Annons

Allt du behöver veta innan du målar om huset

Måla och färg

Börjar det bli dags att måla om träfasaden? Här får du svar på de vanligaste funderingarna och frågorna.

Annons

363 dagar om året är det bara alldeles underbart att vara husägare. En dag blir mer eller mindre förstörd när man inser att man måste deklarera sin inkomst och ytterligare belastas av utgifter bara för att man är husägare. Precis som om det vore en stor inkomstkälla!

Den 365:e dagen är den man besiktigar sitt hus på våren och tar ställning till om det måste målas. I år. Ungefär vart sjunde år är det så. Och då är det mycket att tänka på och ta ställning till! Här får du svaren på de vanligaste frågorna.

Vilken färg ska jag välja?

Färg som vi köper i färgaffären är en blandning av bindemedel och pigment. Bindemedlet kan vara vatten, alkydolja eller linolja. Pigment finns av skiftande kvaliteér - naturliga (jordfärgspigment) eller syntetiska.

Därför kan det vara stor skillnad på vad det är som vi bär hem i färgburken från affären. Har vi betalt 400 kr för kranvatten och lågprispigment eller är det riktig växtolja och god kvalitet på pigmenten? Läs på innehållsförteckningen och försök förstå. En bra färg är en tung färg - pigment väger ganska mycket!

Giftfritt mot mögel, tack!

Det finns också en del viktiga tillsatser i färgen. En del för att den inte skall mögla i burken, andra för att den inte skall mögla på fasaden. Detta har lett till att miljöhänsynen nu kommit så långt att färgen är nästan helt giftfri. Detta är i och för sig mycket lovvärt - vem vill ha gift i färgen? Men färgen fungerar inte på våra hus - svarta algprickar slår sig ner och ger alla ljusa kulörer ett schabbigt intryck efter ett par år. Och då måste man tvätta fasaderna med algtvättmedel som säkerligen inte är så skonsamma för miljön. Så här måste det ske en förändring i färgrecepten snarast så att de nymålade husen inte genast blir solkiga av alger.

Det finns målarfirmor som inte längre vågar köpa sin färg i Sverige - dom vet att några månader efter det att arbetena har avslutats blir det klagomål. Så dom tvingas ner i Europa och köpa giftfäger - så skall det väl ändå inte behöva vara?

Olje- eller vattenbaserat

Det finns olika typer av färg. En del är oljebaserade - linoljefärg eller alkydfärg. Linoljan anses ha mycket god penetrationsförmåga in i trä. Andra är vattenbaserade - t.ex. slamfärger som Falu rödfärg. Dessa färger har olika egenskaper.

Oljefärgerna hindrar i viss mån att regnvatten tränger in i fasaden efter ett regn - slamfärgerna gör det inte alls men är i gengäld vidöppna för eftertork när regnet väl har slutat. Oljefärgerna ger en blank målningsyta - slamfärgerna en matt.

Vilket underarbete behövs?

Det är självklart att man måste få bort all löst sittande färg. För annars ramlar ju dessa färgflagor ner av sig själva strax efter att de har målats. Skrapa kan man göra på olika sätt - från traditionella trekants / båtskrapor till avancerade skrapor med utbytbara hårdeggsblad.

Skrapa loss det som sitter löst - men vart 50:e år måste all färg tas ned till det bara träet. Det är inte lätt - men det går med hjälp av varmluftspistoler eller infravärme.

Men använd aldrig öppen låga från en gasolbrännare för att mjuka upp färgen. Man blir väldigt skräckslagen när det börjar välla fram rök från panelbrädorna. Och brandkåren kanske tar väldigt lång tid på sig innan dom kommer?

Undvik kemikalier

Att ta bort färg med kemikalier (lut eller annat) är verkligen inte att rekommendera. Det är väldigt svårhanterligt ur arbetssynpunkt för den som jobbar med det och synnerligen tveksamt ur miljösynpunkt i naturen.

För nånstans rinner ju luten bort. Och använd heller inte högtryckstvättar till färgborttagning. Även om färgflagorna blåser bort - så tränger det in en massa vatten bakom panelbrädorna. Som ju inte får vara där innan vi börjar måla! Med högt vattentryck kan träet dessutom deformeras!

Innan vi börjar måla måste vi också vara säkra på en sak till. Huset får inte vara fett av sot eller andra föroreningar. För hur skall färgen kunna fästa och tränga in i träet om det ligger ett fettlager utanpå? Målarsoda heter det som färghandeln har för att avhjälpa detta. Läs instruktionerna och sätt igång.

Annons

Hur målar man?

Först måste man ha en ordentlig arbetsorganisation av hur man tänkt måla huset. Var börjar man - var ska man sluta. Hur gör man med fönstren? Bäst är förstås att ha en byggnadsställning - då kan man jobba bekvämt i många timmar.

Byggnadsställningar i trä har förbjudits för kommersiella företag - men kan duga verkligt gott åt privatpersonen som vill vårda sitt hus. De går att köpa ganska billigt - sätt in en annons och se vem som sitter på lagret av gamla stegar och plankor! De brukar också finnas att hyra.

Satsa på bra penslar
Penslarna skall vara av god kvalitet. Köp den dyraste - den håller hela huset och släpper inga hår. Och tycker man det är dyrt så tänk själv hur många timmar det skulle ta att samla svinborst och knyta ihop i en handgjord pensel! Sån tur att detta finns färdigt att köpa.
Färgen stryks inte bara på - den arbetas in i träet - man gnider snarare än bara stryker. Tänk på att färgen skall sitta där i åtminstone sju år - den måste ju ha något att ta tag i!

Hur mycket kostar det?

Det kommer din färghandlare att berätta. Det blir några tusenlappar förstås - dyrare om man väljer de bättre kvalitéerna. Men gör det - satsa på bästa kvalité när det gäller utomhusfärg. För hur kul är det att tvingas måla huset och betala fastighetsskatt? Det borde man göra så sällan som möjligt tycker jag.

Läs mer här:

Dags att måla om huset

Rätt färg på rätt ställe

Måla trä utomhus

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 september 2002

0 Kommentarer

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Färg uppåt väggarna

Trenden håller i sig. Ljusa kulörer som vitt, ljust beige och ljusgrått dominerar. Och färgstarka fondväggar bryter av.

0

Vilken färg ska huset ha?

Den målningstid nu kommer… Hur ska man tänka när man väljer kulör till fasaden?

0

Proffsens bästa målningstips

Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

0

Färgsätt ditt hem på webben

Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

0

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

0

Stora husmålarskolan: Utrustningen du behöver

Här är en lista på de viktigaste sakerna du behöver när du ska måla om.

0

Stora husmålarskolan: Grundarbetet – steg-för-steg

Så här gör du det viktiga grundarbetet innan du målar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons