Tevedrömmar och drömteve

LCD, plasma eller bakprojektionsteve? Vad ska man välja – och varför?


Vem känner sig inte smått okunnig när man bläddrar i allsköns reklamutskick där det handlar om LCD, HDMI och HDTV? Vad handlar det hela om? Är det viktigt? Ja, om det är dags att skaffa en ny teve är det så. En gång i tiden var valet enkelt, då fanns det en sorts teve – bildrörsteve, men nu kan man plötsligt välja mellan ett flertal olika tekniker. Vad är egentligen vad, och vilket ska man välja? Här följer lite goda råd på vägen till teveinköpet.

Plasma eller LCD

Det är faktiskt storleken det hänger på. Vill du ha det stort – då är det plasma som gäller – men nöjer du dig med en skärm som inte är större än 37 tum är troligtvis LCD ditt val. Men för att göra det lite krångligare håller denna fördelning på att ändras. Utvecklingen av LCD-skärmar gör att dessa klarar av allt större storlekar och vice versa. Det finns LCD-skärmar upp till 45 tum och plasmaskärmar upp till 84 tum.

Vad är då skillnaden dem emellan? Plasma har i regel bättre kontrast och färgåtergivning men å andra sidan är i stort sett varje LCD-teve HDTV-färdig. Man bör räkna med att båda bör ha oförändrad bildkvalitet i cirka 15-18 år och då är det kanske ändå dags att byta upp sig igen?

Visst finns det andra tekniker, teve-apparater med bakprojektion är en, liksom projektorer och för att inte glömma den hederliga teven med bildrör. Men vill man ha en storbildsteve räcker inte den gamla tekniken till. En bildrörsteve går inte att få större än 32 tum, större varianter blir för otymplig för de flesta hem.

Nöjesmaskin. Mycket nöje i liten smart nöjesmaskin som rymmer DVD-spelare/brännare, stereo, digitalt foto- och videosystem, och en avancerad multimedia PC för hemmet. Scaleo C.
Pris cirka 13 997 kronor. Fujitsu-Siemens.

Projektorer går numera att hitta för under 10 000 kronor. De ger biokänsla tack vare stor bild, men kräver mörkläggning och duk för bästa bild. Kanske kan då en projektor istället vara ett komplement till den vanliga teven. Den används till filmvisningar, men den vanliga teven är till för nyheterna.

En teve med bakprojektion är inte lika platt som en plasma- eller LCD-teve, men den är heller inte lika djup som en teve med bildrör. De finns i storlekar upp till 60 tum. Priset må vara bättre än andra nya teve-apparater men de har inte lika bra bild som de platta. Dessutom försämras bilden snabbt om man sitter alltför snett i förhållande till bildytan.

Hemmabio.

En exklusiv hemmabioförstärkare med den senaste tekniken. Digital förstärkare med en uteffekt på 6×100 W, DAB-radio samt alla tänkbara inkopplingar som till exempel två HDMI in och en HDMI ut. DRF9000, pris cirka 8 000 kronor. DVD/SACD-spelare med fokusering på bra elektronik för bästa ljud- och bildupplevelse. Har även den nya digitala utgången HDMI samt en scart (RGB)-kontakt för de med äldre teve. DVP900S, pris cirka 3 500 kronor.

Teven är en 37-tums väggteve med den senaste bildförbättringstekniken Pixel Plus 2 HD. Nya funktionen Ambilight är lampor som styrda av tevebilden lyser upp väggen bakom, i den färg som för tillfället är mest dominant i filmen. 37PF9830, pris cirka 40000 kronor. Allt från Philips.

Vad kostar det?

Det troliga är att priserna kommer att fortsätta att sjunka. Men generellt kan man säga att LCD är dyrare än plasma – än så länge. En LCD-skärm på 37 tum kostar cirka 25 000 kronor. En plasma i samma storlek får du för 5 000 kronor mindre.

Bildrörsteve är billigt och vi vet att det funkar, men för hur långt in i framtiden? En projektor är ett prisvänligt alternativ för den som vill ha en stor bild men inte betala 50 000 kronor för det. En projektor går att få för mellan 7000 och 100000 kronor.

LCD-skärmar använder ungefär hälften så mycket ström som en plasma som lätt kan förbruka 250 till 650 watt i de större modellerna.
En bakprojektionsteve på 50 tum kostar cirka 20 000 kronor.

Hemmabiosystem.

Baspaketet att utgå ifrån – men med möjlighet att utöka resurserna om man så vill. Ett hemmbiosystem i mellanklass kommer från LG Electronics. Deras nya LP1 serie med 32 tums LCD-skärm i kombination med ljudsystemet LH-R7500TA. Förstärkare på 700 W totalt, 5 x 100 W + 200 W. Cirka pris för teve 19995 kronor och för hemmabion 5 995 kronor. LG Electronics.

Det viktiga ljudet

En bio är ingen bio utan surroundljud! För visst är ljudet lika viktigt som bilden för den rätta känslans skull. Det finns teve med inbyggda högtalare, i vissa fall kommer högtalarna som tillval men väljer man en bildskärm av större format kräver det också en ljudanläggning i rätt format! Det ska inte bara se ut – det ska låta också. Och med en stor skärm på väggen kan det vanliga högtalarljudet kännas lite fjuttigt i jämförelse. För bara några år sedan började priserna för en hemmabioanläggning på 10 000 kronor. Idag går det att få enklare varianter för 3000 kronor på vilken elvaruhus som helst.

En sak att fundera över är var och hur du lyssnar på musik. En dvd-spelare klarar ju även CD-skivor.

LCD-teve.

För liten plånbok. En LCD-teve för det mindre vardagsrummet går också att få. LCD WEGA-TV 26 tum Wide, silver, HDMI, PC-ingång. Finns även i 32 tum. HD-ready. Pris cirka 13 500 kronor. Till detta passar ett ljudsystem DAV-DZ100 eller DAV-DZ500, pris mellan 3 300 och 6 300 kronor. Sony.

Ljudsystem.

I många år har man talat om multimedia-hemmet. För detta behövs en dator att koppla till teven. Nu har ett flertal företag tagit fram datorer just för detta ändamål. Den nya datorn ersätter många andra saker – här ryms tevetuner, radio, cd/dvd-spelare, dvd och hårddiskinspelare som ersätter teve, dvd- och cd-spelare.

Det har också tagits fram ett antal multimedialänkar som gör att man kan hämta sina mediafiler direkt från datorerna i sitt hemmanätverk. En router gör det möjligt att koppla upp sig överallt i hemmet. Läs recepten i köket, kolla teve-utbudet i soffan och arbeta i hemmakontoret. Routern kan ha olika kapacitet och behöva ett modem för bredbandsuppkoppling.

Fjärrkontroll. En enda fjärrkontroll. Hur många fjärrkontroller har du hemma? Nu kan du ersätta alla med en enda! Harmony 885 har LCD-skärm för att optimera navigering, skärmikoner och textmeddelanden som beskriver de olika aktiviteterna, till exempel ”titta på teve”. Pris cirka 2 299 kronor. Logitech. Multimedialänk.

En multimedialänk gör att man kan hämta sina mediafiler direkt från datorerna i ditt hemmanätverk. Philips SLM5500 (Multimedialink).
Pris cirka 2295 kronor. Philips.

Trådlös router.

Drömmer du också om det sladdlösa hemmet? Det trådlösa nätverket gör det möjligt att vara uppkopplad överallt hemma, i soffan, i sängen och i köket. RangeMax Wireless Router från Netgear gör detta möjligt. Pris cirka 1 490 kronor. Netgear.

Liten ordlista

Bakprojektionsteve: En projektor projicerar bilden på bildskärmen. Det finns olika tekniker för detta. Större bild, 36-61 tum, kan du få med en projektionsteve som projicerar bilden på skärmen via ett system av linser.

EDTV: Enchanced Definitaion TV.

HDMI: HDMI betyder High Definition Multimedia Interface är en digital variant av scart, det vill säga en digital överföring av ljud och bild.

HDTV: HDTV betyder High Definition Television, skarp teve helt enkelt. Detta är en teveutsändning med högre upplösning än dagens teve. Tevebildens upplösning ökar från 0,44 megapixel (720×576) till 2,07 megapixel (1920×1080). Än så länge är det få tevesändningar som använder detta men inom fem år är kanske alla sändningar HD-sändningar. För att teven ska kunna ta emot dessa sändningar ska den vara märkt med en HD-ready-symbol.

Hemmabio: En hemmabioanläggning består av tre delar: dvd-spelare, bredbildsvisare så som platt teve, teve, projektor eller bakprojektions teve och minst sex högtalare. Högtalarna är sex, sju eller åtta till antalet samt en bashögtalare (subwoofer). Tillsammans ger de känslan av att man sitter mitt i filmen med ljud från alla håll.

LCD: LCD-skärmar använder sig av flytande kristall. Samma teknik som används för datorskärmar, mobiltelefoner med mer. Ett annat ord för dessa hundratusentals kristaller är pixlar.

En plasma består av komprimerad gas inspärrad mellan två glasskikt. Dessa gasbubblor kräver lite större utrymme, och de finns därför nästan bara från 42 tum och uppåt.

Kan vara bra att ha. Då kan du koppla upp datorn mot teve:n och använda den som datorskärm.

Vill du ta med skärmen när du reser på fjällsemester? Då kan en projektor vara ditt val. Projektorer kräver plats för en filmduk, men kan å andra sidan ge en bild på hundratals tum.

Widescreen: På en bredbildsteve är förhållandet mellan bredd och höjd 16:9, vilket är ett mer optimerat format för att se på dvd och digitalteve. En traditionell teve har proportionerna 4:3.

Köpinformation

Fujitsu-Siemens 08-588 882 00 www.fujitsu-siemens.com
Logitech 08-680 00 50 www.logitech.com
Netgear 08-505 821 70
svensk support 0770-93 00 33 www.netgear.se
Sony 08-585 450 40 www.sony.se
Philips 08-598 520 00 www.philips.se
LG Electronics Nordic AB
08-566 415 00 https://nordic.lge.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar