Färgglada sjöbodar i Smögen. Foto www.fotoakuten.se.
Färgglada sjöbodar i Smögen. Foto www.fotoakuten.se.

Låt färgen spela roll – oavsett kulör

Måla och färg

Många villaägare står inför att måla om fasaden i sommar. Men vilken färg ska du välja? Kulör är i det här sammanhanget underordnat, ett viktigare val är vilken färgtyp du väljer. Viivilla.se guidar dig genom alkyder och linolja.
Nordsjös Tinova VX är ett exempel på vattenbaserad alkydfärg, som har kommit de senaste åren. Foto Nordsjö.

Just nu finns två tydliga trender. Den ena är återuppväckta traditioner som linolja, den andra är vatten. Båda skolorna drivs delvis av att vi vill välja färger som är mindre illa mot miljön.
- Generellt kan man säga att allt går mot vattenburna produkter. De är mer miljövänliga och har en bra hållbarhet, säger Mats Nilsson, teknisk chef på Akzo Nobel Decorative Coatings Nordsjö.

Vattenspädbara färgers snabba torktid spelar också roll för att allt fler vill använda dem.
- Torktider är viktigt. Trenden går mot snabbare torktider. Man vill kunna måla på eftermiddagen utan att oroa sig för kvällsdagg.

Linolja är tradition

Intresset för linolja ökar stadigt. Men varför linolja?
- Man har så lång erfarenhet om färgen. Linolja ingår i det naturliga kretsloppet eftersom vi odlar lin, säger Gunnar Ottosson, grundare av Ottosson Färgmakeri.

Han är en av pionjärerna i den byggnadsvårdstrenden som tog fart under 1990-talet. Färgfabriken startade han 1989.
- Intresset för linoljefärgen har ökat snabbt. Vi har haft en 20-procentig ökning varje år sedan starten.

Men det finns ju en motsatt trend också, att man vill ha allt kortare torktider. Hur ser du på det?
- Kan man inte vänta 12 till 24 timmar så ska man inte använda linolja. Men vad är de timmarna när du utför något som ska hålla i 15 år?

Tunna skikt

När du stryker på linoljefärger så arbetar du med tunna lager i flera skikt. Linoljan tränger in och går djupt in i träet.

När fasaden är nymålad är färgen blank. Efter ett tag mattas den ner till halvblank, för att sedan bli matt.
- Då kritar den. Om du vill ha en blank yta kan du tillföra mer linolja för att binda pigmenten, säger Gunnar Ottosson.

Om vi tar ett exempel med en sydsida i södra Sverige. Hur ofta behöver jag måla om då?
- Om ytan alltid ska vara glansig, så får du lägga på ett lager var femte år. Om du kan acceptera mattheten, kan du vänta i 15 år. Träet blir inte dåligt.
- Vanligtvis förknippar man linoljefärg med målning på trä. Men det är lika hållbart på puts och metall. Det är inte så många som känner till det.


Gunnar Ottosson tillhör förespråkarna för linoljefärg. Det är en av två trender just nu. Å ena sida byggnadsvård med gamla tekniker, å andra sidan moderna vattenbaserade färger med kort torktid.

På räcken och andra ytor passar alkydbaserad färg bäst. Den är mer slitstark, men det börjar finnas vattenspädbara alternativ. Foto Nordsjö.

Måla i system

Många gillar inte akrylatfärger. Platsfärger! säger man föraktfullt, skapar röta. Är det sant?
- Det är en allmän missuppfattning om att de är för täta. Så är det inte. Snarare är de för otäta. Akrylaterna idag har som fördel att de står emot solljus bäst. De kritar inte, säger Olof Holmer, vd för Sveriges Färgfabrikanters Förening.

Men att måla med akrylat på en trären yta är inte att rekommendera. Då tränger vatten in genom porerna, och eftersom vattnet inte avdunstar lika lätt så kommer det att uppstå röta.
- Det finns ingen teknisk anledning att använda annan typ än vattenspädbar färg idag, men det gäller att systemmåla, säger Olof Holmer.

Att systemmåla innebär att grunda med penetrerande grundolja. Framför allt är det viktigt på ändträn och spikhuvuden.

Efter det ska det grundmålas med en alkydbaserad grundfärg. Sedan två lager färg på toppen.
- Systemet ska fungera som Goretex. Vattenånga ska kunna gå in i träet och avdunsta, men det får inte rinna in vatten i träet om det exempelvis regnar på fasaden.

Alkydoljefärger står emot nötning

För den som inte vill arbeta med akrylat, eller vattenburen färg, finns alkydoljebaserade färger. Alkydfärgers fördel är att de bättre står emot mekanisk nötning, exempelvis räcken och annat som du stöter emot eller sliter på. Nackdelen är att alkydfärgerna kritar och ger ett blekare intryck med tiden.
- Färgvalet handlar mycket om tycke och smak. Du kanske vill ha en fasad som är väldigt matt. Då kan du välja slamfärg. Det blir sprickor i träet på sikt och slamfärg står inte emot vatten på samma sätt, men många tycker att huset åldras naturligt, att det blir en levande yta, säger Olof Holmer.


Olof Holmer, vd för Sveriges Färgfabrikanters Förening, tycker att du som villaägare ska tänka ”rätt färg på rätt plats”.

Rätt färg på rätt plats

Olof Holmer tycker att du som villaägare ska tänka "rätt färg på rätt plats".
- Om jag skulle bygga en stuga i Dalarna vid min svärfars så skulle jag välja slamfärg. Men om villan är i stockholmstrakten i ett vanligt område så skulle jag välja akrylat. Tänk byggnadsvård. Det kan vara ett kulturhus, hur ser husen ut runtomkring, vad vill jag estetiskt uppnå? Det avgör färgvalet.

Vad är det målat med tidigare?

En annan sak som är viktig är att tänka på vad för färgtyp som har används tidigare. Alla färgtyper går inte att måla över vilka färger som helst.

Har du målat med en slamfärg, som Falu Rödfärg, då får du vackert fortsätta med det. Ska du måla med något annat så får du vara mycket bra på att tvätta ner all färg, eller byta fasad.

Om du har målat med linoljefärg tidigare, så ska du helst fortsätta med det. Du kan till exempel inte lägga en akrylat rakt på, utan du måste i sådana fall grunda först.
Självklart går det att måla akrylat på en annan akrylat. Du kan också måla akrylat på en alkydfärg.

När det gäller alkydfärger går de att måla över med annan alkyd och linolja. Men helst inte över en akrylat.

Att måla med lasyr eller täcklasyr på annan färgtyp är meningslöst. Meningen med lasyrer är att det ska vara så lite pigment att träets struktur lyser igenom. I övrigt är lasyr och täcklasyr i grunden en alkydfärg.
- Jag tycker det allra viktigaste rådet om man vill måla om är att diskutera det med sin färgfackhandel, säger Olof Holmer
- De ska kunna hjälpa till med exakta råd för vad som fungerar bäst för just ditt hus, om de inte kan det bör du inte handla där.

 Fakta Färgtyper

Akrylat: Vattenspädbar färg. Den kritar inte, vilket innebär att kulören håller sig. Akrylat har kort torktid, bara några timmar.

Oljefärg eller alkydoljefärg: Står emot mekaniskt slitage bättre än akrylaten. Kritar, vilket ger den en blekare och mattare yta efter några år. Torktiden är längre än akrylat, brukar vara övermålningsbar efter cirka ett dygn.

Linoljefärg: Gammal traditionell färgtyp. Målas i tunna skikt, men du slipper grundfärg. Kritar, och blir blekare och mattare med tiden.

Slamfärg: Vanligaste slamfärgen är Falu Rödfärg. Ger en matt yta som spricker likt en omålad träyta. Lätt att underhålla. Kan bara användas på sågat, omålat eller tidigare slamfärgsmålat trä.

Lasyr: Innehåller mindre pigment för att träets struktur och ådring ska lysa igenom. Lätt att underhålla. Inte lika starkt skydd mot solen, eftersom färgen innehåller mindre pigment.

Täcklasyr: Mellanting mellan lasyr och täckfärg. Träets struktur framhävs. Lätt att underhålla eftersom den bara behöver borstas innan ommålning. Kräver ingen grundfärg. Tips!

Är du osäker på vad det är för typ av färg på fasaden som du ska måla om. Ta t-röd på ett papper och stryk på. Om den börjar smeta efter ett tag så är det en akrylat, alltså en vattenburen färg. Annars kan du ta med en fasadbit och ta med till färgfackhandeln. De kan analysera, många har också analysväskor som de hyr ut.

 

 Steg för steg

 1. Tvätta fasaden med fasadtvätt eller alg- och mögeltvätt, beroende på om fasaden blivit angripen eller inte.
 2. Skrapa bort gammal lös färg. Ytan ska vara fast. Om du har målat med slamfärg eller lasyr tidigare borstar du av ytorna med en stålborste.
 3. Kontrollera att inte trädfasaden är mjuk och utsatt för röta. Det gör du med en kniv. Byt ut skadat trä och laga sprickor med latexfog.
 4. Se till att ytan är ordentligt torr. Tänk på att bart trä inte ska stå obehandlat längre än två veckor.
 5. Ska du måla med alkyd eller akrylat så förbehandlar du med grundolja. Framför allt ändträ, skarvar och spikställen. Tänk också på att vindskivor och fönsterkarmar är extra utsatta.
 6. Så är det dags att grundmåla de ytor som är trärena. Om fasaden är ny ska hela fasaden grundmålas. Grundfärgen, som är alkydbaserad, gör att täckfärgen fäster bra och minskar risken för fuktskador.
 7. Dags för täckfärgen. Bästa temperatur är när dygnets lägsta temperatur är minst mellan sju och åtta grader. Tänk på att färgen ska hinna torka innan kvällskylan kommer om det finns risk för frost eller dagg. Vädret ska vara torrt, men måla inte rakt på allt för solvarma väggar.

Källa: Svenska Färgfabrikanters Förening

 

 Tips!

Är du högerhänt, måla från höger till vänster. Det blir mer följsamt och du slipper sätta vänsterhanden i färg om du behöver stödja dig.

Om du behöver använda maskeringstejp på exempelvis fönster, tejpa och måla ett fönster i taget och ta bort tejpen med en gång när färgen är blöt. Annars finns risk att tejpen härdar alldels för hårt och du måste skrapa loss den.

 

23 april 2009
Mer om Måla och färg

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här är din guide till att måla med kalklitir, steg för steg.

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Proffsens bästa målningstips

Måla och färg Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.