Annons
Med fyra lager färg blir golvet skinande blankt och rummet ljust. Vänta med att flytta in möblerna tills färgen härdat helt
Med fyra lager färg blir golvet skinande blankt och rummet ljust. Vänta med att flytta in möblerna tills färgen härdat helt

Måla golvet vitt

Måla och färg

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Annons

Det är lätt att måla ett trägolv. Men innan du sätter i gång med målarrullen ska du noggrant förbereda golvet för att det ska bli ett perfekt resultat. Det gäller oavsett om du ska måla ett parkettgolv eller ett brädgolv.

Välj en golvfärg i samråd med din färghandlare. Han vet vilka krav som ställs på färgen beroende på vilket rum som ska målas och hur stort slitaget är.

Oavsett vilken färg du väljer bör du hålla torktiderna och inte flytta in möblerna förrän färgen härdat helt.

Tips! Skona knäna

Det kan vara hårt att ligga på knä och måla, så det är en bra idé att använda knäskydd eller polstrade arbetsbyxor. Du kan också sätta rullen på ett långt skaft, så att du kan stå och måla.


 

1. Ta bort ojämnheter och gamla färgfläckar med en färgskrapa. Slipa därefter med slippapper korn 120. Om du ska slipa ett stort golv - använd slipmaskin.Kratsa ur fogarna om du har ett brädgolv.

 

 


 

2. Rengör nu golvet grundligt. Tvätta det med grundrens med det blandningsförhållande som anges på flaskan. Använd gärna en hård borste. Skölj därefter med vatten. Använd gummihandskar när du rengör med grundrens.

 

Annons

 


 

3. Täck med målartejp vid socklar och trösklar samt på andra ställen där det inte ska målas. Använd målartejp som inte efterlämnar limrester. VIKTIGT! Golvet ska vara helt torrt innan du målar det.

 

 


 

4. Stryk ut ett tunt lager färg med en bred pensel längs socklar och andra kanter, där du inte kan komma åt med målarrullen. Tips: Lägg nya penslar och rullar i blöt dagen innan, så slipper du få hår i färgen.

 

 


 

5. Rulla på färgen med en korthårig rulle i ett tunt lager. Börja i ett hörn och rulla på färgen i ett fält i taget i rask takt i brädornas längdriktning. Måla enligt vått i vått-principen och se till att färgen täcker lika mycket i alla fält.

 

 


Första lagret har lagts på i brädornas längdriktning.

6. Golvfärgen är fingertorr efter en timme, men du får inte måla över den förrän efter sex timmar. VIKTIGT! Torktiden måste hållas, då nästa lager färg annars förstör det lager som du just målat.

 

 


 

7. Det andra lagret färg rullas på. Undvik att måla i exakt samma fält som det första lagret, utan se till att förskjuta skarvarna. Måla i längdriktningen och så grundligt att färgen täcker helt. Avsluta eventuellt med att måla lite kors och tvärs.

 

 


Andra lagret har lagts på i brädornas längdriktning

8. Efter det andra tunna lagret färg ska golvet torka igen. Det ska ha minst ett lager till. Golvet här är på 20 kvadratmeter och målades lätt på en halvtimme.

 

 


Tredje lagret läggs på i tvärgående riktning.

9. Det tredje lagret färg rullas på i tvärgående riktning i förhållande till de två första lagren. På det sättet döljs alla eventuella skarvar mellan de målade fälten. Det räcker vanligen med tre lager färg på de flesta golv, men här behövs ett till.

 

 


Fjärde lagret har lagts på i tvärgående riktning.

 

 


10. Golvet har nu fått ett fjärde lager färg, och de har lagts i samma tvärgående riktning som det tredje lagret men i nya fält, så att färgskarvarna har förskjutits. Fogarna i golvet har nu försvunnit under färgen.

14 oktober 2010

3 Kommentarer

2010-10-20
FixarFarsan.blogspot.com
2010-10-23
Sten-Åke
2012-08-12
Ulrika
0

Tips: Måla som ett proffs

Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

0

Ge huset rätt kulör!

Att färgsätta sitt hus är svårt om man inte kan mycket om färg. Monica Dare, färgsättare och designer hos Målaremästarna, ger här sin personliga syn på...

1

Stor guide: måla med kalklitir

Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

0

Färgernas helande egenskaper

Att rött står för energi och passion känner nog många till, men visste du att du kan få bättre självförtroende av gult? Så är det i alla fall om man...

0

Mäktigt och modernt med metallictapet

Överallt blänker de inbjudande mot oss. Skapar effekt och kontrast, överraskar och imponerar. – Intresset för metallictapeter är stort och efterfrågan...

0

Inred efter din personliga färgskala!

Idag handlar modet om att vårda sig själv och må bra, våga vara sig själv, utgå från sin egen identitet och sina egna färger. Men de färger du valt att...

0

Förnya med färg och tapet

Vill du förändra och förnya hemma utan att det kostar en förmögenhet och kräver en massa jobb? Här visar vi nya idéer och tips hur man kan gå ett steg...

0

Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönste...

0

Låt hemmet bekänna färg

Att välja kulör kan vara rejält knepigt och kanske framför allt att få flera olika kulörer att passa ihop. Därför finns kulörkollektionerna. Men vad...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons