Annons
Med fyra lager färg blir golvet skinande blankt och rummet ljust. Vänta med att flytta in möblerna tills färgen härdat helt
Med fyra lager färg blir golvet skinande blankt och rummet ljust. Vänta med att flytta in möblerna tills färgen härdat helt

Måla golvet vitt

Måla och färg

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Annons

Det är lätt att måla ett trägolv. Men innan du sätter i gång med målarrullen ska du noggrant förbereda golvet för att det ska bli ett perfekt resultat. Det gäller oavsett om du ska måla ett parkettgolv eller ett brädgolv.

Välj en golvfärg i samråd med din färghandlare. Han vet vilka krav som ställs på färgen beroende på vilket rum som ska målas och hur stort slitaget är.

Oavsett vilken färg du väljer bör du hålla torktiderna och inte flytta in möblerna förrän färgen härdat helt.

Tips! Skona knäna

Det kan vara hårt att ligga på knä och måla, så det är en bra idé att använda knäskydd eller polstrade arbetsbyxor. Du kan också sätta rullen på ett långt skaft, så att du kan stå och måla.


 

1. Ta bort ojämnheter och gamla färgfläckar med en färgskrapa. Slipa därefter med slippapper korn 120. Om du ska slipa ett stort golv - använd slipmaskin.Kratsa ur fogarna om du har ett brädgolv.

 

 


 

2. Rengör nu golvet grundligt. Tvätta det med grundrens med det blandningsförhållande som anges på flaskan. Använd gärna en hård borste. Skölj därefter med vatten. Använd gummihandskar när du rengör med grundrens.

 

Annons

 


 

3. Täck med målartejp vid socklar och trösklar samt på andra ställen där det inte ska målas. Använd målartejp som inte efterlämnar limrester. VIKTIGT! Golvet ska vara helt torrt innan du målar det.

 

 


 

4. Stryk ut ett tunt lager färg med en bred pensel längs socklar och andra kanter, där du inte kan komma åt med målarrullen. Tips: Lägg nya penslar och rullar i blöt dagen innan, så slipper du få hår i färgen.

 

 


 

5. Rulla på färgen med en korthårig rulle i ett tunt lager. Börja i ett hörn och rulla på färgen i ett fält i taget i rask takt i brädornas längdriktning. Måla enligt vått i vått-principen och se till att färgen täcker lika mycket i alla fält.

 

 


Första lagret har lagts på i brädornas längdriktning.

6. Golvfärgen är fingertorr efter en timme, men du får inte måla över den förrän efter sex timmar. VIKTIGT! Torktiden måste hållas, då nästa lager färg annars förstör det lager som du just målat.

 

 


 

7. Det andra lagret färg rullas på. Undvik att måla i exakt samma fält som det första lagret, utan se till att förskjuta skarvarna. Måla i längdriktningen och så grundligt att färgen täcker helt. Avsluta eventuellt med att måla lite kors och tvärs.

 

 


Andra lagret har lagts på i brädornas längdriktning

8. Efter det andra tunna lagret färg ska golvet torka igen. Det ska ha minst ett lager till. Golvet här är på 20 kvadratmeter och målades lätt på en halvtimme.

 

 


Tredje lagret läggs på i tvärgående riktning.

9. Det tredje lagret färg rullas på i tvärgående riktning i förhållande till de två första lagren. På det sättet döljs alla eventuella skarvar mellan de målade fälten. Det räcker vanligen med tre lager färg på de flesta golv, men här behövs ett till.

 

 


Fjärde lagret har lagts på i tvärgående riktning.

 

 

 

10. Golvet har nu fått ett fjärde lager färg, och de har lagts i samma tvärgående riktning som det tredje lagret men i nya fält, så att färgskarvarna har förskjutits. Fogarna i golvet har nu försvunnit under färgen.14 oktober 2010

3 Kommentarer

2010-10-20
FixarFarsan.blogspot.com
2010-10-23
Sten-Åke
2012-08-12
Ulrika
0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Färg uppåt väggarna

Trenden håller i sig. Ljusa kulörer som vitt, ljust beige och ljusgrått dominerar. Och färgstarka fondväggar bryter av.

0

Vilken färg ska huset ha?

Den målningstid nu kommer… Hur ska man tänka när man väljer kulör till fasaden?

0

Proffsens bästa målningstips

Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

0

Färgsätt ditt hem på webben

Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

0

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

0

Stora husmålarskolan: Utrustningen du behöver

Här är en lista på de viktigaste sakerna du behöver när du ska måla om.

0

Stora husmålarskolan: Grundarbetet – steg-för-steg

Så här gör du det viktiga grundarbetet innan du målar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons