Annons
Foto: Istock Photo

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons

 

Android: Ett operativsystem och mjukvaruplattform för mobiltelefoner. Ägs av Google.

Blu-ray: Ett digitalformat som ger bättre ljud- och bildkvalitet än en vanlig dvd-skiva.

Galaxy Tab: Samsungs utmanare till Apples surfplatta.

Hd-teve: Förkortning av High Definition Television som innebär tevebild med högre upplösning än de nuvarande PAL-, NTSC- och SECAM-formaten.

Internet i teve: Många av nästa generations teveapparater har flera internetsajter (som Youtube) inbyggda i skärmen. Ett sätt att ansluta internet till sin teve är via en mediespelare (exempelvis Iomega Screenplay Tv Link Director Edition som kostar 755-999 kronor). Man ansluter den till teven med scartkontakt och sköter installationen med menysystemet.

iPad: Surfplatta som består av en 9,7-tums tryckkänslig skärm, tillverkad av Apple. Tänkt att användas för internetsurfning, e-post, bilder, filmer, musik, spel och e-böcker.

iPod: Mediaspelare som tillverkas av Apple och som i januari 2010 hade sålts i 250 miljoner exemplar. Fenomenet poddradio kommer ursprungligen från iPod. Har haft samma genomslag för MP3-spelaren som Sony Walkman hade för den bärbara kassettbandspelaren på 80-talet.

LCD-teve: Förkortning av Liquid Crystal Display, en digital bildskärm. Priset på en standard LCD-teven har mer än halverats på två år.

LED-teve: Förkortning av Light Emitting Diods. En vidareutveckling av LCD-fomatet som ger bättre färg och kontraståtergivning och tunnare teveapparater (3 centimeter) som förbrukar betydligt mindre ström. Fortfarande är de dock 30– 50 procent dyrare än LCD-teve.

On-demand-tjänst: Att själv kunna styra när teve-programmet eller filmen ska börja, via fjärrkontroll, mobiltelefon eller dator. Kan dels innebära att man går in på exempelvis SVT:s (svtplay.se) eller TV4:s (anytime.tv4.se) hemsida och ser de program man vill när man själv vill. Här erbjuder flera leverantörer ett brett utbud av tjänster. Bredbandsbolaget har exempelvis en inspelningsbar HD-box som innebär att man kan titta på ett program, spela in ett annat och pausa i direktsänd teve. Boxen kostar egentligen 4 995 kronor, men under en tusenlapp om man beställer teven från Bredbandsbolaget. Den som har Telia digitalteve kan hyra filmer och matcher direkt till sin teve dygnet runt. Filmerna får man tillgång till i 20 timmar och kan stoppa eller spola fram och tillbaka som man själv vill. Matcherna får man tillgång till cirka 15 minuter före start och de eftersänds inte. Kostnaden är 9-59 kronor per film och 159 kronor per match. Viasat, Canal Digital och Boxer erbjuder också olika on-demand-tjänster.

Smartphone: Ett mellanting mellan en handdator och en mobiltelefon. Har till skillnad från vanliga telefoner ett tangentbord, antingen med fysiska knappar eller simulerat på bildskärmen.

Annons

Spotify: Sverigebaserat företag och en online-musiktjänst för att lagligt lyssna till strömmad musik över internet. Man måste skapa ett konto för att använda programvaran. Voddler: Som Spotify fast för film: Registrerade Voddleranvändare med bredbandsuppkoppling kan genom Voddler lagligt strömma film och teve-program från internet. Sedan 30 november 2009 kostar en del av utbudet pengar efter pay-per-view. Man betalar en avgift per visning med 24 timmars hyrtid.

3D-teve: Tekniken utvecklades för biografer där besökarna använde glasögon med olikfärgade glas. Genom nya ”aktiva” glasögon får tittaren 3D-effekt genom att glasen stängs och öppnas elektroniskt när olika bilder visas.


Rebecca Elmqvist

Helst av allt hade jag velat ha en elektronisk städhjälp som man kunde förprogrammera så att allt var tipptopp när jag kom hem från jobbet. Men jag antar att man ska svara på det som finns idag och då skulle jag vilja ha en centraldammsugare eftersom jag tycker det är jättejobbigt att släpa dammsugaren genom hela huset, upp och nerför trapporna. Givetvis vill jag också ha ett hemmabiosystem med extraspecial surroundljud så att det nästan blir som att gå på bio. En slömanick som aldrig går sönder (slömanick är vårt ord för fjärrkontroll) eftersom ungarna tappar den vi har i golvet hela tiden och detta har lett till att det skramlar om dessa trots att de nästan är nya. Jag vill också ha en ny självrengörande ugn. Den måste göra rent sig själv på utsidan också, vi en ny ugn nu, men en som inte fettar av sig överallt hade varit bättre.

http://rebeccas.blogg.viivilla.se


Foto: Istock Photo

Vad händer sedan?


Liz Nordström.

Hur ser framtidens tevetittande och underhållning ut?

Liz Nordström, produktchef digitalteve på Telia som levererar teve via bredband, konstaterar att trenden är tydlig:

– Vi vill själva välja att titta när det passar oss och där det passar oss.

On demand – på begäran – är nyckelordet när det gäller framtidens tevetittande.

– De tjänsterna ökar kraftigt redan i dag och i framtiden kommer mer av tittandet att ske på kundens premisser, säger Liz Nordström.

Det tar sig redan flera uttryck.
Dels genom inspelningsbara digitalboxar, som man kan styra hemifrån via fjärrkontrollen, men också via webben, sin iPhone eller Androidmobil. Fördelen med det är också att man kan stoppa/pausa programmen när man själv vill och återuppta tittandet när det passar.

Ett annat uttryck för samma valfrihet för kunden är digitalteve med integrerad videobutik. Med några knapptryck på fjärrkontrollen kan man hyra filmer som man sedan får tillgång till i 20 timmar. Filmerna kostar 9–59 kronor och betalas i efterhand via faktura.

– Man behöver inte ta sig till videobutiken och filmen lämnar tillbaka sig själv, konstaterar Liz Nordström.

Men framtiden är inte bara att titta på teve när man vill – utan också där man vill.
Att med hjälp av mobilt bredband kunna beställa film eller livesport till sin PC eller Mac är en möjlighet som redan nu finns och som kommer att utvecklas allt mer de närmaste åren.

11 november 2010

0 Kommentarer

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Nytt ljud i huset

När Göteborg Ljud Bild, Nordens största hifi-mässa, firade 18-årsjubileum blev det succé – som vanligt. Vi i Villa var på plats och rapporterar om de...

0

Veckans app - Netflix - filmer och serier när och var du vill

Med Netflix kan du titta på filmer och TV-program var du vill, när du vill - så länge du har tillgång till internet.

0

Guide till digital-TV

Det är svårt att jämföra abonnemang på digital-TV och priserna förändras dessutom kontinuerligt. Här hittar du en guide som gör det enklare.

0

Hemelektronik allt större del av elräkningen

Barn eller vuxen spelar ingen roll. Hemelektronik står allt mer i fokus för vår tillvaro i hemmet. Och tar en allt större del av elräkningen.

0

Pionjärerna som satsar på bredband

I Tranås har sju villaägare gått samman med kommunen för att installera "äkta" bredband, direktanslutet till kommunens stadsnät.

Detta är en sponsrad artikel.

Så här sänker du dina kostnader för telefoni och bredband

På samma sätt som familjen samlas runt middagsbordet är det skönt att ha en fast punkt i hemmet som alla kan ringa till. Med Tele2s tjänst Hemtelefoni...

0

Satsa på rätt hemmateknik

Utvecklingen inom hemmateknik går i rasande fart och det är lätt att drunkna i utbudet: högre upplösning, bättre ljud, mer integrerat, trådlöst, fjärrst...

2

Spar energi både när du köper och tittar på teve

I takt med stigande elpriser blir det allt mer intressant att fundera över vart vardagselen egentligen tar vägen. Vad gäller teveapparater finns det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se