de lättare att arbeta med. Lagom till sommaren kommer flera nyheter.

För det putsade huset, cement och murar, introducerar Nordsjö en ny smutsavstötande färg, Murtex V Nanotec. Som namnet antyder handlar det om nanoteknik, när fasaden målats håller den sig ren av egen kraft. Färgen fungerar bra även på tidigare målade ytor och finns i 100 olika kulörer. Cirka 1800 kr/10 liter.

Även för träfasader har Nordsjö en nyhet att bjuda på. Nordsjö One är en extremt vältäckande fasadfärg som dessutom är en av de mest kulörbeständiga -och den torkar på bara en timme! Detta innebär att du kan göra två strykningar på samma dag. Färgen är förberedd för Svanenmärkning. Cirka 1950 kr/10 liter.

Annons

Plåttakfärg V från Beckers

Behöver du måla plåttaket finns nya, vattenburna Plåttakfärg V från Beckers som tillsammans med Metallprimer V är lämpad för de flesta metallrena plåttak. Lika god fästförmåga som beständighet utlovas. Cirka 705 kr/3 liter.

Vill du välja en Svanenmärkt färg är Alcros Bestå täckfärg, den allra första utomhusfärgen i Norden som klarat de extra hårda miljökraven. Färgen fungerar utmärkt till fönster, utemöbler och trädetaljer.


 

 

Kul metalldetaljer får du med Alcros Mekanlack Aqua som är en vattenburen blank täckfärg som ger en elastisk färgfilm med god hållbarhet vid målning av metall utomhus. Använd helsyntetisk pensel. Cirka 275 kr/liter.

Nya verktyg som kan göra mer än halva jobbet


Rejäl fasadpensel med blandborst syntet/natur. Ska enligt tillverkaren Stivex klara alla typer av färg. Fungerar även med förlängningsskaft. Pris från cirka 40-100 kr beroende på bredd.

En tvåhands tvättborste med ergonomisk utformning ger extra kraft till rengöringen. Passar perfekt till tvätt av lockpanel och går att förlänga med Anza förlängningsskaft. Anca, cirka 185 kr.

Fönstermålning tar ofta lång tid, nu finns bra UV-beständig fönstertejp som kan sitta i upp till sex veckor utan att torka fast. Tesa, från cirka 60 kr/rulle.

 

Bär färgen på ryggen med en ”Quick Brusch” Den är enkel att använda och du slipper kladd med färgburkar och att springa upp och ned på stege. Pumpa bara upp trycket i färgbehållaren och mata fram färgen i penseln genom att trycka på penselhandtaget. Sedan arbetar du in färgen på ytan. Behållaren kan även stå på marken och går att hyra hos färghandeln. Fungerar bäst till akrylfärg. Cirka 1000 kr. (Quickbrusch)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slipp kladdiga färgburkar med den smarta plastringen ”Save Ring” som passar 1 och ½ literburkar, .Anza, cirka 50 kr.


 

 

 

 

 

När man jobbar på stege är det praktiskt med en burkhållare som man kan hänga bredvid. Denna är dessutom utrustad med långt bärhandtag och penselhållare. Passar till 1 och ½ litersburkar. Anza, cirka 100 kr.


 

 

 

 

 

 

 

Ta hjälp av webben. De olika färgtillverkarna har massor av tips och goda råd på sina hemsidor. På Internet kan du hitta allt från färdiga färgsättningsförslag i hundratals kombinationer (Alcro.se) använda den en smarta webbaserade ”Målarlådan” där du kan spara alla uppgifter om vilka färger och kulörer du målat med, adresser till butiker, inköpslistor osv (Beckers.se) räkna ut färgförbrukning (Flugger.se) och ladda ned färgsättningsprogram där du kan lägga in ditt eget hus (teknos.se).

Glöm heller inte att surfa runt bland alla kloka och inspirerande målartips här på www.viivilla.se!

Sätt färg på tillvaron

En film som ger dig inspiration.

 

 

24 juni 2010

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons