Annons
Utvecklingen går snabbt. Den som ska köpa ny teve bör tänka långsiktigt.
Utvecklingen går snabbt. Den som ska köpa ny teve bör tänka långsiktigt.

Smarta sidan: Se över din teve

Elektronik

Med rätt tevekanaler och en riktig inställning kan du höja stämningen inför julen.

Annons

Hasse Andersson driver företaget Parabolhasse i Stockholm. I 30 år har han hjälpt folk att kunna se på teve och under dessa år har han också sett en hel del. Grunden för bra mottagning är en antenn eller parabol. Och ofta börjar problemen uppe på taket, menar han.

- När det inte fungerar plockar hemmafixaren ner prylarna och lämnar tillbaka dem med orden "detta funkar inte". Jag är själv en hemmafixare inom andra områden, men mitt tips är att de först ska ta reda på hur man gör.

Rikta riktigt

Andra vanliga fel är att antennkabeln kopplas ihop efter samma principer som en vanlig elkabel. Dessutom skarvar många kablarna, men då måste man tänka på att varje skarv minskar signalstyrkan. Och handlar det om att installera en parabol duger inte de vanliga antenningångarna utan ett nytt uttag med en tredje port ska installeras. Dessutom, om parabolen riktas en enda centimeter fel blir det ingen bild alls.

En installatör kan därför vara väl värd sina pengar eftersom han pejlar var signalstyrkan är bäst, vilket inte behöver vara vid skorstenen.

Välj rätt leverantör

Du som vill ha fler kanaler än gratiskanalerna ska ta dig en rejäl funderare innan du hakar på ett erbjudande. Tänk igenom hur ni tittar på teve och vilken sorts program ni vill se. Nästa steg är att jämföra priser och avtalsvillkor så att ni inte fastnar i ett dyrt abonnemang som förlängs automatiskt.

Utbudet är stort och det kan vara svårt att orientera sig bland alla programpaket. På www.compricer.se får du hjälp att jämföra leverantörerna, deras programpaket och - inte minst - deras priser.

Som villaägare kan du välja mellan exempelvis parabol, kabel-teve, marknätet och IPTV.

Fakta om HD-teve

Utvecklingen går snabbt. LCD, plasma och nu HD-teve. Det finns två sorters HD-teve: HD-ready och Full HD. Enligt Anders Appelqvist på Elektronikbranschen räcker en HD-ready teve bra om man bara ska se på teve. Men Full HD ger bättre bild och andra möjligheter, till exempel fungerar den ihop med Blu-rayspelare som kommer att ersätta dvd-spelaren.

- Den som ska köpa teve bör tänka långsiktigt. Full HD har helt andra möjligheter och är den standard som kommer. Tänk också på att teven ska ha många inkopplingsmöjligheter, till exempel HDMI-koppling, säger Anders Appelqvist.

För att du ska kunna se HD-teve måste du även ha en HD-box. Tänk också på att det bara är vissa kanaler som sänder i HD-format.

Annons

Dålig mottagning?

  • Antennen är för gammal, väder och vind sliter.
  • Fukt i antennkabeln eller att den har skarvats.
  • Fel antenn - riktantenn eller rundstrålande?
  • Antennförstärkaren ska sitta nära antennen, ej nära teven.
  • Kanalerna försvinner: Gör en ominstallation. Observera att det inte räcker med ny kanalsökning. 

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Vad har ni för teve och vad ser ni helst?


"Vi har Boxer med hårddisk för det är så smidigt och funkar kanon. När jag kollar på teve väljer jag helst TV4 Fakta."

Namn: Pierre Nilsson
Ålder: 37 år
Yrke: Musiker
Bor: Halmstad
Familj: Gift, 2 barn


"Jag har en gammal tjockteve, så det där med HD-teve och box är ingenting som jag har tänkt på. Jag följer Desperate Housewives. På julen är det mysigt med julfilmer, och Disney."

Namn: Linda Holmberg
Ålder: 27 år
Yrke: Marknadsförare
Bor: Malmö
Familj: Singel


"Vi har Boxer för att kunna få in Canal+. Jag tycker om att se på de olika inredningsprogrammen, så jag brukar växla mellan olika kanaler när jag tittar på teve."

Namn: Weronica Cronstam
Ålder: 34 år
Yrke: Lärare
Bor: Alingsås
Familj: Gift. 2 barn


"Min teve gick sönder för 8 år sedan och sedan dess har det inte blivit att jag skaffat någon ny. Jag läser mycket och får mina kulturkickar genom ett rikt socialt liv."

Namn: Bodil Rosengren
Ålder: 65 år
Yrke: Familjepedagog
Bor: Visby
Familj: Singel, 4 barn

Text och bild: Sophia Lindholm, ViV nr. 10/2008

10 november 2008

0 Kommentarer

0

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Annons

Ta med tv:n på semestern!

Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

2

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

0

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

0

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

4

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

0

Annons vinterspecial

Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons