Annons

Allt du behöver veta innan du målar om huset

Måla och färg

Börjar det bli dags att måla om träfasaden? Här får du svar på de vanligaste funderingarna och frågorna.

Annons

363 dagar om året är det bara alldeles underbart att vara husägare. En dag blir mer eller mindre förstörd när man inser att man måste deklarera sin inkomst och ytterligare belastas av utgifter bara för att man är husägare. Precis som om det vore en stor inkomstkälla!

Den 365:e dagen är den man besiktigar sitt hus på våren och tar ställning till om det måste målas. I år. Ungefär vart sjunde år är det så. Och då är det mycket att tänka på och ta ställning till! Här får du svaren på de vanligaste frågorna.

Vilken färg ska jag välja?

Färg som vi köper i färgaffären är en blandning av bindemedel och pigment. Bindemedlet kan vara vatten, alkydolja eller linolja. Pigment finns av skiftande kvaliteér - naturliga (jordfärgspigment) eller syntetiska.

Därför kan det vara stor skillnad på vad det är som vi bär hem i färgburken från affären. Har vi betalt 400 kr för kranvatten och lågprispigment eller är det riktig växtolja och god kvalitet på pigmenten? Läs på innehållsförteckningen och försök förstå. En bra färg är en tung färg - pigment väger ganska mycket!

Giftfritt mot mögel, tack!

Det finns också en del viktiga tillsatser i färgen. En del för att den inte skall mögla i burken, andra för att den inte skall mögla på fasaden. Detta har lett till att miljöhänsynen nu kommit så långt att färgen är nästan helt giftfri. Detta är i och för sig mycket lovvärt - vem vill ha gift i färgen? Men färgen fungerar inte på våra hus - svarta algprickar slår sig ner och ger alla ljusa kulörer ett schabbigt intryck efter ett par år. Och då måste man tvätta fasaderna med algtvättmedel som säkerligen inte är så skonsamma för miljön. Så här måste det ske en förändring i färgrecepten snarast så att de nymålade husen inte genast blir solkiga av alger.

Det finns målarfirmor som inte längre vågar köpa sin färg i Sverige - dom vet att några månader efter det att arbetena har avslutats blir det klagomål. Så dom tvingas ner i Europa och köpa giftfäger - så skall det väl ändå inte behöva vara?

Olje- eller vattenbaserat

Det finns olika typer av färg. En del är oljebaserade - linoljefärg eller alkydfärg. Linoljan anses ha mycket god penetrationsförmåga in i trä. Andra är vattenbaserade - t.ex. slamfärger som Falu rödfärg. Dessa färger har olika egenskaper.

Oljefärgerna hindrar i viss mån att regnvatten tränger in i fasaden efter ett regn - slamfärgerna gör det inte alls men är i gengäld vidöppna för eftertork när regnet väl har slutat. Oljefärgerna ger en blank målningsyta - slamfärgerna en matt.

Vilket underarbete behövs?

Det är självklart att man måste få bort all löst sittande färg. För annars ramlar ju dessa färgflagor ner av sig själva strax efter att de har målats. Skrapa kan man göra på olika sätt - från traditionella trekants / båtskrapor till avancerade skrapor med utbytbara hårdeggsblad.

Skrapa loss det som sitter löst - men vart 50:e år måste all färg tas ned till det bara träet. Det är inte lätt - men det går med hjälp av varmluftspistoler eller infravärme.

Men använd aldrig öppen låga från en gasolbrännare för att mjuka upp färgen. Man blir väldigt skräckslagen när det börjar välla fram rök från panelbrädorna. Och brandkåren kanske tar väldigt lång tid på sig innan dom kommer?

Undvik kemikalier

Att ta bort färg med kemikalier (lut eller annat) är verkligen inte att rekommendera. Det är väldigt svårhanterligt ur arbetssynpunkt för den som jobbar med det och synnerligen tveksamt ur miljösynpunkt i naturen.

För nånstans rinner ju luten bort. Och använd heller inte högtryckstvättar till färgborttagning. Även om färgflagorna blåser bort - så tränger det in en massa vatten bakom panelbrädorna. Som ju inte får vara där innan vi börjar måla! Med högt vattentryck kan träet dessutom deformeras!

Innan vi börjar måla måste vi också vara säkra på en sak till. Huset får inte vara fett av sot eller andra föroreningar. För hur skall färgen kunna fästa och tränga in i träet om det ligger ett fettlager utanpå? Målarsoda heter det som färghandeln har för att avhjälpa detta. Läs instruktionerna och sätt igång.

Annons

Hur målar man?

Först måste man ha en ordentlig arbetsorganisation av hur man tänkt måla huset. Var börjar man - var ska man sluta. Hur gör man med fönstren? Bäst är förstås att ha en byggnadsställning - då kan man jobba bekvämt i många timmar.

Byggnadsställningar i trä har förbjudits för kommersiella företag - men kan duga verkligt gott åt privatpersonen som vill vårda sitt hus. De går att köpa ganska billigt - sätt in en annons och se vem som sitter på lagret av gamla stegar och plankor! De brukar också finnas att hyra.

Satsa på bra penslar
Penslarna skall vara av god kvalitet. Köp den dyraste - den håller hela huset och släpper inga hår. Och tycker man det är dyrt så tänk själv hur många timmar det skulle ta att samla svinborst och knyta ihop i en handgjord pensel! Sån tur att detta finns färdigt att köpa.
Färgen stryks inte bara på - den arbetas in i träet - man gnider snarare än bara stryker. Tänk på att färgen skall sitta där i åtminstone sju år - den måste ju ha något att ta tag i!

Hur mycket kostar det?

Det kommer din färghandlare att berätta. Det blir några tusenlappar förstås - dyrare om man väljer de bättre kvalitéerna. Men gör det - satsa på bästa kvalité när det gäller utomhusfärg. För hur kul är det att tvingas måla huset och betala fastighetsskatt? Det borde man göra så sällan som möjligt tycker jag.

Läs mer här:

Dags att måla om huset

Rätt färg på rätt ställe

Måla trä utomhus

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 september 2002

0 Kommentarer

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Fixa & förändra: Trivsamt med tapet

Fina tapeter! Här blir man sugen på att gå från vita väggar till färgexplosion.

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons