Annons

Måla miljövänligt

Måla och färg

Vattenbaserad färg, välskötta verktyg och inga slattar i avloppet. Så målar du miljövänligt i sommar.

Annons

Alcro Altan är ny vattenburen lasyrfärg för nytt, impregnerat eller tidigare laserat trä samt obehandlad furu och gran. Passar bra till exempelvis terrasser, staket och trädgårdsmöbler. Färgen är slitstark, kulörbeständig och ger en svagt filmbildande yta. Med grundolja och två lager av Altan lasyrfärg får man ett underhållsintervall på två-tre år vilket är längre än vid behandling med vanliga träoljor.

Idag finns ingen anledning att inte välja vattenbaserad färg till i princip all typ av målning, utomhus som inomhus. Sedan det blev hårdare restriktioner när det gäller lösningsmedel inom EU har alla stora färgfabrikanter ett stort sortiment av vattenburna färger, oljor och andra kemikalier. Utvecklingen mot allt bättre miljövänliga färger pågår också ständigt. Ett exempel är Beckers som har som målsättning att 99 procent av all deras färg för såväl trä, pust och metall ska vara vattenburen 2010. Idag, i början av 2009, är de uppe i över 90 procent.


Reflekt Målartvätt är ett alkaliskt rengörings- och avfettningsmedel som är biologiskt nedbrytbart. Fungerar lika bra inomhus som utomhus. Pris cirka 45 kr på Rusta.

Många fördelar med vattenbaserad

Förutom att den vattenbaserade färgen är mer miljövänlig är den dessutom mer kulörbeständig, luktfri och betydligt lättare att tvätta av från penslar och verktyg. Dessutom går de i de allra flesta fall utmärkt att måla över något som tidigare är målad med lösningsmedelsburen färg, med en vattenbaserad så länge det är rätt färgtyp.

När det gäller målningsarbeten är det inte bara färgen som bör vara miljövänlig. Även målartvätt, impregneringsoljor och färdiga färgsystem finns idag med symbolen Svanen- eller EU-Blomman, vilket borgar för minsta möjliga miljöpåverkan.

 

 

Vårda dina verktyg

Slit och släng är inte miljövänligt. Satsa på penslar och andra verktyg av hög kvalitet, och sköt om dem så att de håller länge. Torka alltid bort så mycket som möjligt av färgen med papper eller en trasa innan du sköljer bort de sista färgresterna. Ska du bara göra ett kort uppehåll med målandet, lägg in penseln eller roller in en tättslutande plastpåse så torkar inte färgen in.


Sovrumsvägg målad med Väggfärg 660 och laserad med Lasyrbindare 646, Ultramarin-violett 324 / Krapp-mörkröd 337 / Järnoxid-röd 303 i var sitt lager. Allt är ekologiska och giftfria färger från Färgriket.

Alcro Entré är en ny vattenbasaerad, slitstark golvfärg som passar lika bra på trägolven hemma som på betongen i källargångar och villagarage. Dessutom torkar den snabbt, vilket gör att man spar arbetstid och snart kan flytta in i rummen igen.

Ta hand om resterna

Alla överblivna färgrester, trasor och kladdiga verktyg ska lämnas in på återvinningsstationens avdelning för Kemikalier/Farligt avfall. Detta gäller även vattenburna färger, som alltså INTE går att spola ned i toaletten. Likaså gäller det att sortera tomma platsförpackningar, täckpapp och liknande på rätt ställe på returstationen.


Nordsjös nya, vattenburna kvistlack har visat sig ha bättre spärrförmåga än den oljebaserade föregångaren.

Ekologisk färg

All målning innebär givetvis påverkan på miljön. Även om färgen är vattenbaserad innehåller den ändå olika sorters pigment och andra kemiska tillsatser. Vill man välja en färg med minimal påverkan på miljön är slamfärgen Falu Rödfärg ett bra val, men då krävs att virket är ohyvlat och omålat, eller att föremålet tidigare varit målat med Falu Rödfärg.

Det finns även särskild ekologisk målarfärg, oftast av linoljetyp, som går att beställa från exempelvis Färgriket som säljer Leinos Ekologiska Naturfarbe eller Kulturhantverkarna i Stockholm.

Annons

Leta efter symbolerna EU-blomman, Svanen och Astma- och Allergiförbundet så gör du ett bra miljöval.

Satsa på bra penslar av hög kvalitet som exempelvis hantverksmässigt tillverkade Gnestapenseln med svinborst.

Välj Svanen eller EU-blomman

Men de flesta av oss väljer trots att "vanlig" färg från färg- eller byggvaruhandeln. Titta efter symbolerna för Svanen eller EU-blomman så gör du ett bra, miljövänligt val. Färger märkta med Astma- och Allergiförbundets symbol är också skonsamma färger.

Glöm heller inte att även om färg och oljor alltid ger en viss miljöpåverkan är det nästan alltid mer miljövänligt att bevara istället för att köpa nytt, till exempel när det gäller utemöbler.

Sätt färg på tillvaron

Låt dig insprireras av filmen som också ger dig tips på hur du bland anant gör en så kallad mood board.

22 april 2009

0 Kommentarer

0

Tips: Måla som ett proffs

Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

0

Ge huset rätt kulör!

Att färgsätta sitt hus är svårt om man inte kan mycket om färg. Monica Dare, färgsättare och designer hos Målaremästarna, ger här sin personliga syn på...

1

Stor guide: måla med kalklitir

Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

0

Färgernas helande egenskaper

Att rött står för energi och passion känner nog många till, men visste du att du kan få bättre självförtroende av gult? Så är det i alla fall om man...

0

Mäktigt och modernt med metallictapet

Överallt blänker de inbjudande mot oss. Skapar effekt och kontrast, överraskar och imponerar. – Intresset för metallictapeter är stort och efterfrågan...

0

Inred efter din personliga färgskala!

Idag handlar modet om att vårda sig själv och må bra, våga vara sig själv, utgå från sin egen identitet och sina egna färger. Men de färger du valt att...

0

Förnya med färg och tapet

Vill du förändra och förnya hemma utan att det kostar en förmögenhet och kräver en massa jobb? Här visar vi nya idéer och tips hur man kan gå ett steg...

0

Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönste...

0

Låt hemmet bekänna färg

Att välja kulör kan vara rejält knepigt och kanske framför allt att få flera olika kulörer att passa ihop. Därför finns kulörkollektionerna. Men vad...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons