Foto: Istockphoto

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Elektronik

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din mobil. 

Annons

Aldrig förr har våra boenden varit så smarta som nu. Vi bad  att guida oss genom det digitala hemmet. 

Nu för tiden kan jag tvätta och kolla innehållet i kylen via mobilen. Vad ska jag då göra när jag väl är hemma? 

– Du måste fortfarande hänga tvätten och ställa in matvarorna som du handlat. Tanken med smarta hem-produkter är att det ska bli enklare för dig och att du ska kunna vara mer effektiv, till exempel genom att starta diskmaskinen från jobbet så att disken är klar när du kommer hem. Den tid som blir över kan du ju ägna åt andra saker.

Vilka är fördelarna med att använda smarta hem-produkter?

– Förutom att fjärrstyra dina produkter via en app på din smartphone kan du använda fler funktioner i dina apparater på ett enklare och mer effektivt sätt. Du kan till exempel välja rätt program för tvätten. Den största fördelen med smarta hemprodukter är inte vad de kan göra var för sig, utan hur de kan arbeta ihop.

Vilka är nackdelarna?

– Många är inte medvetna om vad deras smarta hemprodukter kan göra, förutom fjärrkontrollsfunktionerna. Dessutom använder tillverkarna olika protokoll, så du kanske måste använda flera appar för att styra de olika produkterna.

Måste jag vara superteknisk för att kunna manövrera produkterna?

– Nej, i dag använder de flesta i Sverige sin smartphone dagligen, och smarta hemprodukter styrs till stor del genom appar. Så är det med Siemens Home Connect-produkter också – du kan enkelt manövrera dem via en app. 

Vilken av era smarta hemprodukter är mest populär och varför?

– Tvättmaskinerna är bland de mest populära, likaså kylskåpen med kameror. Varje gång kylskåpsdörren stängs tas två bilder som laddas upp i appen. När du står där i affären och inte kommer ihåg om du faktiskt hade mjölk kvar i kylen så kan du enkelt kolla det i mobilen. 

Hur ser våra hem ut år 2026?

Annons

– Vi kommer definitivt att ha fler alternativ när det gäller smarta hem-produkter, och mer automatisering i hemmen. Troligtvis kommer dina prylar redan att vara uppkopplade och du måste bara välja den design och de funktioner som matchar dina behov. 

Jinqqi Liu, senior product manager, Siemens Home. 

 

5 produkter du (kanske) inte kan leva utan

1. Fixa kaffet med mobilen

Espressomaskin, Siemens, ca 29 899 kr. 

Glöm alla morgnar då du tvingats gå upp för att koka kaffe. Den här espressomaskinen kan du styra med din smartphone eller surfplatta, var i hemmet du än befinner dig. 

 

2. Krukan sköter vattningen

Kruka, Parrot pot, Parrot.com, 1 490 kr. 

Har grannen tröttnat på att ta hand om dina blommor när du är bortrest? Inga problem, den här krukan kan själv vattna plantan vid behov. 

 

3. Tvättmaskin med självdosering

Tvättmaskin, Siemens, ca 15 199 kr. 

Nu finns en tvättmaskin som du inte behöver passa – eller ens sätta i gång manuellt. Du styr maskinen via din smartphone eller surfplatta och den doserar själv rätt mängd tvättmedel.

 

4. Lås dörren hemma – när du är på jobbet

Digitalt lås, Yale Doorman, Yale.se, 4 135 kr. 

De flesta funderar någon gång över om de låste dörren eller inte när de gick hemifrån. Det här mekaniska låset kan du kolla via din smartphone eller surfplatta. Du kan även släppa in folk trots att du själv inte är hemma. 

 

5. Kolla vad du har i kylen från matbutiken

Kylskåp, Siemens, ca 15 199 kr. 

Hur många gånger har du stått i affären och undrat om du måste köpa mjölk eller om det står en i kylen? Det här kylskåpet har två kameror, och via en app kan du se vad du har hemma.

 

… men tv:n då?

Hallå där, Jakob Schenström, digital chef på Boxer! Är tv-antennen snart ett minne blott?

– Tv-antennen är i dag, och kommer även inom en överskådlig framtid att vara, ett enkelt och smidigt sätt att få in sina kanaler. Däremot kommer fler och fler av oss att välja att titta på tv via fiber i stället. Dock kanske du inte alltid har tillgång till fiber, till exempel när du är i sommar-stugan, ute med båten eller husvagnen. Vid de tillfällena så är antennen fortfarande en bra lösning.

Måste jag skaffa fiber?

– Ja, det tycker jag att du ska göra när du får möjlighet. Allt fler produkter i hemmet kommer att bli beroende av att du har tillgång till en snabb och stabil uppkoppling, vilket fiber är. 

Hur ska jag titta på tv i dag? 

– Det finns flera olika sätt att titta på tv och rörlig bild. Så länge som du har ett snabbt och stabilt bredband är svaret på din fråga: Som du vill. Du kan exempelvis titta på tv i soffan under fredagsmyset med familjen, men du kan också använda surfplattan eller datorn om du föredrar det. När du inte är hemma kan du titta via mobilen. 

Måste jag vara duktig på teknik för att kunna nyttja alla digitala tjänster?

– Bra digitala tjänster ska vara enkla att använda, och därför tycker jag inte att du behöver vara tekniskt kunnig. Ett bra exempel är Netflix som på kort tid fått väldigt många användare, och en stor anledning till det är att det är otroligt enkelt att både skaffa tjänsten och att konsumera den.

Om du får spå in i framtiden: Hur ser vårt tv-tittande ut om tio år?

– Jag är säker på att vi kommer att titta -betydligt mindre på vanlig linjär-tv. Den trenden är tydlig redan i dag. Däremot har intresset för att titta på rörlig bild aldrig varit större, men vi tittar via flera olika plattformar. Dessutom kollar vi när och var vi vill – i appar eller via olika playtjänster. 

 

 

Om Jakob 
Namn: Jakob Schenström.
Ålder: 40 år.
Yrke: Digital chef på Boxer.
Bor: I ett gammalt hus från 1917 i Kummelnäs, Nacka utanför Stockholm.
Ser på tv just nu: Barnkanalen, andra säsongen av Narcos, en och annan Dox-dokumentär på SVT Play, samt Idol och Skavlan under fredagskvällar med familjen. Ser även all cykling på Eurosport!

3 januari 2017

2 Kommentarer

2017-05-24
Håkan P
Annons

Ta med tv:n på semestern!

Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

0

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

0

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

3

Så bygger du hemmabion

Har du ett rum över och gillar att titta mycket på film? Ja, då är det kanske läge för att investera i en riktig hemmabio. Vi har besökt radioprofilen...

2

Spar energi både när du köper och tittar på teve

I takt med stigande elpriser blir det allt mer intressant att fundera över vart vardagselen egentligen tar vägen. Vad gäller teveapparater finns det...

4

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

0

Annons vinterspecial

Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.