Annons

Kärlek uppåt väggarna

Måla och färg

I över 20 år har hon arbetat med sin passion, att återskapa och samla tapeter. Möt tapetmakerskan vars arbete är helt unikt.

Annons


I över 20 år har hon arbetat med sin passion, att återskapa och samla tapeter. Möt tapetmakerskan på Lilla Knapersta vars arbete är helt unikt i Sverige.

Birgit Burström tar emot en varm augustidag i sitt röda hus på Långholmen i Stockholm, ett stenkast från Riddarfjärden. Huset, som från början varit en gammal fångvaktarbostad, är nu tapetverkstad på nedre botten och bostad på övervåningen.

Birgit Burström är tapetmakerska. Hon är även den enda tapetmakerskan i Sverige i sitt slag. Det innebär att hon rekonstruerar gamla tapeter och tapetmönster på tidsenligt sätt med tidstrogna färger och verktyg.

Dessutom har hon under många år samlat kubikmetervis med originaltapeter, något som med tiden blivit en verklig kulturskatt. Vid ett par tillfällen har hon medverkat i teve där hon bett folk att skicka henne gamla tapeter, rullar eller fragment, som legat och skräpat på vindar och i källare. Fortfarande får hon paket från människor som vill hjälpa henne med tapetsamlingen. Rullarna säljer hon eftersom det inte finns tid att trycka dem på nytt.

Ökad medvetenhet för värdet i det gamla

Intresset för Birgit Burströms arbete är stort och kunderna är många. Det finns ett behov av att restaurera och konstruera gamla miljöer, allt från slott och herrgårdar till restauranger och i olika reklamsammanhang. Hennes kunder är både föreningar och företag men även privatpersoner.

- Folk är mycket mer medvetna nu än för tio år sedan. Tidigare var folk så otroligt snabba på att riva, allt skulle bort och upp med nytt. Nu finns en annan känsla för värdet i det gamla, säger Birgit Burström och hon uppmanar oss att renovera gamla hus varsamt.

- Riv inte ner de originaltapeterna i till exempel ett gammalt torp. Sätt hellre en skiva på väggen och tapetsera över så att de bevaras till eftervärlden i originalmiljö. Eller skicka åtminstone de gamla tapeterna till mig, ber hon.

Mer jobb än tid

Det var tre saker som gjorde att Birgit Burström började arbeta med att rekonstruera tapeter. För det första var hon gammal kartriterska och kunde konsten att rita. För det andra hade hon jobbat på en reklamfirma och var kunnig i screentryck-processen. Och för det tredje - hennes enorma intresse och kärlek för gamla hus.

- Jag började min verksamhet i Norrland men det gick naturligtvis inte runt. Alla muséer och herrgårdar ligger ju söderut. 1989 kom jag till Stockholm och i dag har jag mer jobb än jag hinner med, berättar hon.


Screentryck är den tryckmetod som Birgit Burström använder sig mest av.

Komplicerad process

Med hjälp av ett fragment från originaltapeten kan Birgit Burström återskapa en kopia. För att få rätt struktur på riktigt gamla tapeter, fram till 1800-tal, gäller det ofta att använda handgjort papper. Dessa fogas sedan samman med ett speciellt lim. Screentryck är den vanligaste tryckmetoden som hon använder. Färgen pressas genom en screenduk som sedan placeras i en ram. En duk görs för varje färg och varje ram trycks sedan för sig. Men hon använder även schablontryck och blocktryck.

Hon måste använda samma typ av färger, lim och redskap som man gjorde då. Det är inte gjort i en handvändning och naturligtvis blir priset därefter. Att få en tapet rekonstruerad kostar 5 000 kronor per färg och 750 kronor för varje tryckt rulle. Minimum är en beställning av tio rullar.

Birgit Burström älskar sitt arbete och allt som har med tapeter att göra.

- Det finns en stor mångfald i tapeter; färger, mönster och det finns ett enormt utbud. På 20 år har jag kanske träffat på samma tapetmönster två-tre gånger, berättar hon och ingen kan missta sig på entusiasmen i hennes ögon.


Blocktryck är den äldsta metoden att trycka tapeter. En tryckstock användes för varje färgmotiv.


Trycket på rullgardinen har Birgit gjort, något hon ägnat sig allt mer åt de senaste åren. Rullgardinerna är vävda och tryckta med schabloner.

Vill du skicka gamla tapeter/bårder till Birgit?

Adressen är:
Birgit Burström
Lilla Knapersta, Långholmen
117 33 Stockholm

Annons

Lite historik:

Det var på 1800-talet som man uppfann tapet på rulle, så kallad löpande bana. Tidigare hade man klistrat ihop handgjorda pappersark. Eftersom papper var en lyxvara var det bara mycket välbärgade människor som hade råd att tapetsera. Den äldsta tapeten man hittat i Sverige är från 1500-talet och finns i Rosenvingska huset i Malmö. På 20- och 30-talet skedde en explosionsartad utveckling på tapetmarknaden. Då kom enorma mängder tapeter i olika kvaliteter, färger och former.


Ofta är tapetfragmenten i väldigt dåligt skick. Eftersom många av de material man använde förr, exempelvis limfärg, var animaliska så kan silverfisk och andra djur ha kalasat på dem genom åren.


Birgit Burström har en enorm samling originaltapeter, speciellt från 60- och 70-talet. Hon har sålt mycket tapeter till filmer, bland annat till 70-talsnostalgikern "Tillsammans".

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 september 2003

0 Kommentarer

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons