Annons
Living System från Elko kopplar ihop alla kommunikationssystem och elinstallationer i ett hem.
Living System från Elko kopplar ihop alla kommunikationssystem och elinstallationer i ett hem.

Smarta system håller koll på hemmet

Elektronik

Med modern teknik kan du inte bara automatisera en mängd saker i hemmet. Du kan även övervaka och styra din bostad på distans via mobil eller dator, och få larm om något händer.

Annons
Smarta hem talades det mycket om för tio år sedan. Sedan kom IT-kraschen och det blev tyst. Men idéerna lever, även om deras genomslag har dröjt. Kanske mest i flerfamiljshus och som ett sätt att spara energi och miljö, men också i vanliga villor kan man ha stor nytta av modern teknik.

– Intelligenta system kan egentligen styra det mesta i ett hem, säger Mats Nordahl på Tekniska Byrån som arbetar som konsulter inom elbranschen. Ofta handlar det om att automatisera olika förlopp, men man kan även kontrollera och styra saker på distans.

Intelligensen ligger i styrsystemet, som tar emot information från olika sensorer, detektorer, kontakter och givare, bearbetar denna och i sin tur styr funktioner som belysning, lås, värme och ventilation, larm etc. Kommunikationen kan ske via speciella kablar, via elnätet och/eller trådlöst.

Smart belysning och uppvärmning

Exempel på saker som kan automatiseras är belysning och uppvärmning. Man kan till exempel ställa in en lägre temperatur på dagtid när ingen är hemma, liksom låta belysningen vara tids- och/eller rörelsestyrd. Vanligen använder man fasta lägen som omfattar en hel grupp av funktioner, till exempel ett ”bortaläge” som man aktiverar när man reser bort.

Mer avancerade system kan man övervaka och styra via webbläsaren i en dator eller mobil. Oftast lär det handla om att läsa av värden – temperatur, energiförbrukning, status hos olika apparater etc – men det går även att styra saker på distans. Som att sätta på kaffet i lagom tid innan man är hemma, för att ta ett mindre avancerat exempel.

– Något som talar för ökande användning av mobiler är att dessa har utvecklats enormt på senare år och att kapaciteten hos dataöverföringen har ökat. Samtidigt ökar kraven på användarvänlighet och där finns det en del kvar att göra, menar Mats Nordahl.

Övervaka och larma

Smarta system kan övervaka och larma för en mängd olika saker. Intrång, givetvis – här kan du och/eller en larmcentral meddelas, sirener kan aktiveras, ute- och innebelysning fås att blinka etc. Brandvarning är en annan viktig funktion, där samtliga brandvarnare i hemmet kan aktiveras om en av dem skulle lösas ut och larmet skickas till förinställda nummer om du inte är hemma.

Vatten- eller gasläckage är en tredje otrevlighet som man gärna vill bli informerad om, liksom strömavbrott. Även här kan åtgärder vidtas automatiskt, till exempel avstängning av huvudkranen, beroende på hur avancerat systemet är.

Köp funktion, inte system

Det finns alltså system för övervakning och styrning av hemmet av olika omfattning, med olika grad av intelligens och givetvis även i alla prisklasser. Det finns också många olika komponenter i sådana system, allt från sensorer av olika slag till kameror som registrerar vad som händer. Som konsult förespråkar Mats Nordahl dock att man ska köpa en funktion och inte en produkt eller ett system.

– Tänk till om vilka funktioner du vill ha. Vad vill du kunna åstadkomma och hur ska det hela fungera? Behoven ska styra, inte tekniken.

Det finns ett par olika standarder eller protokoll som gör att de olika komponenterna i ett intelligent system kan kommunicera med varandra. Ett av dessa heter KNX; ett annat Control4. De produkter man köper får man sedan komplettera med ett webbgränssnitt, till vilket man kopplar in de saker man vill kunna avläsa och styra på distans.

Eftersom smarta system inte är någon standardprodukt är det svårt att beräkna priser. Bygger man ett nytt hus, kan man få ett ganska heltäckande system inklusive gränssnitt för distansövervakning för omkring 100 000 kr, uppskattar Mats Nordahl. Vill man därutöver ha ett larmsystem kan detta integreras eller köpas separat. Ett enklare system, med enklare styrning av färre komponenter, kan kanske hamna runt 30 000 kr.

Annons

Elko Living System

Ett exempel på ett intelligent system är Living System från Elko, som kopplar ihop alla kommunikationssystem och elinstallationer i ett hem. Med dess hjälp kan du styra temperatur och belysning i hela bostaden, skapa ett höghastighetsnätverk med mera. Skulle något inträffa – inbrott, brand, gas- eller vattenläckage – meddelas du via e-post eller SMS, men ett larm kan även kopplas till larmcentral om du så vill. Via Internet kan du övervaka och ändra status på alla funktioner i hemmet. Systemet levereras förinställt och skräddarsys av installatören, men du kan också programmera det själv med hjälp av en dator, programvara på svenska och ”dra och släpp”-teknik. En typinstallation som ger ett ”fullgott smart hus” hamnar uppskattningsvis på ca 75 000 kr i merkostnad jämfört med en traditionell elinstallation vid nybyggnad, men då får man å andra sidan saker som brand- och inbrottslarm redan från början. Systemet går även till största delen att installera i befintliga hus.


 

Få MMS-bilder till din mobil

Ett enkelt exempel på övervakning på distans är MMS-kameran från Induo. Kameran gör det möjligt att hålla koll på hemmet, sommarstugan, husvagnen, båten etc. Den har såväl GSM-modul som ställbar rörelsedetektor inbyggda. Om något eller någon rör sig, skickar kameran upp till åtta bilder i serie via MMS till förvalda mobilnummer. Inbyggd IR-belysning gör att den kan ta bilder i mörker. Kameran programmeras via SMS och kan även skicka bilder vid förutbestämda tider. Dessutom kan den med hjälp av en fjärrkontroll användas som överfallslarm, om man själv befinner sig i lokalen. Den kostar ca 1 995 kr och kopplas in till 5,5 V DC (12 V går även att ordna) eller via nätaggregat till 100-240 V.


Ett smart system hjälper dig att hålla koll på hemmet. Foto Elko

Följ lagen

En viktig sak att tänka på om man har ett övervakningssystem är att följa de lagar och bestämmelser som finns. Inte minst gäller detta om det ingår kameror i systemet, berättar Lennart Person på branschföreningen Swelarm.

– Att lagra bilder och filmer som tas inne i egna lokaler eller på den egna villatomten är okej, men man har upplysningsplikt och måste alltså informera om det via till exempel skyltar. Samma sak gäller larm som kompletteras med fotodetektorer som skickar bilder till en larmcentral för verifikation. Om man däremot riktar en kamera så att exempelvis en bit av trottoaren, gatan eller grannens trädgård kommer med, är detta allmän plats och då krävs det tillstånd från Länsstyrelsen.

Lennart Person uppmanar även till att använda en professionell installatör då man installerar larm- och övervakningssystem.


Lennart Person på branschföreningen Swelarm.

– Som privatperson har man inte samma kompetens om vad man ska välja för utrustning och var man ska placera den. Det är lätt att göra fel och få problem med falsklarm eller inga larm alls, menar han.

 

 

 

 

 

 

Mer information

Elko, www.elko.se
Induo, www.induowireless.com/produkter/gsm_3g/larm/mms_kamera
Swelarm, www.swelarm.se
Tekniska Byrån, www.tekniskabyran.se

25 maj 2010

0 Kommentarer

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Nytt ljud i huset

När Göteborg Ljud Bild, Nordens största hifi-mässa, firade 18-årsjubileum blev det succé – som vanligt. Vi i Villa var på plats och rapporterar om de...

0

Veckans app - Netflix - filmer och serier när och var du vill

Med Netflix kan du titta på filmer och TV-program var du vill, när du vill - så länge du har tillgång till internet.

0

Guide till digital-TV

Det är svårt att jämföra abonnemang på digital-TV och priserna förändras dessutom kontinuerligt. Här hittar du en guide som gör det enklare.

0

Pionjärerna som satsar på bredband

I Tranås har sju villaägare gått samman med kommunen för att installera "äkta" bredband, direktanslutet till kommunens stadsnät.

Detta är en sponsrad artikel.

Så här sänker du dina kostnader för telefoni och bredband

På samma sätt som familjen samlas runt middagsbordet är det skönt att ha en fast punkt i hemmet som alla kan ringa till. Med Tele2s tjänst Hemtelefoni...

0

Satsa på rätt hemmateknik

Utvecklingen inom hemmateknik går i rasande fart och det är lätt att drunkna i utbudet: högre upplösning, bättre ljud, mer integrerat, trådlöst, fjärrst...

0

Nominera din favorit-blogg!

Du kanske har sett utmärkelsen Vi i Villa gillar Bästa bloggen? Har du en egen blogg om villalivet eller följer du någon favorit? Nominera den till Vi...

2

Spar energi både när du köper och tittar på teve

I takt med stigande elpriser blir det allt mer intressant att fundera över vart vardagselen egentligen tar vägen. Vad gäller teveapparater finns det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se