Annons

Måla mera

Måla och färg

Att måla om är ett snabbt och relativt billigt sätt att förnya väggarna hemma. Varför inte pröva något nytt?

Annons

Det finns i stort sett inga begränsningar för vad och hur du kan måla. Här får du både målningstips och några nya idéer som kan vara kul att prova.


En skugga i mörkare nyans blir en annorlunda accent på väggen. Här har man målat av en stol med Beckers funkisfärg,17 Magda.

Vad vill du uppnå med färgen?

Rent generellt kan man säga att ju större yta, desto svagare nyans brukar man välja. Men det beror ju förstås på vad du vill skapa för intryck. Ljusa färger förstorar, mörka förminskar. En fondvägg i avvikande ton piggar alltid upp, en möbel i en kraftig accentfärg likaså. Det finns också knep för att trolla med ytor. Till exempel kan du måla lodräta ränder på väggarna om du vill ge en känsla av högt i tak. Vill du istället minska takhöjden målar du ned takfärgen en bit på väggen.

Alla större färgföretag ger med jämna mellanrum ut inspirationsbroschyrer. Här kan du hitta roliga målningsidéer. Många har även färgsättningsprogram på sina hemsidor där du kan prova dig fram. Exempelvis www.nordsjo.se, www. alcro.se samt www.flugger.se

Våga dig på strukturer

Bara genom att välja mellan, eller blanda, blankt och matt kan du skapa helt olika intryck. Dessutom finns det massor av olika rollers som ger olika strukturer. Vill du gå ytterligare ett steg ska du titta närmare på strukturfärgerna. Idag finns färger som känns både som sammet eller sand, som glittrar eller upplevs som en grekisk kalkvägg. Dessutom finns det magnetfärg och färg som du kan skriva på med tavelkritor.

Gör något som sticker ut

Enklaste sättet att skapa ett blickfång eller få en häftig kontrast är att måla en fondvägg, eller bara en del av väggen i avvikande färg. Mönster, text eller figurer, antingen med schabloner eller på fri hand för den konstnärliga, väcker alltid uppmärksamhet. En kul idé kan vara att måla en skugga på väggen, till exempel efter en vas eller en möbel. Eller varför inte måla dit en familjemedlem? Sätt skarp belysning på den/det du vill reproducera och skissa med blyerts. Du kan också projicera en diabild på väggen och måla efter.

Skydda och maskera

När man väl bestämt sig vill man ju sätta igång och börja måla på stubinen! Men försök sansa dig en liten stund och täck över golvet och möblerna samt maskera lister, karmar och kontakter först. Då slipper du det tråkiga efterarbetet att gnugga bort färgstänk som hamnat fel. Att byta till speciella målarkläder är heller inte så dumt, det blir ofta kladdigare än man tänkt?

Törs jag måla golvet?

Plast och linoleum går bra att måla på. Och så trä förstås. Men det gäller att inte ställa för höga krav på att det ska hålla åratal av slitage. Köp istället lite extra av färgen, så kan du bättra på när det behövs.


Bild ovan visar färgen Som kalk från Nordsjö.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
16 januari 2003

1 Kommentarer

2013-04-03
Caroline
0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons