Bort med vävtapeten!

Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.


Husvisning igen. Huset är fint, trädgården underbar, köket uthärdligt men hela vardagsrummet och övervåningen är täckt av dessa förhatliga vävtapeter. Känns det igen? Vilket är det bästa sättet att snabbt och smidigt och snyggt få bort dessa? Här får du råden du behöver

Det finns egentligen tre lösningar på problemet: Måla över, spackla över eller ta bort den. Allt beroende på vilken typ av vävtapet det är till hur skicklig du är på att till exempel spackla.

Läs mer: Tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson: ”Vi tapetserar om hela tiden”

1. Måla över vävtapeten

Detta är det snabbaste sättet att åtminstone fräscha upp intrycket. Men vävtapet suger färg så det bästa är att grunda ordentligt innan. Glasfiberväv kan du dock måla på direkt.

Tvätta tapeten innan du målar – får fukten tapeten att lossna från väggen duger den inte att måla över. Då måste du ta bort den först.

Kolla sedan vilken typ av vävtapet du har. Det är nämligen avgörande för vilken typ av färg du ska använda. Väggar som är tapetserade med sjögräs, vävtapet eller linnetapet bör rollas med alkydfärg för bästa resultat. Väggar med textiltapet med inslag av jute bör istället grundas med vanlig häftgrund för ett bra resultat. Måla sedan andra lagret med en alkydfärg.

Målarens tips:
Är du riktigt noggrann med arbetet kan du hålla en lampa intill väggen, släpljuset gör att eventuella ojämnheter syns. Strukturtapeter gör annars att dessa döljs för ögat.

2. Spackla

Även om du väljer att ta bort vävtapeten helt och hållet så måste du spackla för att resultat ska bli bra. Vissa målare tycker då att det är lika bra att spackla över allt på en gång. Men det är en viss skillnad på att spackla ett helt rum och små bitar. Det kan vara svårt att få en jämn och fin yta om du inte är riktigt duktig på att spackla. Dessutom dammar det rejält när du ska slipa hela väggar!

När du sedan ska slipa rummet måste du täcka över möbler och täta dörrar med plast. Var ordentlig för det fina slipdammet har en förmåga att slinka igenom det mesta.

Det är viktigt att använda bra redskap för bästa resultat. Rätt sorts spackel och spatel är ett måste! Hör med din färghandel om vad som passar dina förutsättningar bäst.

Målarens tips
Klart man kan bredspackla men det är egentligen lättare att ta ned tapeten. För att få ett bra resultat med spackling bör du säkerligen spackla tre gånger. Dessutom måste man vara duktig på att spackla för att få det snyggt.

Läs mer: Gammalt blir nytt – Inspiration för byggnadsvård

3. Ta bort tapeten

Det går faktiskt att ta bort hela vävtapeter. Målarnas tips är att blöta tapeten som sedan släpper.

Ett tips vi fått in av olika läsare av Vi i Villa är att lägga på ett lager tapetklister och sedan fästa plastfilm ovan tapeten. Lämna en ordentlig bit av plasten mot taket som du kan ta tag och dra i. Se först till att tapetklistret torkat ordentligt. Detta brukar ta minst 3 timmar. Fördelen är att eftersom det tar så lång tid så blöter tapetklistret upp vävtapeten ordentligt.

Plastfilmer fäster på vävtapeten som sedan följer med. Efter detta måste man spackla och slipa som vanligt för att få en jämn yta att måla eller fästa nya tapeter på.

Målarens tips!
Ofta så handlar det om att få bort 70-talets vävtapeter och dessa har alltid en baksida av papper.

Det finns två typer av vävtapet, en med trådar uppifrån och ned och en i ett slags rutmönster. Den med trådar upp och ned är det bara att dra i så släpper den. Det kan underlätta om man blöter tapeten först.

Har man tur så blir resultatet att väggen blir lika slät och fin som om du tagit bort en vinyltapet. Om inte så är det bara till att göra det vanliga underarbetet – spackla och slipa ordentligt tills resultatet känns och ser slätt och fint ut.

Det finns även tapetborttagnings-maskiner man kan hyra. Den blöter upp tapeten med ånga som gör att tapeten släpper.

Återställaren
Dessutom finns Återställaren, från Eco. Återställaren består av ett fibermaterial som levereras i en rulle om tio kvadratmeter. Du sätter upp den utanpå till exempel glasfiber och skapar därmed en slät väggyta. Snabbt, enkelt och fritt från allt slipdamm.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar