Annons
Bengt Ahlin har målat interiören i villan på Lidingö i Stockholm. Tavlan är specialbeställd med tanke på färgen på väggen.
Bengt Ahlin har målat interiören i villan på Lidingö i Stockholm. Tavlan är specialbeställd med tanke på färgen på väggen.

Färgsätt för själen

Måla och färg

Många inser vikten av en personlig färgsättning som förbättrar miljön för kropp och själ - och ger ett hem där ingen vägg är den andra lik.

Annons

"Om husen återspeglar något av det vi har inom oss; generositet, humor, lekfullhet, klarhet, vänlighet, kan människor känna sig hemma på jorden. En vacker plats att leva på."

- Fritz Fuchs, prisbelönt färgdesigner och grundare till Färgbygge som producerar antroposofernas lasyrfärger.

Du behöver inte vara antroposof för att måla ditt hem med akvarelliknande lasyrfärger efter den antroposofiska modellen. Många inser vikten av en personlig färgsättning som förbättrar miljön för både kropp och själ - och ger ett hem där ingen vägg är den andra lik.

Många kända byggnader är färgsatta efter antroposofisk modell. Svampen, vid Stureplan i Stockholm, Naturens hus på norra Djurgården och KF´s representationsvåning är några exempel. I dag blir det allt vanligare att även villaägare tar hjälp av antroposofiska målare när det är dags att måla om.

Grundas på Goethes färglära

Antroposofernas speciella färgsättning grundas på Goethes färglära. Johann Wolfgang von Goethe levde i Tyskland på 1700-talet och arbetade åt hertigen av Weimar med diverse statsuppdrag. Vid 37 års ålder reste han till Rom för att studera konst.

Han slogs av att konstnärerna där faktiskt inte "jobbade" med färg. De använde naturligtvis färger, men lät ofta slumpen styra färgvalet i stället för att medvetet arbeta fram en önskad effekt. Goethe såg fler dimensioner i färger än vad man tidigare gjort, han såg färg som ett naturfenomen.

Han började forska och studera i ämnet och resultatet av hans arbete kan vi i dag njuta av i exempelvis Wassily Kandinskys och i William Turners verk. Goethes färglära används också inom färgterapin.

Bara naturliga färger

Lasyrfärgen som antroposoferna använder består av naturliga färgpigment i pulverform från växt, jord- och mineralriket. Pigmentet blandas med bindemedel bestående av kaseinlim, bivax och vatten.

Efter grundmålning med vit kaseinfärg målas tunna lager av lasyrfärgen med stora borstar som kallas plafondpenslar. Målas en stor yta måste fler målare arbeta tillsammans eftersom det gäller att måla upp färgen snabbt, innan den torkar.

Färgerna är så kallade naturfärger, eller av "mjuk kemi", som tillverkaren uttrycker det. Dessutom anser antroposoferna att färgerna har en psykologisk verkan och skapar en bättre miljö för själen.

Se till dig själv och till rummet

Bengt Ahlin äger företaget Färgrum i Järna utanför Stockholm och har arbetat som målare i 15 år efter den antroposofiska modellen. Han har både privatpersoner och företag som kunder.

- När jag får ett uppdrag, låt säga att måla interiören i en villa, sätter jag mig först ner med villaägaren och hans familj i lugn och ro. Jag vill veta vilka de är, var de står i livet, hur de bott tidigare och vart de är på väg - vad de vill uppnå med sitt hem, berättar Bengt.

- Helst vill jag att de gör ett kollage över varje rum - de kan till exempel klippa ut bilder ur tidningar på rum och färger som de gillar, och ge mig färgprov av sina favoritfärger. Sedan går vi igenom det tillsammans och jag får en bild av hur de tänker och vad de vill.


Ägarna till villan på Lidingö ville ha en väggfärg som passade till det kurbits-målade dalaskåpet och de gamla möblerna.

Kvinnor har ofta god intuition

Om en familj tycker väldigt mycket om en stark och dominant färg kan det till exempel räcka om någon möbel eller gardinerna har den färgen. Resten av rummet målas med en accentfärg som kompletterar på ett bra och effektfullt sätt. Bengt vill därför alltid veta vilka möbler kunden har tänkt sig så att han även kan ge förslag på textilier.

Bengt säger att män borde lita mer till kvinnors intuition. Kvinnor har ofta en god uppfattning om vilken känsla de vill skapa i hemmet och som stämmer överens med familjen i övrigt.
Han berättar om en kvinna som ville ha hjälp att måla gräddvitt i hela huset.

- Jag tänkte att det var ett märkligt färgval. Hon visste exakt vilken nyans av vitt hon ville ha och det verkade extremt tråkigt.

När Bengt kom till villan som låg på en udde vid havet förstod han precis hur rätt hon hade i sitt färgval. Inne i huset var det sjöutsikt i varje fönster. Den gräddvita färgen på väggen förstärkte den blå upplevelsen av vatten och himmel som man såg genom fönstret, valet var perfekt.

Annons

Ser till rummets helhet

Rummets syfte, karaktär och läge spelar stor roll när Bengt färgsätter. Om det centrala i exempelvis ett kök är en stor öppen spis, utgår han från den i färgsättningen.

- Om ett rum ligger i söder- eller norrläge spelar också roll, säger han. Om jag vill få ett rum i norrläge att bli soligt gult måste jag blanda färgen lite starkare än om samma rum låg i söder, fortsätter han.

- Målar jag en exteriör tar jag hänsyn till vad som finns runt om huset. Hus på en skogstomt, i en tät villabebyggelse eller vid vattnet ger helt skilda förutsättningar för färgvalet.

Bengts råd till dig som vill måla om:

1. Vad drömmer du om? Vilken känsla vill du att ditt rum skall få?

2. Leta fram färger ur tidskrifter och liknande och klipp ut favoriterna och klistra ihop dem till ett kollage, där en av färgerna dominerar och de andra hjälper till att bilda klanger och färgackord.

3. Översätt dessa färger till ditt rum, med huvudfärgen på väggen, och de andra på möbler, mattor, gardiner etcetera. Var inte rädd att experimentera! Förändring skapar alltid nya möjligheter.

Fotnot: Antroposofi är en livsfilosofi grundad av österrikaren Rudolf Steiner.

Läs mer om antroposofiska färger:

Färgbygge
http://www.fargbygge.se

Antroposofiska sällskapet
http://www.antroposofi.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 september 2002

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons