Annons

Måla schabloner

Måla och färg

Är du sugen på att måla om eller måla schabloner hemma? Här får du tips och inspiration på vilka färger och trender som gäller just nu när du vill måla om.

Annons

- Starka färger som rosa och gult är några av inslagen i de senaste trenderna. Bilden visar färgen vildros från Alcro.

Diskreta färger med namn som kaffe latte, äggskal och sand har länge varit populära och sålt som smör i färgbutikerna. Efterfrågan är fortfarande stor, men nu kan man se att färgkartorna även influeras av starkare kulörer och större variation.

– Den färgglada 80-talstrenden som kommit tillbaka inom klädmodet är på väg att påverka även måleriet, säger Maria Midby Ahrén, reklamköpare på Alcro färg.

Hon menar att övergången mot starkare kulörer är en process som kommer ta tid men redan nu ser hon en längtan efter mer färg i hemmet.

– Framförallt är rosa, gult och rött populära färger.

Är du sugen på starkare toner men tycker det känns vågat och riskabelt att måla om ett helt rum? Nu räcker det om du målar en dörr, en pelare eller kanske ett hörn i en färg som lyfter fram och ger rummet mer liv.

 – Man har börjat utnyttja de små ytorna i hemmet. Det är jätteroligt och gör att de starka färgerna kan utnyttjas desto mer, säger Maria Midby Ahrén.

Mindre ytor är dessutom enkla att förändra och kräver inte lika mycket förarbete och planering som ett helt rum gör.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Rött!

Måla mindre ytor och framhäv hemmets detaljer. En färgglad pelare rummet mer liv. Bild från boken Våga måla av Per Nimér.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Måla med diskborste?

Målning med en diskborste. Bild från boken Våga måla av Per Nimér.

Ett annat sätt att närma sig färgen utan att ta ut svängarna för mycket är att måla om i hallen. Det är ett rum som ofta består av mycket dörrar och lite väggyta. En ommålning i hallen behöver därför varken bli särskilt dyr eller drastisk.

Alla kommande trender går dock inte i de sprakande färgernas tecken. Vitt är en färg som håller i sig och som kan ge oanade effekter om den används rätt. Per Nimér är designchef på Nordsjö och upphovsman till boken Våga måla. Han tipsar om att kombinera olika vita nyanser.

 – Många vita nyanser tillsammans skapar en känsla av lyx och kan ge mycket effektfulla resultat.

Även inom de olika målarteknikerna har utvecklingen gått framåt och modet förändrats.

Annons

 – Den största förändringen är att målarteknikerna blir allt mer personliga, det finns inga rätt och fel, säger Per Nimér som själv använt allt från diskborstar till nakna fötter som målarverktyg.

Våga testa nya metoder du också. Blir du missnöjd kan du alltid måla om!

Dekorera med schabloner

Schablonmålning är en traditionell målarteknik som nu är populärare än någonsin! Gör dina egna schabloner, det blir både tufft och personligt. Väljer du mindre motiv kan du använda vanlig overhead-plast, i annat fall finns schablonplast att köpa i större storlekar.

Det här behöver du

• Schablonplast (eller overhead-film)
• Scablonskärare
• Schablonpensel eller natursvamp
• Färg (helst vattenburen)
• Målartejp (som ej fäster för hårt)
• Tåligt underlag att skära mot

Gör så här:

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredningar. Dekorera med schabloner.

1. Rita upp

När du gör dina egna schabloner är ett tips att tänka i konturer. Använd en vattenfast penna och välj mellan att skissa för fri hand på plasten eller att hålla den över en bild och rita av konturerna.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredningar. Dekorera med schabloner.

Lägg plasten mot ett tåligt underlag, till exempel en skärbräda, och skär försiktigt längs konturerna med schablonskäraren. Enklare mönster går bra att klippa ut.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredningar. Dekorera med schabloner.

Tejpa upp schablonerna på väggen för att få en uppfattning om mönstret. Fäst tejpen så nära de urklippta konturerna som möjligt så att schablonplasten sitter tätt mot väggen. Tänk även på att använda målartejp som inte fäster för hårt och drar med sig underlaget när du tar bort plasten.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredningar. Dekorera med schabloner.

4. Måla

Ta så lite färg som möjligt och dutta med penseln inom det utskurna området. Dra försiktigt bort schablonen innan färgen hunnit torka helt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Klart.

Färdigt!

Här hittar du materialet:

Panduro hobby har schablonplast i 50x130 cm för 58 kronor samt Nordsjö säljer schablonplast i 14x40 cm och 28x42 cm, 68 kronor respektive 89,50 kronor (extra ark och skärare inkluderad i priset).

Schablonskärare och skärunderlägg för 129 kronor. 

Särskilda schablonpenslar och målartejp hittar du i färgbutiken.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
7 mars 2006

0 Kommentarer

4

Nytt för golv och vägg

Nya tapeter, lite färg och kanske ett nytt golv, plötsligt är det gamla huset förvandlat till en helt ny bostad! Här får du tips på favoriter och nyhete...

0

Mäktigt och modernt med metallictapet

Överallt blänker de inbjudande mot oss. Skapar effekt och kontrast, överraskar och imponerar. – Intresset för metallictapeter är stort och efterfrågan...

0

Förvara målarfärg tätt

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

0

Att måla under

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

0

Pensla fram ditt eget spa

Visst kan du måla om ditt badrum! Men grunda rikligt med tålamod och kunskap innan du börjar!

0

Krönika: Renovera eller reflektera? Både och!

Istället för att ordna födelsedagsfest målade jag om i hallen. Varför lät jag det ena utesluta det andra?

7

Måla golvet vitt

Gör som danskarna. Förnya hela huset, eller i alla fall ett rum med ett golv i vitt. Här får du veta vad du behöver för att göra jobbet bra från början.

0

Fixa & förändra: Fint med färg

Måla hela världen! Golv, tak, köksluckor, trappräcken och väggar känns med ens som nya!

0

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons