Håll färgen!

Givetvis vill du att ditt hus ska se snyggt ut, men en fräsch fasad är också en del av det viktiga skalet som skyddar huset mot väta, blåst, kyla och värme. I vår artikelserie Håll färgen berättar vi hur du på bästa sätt sköter om fasad i trä, tegel och puts.

En välskött fasad ger inte bara ett hus att vara stolt över, det är också en viktig del i att hålla huset friskt. Finns det inga kala fläckar, sprickor eller hål där fukt, som är den största faran, kan ta sig in, minskar risken för mögel och röta utifrån betydligt.

Kontrollera fasaden regelbundet

Att gå en rejäl husesyn, minst en gång per år, är en bra början. Välj en dag när det regnar, då ser du hur vattnet banar sin väg över tak och väggar eller vatten blir stående. Kontrollera alla hängrännor, vattenutkast och plåtbleck så att de är hela, sitter fast ordentligt och verkligen leder bort regnvattnet från huset.

Ytterligare en faktor som kan skada fasaden är växter. Dels kan de skugga så att vissa partier har svårt att torka upp ordentligt, men än värre är det med växtlighet som både binder fukt och kan skada fasaden med sin växtkraft. Försök om möjligt att låta klätterväxter klättra på en spaljé en bit ut från huset. Låt helst rabatten sluta en bit ut från huset, gärna med lite grus längst in som dränering.

Håll efter alger och mögel

Varma vintrar och fuktiga somrar är inte bra för husfasader. Då trivs nämligen alg- och mögelsporer prima, vilka kan ge en ful yta, främst på trä och puts. Det är inte vackert med en fasad full med svarta prickar av svartmögel eller grönskimrande partier fulla av alger. Det enda som hjälper då är att tvätta med alg- och mögeltvätt, helst en molnig dag så att tvättmedlet hinner verka ordentligt. Skölj bort rengöringsmedlet noga efteråt. Rengör du fasaden regelbundet brukar det vara relativt lätt att hålla påväxten i schack.

Norrsidan mest utsatt

Mörka kulörer torkar snabbare än ljusa. Norrsidan är oftast mest utsatt för fukt. Måla inte under pollensäsongen om du har problem med mögel och alger. Då är det mycket mögelsporer i luften. Använd en så snabbtorkande färg som möjligt för att minimera risken för att sporerna ska hinna få fäste.

Men även om du tvättar och sköter ditt hus minutiöst, kommer förr eller senare en dag när det är dags att måla om, i alla fall om du har ett trähus eller ett putsat hus. Men även tegelhus går att måla om man vill förnya sig. Här får du tips på vad du ska tänka på när det gäller de olika fasadmaterialen.

Ta hand om trähuset

Vårda det putsade huset

Sköt om tegelhuset


Kontraster. Med lite starkare färger på de mindre ytorna kan du skapa vackra effekter.

Byta kulör?

Även om man helst ska hålla sig till samma färgtyp när man målar om är det verkligen inget måste att välja samma kulör, såvida du inte bor i ett område med särskilda restriktioner, eller exempelvis i ett K-märkt hus. Däremot ska man verkligen tänka efter om man vill göra stora förändringar, så att du får en snygg kombination som passar in i omgivningen och din hustyp. De flesta färgfabrikanter har färdiga färgsättningsförslag att inspireras av.

Välj vattenburet!

De nya, vattenburna färgerna går att måla på de allra flesta tidigare målade ytor. Vatten eller lösningsmedel är bara tillsatt för att färgen ska gå att måla med och dunstar ju ändå bort efter målningen. Vattenburna färger är mer miljövänliga, enklare att tvätta bort från redskap, luktar mindre och ofta mer kulörbeständiga.

Tänk på detaljerna!

Hur väl du än tar hand om din fasad blir inte intrycket optimalt om du struntar i att vårda och måla om grund, fönster, knutar, vindskivor och andra detaljer på huset. Glöm heller inte staket eller förråd.

Hur mycket färg?

Generellt kan man säga att en liter färg räcker till ungefär 6-8 kvadratmeter. Är du osäker, tala med din färghandlare, som kan hjälpa dig att beräkna färgåtgången.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar