Annons
Living System från Elko kopplar ihop alla kommunikationssystem och elinstallationer i ett hem.
Living System från Elko kopplar ihop alla kommunikationssystem och elinstallationer i ett hem.

Smarta system håller koll på hemmet

Elektronik

Med modern teknik kan du inte bara automatisera en mängd saker i hemmet. Du kan även övervaka och styra din bostad på distans via mobil eller dator, och få larm om något händer.

Annons
Smarta hem talades det mycket om för tio år sedan. Sedan kom IT-kraschen och det blev tyst. Men idéerna lever, även om deras genomslag har dröjt. Kanske mest i flerfamiljshus och som ett sätt att spara energi och miljö, men också i vanliga villor kan man ha stor nytta av modern teknik.

– Intelligenta system kan egentligen styra det mesta i ett hem, säger Mats Nordahl på Tekniska Byrån som arbetar som konsulter inom elbranschen. Ofta handlar det om att automatisera olika förlopp, men man kan även kontrollera och styra saker på distans.

Intelligensen ligger i styrsystemet, som tar emot information från olika sensorer, detektorer, kontakter och givare, bearbetar denna och i sin tur styr funktioner som belysning, lås, värme och ventilation, larm etc. Kommunikationen kan ske via speciella kablar, via elnätet och/eller trådlöst.

Smart belysning och uppvärmning

Exempel på saker som kan automatiseras är belysning och uppvärmning. Man kan till exempel ställa in en lägre temperatur på dagtid när ingen är hemma, liksom låta belysningen vara tids- och/eller rörelsestyrd. Vanligen använder man fasta lägen som omfattar en hel grupp av funktioner, till exempel ett ”bortaläge” som man aktiverar när man reser bort.

Mer avancerade system kan man övervaka och styra via webbläsaren i en dator eller mobil. Oftast lär det handla om att läsa av värden – temperatur, energiförbrukning, status hos olika apparater etc – men det går även att styra saker på distans. Som att sätta på kaffet i lagom tid innan man är hemma, för att ta ett mindre avancerat exempel.

– Något som talar för ökande användning av mobiler är att dessa har utvecklats enormt på senare år och att kapaciteten hos dataöverföringen har ökat. Samtidigt ökar kraven på användarvänlighet och där finns det en del kvar att göra, menar Mats Nordahl.

Övervaka och larma

Smarta system kan övervaka och larma för en mängd olika saker. Intrång, givetvis – här kan du och/eller en larmcentral meddelas, sirener kan aktiveras, ute- och innebelysning fås att blinka etc. Brandvarning är en annan viktig funktion, där samtliga brandvarnare i hemmet kan aktiveras om en av dem skulle lösas ut och larmet skickas till förinställda nummer om du inte är hemma.

Vatten- eller gasläckage är en tredje otrevlighet som man gärna vill bli informerad om, liksom strömavbrott. Även här kan åtgärder vidtas automatiskt, till exempel avstängning av huvudkranen, beroende på hur avancerat systemet är.

Köp funktion, inte system

Det finns alltså system för övervakning och styrning av hemmet av olika omfattning, med olika grad av intelligens och givetvis även i alla prisklasser. Det finns också många olika komponenter i sådana system, allt från sensorer av olika slag till kameror som registrerar vad som händer. Som konsult förespråkar Mats Nordahl dock att man ska köpa en funktion och inte en produkt eller ett system.

– Tänk till om vilka funktioner du vill ha. Vad vill du kunna åstadkomma och hur ska det hela fungera? Behoven ska styra, inte tekniken.

Det finns ett par olika standarder eller protokoll som gör att de olika komponenterna i ett intelligent system kan kommunicera med varandra. Ett av dessa heter KNX; ett annat Control4. De produkter man köper får man sedan komplettera med ett webbgränssnitt, till vilket man kopplar in de saker man vill kunna avläsa och styra på distans.

Eftersom smarta system inte är någon standardprodukt är det svårt att beräkna priser. Bygger man ett nytt hus, kan man få ett ganska heltäckande system inklusive gränssnitt för distansövervakning för omkring 100 000 kr, uppskattar Mats Nordahl. Vill man därutöver ha ett larmsystem kan detta integreras eller köpas separat. Ett enklare system, med enklare styrning av färre komponenter, kan kanske hamna runt 30 000 kr.

Annons

Elko Living System

Ett exempel på ett intelligent system är Living System från Elko, som kopplar ihop alla kommunikationssystem och elinstallationer i ett hem. Med dess hjälp kan du styra temperatur och belysning i hela bostaden, skapa ett höghastighetsnätverk med mera. Skulle något inträffa – inbrott, brand, gas- eller vattenläckage – meddelas du via e-post eller SMS, men ett larm kan även kopplas till larmcentral om du så vill. Via Internet kan du övervaka och ändra status på alla funktioner i hemmet. Systemet levereras förinställt och skräddarsys av installatören, men du kan också programmera det själv med hjälp av en dator, programvara på svenska och ”dra och släpp”-teknik. En typinstallation som ger ett ”fullgott smart hus” hamnar uppskattningsvis på ca 75 000 kr i merkostnad jämfört med en traditionell elinstallation vid nybyggnad, men då får man å andra sidan saker som brand- och inbrottslarm redan från början. Systemet går även till största delen att installera i befintliga hus.


 

Få MMS-bilder till din mobil

Ett enkelt exempel på övervakning på distans är MMS-kameran från Induo. Kameran gör det möjligt att hålla koll på hemmet, sommarstugan, husvagnen, båten etc. Den har såväl GSM-modul som ställbar rörelsedetektor inbyggda. Om något eller någon rör sig, skickar kameran upp till åtta bilder i serie via MMS till förvalda mobilnummer. Inbyggd IR-belysning gör att den kan ta bilder i mörker. Kameran programmeras via SMS och kan även skicka bilder vid förutbestämda tider. Dessutom kan den med hjälp av en fjärrkontroll användas som överfallslarm, om man själv befinner sig i lokalen. Den kostar ca 1 995 kr och kopplas in till 5,5 V DC (12 V går även att ordna) eller via nätaggregat till 100-240 V.


Ett smart system hjälper dig att hålla koll på hemmet. Foto Elko

Följ lagen

En viktig sak att tänka på om man har ett övervakningssystem är att följa de lagar och bestämmelser som finns. Inte minst gäller detta om det ingår kameror i systemet, berättar Lennart Person på branschföreningen Swelarm.

– Att lagra bilder och filmer som tas inne i egna lokaler eller på den egna villatomten är okej, men man har upplysningsplikt och måste alltså informera om det via till exempel skyltar. Samma sak gäller larm som kompletteras med fotodetektorer som skickar bilder till en larmcentral för verifikation. Om man däremot riktar en kamera så att exempelvis en bit av trottoaren, gatan eller grannens trädgård kommer med, är detta allmän plats och då krävs det tillstånd från Länsstyrelsen.

Lennart Person uppmanar även till att använda en professionell installatör då man installerar larm- och övervakningssystem.


Lennart Person på branschföreningen Swelarm.

– Som privatperson har man inte samma kompetens om vad man ska välja för utrustning och var man ska placera den. Det är lätt att göra fel och få problem med falsklarm eller inga larm alls, menar han.

 

 

 

 

 

 

Mer information

Elko, www.elko.se
Induo, www.induowireless.com/produkter/gsm_3g/larm/mms_kamera
Swelarm, www.swelarm.se
Tekniska Byrån, www.tekniskabyran.se

25 maj 2010
 
Annons
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Fem små TV-apparater till köket

Elektronik Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons