Annons
En riktig snickarglädjedröm, med detaljerna fint framhävda. Allt är målat med Beckers färgsystem, fasad i S 3050-Y30R med detaljer i falurött och grön S 7020-G30Y.
En riktig snickarglädjedröm, med detaljerna fint framhävda. Allt är målat med Beckers färgsystem, fasad i S 3050-Y30R med detaljer i falurött och grön S 7020-G30Y.

Fint färgsatt fasad

Måla och färg

Dags att måla om huset? Sugen på att göra något nytt, kanske våga byta kulör? Här får du tips och idéer!

Annons

De flesta svenskar är försiktiga och traditionella när det kommer till färgsättning av husfasaden. När det är dags för ommålning så väljer två tredjedelar att måla om i samma kulör som huset tidigare var målat i. Givetvis kan det kännas tryggt att välja kulörer som man vet att man tycker om och som fungerar, men nog skulle det vara kul att våga sig på något som sticker ut lite grann, som gör att det verkligen syns att man har målat om?

Rött, vitt och gult favoriter

Traditionellt finns det fyra olika sätt att färgsätta hus i Sverige, beroende av var i landet man bor. I Skåne och på Gotland dominerar de vitkalkade korsvirkes- och stenhusen, på Västkusten föredrar man ljust oljefärgade trähus och i resten av landet är rött den överlägset mest populära kulören, följt av gult – som är vanligast i Stockholmstrakten. Ofta finns det ett enkelt skäl till att just dessa kulörer dominerar, de passar helt enkelt bra ihop med omgivningen. Därför ska man vara lyhörd och noggrann i sitt kulörval, men med kunskap och känsla kan man få ett hus som både sticker ut och smälter in. Att ge detaljer som fönster, dörrar och knutar en mer vågad färgsättning är till exempel ett bra sätt att sätta personlig prägel utan att avvika alltför mycket.

Generellt kan man säga att färger som upplevs som lite ”smutsiga” oftast blir bäst på fasaden. Kulören förstärks nämligen när den kommer på en stor yta, den ser både ljusare och starkare ut. Likaså ser ett ljust hus större ut än ett mörkt – precis som med kläder – och mörka hus smälter som regel mer in i omgivningen än ljusa.


Läckert och vågat limegrönt, men ändå harmoniskt och samstämt med husets karaktär. Kontrasten mellan det svarta taket, dörr och sockel och det ljust gröna ramar in huset väldigt effektfullt. Vita knutar gör att helhetsintrycket inte blir för tungt. Allt är målat med Beckers färgsystem i Limegrön S 0520-G80Y, dörr S 0500-N, knutar vit S 8502-Y samt helsvart sockelfärg.


Rosa får inte bli skrikigt
eller grisskärt om det ska vara snyggt på fasaden. Här har man hittat en passande kulör som heter Trä Röd från Nordsjö. Detaljer i Vitt och Trä blå 4, också från Nordsjö, ger både spänning och harmoni.

Röd tradition och svart trend

Vitt brukar man säga är ”alla kulörer” eftersom allt i omgivningen reflekteras och återspeglas i den vita färgen. Står det vita huset bredvid en röd lada kommer huset troligen att upplevas som rosa i vissa ljus. Tänk alltså extra noga på omgivningen om du vill ha ett vitt hus. Strukturer, som hos ett putsat hus, framhävs väldigt bra med vitt, men även oönskade ojämnheter och defekter.

Rött är av tradition den vanligaste färgen i stora delar av Sverige och upplevs av många utlänningar på besök som något exotiskt. Den varmt mörkröda färgen harmonierar fint mot våra gröna skogar och riktig Falu Rödfärg skiftar oerhört mycket och vackert i olika ljus och vid skilda årstider. Vill du behålla traditionen men ändå sticka ut lite, satsa på detaljer i en annorlunda färgsättning.


Snyggt och naturligt känns det Faluröda huset med skogsgröna knutar, en färgsättning som var vanligare förr. Rätt grön skapar harmoni med naturen, var försiktig med för mycket blått i det gröna – det ger ett kallt intryck, eller för mycket grönt – som kan blir alltför olivfärgat. Detta hus är målat med Beckers färgsystem, Faluröd samt knutar och detaljer i S 4020-G10Y.


Fräcka detaljer i rött
sätter fart på de tuffa detaljerna på det diskret vita huset. Fasaden är målad i Trä Grå 1, fönsterfoder i S1502-Y, fönster och staketdetaljer i S5040-Y80R. Allt från Nordsjö.

Gula kulörer är populära och finns i mängder av styrkor och nyanser. Men, för att resultatet ska bli varmt och inte skrikigt, bör färgen innehålla både lite rött och lite svart pigment. Ett rent gult hus riskerar att se grönaktigt ut.

Att måla huset grönt eller blått är inte så vanligt i Sverige. Det är lite knepiga färger, blått är särskilt svårt eftersom den blå färgen förstärks av det blå i himlen och atmosfären. Välj blågrå nyanser, men akta dig för blågrönt som sällan fungerar. Likaså är ett turkosfärgat hus inte att rekommendera om du vill behålla grannsämjan, enligt Vi i villas undersökning för några år sedan är det den färg vi minst av allt vill se på grannens hus.

Ska man tala om någon trend eller mode när det gäller färgsättning är svarta hus just nu populära hos en del arkitekter. Ett svart eller mörkt brunt eller grått hus kan bli jättesnyggt i rätt miljö, men än så länge är det få som vågar. Dessutom krävs en arkitektur som är relativt stram för att färgen ska komma till sin rätt.


Ett svart hus känns trendigt, men för att den svarta kulören ska komma till sin rätt bör huset inte ha alltför mycket detaljer utan gärna en lite stramare arkitektur. Tänk också på att inte välja en kolsvart nyans, mörkt brunt eller grått ger ett mjukare intryck. Huset på bilden är målat med Beckers färgsystem i S 8502-Y. Fönstren är laserade i 9075 brun, sockel i mörkgrå S 7502-Y.


Ekologiska och vackra
är färgerna från Färgriket som via Internet säljer ekologisk färg från tyska Leinos Naturfarben. Här ett gult timmerhus (!) laserat i kulören ”ek”, med ljusgröna detaljer. Överliggaren på räcket är målat i ekologisk linoljefärg, kulör Naturvit.

Annons

Sex tips för lyckad färgsättning

1. Se dig omkring. En rundtur bland traktens villor kan ge massor av inspiration. Tveka inte att ringa på och fråga husägaren om du ser någonting du gillar, oftast blir hon bara smickrad.

2. Ta hänsyn till huset och omgivningarna. Alla typer av hus passar inte i alla kulörer, så är det bara. Husets arkitektur och ålder spelar stor roll, hämta inspiration från hus från samma tidsålder. Tänk också på att närliggande byggnader kan ”färga av sig” och ge oväntade färgstick. Glöm heller inte grannarna, planerar du något spektakulärt är det klokt att diskutera det först, för grannsämjans skull…

3. Välj en färg som ser lite ”smutsig” ut på färgprovet. Starka färger blir lätt skrikiga och all färg upplevs som ljusare och starkare på en större yta. Lite svärta i färgen gör att den blir mer harmonisk för ögat.

4. Provmåla. Ger du dig på en större förändring är det mödan värt att provmåla några kvadratmeter i ett par olika nyansskiftningar. Antingen målar du direkt på fasaden, eller på en skiva som du kan flytta runt efter solens gång, färg förändras i olika ljus.

5. Våga vara personlig. Vad gillar du och din familj för kulörer? Att som hängiven AIK:are våga sig på att ge det gula huset svarta detaljer kan bli en riktig lyckträff. Däremot ska du vara försiktig med klarblå nyanser. Är blått favoritfärgen, satsa istället på en blågrå nyans.

6. Tänk på miljön. Ett perfekt färgsatt hus är inte bara målat med en harmonisk och vacker kulör, det är också målat med en färg som ger minsta möjliga påverkan på naturen. Välj vattenburna produkter, det finns för i princip alla behov och går att måla över de flesta färger. Välj färg märkt med EU-blomman eller annan seriös miljömärkning.


Alcros färgsättningsprogram
är framtaget i samarbete med arkitekt Karin Fridell Anter och innehåll hela 135 utvalda och beprövade färgsättningskombinationer för både fasad, fönster och andra detaljer.

Känner du dig mogen för en färgförändring finns det massor av inspiration att hämta, börja med att ta en titt på några vackert färgsatta hus här - ¤fotoserie¤ 
OBS! Tänk på att kulören inte ser exakt likadan ut på skärmen som i verkligheten.

Mer inspiration och goda råd får du förstås hos din färghandlare, men även i bokhandeln och på nätet, där du hos några av färgtillverkarna kan prova olika kulörkombinationer i färgsättningsprogram.

Här är några förslag:

På nätet:
www.viivilla.se
www.fargriket.com
www.maleri.se
www.alcro.se
www.beckers.se
www.fluggerfarg.se
www.nordsjo.se
www.jotun.se

Böcker:
Utvändig färgsättning av Karin Fridell Anter, Formas
Målarbok, så målar du själv ute och inne, av Per Hemgren och Henrik Wannfors, Svensk Byggtjänst

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 mars 2007

0 Kommentarer

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons