Annons
Guldskimrande tapeter med stora medaljonger och metallisk touch – det kan inte bli mer rätt i år. Boråstapeter, Silver and Gold, SGA604.
Guldskimrande tapeter med stora medaljonger och metallisk touch – det kan inte bli mer rätt i år. Boråstapeter, Silver and Gold, SGA604.

Årets tapet- och färgtrender

Måla och färg

Inredningstrenden fortsätter och tapeter och färg får allt mer uppmärksamhet. Varför lägga pengar på konst när du lika lätt kan använda dig av vackra tapeter? För den trendmedvetna kommer här en rapport om vad som gäller 2007!

Annons

Mörkt eller ljust, medaljonger eller enfärgat, 1970- eller 1770-talsinspirerat? Honnörsorden för tapet- och färgtrenderna just nu är mångfald och personlighet. Få saker är helt ute 2007, och är du en kreativ själ finns det inga begränsningar förutom din egen smak. För personliga tapeter och inredning är hett, hett, hett just nu!

Madeleine Annemark Gentile på tapetbutiken Björklund & Wingqvist berättar att svart och vitt fortsätter att vara starka tapetfärger, gärna i grafiska mönster, men brunt, beige och andra mer färgstarka alternativ kommer också att bli alltmer populärt. Nu närmast under våren kommer många tapetkollektioner i vitt, blått, grönt och turkost.

På företaget Laura Ashley märker man en trend mot mildare färger. Sand, mauve (lilabrunt) och turkos är vanliga färger, men även guld och silver. Tapeterna ska skimra i år. Stora mönster fortsätter att vara populära och det är medaljonger samt snirkliga blommor och blad som dominerar. Även på Duro sticker de varma starka jordfärgerna tillsammans med de pärlemorskimrande mönstren ut.


Varma jordfärger i brunt, gult och rött med stora blommönster. Duro Cornelia Blomster 266-05, 255 kronor/rulle.

 

Pärlemor- och silverskiftade Quick Up tapet med grafiska mönster från Duro. Cornelia Allé Silver, 264-02, 295 kronor/rulle.

Skippa fondväggen och våga mer

Trenden går mot att du istället för att enbart sätta upp en fondvägg med stormönstrade tapeter ska våga klä ett helt rum. Men slit inte ned dina fondväggar i panik, de kommer att vara populära ännu ett bra tag! Framför allt är den personliga fondtapeten på frammarsch. Digitalkamerans bildupplösning gör att man kan ta tillräckligt stora bilder för att kunna dra upp dem i tapetstorlek och få favoritbilden på väggen. Företaget Your Wallpaper har satsat på slitstarka fondtapeter som man enkelt kan anpassa i storlek och även färg. Varför inte ge de blivande morföräldrarna en tapet med barnbarnet på eller sätta upp en bild på sommarstugan?

Vill du inte satsa på stora mönster och foton på väggarna finns det fortfarande ett stort utbud av enfärgade tapeter. De enkla så kallade Quick Up-, Non-woven-, eller EasyUp-tapeterna, slitstarka tapeter som du limmar direkt på väggen, har gjort att många väljer att sätta upp tapeter istället för att måla sina väggar. Intrycket blir mer ombonat och inrett, och färgskalan är bred, allt från vitt till rött är rätt.

Varför inte förstora en bild på barnen och sätta på väggen? Företaget Your Wallpaper hjälper dig få de riktigt personliga tapeterna. Foto yourwallpaper.se

Wallies för den ombytlige

Är du riktigt vågad kan du välja att inte bara tapetsera dina väggar utan kanske även satsa på några mönster i taket eller på dörren. Så kallade wallies blir allt vanligare, och större, och här är det lätt att experimentera. Grafiska mönster och blommor i alla dess former och färger finns att köpa och är lätta att ta bort eller byta ut när man känner för förändring.

Retrotrenden är stark och tydlig. Influenserna från 1960- och 70-talens tapetmönster är påtagliga, men även 1700-talet har inspirerat till sprödare blomrankor, rombmönster och motiv. Det har även blivit populärt att anpassa tapeten utifrån huset man bor i. Bor du i ett hus från 1920-talet kan du hitta nyproduktioner av gamla tapeter, och även i vissa fall originaltapeter. Björklund & Wingqvist har till exempel ett samarbete med ett företag som letar rätt på originaltapeter från 1970-talet som man kan köpa.

Annons

En annan stark influens från det färgglada 70-talet är flocktapeten med sammetsliknande strukturmönster. Vill du ha en modern touch på flocktapeten kan du istället för sammetsstrukturen välja ett blankt mönster. En metallisk känsla på väggarna är helt rätt i år.

På Laura Ashely kan du hitta denna tjusiga tapet i grått och silver med slingrande blomstermönster. Oriental Garden charcoal, 445 kronor för 10 m x 53 cm.

 

Färgglatt och feminint med härlig djupröd färg och skira blommor. Ecotapter, Artist, 5819.

Vi blir modigare och mer personliga

Enligt Per Nimér, designchef på Nordsjö, blir folk modigare när det gäller färg och mönster. Det stora utbudet som existerar idag gör att du kan välja i stort sett vilka färger som helst. Den riktigt modige går sedan hem och målar mönster med pensel på fri hand på sina väggar. Det behöver inte bli perfekt, det är viktigare att det är personligt. Inspirationen kommer framför allt från modet och det är Martin Timell och hans likar som får oss att testa mer. Väggen har gått från att vara enbart en funktion till att även vara dekoration.

- Mina föräldrar målade om sina väggar i samma beiga färg vart sjunde år, men idag har man en helt annan inställning. Vissa kan måla om sin köksvägg en gång i kvartalet, berättar Per Nimér.

Om du föredrar det nordiskt svala och inte vill använda dig av så mycket färg kan man ändå göra spännande lösningar. Du behöver nämligen inte enbart ha en och samma nyans i ett rum. Fyra väggar kan få vita nyanser i två, tre eller fyra varianter.

Blanda olika vita nyanser med starkare kulörer och skapa spännande kontraster! Nordsjö. Den oranga väggen: Bindoplast 20, S1070-Y60R (inte för vattenutsatta ytor). Grå- och vitrandig vägg: Robust våtrum,S1000-N (den ljusa nyansen), S2000-N (den mörka). Skåpen: Ready V 40, S2000-N. Bänkar: Ready V 70, svart. Vägg bakom handfatet: Robust våtrum, vit.

Tre tydliga trender 2007

Ytterligare en inspiration från modet är kulörerna. Det ska vara mycket färg i år och det finns tre tydliga trender. Den första är att det gärna får vara starka färger. Den andra trenden går mot naturen, med mycket bruna och gröna nyanser. Per Nimér tror att den ökade miljömedvetenheten kommer att sätta sina spår alltmer i våra hem och att vi kommer att se ökad inspiration från återvinning och ekologi. Den tredje trenden är feminismen med mjukare färger och mönster.

Så med andra ord, det är du och din personlighet som bestämmer i år!

Våga satsa på starka kulörer i år! Nordsjö, Inova Sand, kulör Strandkål.

Lika rätt är att låta feminismen inspirera till mjukare färgval. Nordsjö, Inova Xtramatt, kulör Silke.

Köpställen

Björklund & Wingqvist, www.b-w.nu
Boråstapeter, www.borastapeter.se
Duro, www.durosweden.se
Eco Tapeter, www.eco.se
Inreda.com, www.inreda.com
Laura Ashley, www.lauraashley.se
Nordsjö, www.nordsjo.se
Your wallpaper, www.yourwallpaper.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 januari 2007
 
Annons
Mer om Måla och färg
Medlems-
innehåll

Ken Kennard: 12 frågor & svar om målning

Måla och färg Vi i Villas expert Ken Kennard svarar på några av våra vanligaste frågor om att måla.

Proffsens bästa målningstips

Måla och färg Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du köksluckorna själv

Måla och färg Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Måla golvet vitt

Måla och färg Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons