Smart hem nu

Elektronik

Redan idag finns det prylar som gör ditt hem smartare. Dammsugare som jobbar när du är på kontoret. Eller fotoramen som ständigt byter bild...

Annons

Den automatiske trädgårdsmästaren

Installera en laddstation och lägg ut en begränsningsslinga och en sökslinga. Sedan klipper Husqvarnas Auto Mower din gräsmatta av sig själv! Den kör slumpmässigt runt inom den yta du definierat med begränsningsslingan. Stöter den på ett hinder, som ett träd, ändrar den riktning. När batteriet börjar ta slut söker den sig själv via sökslingan till laddstationen.

- Gräsklipparen har en otrolig potential vad gäller både enklare och mer avancerade modeller. Väldigt få av våra köpare vill gå tillbaka till det traditionella "rycka i snöret", säger Ulf Söderman, försäljningschef på Husqvarna.

Förutom att Auto Mower är tyst och avgasfri är den också helt återvinningsbar. Det finns även en variant som drivs av solljus, Solar Mower. En dröm för villaägaren och kanske även för andra. Därför har modellerna inbyggt tjuvlarm.

- Lyfter du upp maskinen går ett larm under en valbar tid. Maskinen dör och du måste knappa in en kod för att den ska gå igång igen, berättar Ulf Söderman.

Snabbfakta
Auto Mower, automatisk gräsklippare, ca 16 000 kr
Husqvarna, 036-14 65 00, www.husqvarna.se

Multimediakylskåpet

LG Electronics kyl/frysskåp Internet Refridgerator har en platt 15-tums bildskärm inbyggd i dörren. Med den kan du titta på TV och film, surfa på Internet, spela musik och visa digitala bilder. Du kan även spela in meddelanden till familjen i form av videosnuttar, bilder, ljud eller text. En kalender låter dig lägga in födelsedagar och annat och det finns också en receptbok.

- Än så länge säljs kylskåpet endast i England och i Mexico men vi ska lansera det i Sverige under 2003, berättar Frank Johansson, produktspecialist för vitvaror på LG.

Internet Refridgerator håller även koll på sitt innehåll - med din hjälp. Om du har tid och lust att knappa in de varor du ställer in och tar ut kan du hela tiden se vad som finns i kylen.

En stor fördel är att du kommer åt kylskåpet via internet. Du kan exempelvis från jobbet se om någon i familjen har lämnat ett meddelande.

- Multimediabiten tilltalar mig, säger Frank Johansson. Kylskåpet skulle ersätta min frukost-TV, jag skulle lägga in barnens scheman i kalendern, kolla efter meddelanden och liknande.

Annons

Snabbfakta
Internet Refridgerator, multimediakylskåp, pris i England motsvarande 120 000 kr
LG Electronics, 08-566 415 00, www.dreamlg.com/uk, www.lgenordic.com

Fjärrstyr ditt hem

X10 är namnet på en standard som kommunicerar trådlöst och via det befintliga elnätet. Med X10 kan du styra upp till 256 apparater samtidigt från en fjärrkontroll som även klarar TV:n, stereon, videon med mera, eller från en PC. Det finns en mängd olika moduler att köpa som vägguttagsmoduler, kameror, larm och sensorer.

Med ett abonnemang hos det svenska företaget eHem får du tillgång till en portal med ett 15-tal tjänster på internet, support och programvaran eHem Home för PC. Vill du styra hemmet på distans måste hemdatorn vara på och uppkopplad och eHem Home igång. Du fjärrstyr från eHems portal, via dator eller en WAP-telefon.

Snabbfakta
Startpaket, inkl 6 månaders abonnemang, 2 500 kr
eHem, 031-744 24 00, http://portal.ehem.com

Dammsugare eller husdjur?

Electrolux dammsugare Trilobite använder ultraljud för att själv städa ett rum utan att krocka med möbler eller hundens matskål. För att undvika att den exempelvis åker utför trappor kan du sätta upp begränsande magnetlister.

- Det mest intelligenta med Trilobite är väl helt enkelt att den är självgående. Den sköter städningen på egen hand och återvänder till sin laddningsstation när den är klar, menar Lars Rydberg, varumärkesansvarig på Electrolux.

Trilobite rör sig med upp till 40 cm/s och har tre olika städprogram. I början köptes Trilobite mest av teknikintresserade yngre män i storstan. Idag ser Lars en ökning också bland lite äldre människor som kanske har svårt att röra sig. Att folk uppfattar Trilobiterna som intelligenta bekräftas av att de snabbt blir personifierade i de flesta hem.

- De blir en del av familjen, som en hund eller en katt. Folk döper dem till Nisse och Gudrun och allt möjligt, berättar Lars entusiastiskt.

Snabbfakta
Trilobite, självgående dammsugare, ca 14 000 kr
Electrolux, 08-738 60 00, www.trilobite.electrolux.se

Den digitala fotoramen

Ceiva är en fotoram som kan lagra upp till 20 digitala bilder. Varje natt hämtar den via telenätet nya bilder som innehavaren eller någon han/hon godkänt har lagrat på Internet. Man kan även hämta nyheter, väderprognoser och berömda konstverk.

Ramen säljs i USA och marknadsförs som ett smart sätt att hålla släktingar och vänner uppdaterade i bildform utan att de behöver ha en dator. Dess popularitet fick en ordentlig skjuts när Oprah Winfrey berättade att hon hade en.

Snabbfakta
Digital Photo Receiver, pris i USA 150 dollar + abonnemang 8 dollar/månad
Ceiva, www.ceiva.com

Den personliga duschen

System 10000 är ett elektroniskt system för bubbelbad som innehåller allt från massage till en ozonanläggning som håller vattnet fräscht. Du styr det mesta via touchkontroller eller en medföljande fjärrkontroll. På fjärrkontrollen kan man komponera fem olika program. Sedan räcker det att trycka på en knapp för att badet ska sätta igång med just ditt personliga program.

Snabbfakta
System 10000, ca 40-60 000 kr
Westerbergs, 0320-20 99 30, www.westerbergs.com

5 mars 2003

0 Kommentarer

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Nytt ljud i huset

När Göteborg Ljud Bild, Nordens största hifi-mässa, firade 18-årsjubileum blev det succé – som vanligt. Vi i Villa var på plats och rapporterar om de...

0

Veckans app - Netflix - filmer och serier när och var du vill

Med Netflix kan du titta på filmer och TV-program var du vill, när du vill - så länge du har tillgång till internet.

0

Guide till digital-TV

Det är svårt att jämföra abonnemang på digital-TV och priserna förändras dessutom kontinuerligt. Här hittar du en guide som gör det enklare.

0

Hemelektronik allt större del av elräkningen

Barn eller vuxen spelar ingen roll. Hemelektronik står allt mer i fokus för vår tillvaro i hemmet. Och tar en allt större del av elräkningen.

0

Pionjärerna som satsar på bredband

I Tranås har sju villaägare gått samman med kommunen för att installera "äkta" bredband, direktanslutet till kommunens stadsnät.

Detta är en sponsrad artikel.

Så här sänker du dina kostnader för telefoni och bredband

På samma sätt som familjen samlas runt middagsbordet är det skönt att ha en fast punkt i hemmet som alla kan ringa till. Med Tele2s tjänst Hemtelefoni...

0

Satsa på rätt hemmateknik

Utvecklingen inom hemmateknik går i rasande fart och det är lätt att drunkna i utbudet: högre upplösning, bättre ljud, mer integrerat, trådlöst, fjärrst...

2

Spar energi både när du köper och tittar på teve

I takt med stigande elpriser blir det allt mer intressant att fundera över vart vardagselen egentligen tar vägen. Vad gäller teveapparater finns det...