Annons

Lasyrmåla väggen

Måla och färg

I några år nu har det varit ett starkt mode att måla med laserande, dvs transparenta, färger. Här visar vi hur du gör.

Annons


Foto: Peter Nerström

I några år nu har det varit ett starkt mode att måla med laserande, dvs transparenta, färger. Vi vill att färgen på våra väggar ska kännas ojämn och luftig. Kanske vi vill få ett intryck av att väggarna är kalkputsade.

Att lasera med latexbaserade produkter kräver en bra planering, snabbhet, ett gott öga och kunskap om materialet. För att få ett gott resultat ska man se till att underlaget är så slätt och jämnt som möjligt.

Ta bort tapetskarvarna om väggen tidigare har varit tapetserad. Hela väggen ska då bredspacklas, eftersom tapeter har en annan yta än den spacklade ytan. Grov väv som underlag lämpar sig inte heller. Den fångar upp lasyrfärgen i sina håligheter och väggen får ett prickigt och inte särskilt attraktivt utseende.

När väggen är spacklad och slipad rollas bottenfärgen på. Den ska också vara så slät som möjligt och jag rekommenderar en slät skumgummiroller för arbetet. Måla bottenfärgen täckande och låt den torka ordentligt innan laseringen.


Bilden här ovan visar en lasering med flamroller. Botttenfärgen NCS S 0510-Y20R och laseringsfärg NCS S 3040-Y30R.

Så här målar man

Nu måste man bestämma sig för hur den laserade ytan ska se ut. Det finns ett antal olika verktyg man kan lasera med, t ex pensel/borste, natursvamp, flamroller och bomullstrasa. Ibland kan det vara enklare att arbeta två tillsammans. Du för på lasyrfärgen i stora jämna drag med t ex en tapetborste.

Din medhjälpare följer genast efter och fördriver färgen till ett jämnare resultat med en tapetborste eller en bred golvlackpensel. Lasera motstående väggar och låt torka innan ni ger er på de båda väggar som återstår. Maska av i hörnen och mot tak och sparklist innan ni sätter igång.

Träna gärna laseringen på ett avsnitt av väggen innan du målar hela väggen, så att du har rätt spädning med lasyrvätska av den pigmenterade latexfärgen. Du kollar då också hur mycket av lasyrfärgen som ska strykas på för att få det efterlängtade resultatet. Tvätta av provmålningen genast och låt bottenfärgen torka en stund innan du målar på den.

Notera att samma person måste måla ett helt rum av den anledningen att ingen för en pensel eller annat verktyg på samma sätt. Du måste vara snabb! Alla vattenburna färger torkar fort, trots att man späder ut dem med lasyrvätska för att få dem att îstå öppnaî längre. Dra gärna ner värmen i rummet och försök att ha litet fukt i luften.

Bilden här nedan visar en fältindelning laserade på 2 olika sätt. Stora fält: Bottenfärg NCS S 1010-Y30R som är laserad med en bomullstrasa NCS S 2020-Y40R.

Smala fält: Bottenfärg NCS S 1010-Y30R laserad med en bred pensel Färgbygges "terra pouzzoli" och sedan lackad med blank vattenburen klarlack.

Färgsättning

Färgsättningen av lasyrmålningen är viktig. Latexfärg utspädd med lasyrvätska har en tendens att bli mer kulört på en vit eller ljus bottenfärg än när den målas helt outspädd. Ett gott råd är att använda en kulör för laseringen som har en del svarthet i sig. Bottenfärgen kommer att påverka lasyrfärgen, eftersom denna är lätt genomskinlig.

Det bästa resultatet får man om bottenfärgen är ljusare än lasyrfärgen och de två inte skiljer sig mer än 20-50 i nyansskillnad (t ex en gul-laserad yta: bottenfärg NCS S 0502-Y och laseringsfärg NCS S 1020-Y20R.

Annons

Hur man utläser beteckningarna fick du lära dig i förra numret. 0502 och 1020 är nyanser och här är nyansskillnaden 30-7=23).

Bottenfärgen för lasyrmålning ska ha en glans på minst 7. Obervera att färgfabrikanterna har olika system för lasering. Planera väl de ytor som ska lasyrmålas. Målaren ska helst nå hela höjden av ytan, stående på golvet. Ska man klättra på stegar, upp och ner, är risken stor att färgen "sätter sig" innan man hinner tillbaka till kanten på den tidigare laserade delen och då kan det bildas en oplanerad överlappningsskarv på väggen. Är det mycket stora ytor som ska laseras är det lämpligt att dela in dem i någon slags fält med planerade överlappningsskarvar.

Den grå väggen ovan är laserad med natursvamp. Bottenfärgen är NCS S 2010-R90B och laseringen med S 4020-R90B.

Den blå väggen ovan är laserad med bred pensel. Bottenfärg NCS S 1000-N och laseringsfärgen NCS S 2020-B70G.

Bilden ovan är från ett lusthus, designat och målat av Roger Seamark. I bakgrunden en laserad skärm där lasyrfärg blandats med jordpigment.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26. februari 2001
 
Annons
Mer om Måla och färg

"Måla på klinkers – går det?"

Måla och färg Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här. 

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

Måla och färg – Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Måla och färg Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Måla och färg Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

Så målar du köksluckorna själv

Måla och färg Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

Höstens nya färger!

Måla och färg Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Måla och färg Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Måla golvet vitt

Måla och färg Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons