Annons
Färgglada sjöbodar i Smögen. Foto www.fotoakuten.se.
Färgglada sjöbodar i Smögen. Foto www.fotoakuten.se.

Låt färgen spela roll – oavsett kulör

Måla och färg

Många villaägare står inför att måla om fasaden i sommar. Men vilken färg ska du välja? Kulör är i det här sammanhanget underordnat, ett viktigare val är vilken färgtyp du väljer. Viivilla.se guidar dig genom alkyder och linolja.

AnnonsNordsjös Tinova VX är ett exempel på vattenbaserad alkydfärg, som har kommit de senaste åren. Foto Nordsjö.

Just nu finns två tydliga trender. Den ena är återuppväckta traditioner som linolja, den andra är vatten. Båda skolorna drivs delvis av att vi vill välja färger som är mindre illa mot miljön.
- Generellt kan man säga att allt går mot vattenburna produkter. De är mer miljövänliga och har en bra hållbarhet, säger Mats Nilsson, teknisk chef på Akzo Nobel Decorative Coatings Nordsjö.

Vattenspädbara färgers snabba torktid spelar också roll för att allt fler vill använda dem.
- Torktider är viktigt. Trenden går mot snabbare torktider. Man vill kunna måla på eftermiddagen utan att oroa sig för kvällsdagg.

Linolja är tradition

Intresset för linolja ökar stadigt. Men varför linolja?
- Man har så lång erfarenhet om färgen. Linolja ingår i det naturliga kretsloppet eftersom vi odlar lin, säger Gunnar Ottosson, grundare av Ottosson Färgmakeri.

Han är en av pionjärerna i den byggnadsvårdstrenden som tog fart under 1990-talet. Färgfabriken startade han 1989.
- Intresset för linoljefärgen har ökat snabbt. Vi har haft en 20-procentig ökning varje år sedan starten.

Men det finns ju en motsatt trend också, att man vill ha allt kortare torktider. Hur ser du på det?
- Kan man inte vänta 12 till 24 timmar så ska man inte använda linolja. Men vad är de timmarna när du utför något som ska hålla i 15 år?

Tunna skikt

När du stryker på linoljefärger så arbetar du med tunna lager i flera skikt. Linoljan tränger in och går djupt in i träet.

När fasaden är nymålad är färgen blank. Efter ett tag mattas den ner till halvblank, för att sedan bli matt.
- Då kritar den. Om du vill ha en blank yta kan du tillföra mer linolja för att binda pigmenten, säger Gunnar Ottosson.

Om vi tar ett exempel med en sydsida i södra Sverige. Hur ofta behöver jag måla om då?
- Om ytan alltid ska vara glansig, så får du lägga på ett lager var femte år. Om du kan acceptera mattheten, kan du vänta i 15 år. Träet blir inte dåligt.
- Vanligtvis förknippar man linoljefärg med målning på trä. Men det är lika hållbart på puts och metall. Det är inte så många som känner till det.


Gunnar Ottosson tillhör förespråkarna för linoljefärg. Det är en av två trender just nu. Å ena sida byggnadsvård med gamla tekniker, å andra sidan moderna vattenbaserade färger med kort torktid.

På räcken och andra ytor passar alkydbaserad färg bäst. Den är mer slitstark, men det börjar finnas vattenspädbara alternativ. Foto Nordsjö.

Måla i system

Många gillar inte akrylatfärger. Platsfärger! säger man föraktfullt, skapar röta. Är det sant?
- Det är en allmän missuppfattning om att de är för täta. Så är det inte. Snarare är de för otäta. Akrylaterna idag har som fördel att de står emot solljus bäst. De kritar inte, säger Olof Holmer, vd för Sveriges Färgfabrikanters Förening.

Men att måla med akrylat på en trären yta är inte att rekommendera. Då tränger vatten in genom porerna, och eftersom vattnet inte avdunstar lika lätt så kommer det att uppstå röta.
- Det finns ingen teknisk anledning att använda annan typ än vattenspädbar färg idag, men det gäller att systemmåla, säger Olof Holmer.

Annons

Att systemmåla innebär att grunda med penetrerande grundolja. Framför allt är det viktigt på ändträn och spikhuvuden.

Efter det ska det grundmålas med en alkydbaserad grundfärg. Sedan två lager färg på toppen.
- Systemet ska fungera som Goretex. Vattenånga ska kunna gå in i träet och avdunsta, men det får inte rinna in vatten i träet om det exempelvis regnar på fasaden.

Alkydoljefärger står emot nötning

För den som inte vill arbeta med akrylat, eller vattenburen färg, finns alkydoljebaserade färger. Alkydfärgers fördel är att de bättre står emot mekanisk nötning, exempelvis räcken och annat som du stöter emot eller sliter på. Nackdelen är att alkydfärgerna kritar och ger ett blekare intryck med tiden.
- Färgvalet handlar mycket om tycke och smak. Du kanske vill ha en fasad som är väldigt matt. Då kan du välja slamfärg. Det blir sprickor i träet på sikt och slamfärg står inte emot vatten på samma sätt, men många tycker att huset åldras naturligt, att det blir en levande yta, säger Olof Holmer.


Olof Holmer, vd för Sveriges Färgfabrikanters Förening, tycker att du som villaägare ska tänka ”rätt färg på rätt plats”.

Rätt färg på rätt plats

Olof Holmer tycker att du som villaägare ska tänka "rätt färg på rätt plats".
- Om jag skulle bygga en stuga i Dalarna vid min svärfars så skulle jag välja slamfärg. Men om villan är i stockholmstrakten i ett vanligt område så skulle jag välja akrylat. Tänk byggnadsvård. Det kan vara ett kulturhus, hur ser husen ut runtomkring, vad vill jag estetiskt uppnå? Det avgör färgvalet.

Vad är det målat med tidigare?

En annan sak som är viktig är att tänka på vad för färgtyp som har används tidigare. Alla färgtyper går inte att måla över vilka färger som helst.

Har du målat med en slamfärg, som Falu Rödfärg, då får du vackert fortsätta med det. Ska du måla med något annat så får du vara mycket bra på att tvätta ner all färg, eller byta fasad.

Om du har målat med linoljefärg tidigare, så ska du helst fortsätta med det. Du kan till exempel inte lägga en akrylat rakt på, utan du måste i sådana fall grunda först.
Självklart går det att måla akrylat på en annan akrylat. Du kan också måla akrylat på en alkydfärg.

När det gäller alkydfärger går de att måla över med annan alkyd och linolja. Men helst inte över en akrylat.

Att måla med lasyr eller täcklasyr på annan färgtyp är meningslöst. Meningen med lasyrer är att det ska vara så lite pigment att träets struktur lyser igenom. I övrigt är lasyr och täcklasyr i grunden en alkydfärg.
- Jag tycker det allra viktigaste rådet om man vill måla om är att diskutera det med sin färgfackhandel, säger Olof Holmer
- De ska kunna hjälpa till med exakta råd för vad som fungerar bäst för just ditt hus, om de inte kan det bör du inte handla där.

 Fakta Färgtyper

Akrylat: Vattenspädbar färg. Den kritar inte, vilket innebär att kulören håller sig. Akrylat har kort torktid, bara några timmar.

Oljefärg eller alkydoljefärg: Står emot mekaniskt slitage bättre än akrylaten. Kritar, vilket ger den en blekare och mattare yta efter några år. Torktiden är längre än akrylat, brukar vara övermålningsbar efter cirka ett dygn.

Linoljefärg: Gammal traditionell färgtyp. Målas i tunna skikt, men du slipper grundfärg. Kritar, och blir blekare och mattare med tiden.

Slamfärg: Vanligaste slamfärgen är Falu Rödfärg. Ger en matt yta som spricker likt en omålad träyta. Lätt att underhålla. Kan bara användas på sågat, omålat eller tidigare slamfärgsmålat trä.

Lasyr: Innehåller mindre pigment för att träets struktur och ådring ska lysa igenom. Lätt att underhålla. Inte lika starkt skydd mot solen, eftersom färgen innehåller mindre pigment.

Täcklasyr: Mellanting mellan lasyr och täckfärg. Träets struktur framhävs. Lätt att underhålla eftersom den bara behöver borstas innan ommålning. Kräver ingen grundfärg. Tips!

Är du osäker på vad det är för typ av färg på fasaden som du ska måla om. Ta t-röd på ett papper och stryk på. Om den börjar smeta efter ett tag så är det en akrylat, alltså en vattenburen färg. Annars kan du ta med en fasadbit och ta med till färgfackhandeln. De kan analysera, många har också analysväskor som de hyr ut.

 

 Steg för steg

  1. Tvätta fasaden med fasadtvätt eller alg- och mögeltvätt, beroende på om fasaden blivit angripen eller inte.
  2. Skrapa bort gammal lös färg. Ytan ska vara fast. Om du har målat med slamfärg eller lasyr tidigare borstar du av ytorna med en stålborste.
  3. Kontrollera att inte trädfasaden är mjuk och utsatt för röta. Det gör du med en kniv. Byt ut skadat trä och laga sprickor med latexfog.
  4. Se till att ytan är ordentligt torr. Tänk på att bart trä inte ska stå obehandlat längre än två veckor.
  5. Ska du måla med alkyd eller akrylat så förbehandlar du med grundolja. Framför allt ändträ, skarvar och spikställen. Tänk också på att vindskivor och fönsterkarmar är extra utsatta.
  6. Så är det dags att grundmåla de ytor som är trärena. Om fasaden är ny ska hela fasaden grundmålas. Grundfärgen, som är alkydbaserad, gör att täckfärgen fäster bra och minskar risken för fuktskador.
  7. Dags för täckfärgen. Bästa temperatur är när dygnets lägsta temperatur är minst mellan sju och åtta grader. Tänk på att färgen ska hinna torka innan kvällskylan kommer om det finns risk för frost eller dagg. Vädret ska vara torrt, men måla inte rakt på allt för solvarma väggar.

Källa: Svenska Färgfabrikanters Förening

 

 Tips!

Är du högerhänt, måla från höger till vänster. Det blir mer följsamt och du slipper sätta vänsterhanden i färg om du behöver stödja dig.

Om du behöver använda maskeringstejp på exempelvis fönster, tejpa och måla ett fönster i taget och ta bort tejpen med en gång när färgen är blöt. Annars finns risk att tejpen härdar alldels för hårt och du måste skrapa loss den.

 

23 april 2009

1 Kommentarer

2013-09-18
Christer Lundin
Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons