Annons
Utvecklingen går snabbt. Den som ska köpa ny teve bör tänka långsiktigt.
Utvecklingen går snabbt. Den som ska köpa ny teve bör tänka långsiktigt.

Smarta sidan: Se över din teve

Elektronik

Med rätt tevekanaler och en riktig inställning kan du höja stämningen inför julen.

Annons

Hasse Andersson driver företaget Parabolhasse i Stockholm. I 30 år har han hjälpt folk att kunna se på teve och under dessa år har han också sett en hel del. Grunden för bra mottagning är en antenn eller parabol. Och ofta börjar problemen uppe på taket, menar han.

- När det inte fungerar plockar hemmafixaren ner prylarna och lämnar tillbaka dem med orden "detta funkar inte". Jag är själv en hemmafixare inom andra områden, men mitt tips är att de först ska ta reda på hur man gör.

Rikta riktigt

Andra vanliga fel är att antennkabeln kopplas ihop efter samma principer som en vanlig elkabel. Dessutom skarvar många kablarna, men då måste man tänka på att varje skarv minskar signalstyrkan. Och handlar det om att installera en parabol duger inte de vanliga antenningångarna utan ett nytt uttag med en tredje port ska installeras. Dessutom, om parabolen riktas en enda centimeter fel blir det ingen bild alls.

En installatör kan därför vara väl värd sina pengar eftersom han pejlar var signalstyrkan är bäst, vilket inte behöver vara vid skorstenen.

Välj rätt leverantör

Du som vill ha fler kanaler än gratiskanalerna ska ta dig en rejäl funderare innan du hakar på ett erbjudande. Tänk igenom hur ni tittar på teve och vilken sorts program ni vill se. Nästa steg är att jämföra priser och avtalsvillkor så att ni inte fastnar i ett dyrt abonnemang som förlängs automatiskt.

Utbudet är stort och det kan vara svårt att orientera sig bland alla programpaket. På www.compricer.se får du hjälp att jämföra leverantörerna, deras programpaket och - inte minst - deras priser.

Som villaägare kan du välja mellan exempelvis parabol, kabel-teve, marknätet och IPTV.

Fakta om HD-teve

Utvecklingen går snabbt. LCD, plasma och nu HD-teve. Det finns två sorters HD-teve: HD-ready och Full HD. Enligt Anders Appelqvist på Elektronikbranschen räcker en HD-ready teve bra om man bara ska se på teve. Men Full HD ger bättre bild och andra möjligheter, till exempel fungerar den ihop med Blu-rayspelare som kommer att ersätta dvd-spelaren.

- Den som ska köpa teve bör tänka långsiktigt. Full HD har helt andra möjligheter och är den standard som kommer. Tänk också på att teven ska ha många inkopplingsmöjligheter, till exempel HDMI-koppling, säger Anders Appelqvist.

För att du ska kunna se HD-teve måste du även ha en HD-box. Tänk också på att det bara är vissa kanaler som sänder i HD-format.

Annons

Dålig mottagning?

  • Antennen är för gammal, väder och vind sliter.
  • Fukt i antennkabeln eller att den har skarvats.
  • Fel antenn - riktantenn eller rundstrålande?
  • Antennförstärkaren ska sitta nära antennen, ej nära teven.
  • Kanalerna försvinner: Gör en ominstallation. Observera att det inte räcker med ny kanalsökning. 

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Vad har ni för teve och vad ser ni helst?


"Vi har Boxer med hårddisk för det är så smidigt och funkar kanon. När jag kollar på teve väljer jag helst TV4 Fakta."

Namn: Pierre Nilsson
Ålder: 37 år
Yrke: Musiker
Bor: Halmstad
Familj: Gift, 2 barn


"Jag har en gammal tjockteve, så det där med HD-teve och box är ingenting som jag har tänkt på. Jag följer Desperate Housewives. På julen är det mysigt med julfilmer, och Disney."

Namn: Linda Holmberg
Ålder: 27 år
Yrke: Marknadsförare
Bor: Malmö
Familj: Singel


"Vi har Boxer för att kunna få in Canal+. Jag tycker om att se på de olika inredningsprogrammen, så jag brukar växla mellan olika kanaler när jag tittar på teve."

Namn: Weronica Cronstam
Ålder: 34 år
Yrke: Lärare
Bor: Alingsås
Familj: Gift. 2 barn


"Min teve gick sönder för 8 år sedan och sedan dess har det inte blivit att jag skaffat någon ny. Jag läser mycket och får mina kulturkickar genom ett rikt socialt liv."

Namn: Bodil Rosengren
Ålder: 65 år
Yrke: Familjepedagog
Bor: Visby
Familj: Singel, 4 barn

Text och bild: Sophia Lindholm, ViV nr. 10/2008

10 november 2008

0 Kommentarer

1

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

I samarbete med Boxer

Hitta tillbaka till dina favoritkanaler

Tv-experten Anders Lycke, operativ chef på Boxer, hjälper dig att hitta tillbaka till favoritserierna och sporten.

I samarbete med Boxer

Bredband – så funkar det

Bredband, fiber och hastighet mätt i megabit per sekund – dagens teknik kan vara ganska komplicerad. Hanna Wahlstedt, produktchef på Boxer, hjälper...

0

Smarta sidan - Få koll på digital-teve!

Här kommer lite information för dig som vill byta, inhandla eller bara veta lite mer om digital-teve.

0

Surfa lugnt – men hur?

Hur ska vi göra för att skydda oss mot skräpmejl och andra faror som finns ute på nätet?

0

Garderoben blev bio

Garderoberna längs korridoren togs bort och plötsligt blev där plats för en mysig biohörna.

0

Smart ljud och snygg bild

Är klunsiga teveapparater och skrangliga cd-ställ ett minne blott? Nya tekniken är i allafall platt, smart, snygg och inte sällan trådlös och nedladdnin...

0

Vilken bra bild!

Den gamla teven måste ha lagt av under det stora åskvädret, som drabbade Österlen under den tidiga hösten. Den hade hängt med länge och snart blir det...

0

Digitalteve på olika sätt

Är det dags att gå över till digitalteve? Då finns det gott om alternativ att välja bland. Vi i Villa tipsar om sju typer av lösningar för marksänd...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons