Nu blir gillestugan hemmabio

En komplett anläggning för hemmabio kan kosta allt från 5 000 till många hundra tusen kronor. Du kan också utgå ifrån det du har och byta upp dig efter hand. I Vi i Villas guide får du hjälp med att välja rätt.


Sharp Aquos LC-45GD1. LCD-skärm på 45 tum med en upplösning på 1920×1080 punkter och HDTV-kompatibilitet. Djupet är endast 8,6 cm. Pris ca 90 000 kr.

Var du en av de 700 000 svenskar som köpte en DVD-spelare i fjol? Då har du tagit det första steget mot en hemmabioanläggning, om du inte redan har en sådan. I år räknar branschen med att sälja närmare en miljon DVD-enheter. Hemmabio är hett, och undra på det – tänk att sitta hemma i soffan och se på film med biokänsla!

– En hemmabioanläggning ger en helt annan upplevelse av ljud och bild. Hemmabio är ett lyft motsvarande färg-TV:n när den kom, menar Anders Appelqvist, VD för branschföreningen Konsumentelektronikbranschen.

Tre delsystem

En hemmabioanläggning består av tre delar: DVD-spelare, bredbilds-TV, samt ett system för flerkanalsljud bestående av förstärkare och högtalare. Varianter finns dock. Till exempel kan DVD-spelaren vara integrerad med förstärkaren. Detta sparar plats, men försvårar å andra sidan när du vill byta upp dig.
DVD-världen är uppdelad i regioner, varav Sverige tillhör Europa. Vill du kunna spela skivor gjorda för exempelvis den amerikanska regionen, se till att skaffa en regionsfri DVD-spelare.

Bredbilds-TV

På en bredbilds-TV är förhållandet mellan bredd och höjd 16:9, det format som DVD-filmer och digital-TV är gjorda för. De vanligaste storlekarna är 28 och 32 tum. En traditionell TV har proportionerna 4:3.

– Filmkanaler, till exempel Canal+ och TV1000, sänder mycket bredbild, säger Anders Appelqvist. Dessutom spelas många vanliga TV-program in i bredbildsformat numera.
Större bild, 36-61 tum, kan du få med en projektions-TV som projicerar bilden på skärmen via ett system av linser. Har du gott om pengar är platta skärmar ett alternativ. Det finns LCD-skärmar upp till 45 tum och plasmaskärmar upp till 84 tum. Projektorer kräver plats för en filmduk, men kan å andra sidan ge en bild på hundratals tum.

Surround-ljud

Det finns två olika tekniker för flerkanalsljud (även kallat surround-ljud): Dolby Digital och DTS. DTS-ljud är något mindre komprimerat, men även mindre vanligt på DVD-skivor. För att skapa flerkanalsljud krävs en dekoder, vilken kan sitta i förstärkaren eller i DVD-spelaren. Det finns numera även digital-TV-boxar med Dolby Digital-utgång och SVT har börjat sända fler program i detta format.
Högtalarna är sex, sju eller åtta till antalet och placeras runt TV-soffan: tre framtill, två, tre eller fyra baktill, samt en bashögtalare (subwoofer) var som helst. Tillsammans ger de känslan av att man sitter mitt i filmen med ljud från alla håll.
En sak att fundera över är var och hur du lyssnar på musik. En DVD-spelare klarar ju även CD-skivor. Har du redan en stereoanläggning med flerkanalsförstärkare och/eller bra högtalare kanske du kan använda dessa istället för att köpa nytt.

Allt på en gång eller stegvis

Hur skapar du då en egen hemmabioanläggning? Ett alternativ är de kompletta hemmabiopaket med DVD-spelare, förstärkare, högtalare och TV som finns att köpa. Sådana paket finns från 5 000 kronor och uppåt, men räkna inte med någon högre kvalitet till ett sådant pris.

Ett annat alternativ är att sätta ihop ett paket själv – antingen på en gång, eller en del i taget. Oftast börjar man med en DVD-spelare. Sedan blir tanken på flerkanalsljud oemotståndlig och man får då investera i förstärkare och högtalare. Har man redan en bra TV kanske bredbilds-TV:n kommer sist på inköpslistan.

– Att köpa stegvis är inget man förlorar på – tvärtom, menar Anders Appelqvist. Man kan anpassa inköpen efter behov och ekonomi och hinner även tänka till om hur man ska möblera i rummet.

Besök en specialist

Att skaffa hemmabio är inte bara frågan om att tänka rätt och handla rätt, utan även om att para ihop rätt, koppla ihop rätt och ställa in rätt. Därför rekommenderas ett besök hos en specialist inom området. Räkna dock med att du kan få olika råd på olika ställen – ljud och bild är personliga saker. Några grundläggande tips hittar du i rutorna här intill.

DVD-spelare

● Ljudformat: CD, CD-R/RW, MP3 m fl.
● Vill du spela CD-skivor? Dyrare modeller ger i regel bättre ljud.
● Vill du visa digitalbilder? Välj en spelare som klarar Picture CD, VideoCD, SuperVCD och/eller JPEG-skivor. Vissa modeller har inbyggd läsare för minneskort.
● Vill du kunna spela in? Det finns DVD-brännare och även modeller med inbyggd hårddisk.
● Ju fler in- och utgångar, desto bättre. Scart-, S-video- och kompositvideoutgångar m fl.
● Har inte DVD-spelaren inbyggd dekoder för Dolby Digital och DTS måste förstärkaren ha det.
● En regionsfri DVD-spelare klarar filmer från hela världen.
● De båda nya skivformaten SACD och DVD-Audio medger surround-musik i upp till sex kanaler.

Samsung DVD-P245 klarar de allra flesta ljud- och bildformat. Bland funktionerna märks progressive scan, som ger en bättre bild med exempelvis projektor, och DivX-avspelning. Pris ca 1 200 kronor.

Flerkanalsförstärkare

● Ska kunna koda av (åtminstone) Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1.
● Minst 5 inbyggda slutsteg, lika mycket effekt på alla kanaler.
● En optisk och en koaxial digital ingång. Har förstärkaren bara den ena, måste DVD-spelaren ha samma typ av utgång.
● Förstärkare med 6 eller 7 slutsteg ska ha dekoder för ljudformaten Dolby Digital EX och DTS-ES, vilka har en extra surround-kanal bak.

Yamaha RX-V650 är en 7.1-kanalig förstärkare på 7×145 W med funktioner som RDS-radio, on screen-display, 29 surround-program och mätmikrofon som automatiskt ställer in balansen på surround-högtalarna. Pris ca 5 700 kr.

Högtalare

● Ett system som består av små satellithögtalare (förutom subwoofern) sparar utrymme.
● Ett system med större högtalare av golv- eller bokhyllemodell är att föredra om du tänker spela musik, eftersom dessa i regel ger bättre ljud.
● Högtalarna bör komma från samma tillverkare/serie, eftersom ett ljud som rör sig mellan dem då inte riskerar att ändra karaktär under övergången.

Sony SA-VS300H, paket med fem tvåvägshögtalare på 120 W och aktiv subwoofer på 150 W. Fronthögtalarna är i aluminium. Pris ca 7 000 kr.

Bredbilds-TV

● Det är bra med många möjligheter att beskära, zooma och flytta bilden, eftersom en vanlig TV-bild har formatet 4:3 och en bredbilds-TV 16:9.
● Ju fler in- och utgångar, desto bättre. Minst 2-3 Scart-ingångar, varav en kan ta emot en RGB-signal.
● Gärna ett stort Text-TV-minne för snabb åtkomst av sidor.
● Vill du lägga lite extra pengar på en TV, välj då en med 100 Hz bildfrekvens.

Philips 32PW8719, 32-tums bredbilds-TV med 100 Hz bildfrekvens, plant bildrör, 800 sidor Text-TV-minne med mera. Pris ca 10 000 kr.

Projektor, projektions-TV och platt skärm

Projektorer går numera att hitta för under 10 000 kronor. De ger biokänsla tack vare stor bild, men kräver mörkläggning och duk för bästa bild. Såväl projektions-TV som LCD- och plasmaskärmar är allt från lite till mycket dyrare än en traditionell TV. Priserna har dock gått ner betydligt på senare tid.

Sanyo PLV-Z2. LCD-projektor med 16:9-format, upplösning 1280×720 punkter och ljusstyrka 800 ANSI Lumen. Bildstorlek upp till 200 tum. Pris ca 20 000 kr. Thomson Scenium Profiles 50DSZ644. Kompakt, 18 cm djup projektions-TV på 50 tum med bildteknologin Digital Light Processing. Pris ca 65 000 kr.

5.1, 6.1 eller 7.1?

Beroende på om du har valt en förstärkare med 5, 6 eller 7 slutsteg behöver du olika många högtalare. För en vanlig förstärkare med 5 slutsteg ska du ha:
• 1 par fronthögtalare på varsin sida (används också till musik i stereo)
• 1 centerhögtalare fram
• 1 par surround-högtalare bak
• 1 aktiv subwoofer
Detta kallas 5.1, där ettan står för subwoofern.
Har du valt en förstärkare med 6 slutsteg ska du ha en extra surround-högtalare rakt bakom dig. Detta kallas 6.1.
Har du valt en förstärkare med 7 slutsteg ska du ha två extra surround-högtalare rakt bakom dig. De ordinarie surround-högtalarna flyttas då fram lite på sidorna. Detta kallas 7.1.
Egentligen är DTS-ES Discrete 6.1 det enda ”äkta” 6.1-systemet, dvs den sjunde ljudkanalen finns lagrad separat på DVD-skivan. I övriga 6.1-system, samt vid 7.1, har en extra kanal kodats in i befintliga kanaler.

Kontaktinformation

LG Electronics
08-566 415 00, www.lgenordic.com
Philips
08-598 520 00, www.philips.se
Samsung
08-590 966 00, www.samsung.se
Sanyo
08-544 717 00, www.sanyo.se
Sharp
08-634 36 00, www.sharp.se
Sony
08-598 900 00, www.sony.se
Thomson
042-25 75 00, www.thomson.se
Yamaha
031-89 34 00, www.yamaha.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar