Annons

Måla modernt

Måla och färg

Behöver du måla om huset men har varit så lyckligt lottad att du inte behövt måla utomhus på 10 - 15 år? Ta en titt här, det har hänt en del i måleribranschen sedan sist.

Annons
Vare sig du bara ska måla om utemöblerna eller ge dig på hela fasaden är det klokt att ta del av våra målningsnyheter. Planket är målat i gråsvart Margit. Träurnorna är målade i Margit 1901 och vitt. Spaden och korgen är målade i hallonröd Ernst 1912. Skåpet är målat i vitt. Foto: Beckers

Att det hänt mycket inom färgbranschen de senaste decennierna håller verkligen Peter Karlsson, färghandlare på Täby Nyans norr om Stockholm, med om. Med 30 års erfarenhet och ett förflutet som konsult åt färgindustrin, har han stor erfarenhet av och kunskap om dagens, moderna måleri.

Viktigt välja rätt färg

- Numera finns det så många olika typer av färg att välja på, att det faktiskt blivit svårare att välja rätt. Men å andra sidan kan du idag få en färg som verkligen är anpassad till dina förutsättningar. Exempelvis finns det färg som fungerar mycket bra i norrlands kalla inland, men då inte är lika lämplig för exempelvis den skånska kusten med mer fukt och värme. Därför bör du alltid tala med en kunnig, lokal handlaren som har koll på förutsättningarna, råder Peter Karlsson.

De nya miljökraven har inneburit stora förändringar för färgbranschen. Idag är i princip alla målarfärger vattenburna, både för inomhus- och utomhusbruk.

- Detta är givetvis bra, konstaterar Peter Karlsson, men det ställer också större krav på att du väljer rätt sorts färg, samt tar reda på vilken färg huset är målat med tidigare. De nya, vattenburna färgerna går att måla över de flesta gamla färger med, oavsett färgtyp, men det gäller att välja rätt bland alkydfärger, oljefärger, akrylfärg och dubbelakrylfärger. Det sistnämnda är en nyhet med hög glans, bra färgbeständighet och minimalt med giftiga tillsatser.

- Det är också viktigt att du följer tillverkarens råd hela vägen, från grundmålning till slutstrykning, bäst är att köpa ett färdigt system. För säkerhets skull bör du också hålla dig till kända, beprövade märken och produkter. Tänk också på att till akrylfärger fungerar oftast en syntetpensel bäst, till alkyd/oljefärger ska det vara naturborst, avslutar Peter Karlsson.

Att måla om och fräscha upp exempelvis utemöbler i stället för att köpa nytt, är också i sann miljöklok och resurssparande anda. Här får du tips på nyheter inom både färg och verktyg, för stora som små projekt, som gör att du blir en modern målare.


Murtex V Nanotec för det putsade huset, cement och murar från Nordsjö.

Vattenlösliga färger med lång livslängd

Dagens fasad- och utomhusfärger är som sagt numera vattenburna. Det finns inget skäl att använda något annat, de är mycket tåliga, kulöräkta och har lång livslängd. Dessutom är de lättare att arbeta med. Lagom till sommaren kommer flera nyheter.

För det putsade huset, cement och murar, introducerar Nordsjö en ny smutsavstötande färg, Murtex V Nanotec. Som namnet antyder handlar det om nanoteknik, när fasaden målats håller den sig ren av egen kraft. Färgen fungerar bra även på tidigare målade ytor och finns i 100 olika kulörer. Cirka 1800 kr/10 liter.

Även för träfasader har Nordsjö en nyhet att bjuda på. Nordsjö One är en extremt vältäckande fasadfärg som dessutom är en av de mest kulörbeständiga -och den torkar på bara en timme! Detta innebär att du kan göra två strykningar på samma dag. Färgen är förberedd för Svanenmärkning. Cirka 1950 kr/10 liter.

Annons

Plåttakfärg V från Beckers

Behöver du måla plåttaket finns nya, vattenburna Plåttakfärg V från Beckers som tillsammans med Metallprimer V är lämpad för de flesta metallrena plåttak. Lika god fästförmåga som beständighet utlovas. Cirka 705 kr/3 liter.

Vill du välja en Svanenmärkt färg är Alcros Bestå täckfärg, den allra första utomhusfärgen i Norden som klarat de extra hårda miljökraven. Färgen fungerar utmärkt till fönster, utemöbler och trädetaljer.


 

 

Kul metalldetaljer får du med Alcros Mekanlack Aqua som är en vattenburen blank täckfärg som ger en elastisk färgfilm med god hållbarhet vid målning av metall utomhus. Använd helsyntetisk pensel. Cirka 275 kr/liter.

Nya verktyg som kan göra mer än halva jobbet


Rejäl fasadpensel med blandborst syntet/natur. Ska enligt tillverkaren Stivex klara alla typer av färg. Fungerar även med förlängningsskaft. Pris från cirka 40-100 kr beroende på bredd.

En tvåhands tvättborste med ergonomisk utformning ger extra kraft till rengöringen. Passar perfekt till tvätt av lockpanel och går att förlänga med Anza förlängningsskaft. Anca, cirka 185 kr.

Fönstermålning tar ofta lång tid, nu finns bra UV-beständig fönstertejp som kan sitta i upp till sex veckor utan att torka fast. Tesa, från cirka 60 kr/rulle.

 

Bär färgen på ryggen med en ”Quick Brusch” Den är enkel att använda och du slipper kladd med färgburkar och att springa upp och ned på stege. Pumpa bara upp trycket i färgbehållaren och mata fram färgen i penseln genom att trycka på penselhandtaget. Sedan arbetar du in färgen på ytan. Behållaren kan även stå på marken och går att hyra hos färghandeln. Fungerar bäst till akrylfärg. Cirka 1000 kr. (Quickbrusch)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slipp kladdiga färgburkar med den smarta plastringen ”Save Ring” som passar 1 och ½ literburkar, .Anza, cirka 50 kr.


 

 

 

 

 

När man jobbar på stege är det praktiskt med en burkhållare som man kan hänga bredvid. Denna är dessutom utrustad med långt bärhandtag och penselhållare. Passar till 1 och ½ litersburkar. Anza, cirka 100 kr.


 

 

 

 

 

 

 

Ta hjälp av webben. De olika färgtillverkarna har massor av tips och goda råd på sina hemsidor. På Internet kan du hitta allt från färdiga färgsättningsförslag i hundratals kombinationer (Alcro.se) använda den en smarta webbaserade ”Målarlådan” där du kan spara alla uppgifter om vilka färger och kulörer du målat med, adresser till butiker, inköpslistor osv (Beckers.se) räkna ut färgförbrukning (Flugger.se) och ladda ned färgsättningsprogram där du kan lägga in ditt eget hus (teknos.se).

Glöm heller inte att surfa runt bland alla kloka och inspirerande målartips här på www.viivilla.se!

Sätt färg på tillvaron

En film som ger dig inspiration.

 

 

24 juni 2010

0 Kommentarer

0

Tips: Måla som ett proffs

Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

0

Ge huset rätt kulör!

Att färgsätta sitt hus är svårt om man inte kan mycket om färg. Monica Dare, färgsättare och designer hos Målaremästarna, ger här sin personliga syn på...

1

Stor guide: måla med kalklitir

Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

0

Färgernas helande egenskaper

Att rött står för energi och passion känner nog många till, men visste du att du kan få bättre självförtroende av gult? Så är det i alla fall om man...

0

Mäktigt och modernt med metallictapet

Överallt blänker de inbjudande mot oss. Skapar effekt och kontrast, överraskar och imponerar. – Intresset för metallictapeter är stort och efterfrågan...

0

Inred efter din personliga färgskala!

Idag handlar modet om att vårda sig själv och må bra, våga vara sig själv, utgå från sin egen identitet och sina egna färger. Men de färger du valt att...

0

Förnya med färg och tapet

Vill du förändra och förnya hemma utan att det kostar en förmögenhet och kräver en massa jobb? Här visar vi nya idéer och tips hur man kan gå ett steg...

0

Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönste...

0

Låt hemmet bekänna färg

Att välja kulör kan vara rejält knepigt och kanske framför allt att få flera olika kulörer att passa ihop. Därför finns kulörkollektionerna. Men vad...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons