Annons

Ta kontroll över hemmabion med multifjärrkontrollen!

Elektronik

Multifjärrkontrollen rensar inte bara upp på soffbordet utan gör det även enklare för vem som helst att använda hemmabion.

Annons

På soffbordet hemma hos en vanlig svensk hittar man troligen minst tre fjärrkontroller. Har man dessutom en hemmabio så blir det lätt uppåt fem fjärrar. Inte nog med att just den fjärr man behöver alltid är försvunnen, det gör också användandet onödigt krångligt.

Vårt mått på om en hemmabio är lättanvänd är det så kallade barnvaktstestet. Kan barnvakten titta på TV eller DVD utan att du lämnar en skriven instruktion? Om till och med familjemedlemmar försöker undvika att lyssna på musik eller titta på film i anläggningen så är det verkligen dags att förenkla användandet. Den bästa lösningen tycker vi är en programmerbar multifjärr.


Logitech Harmony 1100 Pris: 4 500 kronor Importör: Logitech www.logitech.se

Lyxkontrollen

Logitechs uppdaterade värsting ser imponerande ut och är löjligt enkel att använda.

Vill man ha den absolut tydligaste och mest lättanvända fjärren är Harmony 1100 svårslagen. Symbolerna på den stora pekskärmen är mycket pedagogiska. Så länge man har en dator är den dessutom väldigt lätt att programmera, även för mer komplicerade funktioner. Däremot är det en nackdel att man inte kan sköta den med en hand eller känna knapparna i mörkret när man tittar på film. Nyheterna är för få för att man ska byta upp sig om man redan har en Harmony 1000.

Plus:
Imponerande lyxig
Enkel programmering
Lättbegriplig

Minus:
Dyr
Opraktisk


Logitech Harmony 900 Pris: 3 700 kronor Importör: Logitech www.logitech.se

Fjärren som har allt

En genomtänkt och fullmatad fjärr som är lätt att använda. Dessutom den enda fjärren i testet som kan styra apparater som står i skåp.

Harmony 900 är mycket ergonomisk, lättprogrammerad och lättanvänd och har en perfekt blandning av fysiska knappar och pekskärm. Vill man dölja sina apparater i ett skåp är det ingen tvekan om att det är denna modell man ska ha, då de medföljande infraröda sändarna fungerar alldeles utmärkt. Har man ingen nytta av detta ska man däremot köpa vår förra favorit Harmony One eftersom tillbehöret gjort 900 dubbelt så dyr.

Plus:
Perfekt grepp
Mycket lättanvänd
IR-sändare ingår

Minus:
Väl dyr


Philips Prestigo SRT 9320 Pris: 2 000 kronor Importör: Philips www.philips.se

Vardagslyxig pekfjärr

Philips fjärr är precis vad som behövs för en bekväm hantering av en normal hemmabio utan att det behöver kosta skjortan.

Knapparna är få men väl valda och kompletteras på ett smart sätt av den generöst tilltagna pekskärmen. Beroende på vad man gör lyckas Prestigo för det mesta växla till just de knappar man behöver för ögonblicket. Det enda smolket i bägaren är att man inte kan programmera funktionerna från det medföljande datorprogrammet. Byggkvaliteten är bra, den är lätt att använda och Prestigo känns lika lyxig som namnet antyder.

Annons

Plus:
Enkel användning
Bra pekskärm
Lättinställd

Minus:
Ingen datorprogrammering
Tättsittande knappar


Sony RM-VL1400T Pris: 1 500 kronor Importör: Sony www.sony.se

Tillbaka till dåtiden

Sony gör oss besvikna med en svåranvänd fjärr och en skärm som känns som retro från nittiotalet.

Det första intrycket av fjärren är bra då den är solid och förtroendeingivande. Men knapparna är bara halvbra och urvalet av knappar tveksamt. Att man dessutom förlagt så pass mycket av styrningen till den pyttelilla textskärmen är en katastrof för användarvänligheten. Efter en kvälls frustration gav vi upp med att försöka få fjärren att styra hela hemmabioanläggningen. Till det här priset kan man kräva något modernt och lättanvänt men denna är varken eller.

Plus:
Välbyggd
Bakgrundsbelysta knappar

Minus:
För liten skärm
Svårinställd
Krånglig användning


Philips SRT 5120 Pris: 350 kronor Importör: Philips www.philips.se

Enkel dubbelkontroll

En bekväm fjärr med ovanligt enkel inställning som tyvärr stöder på tok för få apparater.

Som multifjärr betraktat gör 5120 knappast skäl för namnet då den bara kan styra två apparater, en TV och en DVD eller annan apparat. Den kan inte heller programmeras att utföra flera knapptryckningar i rad. Däremot är den ovanligt enkel att ställa in för dina apparater, ligger relativt bekvämt i handen och har väl placerade knappar. På landet kan den säkert passa bra när fjärren till den gamla TV-apparaten gått sönder.

Plus:
Lättinställd
Enkel användning
Prisvärd

Minus:
Bara två apparater
Inga makron


Sony RM-VL610T Pris: 550 kronor Importör: Sony www.sony.se

Stilfull standardfjärr

Med bekvämt grepp och läckra färgval är detta en kvalitetsfjärr utan onödiga funktioner till rätt pris.

Sony billiga modell är allt som den dyra inte är. Den känns modern och snygg samt har ett bekvämt grepp. Man kan till och med välja färg på baksidan för att matcha inredningen. Alla knappar som man behöver finns där men även lite väl många andra vilket kan bli förvirrande. Visst är det lite omständligt att programmera den men så är det med enklare fjärrar utan skärm. På det hela taget är detta en av de mest tilltalande standardfjärrarna i det billiga segmentet.

Plus:
Prisvärd
Bekväm
Läckra färgval

Minus:
Svårinställd
Krånglig programmering


Thomson ROC3205 Pris: 170 kronor Importör: Tura Scandinavia www.turascandinavia.com

Underhållande undermålig

Vi har sett många dåliga fjärrkontroller men den här är så underbart fel på alla sätt att det blir skrattretande.

Allting från den undermåliga konstruktionskvaliteten och den feltänkta designen till den begränsade funktionen och den usla användarvänligheten får oss att älska denna lilla padda. Det spelar ingen roll om man lägger en timme på att ställa in den för innan man ens kan försöka sig på att använda den kommer den att gå sönder. Den här ska jag ge bort i present till någon jag inte tycker om! För det måste ju vara en skämtartikel, eller?

Plus:
Billig
Elak present

Minus:
Allting annat


Thomson Scenium ROC6507 Pris: 600 kronor Importör: Tura Scandinavia www.turascandinavia.com

Skärmfjärr till budgetpris

Har du inte har råd med en ergonomisk och lättanvänd fjärrkontroll utan nöjer dig med en som ser imponerande ut? Då är Scenium det rätta köpet.

Ska man få ett teckenfönster på fjärren till det här priset så är det självklart att man måste kompromissa lite. Skärmen är halvdan, användarvänligheten är inte den bästa och knapparna sitter på tok för tätt. Men å andra sidan känns fjärren faktiskt ganska lyxig, det är praktiskt med ett teckenfönster och när man väl programmerat sina makron så kan den faktiskt styra en enkel hemmabio. Det är inte alls illa för en fjärrkontroll i den billigare prisklassen.

Plus:
Teckenfönster
Lyxigt intryck
Hyggligt lätt inställning

Minus:
Röriga menyer
Onödiga knappar


Testet i sin helhet kan du läsa på Bild och Ljud Hemmas hemsida!

08. januari 2010
 
Annons
Mer om Elektronik

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Annons

Ta med tv:n på semestern!

Elektronik Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Elektronik Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

3D hemma – framtid eller flopp?

Elektronik Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons