Annons

Måla miljövänligt

Måla och färg

Vattenbaserad färg, välskötta verktyg och inga slattar i avloppet. Så målar du miljövänligt i sommar.

Annons

Alcro Altan är ny vattenburen lasyrfärg för nytt, impregnerat eller tidigare laserat trä samt obehandlad furu och gran. Passar bra till exempelvis terrasser, staket och trädgårdsmöbler. Färgen är slitstark, kulörbeständig och ger en svagt filmbildande yta. Med grundolja och två lager av Altan lasyrfärg får man ett underhållsintervall på två-tre år vilket är längre än vid behandling med vanliga träoljor.

Idag finns ingen anledning att inte välja vattenbaserad färg till i princip all typ av målning, utomhus som inomhus. Sedan det blev hårdare restriktioner när det gäller lösningsmedel inom EU har alla stora färgfabrikanter ett stort sortiment av vattenburna färger, oljor och andra kemikalier. Utvecklingen mot allt bättre miljövänliga färger pågår också ständigt. Ett exempel är Beckers som har som målsättning att 99 procent av all deras färg för såväl trä, pust och metall ska vara vattenburen 2010. Idag, i början av 2009, är de uppe i över 90 procent.


Reflekt Målartvätt är ett alkaliskt rengörings- och avfettningsmedel som är biologiskt nedbrytbart. Fungerar lika bra inomhus som utomhus. Pris cirka 45 kr på Rusta.

Många fördelar med vattenbaserad

Förutom att den vattenbaserade färgen är mer miljövänlig är den dessutom mer kulörbeständig, luktfri och betydligt lättare att tvätta av från penslar och verktyg. Dessutom går de i de allra flesta fall utmärkt att måla över något som tidigare är målad med lösningsmedelsburen färg, med en vattenbaserad så länge det är rätt färgtyp.

När det gäller målningsarbeten är det inte bara färgen som bör vara miljövänlig. Även målartvätt, impregneringsoljor och färdiga färgsystem finns idag med symbolen Svanen- eller EU-Blomman, vilket borgar för minsta möjliga miljöpåverkan.

 

 

Vårda dina verktyg

Slit och släng är inte miljövänligt. Satsa på penslar och andra verktyg av hög kvalitet, och sköt om dem så att de håller länge. Torka alltid bort så mycket som möjligt av färgen med papper eller en trasa innan du sköljer bort de sista färgresterna. Ska du bara göra ett kort uppehåll med målandet, lägg in penseln eller roller in en tättslutande plastpåse så torkar inte färgen in.


Sovrumsvägg målad med Väggfärg 660 och laserad med Lasyrbindare 646, Ultramarin-violett 324 / Krapp-mörkröd 337 / Järnoxid-röd 303 i var sitt lager. Allt är ekologiska och giftfria färger från Färgriket.

Alcro Entré är en ny vattenbasaerad, slitstark golvfärg som passar lika bra på trägolven hemma som på betongen i källargångar och villagarage. Dessutom torkar den snabbt, vilket gör att man spar arbetstid och snart kan flytta in i rummen igen.

Ta hand om resterna

Alla överblivna färgrester, trasor och kladdiga verktyg ska lämnas in på återvinningsstationens avdelning för Kemikalier/Farligt avfall. Detta gäller även vattenburna färger, som alltså INTE går att spola ned i toaletten. Likaså gäller det att sortera tomma platsförpackningar, täckpapp och liknande på rätt ställe på returstationen.


Nordsjös nya, vattenburna kvistlack har visat sig ha bättre spärrförmåga än den oljebaserade föregångaren.

Ekologisk färg

All målning innebär givetvis påverkan på miljön. Även om färgen är vattenbaserad innehåller den ändå olika sorters pigment och andra kemiska tillsatser. Vill man välja en färg med minimal påverkan på miljön är slamfärgen Falu Rödfärg ett bra val, men då krävs att virket är ohyvlat och omålat, eller att föremålet tidigare varit målat med Falu Rödfärg.

Det finns även särskild ekologisk målarfärg, oftast av linoljetyp, som går att beställa från exempelvis Färgriket som säljer Leinos Ekologiska Naturfarbe eller Kulturhantverkarna i Stockholm.

Annons

Leta efter symbolerna EU-blomman, Svanen och Astma- och Allergiförbundet så gör du ett bra miljöval.

Satsa på bra penslar av hög kvalitet som exempelvis hantverksmässigt tillverkade Gnestapenseln med svinborst.

Välj Svanen eller EU-blomman

Men de flesta av oss väljer trots att "vanlig" färg från färg- eller byggvaruhandeln. Titta efter symbolerna för Svanen eller EU-blomman så gör du ett bra, miljövänligt val. Färger märkta med Astma- och Allergiförbundets symbol är också skonsamma färger.

Glöm heller inte att även om färg och oljor alltid ger en viss miljöpåverkan är det nästan alltid mer miljövänligt att bevara istället för att köpa nytt, till exempel när det gäller utemöbler.

Sätt färg på tillvaron

Låt dig insprireras av filmen som också ger dig tips på hur du bland anant gör en så kallad mood board.

22. april 2009
 
Annons
Mer om Måla och färg

"Måla på klinkers – går det?"

Måla och färg Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här. 

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

Måla och färg – Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Måla och färg Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Måla och färg Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

Så målar du köksluckorna själv

Måla och färg Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

Höstens nya färger!

Måla och färg Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Måla och färg Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Måla golvet vitt

Måla och färg Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons