Allt du behöver veta innan du målar om huset

Måla och färg

Börjar det bli dags att måla om träfasaden? Här får du svar på de vanligaste funderingarna och frågorna.

363 dagar om året är det bara alldeles underbart att vara husägare. En dag blir mer eller mindre förstörd när man inser att man måste deklarera sin inkomst och ytterligare belastas av utgifter bara för att man är husägare. Precis som om det vore en stor inkomstkälla!

Den 365:e dagen är den man besiktigar sitt hus på våren och tar ställning till om det måste målas. I år. Ungefär vart sjunde år är det så. Och då är det mycket att tänka på och ta ställning till! Här får du svaren på de vanligaste frågorna.

Vilken färg ska jag välja?

Färg som vi köper i färgaffären är en blandning av bindemedel och pigment. Bindemedlet kan vara vatten, alkydolja eller linolja. Pigment finns av skiftande kvaliteér - naturliga (jordfärgspigment) eller syntetiska.

Därför kan det vara stor skillnad på vad det är som vi bär hem i färgburken från affären. Har vi betalt 400 kr för kranvatten och lågprispigment eller är det riktig växtolja och god kvalitet på pigmenten? Läs på innehållsförteckningen och försök förstå. En bra färg är en tung färg - pigment väger ganska mycket!

Giftfritt mot mögel, tack!

Det finns också en del viktiga tillsatser i färgen. En del för att den inte skall mögla i burken, andra för att den inte skall mögla på fasaden. Detta har lett till att miljöhänsynen nu kommit så långt att färgen är nästan helt giftfri. Detta är i och för sig mycket lovvärt - vem vill ha gift i färgen? Men färgen fungerar inte på våra hus - svarta algprickar slår sig ner och ger alla ljusa kulörer ett schabbigt intryck efter ett par år. Och då måste man tvätta fasaderna med algtvättmedel som säkerligen inte är så skonsamma för miljön. Så här måste det ske en förändring i färgrecepten snarast så att de nymålade husen inte genast blir solkiga av alger.

Det finns målarfirmor som inte längre vågar köpa sin färg i Sverige - dom vet att några månader efter det att arbetena har avslutats blir det klagomål. Så dom tvingas ner i Europa och köpa giftfäger - så skall det väl ändå inte behöva vara?

Olje- eller vattenbaserat

Det finns olika typer av färg. En del är oljebaserade - linoljefärg eller alkydfärg. Linoljan anses ha mycket god penetrationsförmåga in i trä. Andra är vattenbaserade - t.ex. slamfärger som Falu rödfärg. Dessa färger har olika egenskaper.

Oljefärgerna hindrar i viss mån att regnvatten tränger in i fasaden efter ett regn - slamfärgerna gör det inte alls men är i gengäld vidöppna för eftertork när regnet väl har slutat. Oljefärgerna ger en blank målningsyta - slamfärgerna en matt.

Vilket underarbete behövs?

Det är självklart att man måste få bort all löst sittande färg. För annars ramlar ju dessa färgflagor ner av sig själva strax efter att de har målats. Skrapa kan man göra på olika sätt - från traditionella trekants / båtskrapor till avancerade skrapor med utbytbara hårdeggsblad.

Skrapa loss det som sitter löst - men vart 50:e år måste all färg tas ned till det bara träet. Det är inte lätt - men det går med hjälp av varmluftspistoler eller infravärme.

Men använd aldrig öppen låga från en gasolbrännare för att mjuka upp färgen. Man blir väldigt skräckslagen när det börjar välla fram rök från panelbrädorna. Och brandkåren kanske tar väldigt lång tid på sig innan dom kommer?

Undvik kemikalier

Att ta bort färg med kemikalier (lut eller annat) är verkligen inte att rekommendera. Det är väldigt svårhanterligt ur arbetssynpunkt för den som jobbar med det och synnerligen tveksamt ur miljösynpunkt i naturen.

För nånstans rinner ju luten bort. Och använd heller inte högtryckstvättar till färgborttagning. Även om färgflagorna blåser bort - så tränger det in en massa vatten bakom panelbrädorna. Som ju inte får vara där innan vi börjar måla! Med högt vattentryck kan träet dessutom deformeras!

Innan vi börjar måla måste vi också vara säkra på en sak till. Huset får inte vara fett av sot eller andra föroreningar. För hur skall färgen kunna fästa och tränga in i träet om det ligger ett fettlager utanpå? Målarsoda heter det som färghandeln har för att avhjälpa detta. Läs instruktionerna och sätt igång.

Hur målar man?

Först måste man ha en ordentlig arbetsorganisation av hur man tänkt måla huset. Var börjar man - var ska man sluta. Hur gör man med fönstren? Bäst är förstås att ha en byggnadsställning - då kan man jobba bekvämt i många timmar.

Byggnadsställningar i trä har förbjudits för kommersiella företag - men kan duga verkligt gott åt privatpersonen som vill vårda sitt hus. De går att köpa ganska billigt - sätt in en annons och se vem som sitter på lagret av gamla stegar och plankor! De brukar också finnas att hyra.

Satsa på bra penslar
Penslarna skall vara av god kvalitet. Köp den dyraste - den håller hela huset och släpper inga hår. Och tycker man det är dyrt så tänk själv hur många timmar det skulle ta att samla svinborst och knyta ihop i en handgjord pensel! Sån tur att detta finns färdigt att köpa.
Färgen stryks inte bara på - den arbetas in i träet - man gnider snarare än bara stryker. Tänk på att färgen skall sitta där i åtminstone sju år - den måste ju ha något att ta tag i!

Hur mycket kostar det?

Det kommer din färghandlare att berätta. Det blir några tusenlappar förstås - dyrare om man väljer de bättre kvalitéerna. Men gör det - satsa på bästa kvalité när det gäller utomhusfärg. För hur kul är det att tvingas måla huset och betala fastighetsskatt? Det borde man göra så sällan som möjligt tycker jag.

Läs mer här:

Dags att måla om huset

Rätt färg på rätt ställe

Måla trä utomhus

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 september 2002
Mer om Måla och färg

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här är din guide till att måla med kalklitir, steg för steg.

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Proffsens bästa målningstips

Måla och färg Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.