På nätet med TV:n!

Allt fler TV-apparater utrustas med internettjänster. Är det något vi behöver eller är det bara TV-tillverkarna som fått slut på försäljningsargument? Vi har tittat närmare på fenomenet.


Internet är tveklöst en viktig del av vår vardag, vare sig vi vill eller inte. Vi kanske till och med kan gå så långt som att säga att vi inte har vanliga liv längre, utan cyber-liv – eller online-liv, om man så vill. Skulle du kunna tänka dig en dator eller laptop utan internet?

TV-tillverkarna spår att samma sak kommer att hända med TV:n. Men är det verkligen så att den sista utposten – självaste favoritfåtöljen i vardagsrummet – ska bli en plats där vi kan tillfredsställa vårt ständigt växande behov av information och underhållning? Räcker det inte med datorn och mobilen? Tja, säg det. Det finns onekligen en del praktiska tjänster som helt säkert passar fint på en storskärm. Frågan är hur praktisk vi tycker TV:n är jämfört med datorns enorma möjligheter. Är tiden kommen för att äntligen göra TV:n interaktiv?

Med funktioner som Samsungs ”Internet@tv” och Sonys ”Bravia Internet TV” försöker tillverkarna få oss att använda TV:n som något annat än en passiv skärm. Kanske är tiden mogen nu, eftersom vi redan har låtit oss fängslas av sociala nätverk och tjänster som YouTube? Men hur enkelt är detta att använda för vanligt folk, och vad behövs i hemmet för att allting ska fungera?

Philips Net TV

Finns i serierna 7000, 8000, 9000

Tjänster/applikationer: YouTube, Film2Home, Ving, Picasa Photo Album

Webbläsare (saknar flash-stöd), Film2home

Net TV bygger på CE HTML-kod, som ger webbsidorna en mer TV-vänlig uppbyggnad och förenklar navigering från fjärrkontrollen. I stället för att röra en muspekare över skärmen flyttar du från knapp till knapp med hjälp av piltangenterna och väljer med OK-knappen. Skötseln fungerar utmärkt för sidor som är anpassade. Det går också att ladda ned videor och hyrfilmer med Net TV. Sätt i ett SD-minneskort (minst 8 GB, ännu mer för HD-film) i TV:n så kan du hyra film via den nya tjänsten Film2Home.

Grafiken i menyerna är godkänd och Philips senaste generationer TV-apparater är snabba, om än inte direkt blixtsnabba, på att ladda in menyer och material. Kvaliteten på YouTube-video är godkänd, men bilden hackar lite och rörelserna är ojämna i högupplösta videofilmer. Detta kan nog skyllas på omodern mjukvara, eller brist på tillräckligt mycket processorkraft i TV:n.

Slutsats

Philips Net TV verkar lovande och har många intressanta nyheter, till exempel filmhyra, men det grafiska gränssnittet känns lite gammaldags, navigeringen kunde ha gått fortare och YouTube-filmer hackar en del.

www.philips.se

LG Netcast

Finns i serierna: LD650N, LD750N, LD850N, LD950N

Tjänster/applikationer: YouTube, Picasa fotoalbum, väder

Här får du, precis som hos Philips och andra, tillgång till YouTube, Picasa och väderprognoser, men i dagsläget inte särskilt mycket mer. LG:s 2010-skärmar utmärker sig också med mycket fina och framför allt snabba menyer, och det påverkar också Netcast positivt. Det märks tydligt att LG-skärmen jobbar snabbare än textexemplaret från Philips, och det går fortare att byta skärmbilder, göra menyval och så vidare.

YouTube-prestanda är också märkbart högre, bildkvaliteten är mjukare och skarpare och har inga hackningar eller orenheter ens med högupplöst material. LG har också gjort det lite enklare att söka efter filmer genom att passande sökord dyker upp i en lista när man skriver in bokstäver med fjärrkontrollen.

Slutsats

LG får plus i kanten för snabb navigering och en effektiv YouTube-tjänst med hög kvalitet, men vi blir inte överväldigade av antalet tjänster som finns i dagsläget.

www.lge.com/se

Viera Cast

Finns i serierna: G20, V20, VT20, D25

Tjänster/applikationer: YouTube, Picasa, Skype, Google Maps, nyheter, väder, börs

Här finns sedvanliga YouTube, online-fotoalbumet Picasa samt nyheter/väder från hela världen, plus börsnoteringar och musiknyheter. Skype-videochat är också på gång, men det var ännu inte tillgängligt när detta test genomfördes. Panasonics tjänster präglas rent allmänt av att japanska märken ligger långt framme, och känns lite mer välutvecklade än Philips och LG:s varianter. Menyerna har dock en något ”internationell” prägel och det är inte allt som är lika intressant för oss i Norden. Många nyheter och annat är till exempel på tyska.

Viera Cast verkar väl förberett för lokala leverantörer detta med ett snabbt arbetstempo och ett läckert användargränssnitt som är väl tillrättalagt för navigering från fjärrkontrollen. Under ”Viera Tools” har Panasonic också gjort det enkelt att få tillgång till bilder, musik och video som ligger på USB-minnen, SD-kort eller lokalt på nätverket.

Slutsats

Panasonic Viera Cast är användarvänligt och snabbt, med ett bra urval av innehåll, men vi efterlyser bättre interaktivitet och en möjlighet att ladda ner fler tjänster.

www.panasonic.se

Internet@TV

Finns i serierna: 7000, 8000, 9000

Tjänster/applikationer: YouTube, Twitter, Facebook, Skype, Apps download, spel

Samsungs nätportal är väl uppdaterad och på svenska, och via Samsungs egen App-nedladdning får du tillgång till många aktuella tjänster som Twitter, Facebook och Skype. Du kan logga in med en egen profil och skriva inlägg precis som du är van vid med datorn. Kopplar du in en USB-webbkamera till skärmen så kan den användas för online-videochat med andra Skype-användare. Du kan också ladda ner roliga småspel som styrs med hjälp av fjärrkontrollen. Samsung samarbetar också med Telenor och Xmedia om en applikation för nedladdning av HD-video.

YouTube-webbläsaren är bland de bästa vi har sett och har en användarvänlig sökfunktion med egen sökhistorik och logisk navigering. Videokvaliteten är också överraskande bra, och du kan köra videosnuttar i HD-kvalitet utan problem med hackning.

Slutsats

Samsungs Internet@TV får plus för stort urval av tjänster som faktiskt fungerar, och är både snabbt och enkelt att använda.

www.samsung.se

Sony Bravia Internet TV

Finns i serierna: EX500, EX700, NX800, EX700, HX700, LX900

Tjänster/applikationer: YouTube, Podcast (MTV, CNN, Eurosport), diverse webbplatser (blip.tv, Wired, Style.com m.fl.)

I praktiken handlar det om YouTube och andra webbrelaterade funktioner som Sony kontinuerligt uppdaterar. Vid testtillfället fanns videotjänster som YouTube, blip.TV, Wired och mer specifika nätsidor som Golflink.com och Style.com, samt podsändningar från kanaler som MTV och CNN. Urvalet är bra – åtminstone på papperet – men vi skulle ändå vilja ha större möjligheter att välja vad vi vill titta på, och inte bara få det som Sony har valt ut.

Navigeringen görs i PlayStation-inspirerade menyer som är snabba och logiska att hitta i. Sony har också varit snäppet smartare än sina konkurrenter och lagt in bokstäver på fjärrkontrollens sifferknappar, och vi märker att det går lite fortare att knappa in sökord. Ändå är hastigheten en bra bit under vad man kan åstadkomma med ett tangentbord och en mus.

Slutsats

Sonys internetfunktion har ett varierande innehåll men vi saknar en större frihet att ladda ner vad vi vill se. Plus för snabba menyer och behändig navigering.

www.sony.se

People of Lava Scandinavia

Tjänster/applikationer: YouTube, Google Maps, Facebook, Twitter, Google Chrome-webbläsare, e-postklient plus mycket mer

Svenska People of Lava är först med en TV som har Googles operativsystem Android. Vi har tagit en smygtitt på vad som kanske kan kallas den första riktiga internet-TV:n – med den välklingande beteckningen Scandinavia!

Lava-skärmen skiljer sig markant från de övriga. Här går det verkligen undan och skärmen laddar meny efter meny utan fördröjning. Vi är särskilt imponerade över hastigheten i Google Maps, där du kan susa runt på världskartan när skärmen ritar upp berg, städer och natur utan fördröjning. YouTube-videor i HD ser också väldigt läckert ut, tack vare skärmens inbyggda grafikprocessor.

Men det bästa med Android-skärmen är friheten och flexibiliteten. Tack vare webbläsaren Google Chrome är det riktigt läckert att surfa på TV-skärmen. Sidorna laddas snabbt och det är enkelt att förstora sidor. Om du kommer till en sida med liten text är det enkelt att zooma in och förstora hur mycket du vill, utan att texten blir grovkornig. Android stöder flash och klarar i praktiken samma internetinnehåll som en vanlig dator.

Slutsats

Lavas Android-TV Scandinavia känns verkligen lovande och vi ser fram emot att få testa den färdiga versionen som lanseras senare i år. Fram till dess är det ingen tvekan om saken: det är en sådan här internet-TV vi vill ha!

www.peopleoflava.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar