Pionjärerna som satsar på bredband

Elektronik

I Tranås har sju villaägare gått samman med kommunen för att installera "äkta" bredband, direktanslutet till kommunens stadsnät.

Också i Malmslätt utanför Linköping har en bostadsrättsförening med 65 villor bestämt sig för att satsa på bredband i sina hus.

- Vi fann att det skulle bli bäst och billigast att satsa på "äkta" bredband, säger en av eldsjälarna i Malmslätt, Arne Levstad.

- Till att börja med får vi en mycket snabb internet-uppkoppling. Dessutom får vi 10 Mb lagringsutrymme samt 5 e-post-adresser var.

Så småningom kommer både IP-telefoni och möjligheten att kunna tanka över filmer från Internet till TV. Systemet är förberett för digital-TV, samt för olika övervakningsfunktioner. Bland annat kommer man att satsa på datoriserad driftövervakning för fjärrvärmen. Dessutom kommer man att ingå i ett pilotprojekt för driftövervakning av fjärrvärme och vatten via Internet.

Bostadsrättsföreningens styrelse beslutade enhälligt att satsa på bredband i villorna.

- Vi har installerat uttag i varje villa. De som inte är intresserade blir inte uppkopplade på nätet förrän de själva vill, informerar Arne Levstad, som också kommer att administrativt sköta systemet.

- Som en bonuseffekt tror vi att värdet på villorna stiger. Idag är det ca 60 % av de boende som kopplat in sig.

Surfmöjlighet dygnet runt

Den som tidigare ringde upp sin internet-operatör via modem kan nu surfa hur mycket som helst dygnet runt. Linjen är ständigt uppkopplad. I Malmslätts fall är det ett dataföretag i Tranås som tar hand om signalerna för vidare transport till operatören.

- Samma företag som har installerat nätet, ansvarar för uppkopplingen. Därmed har vi endast en part att kontakta vid problem. Fördelen med detta är att vi alltid får hjälp och inte hamnar "mellan stolarna" hos olika leverantörer, kommenterar Arne Levstad.

- Villaområdet har delats upp i fyra delar med fyra knutpunkter för kablarna, med mellan 15 och 17 villor vid varje punkt. I kopplingsskåpen vid knutpunkterna finns elektronisk utrustning i form av en s k hubb samt en switch till varje villas fiber, berättar Björn Borg i Tranås, vilken har projekterat nätet.

Från knutpunkten går signalerna via ett kraftfullt modem och en router till ett dataföretag i Tranås, vilket i sin tur har direktförbindelse med en operatör genom en fast förbindelse på 4 Mb. Dataföretaget och operatören står i förbindelse med varandra via modem. Mellan villorna går signalerna i fiberkablar, inne i husen har man installerat kopparkablar.

Stadsnät i Tranås

Också i Tranås finns ett område med sju villor som fått bredband installerat.

- Detta rör sig om ett avgränsat område, där villaägarna har varit mycket intresserade av fast internetförbindelse, säger Per Berggren på stadsnätets kontor i Tranås kommun, som har drivit projektet.

Cirka 100 meter från husen har kommunen satt ett kopplingsskåp, där fiberkablarna kopplas in av kommunens personal. Kontakterna i husen har villaägarna själva bekostat, liksom kablarna från kopplingsskåpet och till villorna.

Några av villaägarna har satsat på optofiberkabel in i husen, andra kopparkabel. I kopplingsskåpet svetsas fibrerna samman med stadsnätet i Tranås, som fått namnet Traman. En villaägare som i dagarna får bredband inkopplat är Håkan Persson.
- Jag arbetar mycket på helgerna och räknar med att kunna jobba hemifrån, genom att jag nu snabbt kan komma åt de dokument och uppgifter från företagets server, säger han.

Framtidssäkert

- Varför valde ni bredband genom att koppla er direkt till stadsnätet?

- Vi räknar med att detta är en framtidssäker lösning. Efter att ha tagit reda på fakta om olika tillvägagångssätt fastnade vi för denna lösning, svarar Håkan Persson. Att gräva och lägga ner ledningen på egen hand ser han inte som något problem. Det tog ungefär en dag.

Kostnader

För de kablar som Håkan Persson drog från sitt hus till kopplingsskåpet, knappt 100 meter, betalade han 800 kronor. Slangen kostade ungefär lika mycket. Driftsavgiften till kommunen är 50/mån och till operatören är avgiften 125 kr/mån. Kommunen tog ut en installationsavgift på 800 kronor, vilket är en engångssumma. Nätverkskortet kostar 150 kronor för den som kan installera det själv och samtidigt konfigurera sin dator. Behöver man hjälp med detta är kostnaden 500 kronor. Cirka 2 000 kronor i engångskostnader och 175 kronor per månad blev notan för hela kalaset.

I Malmslätt har man lejt för allt arbete. Det kostade sammanlagt 5 800 kronor per bostad att gräva och lägga ner kablarna, vilket bostadsrättsföreningen betalar. Dessutom betalar varje villaägare 150 kr/mån till operatören samt ca 250 kr för nätverkskortet i datorn plus ev. installation.

Kablar i slang

Att gräva och lägga ner ledningen på egen hand ser Håkan Persson inte som något problem.

- Det tog oss ungefär en dag.

Då hade han tillsammans med tre av grannarna, vars hus ligger i rad, dragit kablarna från respektive hus och lagt dem i en gemensam slang.

- Kablarna vi valde är av silikon. För att skydda dem har vi dragit dem ien polyetenslang, så nu ligger alla fyra kablarna cirka 40 cm ner i jorden.

För de kablar som Håkan Persson drog från sitt hus till kopplingsskåpet, knappt 100 meter, betalade han 800 kronor. Slangen kostade ungefär lika mycket. Driftsavgiften till kommunen är 50 kronor per månad och till operatören är avgiften 125 kronor per månad. Kommunen tog ut en installationsavgift på 800 kronor, vilket är en engångssumma. Nätverkskortet kostar 150 kronor för den som kan installera det själv och samtidigt konfigurera sin dator. Behöver man hjälp med detta är kostnaden 500 kronor. Cirka 2 000 kronor i engångskostnader och 175 kronor per månad blev notan för hela kalaset.

Tidigt med på bredbandståget

- Jag är ganska övertygad om att en fast internetuppkoppling är värd vartenda öre. Livet blir nog lite lättare, speciellt för den som använder Internet mycket. Att få en snabb överföring av datafiler från arbetet kan säkert vara guld värt för många, säger Håkan Persson avslutningsvis.
Tranås kommun hoppade tidigt på bredbandståget. Redan 1995 hade de flesta administrativa enheterna samt de större skolorna i kommunen ett fibernät som bärare för kommunikation.

I dag är också 130 företag och 1200 lägenheter kopplade till Traman. Tranås kommun levererar inga tjänster på detta, utan det gör tjänsteföretag som är anslutna. I dag finns det tio tjänsteföretag som levererar olika tjänster, bland annat två IPSer (internetleverantörer), och en av leverantörerna i TRAMAN är ett dataföretag (samma som i Malmslättfallet).

Pilotprojekt

- Bredband till villor är ett pilotprojekt, som kommer att utvärderas under våren. Vi kommer då också att se över avgifterna i eventuellt kommande villaprojekt, fortsätter han. Det är många effekter som man vill undersöka. Kommer man till exempel att arbeta mer hemifrån med bredband i huset?
Bland villaägarna i området finns företagsledare, som ofta kör till sitt arbete även på helgerna. Kommer de i fortsättningen att kunna arbeta
hemifrån då? Kan även den som inte är företagsledare arbeta mer i hemmet? Hur påverkar detta i så fall familjen och samhället i övrigt?

Digital infrastruktur

Det är många frågor, som man från kommunen ställer sig, när man nu står i begrepp att ytterligare bygga ut det digitala infrastrukturnätet. Förutom bredband anslutet till stadsnätet har man också gjort försök med överföring genom radiolänk. I detta pilotprojekt är det än så länge bara företag som är anslutna.

- Vi har inte satsat på ett stadsnät och andra överföringar av bredband för att tjäna pengar, utan för att kommunen ska bli attraktiv. Tranås har under lång tid varit en utflyttningsort, men vi vill försöka ändra på den trenden. Därför gör vi allt vi kan för att bli så lockande som möjligt, både för företag och privatpersoner, fastslår Per Berggren.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001
 
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Elektronik Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger bort några av de här hårda paketen så lär du åtminstone bli ihågkommen när nästa års klappar ska delas ut.

Fem små TV-apparater till köket

Elektronik Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.