Smart ljud och snygg bild

Är klunsiga teveapparater och skrangliga cd-ställ ett minne blott? Nya tekniken är i allafall platt, smart, snygg och inte sällan trådlös och nedladdningsbar. Vi kikar närmare på vad du ska tänka på när du väljer teve, musik- och hemmabioanläggning.


Stor och platt vill de flesta ha teven. Förutom att upplevelsen blir större är den enklare att möblera med. Stora platta teveapparater är inte det enda som är ny teknik. Det handlar också om ljud, om nöjesmaskiner och musik som flödar överallt i hemmet. Och helst trådlöst såklart. För de flesta av oss är det här en lite okänd marknad. Vi vet inte vad som finns och hur man kan använda det. Här följer en översikt av nyheter blandat med allmänna tips och expertråd. 

Bio hemma

Bra bild kräver också bra ljud. Eller? Visst går det utmärkt att bara satsa på en ny teve, men vill man ha den där biokänslan hemma räcker det inte med mörkläggning. Då ska det lite mer ljud till. Ett hemmabiopaket med extra högtalare gör mycket för ljudupplevelsen – och det är faktiskt halva grejen på bio.

 

Prisbelönt hemmabiosystem i snygg förpackning. Med 500 watts effekt. Bas 100 watt, fyra satelliter på vardera 80 watt. 5.1 kanals Dolby digital. Dvd-spelare, förstärkare och radio. Usb-värd ger möjlighet att spela upp musik, bilder eller film direkt utan att gå via datorn. Pris från 5 500 kronor. Samsung.

 

Sladdlöst. Vill du ha hemmabioljud men inte sex högtalare med sladdar i hela rummet? Det finns lösningar. Här ett hemmabiosystem med två synliga högtalarna fram som ger både centerljud, stereoljud och surroundljud genom tre olika riktade element. Basen kommer från en subwoofer som kan placeras varsomhelst i rummet. HTS6510. Pris cirka 5 000 kronor. Philips.

Snyggt hemmabiopaket för alla. Komplett med dvd/cd-spelare, radio och förstärkare samt högtalare. Högtalarna kan hängas på vägg eller ställas på golvet/hylla med medföljande stativ. Bakhögtalarna fungerar även trådlöst, så du behöver inte dra kablar genom rummet. DAV-DZ810W. Pris cirka 7 700 kronor. Sony.

Expertens råd för hemmabio

1. Hemmabio eller musik? Gränsen mellan hemmabiopaket och ljudpaket kan vara flytande. Hemmabion innehåller oftast också dvd med eller utan inspelning av teveprogram, men det gör ljudpaketen också ibland. Alla hemmabiopaket har dock surroundljud med många högtalare som sprider ljudet och ger naturlig närvaro.

2. Men varför ska man ha ett hemmabiopaket? Det finns ju högtalare i alla teveapparater. Svaret är att ljudet i teveapparater oftast är mycket sämre än i ett separat ljudsystem. Framför allt är högtalarna sämre.

3. Dvd eller hårddisk? Förr spelade man in teveprogram på vhs. Nu finns dvd-skivor i stället. De är lättare att använda och ger bättre bild. Hemmabiopaket har nästan alltid inspelning på dvd. En del har också hårddisk. Då kan man lagra massor av teveprogram direkt i apparaten. Oftast kan man också göra en kopia på dvd från hårddisken. Med hårddisk kan man också bekvämt göra paus i ett direktmottaget teveprogram.

4. Digitalmottagare? Om paketet har funktioner för inspelning måste den också ha en tevemottagare. Och precis som för teveapparater så gäller att den måste vara digital om man använder egen antenn. Tyvärr finns det fortfarande väldigt få hemmabiopaket med digitalmottagare, men de kommer nog snart att bli fler. Med en extra box fungerar det, men det blir krångligare.

5. Datorn smyger sig in också i tevevärlden. Alternativ till hemmabiopaket kan vara en dator med funktioner för att hantera video. Microsoft Media Center är en sådan lösning. Med datorn kan man få avancerade funktioner, men alla tycker inte att det blir enkelt och bekvämt att sköta.

(Expertråd av Bertil Hellsten, journalist för tidningen Elektronikvärlden)  

Ny platt teve

En önskedröm för de flesta. Det är nästan man önskar att den gamla teven kunde gå sönder så det finns en anledning att investera i något mer lättplacerat. Trenden går mot allt större teveapparater. Men tänk att det ska fungera i ditt hem och kanske inte dominera intrycket och livet i vardagsrummet som faktiskt är det rum i hemmet där vi ska umgås och vara tillsammans. De flesta säljs med så kallade bordstativ, men bör fästas i väggen. Extra grejer för detta brukar medfölja, en platt teve på minst 32 tum välter lättare än den gamla klassiska modellen. Man kan också välja att köpa till stativ för väggplacering. Fast eller vridbart. På så vis får du upp teven från tevemöblerna och kan också variera vinkeln och tevetittandet. Tänk också på att det finns flera modeller med inbyggd digitalmottagare, på så vis slipper man att införskaffa ännu en apparat till hemmet.

Annorlunda. En platt projektor som man hänger på väggen som en tavla, man kan ändra utseendet på fronten genom att tapetsera eller måla så man får den ”osynlig”. Den har fått pris som årets hemmabioinnovation. AN110W. Pris cirka 18 995 kronor. LG Electronic.

Värsting. Man kan ju välja andra sätt att se film – kanske med en projektor. Här en för de riktiga entusiasterna. Hemmabioprojektor med hd-upplösning och extremt hög kontrast. Hd-teve-upplösning på 1920 x 1080 pixlar och ett kontrastomfång på 15 000:1. VPL-VW100. Pris cirka 110 000 kronor. Sony.


Teve med inbyggd digitalmottagare. Så slipper du ännu en maskin med fjärrkontroll till hemmet. Philips har mer än 20 olika modeller av platta teveapparater som har både analog och digital tevemottagare inbyggd. Här en 37PF9631D. Pris cirka 31 000 kronor. Philips. Litet eller stort? Samsungs nya lcd-teve finns i fem storlekar, från 19 till 40 tum. Upplösning 1366×768. Hd-ready. Pris från 12990 kronor. Samsung.


Bäst i test. Nyligen utsågs Sony Bravias lcd- teve KDL32V2000 till årets bästa lcd-teve. Pris cirka 17 000 kronor. Sony. Stor blir större. Platt teve efterfrågas alltmer i större storlekar. Här en 42 tums plasmateve med inbyggd hårddisk. Har nyligen utsetts till årets plasmateve. 42PC1RR. Pris cirka 19 995 kronor. LG Electronic.

Komplett. Teven innehåller en integrerad dvd-spelare. Den har ett flertal stativ och väggfästen att välja mellan vilket gör den till en mycket flexibel lösning som är lätt att placera på ett snyggt och funktionellt sätt i hemmet. Hd-ready. BeoVision 7 32 tum eller 40 tum. Pris från 74 000 konor. Bang Olufsen.

Expertens råd för bästa teveköpet

1. Platt eller tjock? En gammaldags teve med bildrör är tjock och klumpig. Bilden är oftast inte bättre på de platta, men de är mycket trevligare att möblera med. Teve med rör är fortfarande mycket billigare än de platta, men priserna sjunker snabbt på dem. Det kan löna sig att vänta om man inte måste byta just nu.

2. Stor eller liten? Ju större bilden är, desto större blir upplevelsen, men oftast också prislappen. Vanliga teve-apparater med rör finns upp till ungefär 32 tum och de platta skärmarna till en bit över 50 tum i rimliga prislägen. Störst bild för minst pengar får man med en projektor, men den blir krångligare att använda, för det finns aldrig någon tevemottagare i den. Den måste alltså kompletteras med till exempel en hemmabioanläggning.

3. Digitalteve? Den som har egen antenn kommer förr eller senare att behöva ta emot teve digitalt. Om man ska köpa en ny teve bör den ha egen digitalmottagare. Det är bekvämare än en lös box. Fortfarande finns det dock inte så många teveapparater med digitalmottagare. Bor man dessutom med centralantenn så klarar man sig i regel utan.

4. Titta på dator? Tevetittandet förändras. Den som har en digitalkamera kanske vill titta på sina bilder i teven också. Bäst blir det med en speciell datoranslutning. De flesta platta skärmar har en sådan. Då kan teven användas till mycket mer än vanliga teveprogram.

5. Ny standard? Det har börjat sändas en del teveprogram i en mycket högre kvalitet, hd-teve. Fotbolls-VM i somras sändes så. Det kommer sannolikt allt fler sådana program. För att uppleva den högre kvaliteten behöver man en teve som klarar hd-teve. Många platta skärmar gör det. De kallas då ”Hd Ready”, och den som vill vara framtidssäker kan skaffa en sådan.

(Expertråd av Bertil Hellsten, journalist för tidningen Elektronikvärlden)

Mer och bättre ljud

Det är inte bara teve som är nöje hemma. Musiken är kanske det som vi fyller våra rum med mest. Tänk att slippa skrymmande möbler för dina oräkneliga cd- och dvd-skivor. För nu finns det snygga datorer som rymmer allt på en gång, en liten mediaserver. Dessa är designade för att placeras i ett vardagsrum och ser inte längre ut som en dator, även om det är precis vad det egentligen är. Fördelen är att du har allt på en plats, du slipper pillra med irriterande omslag och så vidare. Det enda som krävs är din arbetsinsats att lägga upp allt.

Men för musiken finns det också andra nya möjligheter. Numera bär många musiken med sig från hemmet. En iPod med de bästa låtarna i urval, eller hela musiksamlingen. Konsten är att göra arbetet mindre. Koppla in iPod eller vad du nu har, kanske har du musiken i mobilen – när du kommer hem kopplar du upp den i din andra musikanläggning med bättre högtalare.

Musik med möjligheter. Genom cd-spelaren kan man spela in ungefär 750 stycken cd-skivor till hårddisken. Möjlighet att koppla till fem stationer till olika rum, ur dessa kan det komma olika musik, men från samma central. Sen kan musiken flöda trådlöst i hemmet. WACS700 (WirelessAudio-Center and Station). Ett ”start-pack” med en station och en central (WACS700) kostar cirka 9 000 kronor och extra stationer (WAS700) kostar cirka 3 000 kronor styck. Philips.


Mediacenter. Ett riktigt mediacenter för vardagsrummet med dubbla tevemottagare. Här kan du lagra och spela upp all musik. Här ryms en dvd-spelare och inspelare, en stereo, tevemottagare och system för digitala bilder och video samt en avancerad pc. Hårddisk 250 Gb. Scaleo E. Pris cirka 12 990 kronor. Fujitsu-Siemens.

Liten läcker musikupplevelse. Ta med musiken när du går – men sen kan du få bättre ljud hemma om du kopplar in iPoden i dess egna Hi-Fi- anläggning. Ipod-Hi-Fi. Pris 3 395 kronor. Apple.

Från musikmobil till musikanläggning. ”Högtalarvagga” gör Sony Ericssons musikmobiler till stereoanläggning. Ett högtalarsystem gör det möjligt att spela upp musik från Sony Ericssons musikmobiler med bra ljudkvalitet. Det är en kompakt enhet som innehåller två stereohögtalare samt en liten dold subwoofer, som tillsammans ger 25 watts musikeffekt i rummet. CPF-MP001. Pris cirka 2 500 kronor. Sony.


Flytta på upplevelsen men inte på utrustningen. Med BeoLink behöver du bara en huvud-teve och ett musiksystem för att sedan sprida bild och ljud till hela hemmet i upp till 16 rum. Allt styrs med en enda fjärrkontroll, Beo4, så du slipper raddan av plastiga kontroller på soffbordet. BeoLink. Skräddarsydd lösning som passar lika bra i den lilla lägenheten som i det stora huset. Pris efter förfrågan. Bang-Olufsen.

Expertens råd för bästa musikköpet

1. Bäst eller bekvämast? Det bästa ljudet får man oftast med lösa enheter, förstärkare, cd-spelare, högtalare och så vidare var för sig. Men det blir dyrare och krångligare än att köpa ett färdigt ljudpaket.

2. Största ljudet? Oftast betyder högtalarna mest för ljudet i en musikanläggning. Små lättplacerade högtalare med en separat baslåda kan vara väldigt trevliga att möblera rummet med, men oftast är ljudet mindre naturligt. Chansen att högtalarna och hela anläggningen låter bra ökar ju större högtalarna är.

3. Spela in? Förr fanns det ett kassettdäck i alla ljudpaket. Nu finns det knappast längre. Och det finns oftast inget annat sätt att spela in radioprogram eller att kopiera egna skivor heller. Sådant görs numera nästan alltid i datorn. En komplett musikanläggning bör därför kunna kopplas till en dator, eller åtminstone till en mp3-spelare eller liknande.

4. Dator eller stereo? Eftersom musiken numera ofta finns i datorn så kanske den bekvämaste ljudmaskinen är just datorn. Med en par datorhögtalare blir den en musikmaskin. Men den blir mycket mer än en vanlig musikanläggning. För den som har riktigt höga krav på ljudkvalitet så räcker dock kvaliteten inte riktigt till. Framför allt gäller det om musiken lagras som mp3 och inte i vanlig cd-kvalitet. Dessutom är de flesta datorhögtalare mycket sämre än en riktig HiFi-högtalare.

5. Hur många högtalare? Vanliga musikmaskiner har oftast två högtalare. Med fler högtalare och rätt funktioner i maskinen går det att sprida ut musiken i rummet och få en större upplevelse, surroundljud. En funktion som kallas Dolby Pro Logic II (och flera andra) kan ge surroundljud från vanliga cd-skivor.

(Expertråd av Bertil Hellsten, journalist för tidningen Elektronikvärlden)

 Köpinformation

Apple 020-120 99 71 www.apple.se
Bang & Olufsen 08-440 41 10 www.bang-olufsen.com
Fujitsu-Siemens 08-58 88 82 00 www.fujitsu-siemens.se
LG Electronics 08-566 415 00 https://nordic.lge.com
Philips 08-579 291 00 www.philips.se
Samsung www.samsung.se
Sony 08-585 450 00 www.sony.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar