Annons

Hemmabio

Elektronik

Visst vore det väl en dröm att bli ägare till en hemmabioanläggning? Här får du tips om hur du gör.

Annons

Visst vore det väl en dröm att bli ägare till en hemmabioanläggning?
Med hjälp av en storbilds-TV, en DVD-spelare eller stereovideo och en ny ljudanläggning kan drömmen bli verklighet?

TV:n

Din TV-apparat ska förstås ha en så stor skärm som möjligt för att den rätta biokänslan ska infinna sig. Skärmen kan numera ha andra proportioner än tidigare, bredden förhåller sig då till höjden som 16:9, vilket är mer anpassat till vårt synfält. Stereoljud är en självklarhet.
Priserna varierar mellan ca 6 500 kr för de billigaste 16: 9-apparaterna och knappt 20 000 kr för en topputrustad 32" widescreen-TV. För den riktiga filmälskaren finns idag också plasma-TV, Bakprojektions-TV och videoprojektorer, som kan få upp bilden i jätteformat på väggen. Men då gäller det att hitta något som verkligen valuta för pengarna, projektorer kostar från ca 26 000:- och bakprojektions- och plasma-TV är ännu dyrare.

De vanliga videobanden har nu fått konkurrens av skivor med digitalt ljud samt brus- och störningsfria och mycket skarpare bilder - DVD, Digital Versatile Disc (digitalt mångsidig skiva i översättning). Dessa är tänkta att på sikt ersätta videobanden. Ännu finns inga DVD-spelare som också kan radera och spela in nytt på skivorna, men de kommer nog redan i år. Att vänta på en inspelningsbar DVD är däremot inget att rekommendera, eftersom en sådan till en början kommer att vara ganska dyr.

DVD-spelaren, som också kan användas till CD-skivor, ska kopplas till TVn och förstärkaren. Alla hemmabioförstärkare har dekodrar för digitalt ljud, och därför behöver DVD-spelaren inte ha någon inbyggd sådan. Undantaget är de fall då DVD-spelaren ska kopplas in till ett par befintliga stereoförstärkare. För detta ändamål finns modeller med inbyggda dekodrar och sex lågnivåutgångar.

med en riktig värstinganläggning. Just den här kommer från Nakamichi. Plasmaskärm för 150 000:-, DVD-spelare, fem högtalare med två subwoofers (för tillsammans 80 000:-) och två fjärrkontroller ger en häftig upplevelse.

Ljudanläggningen

Du behöver en flerkanals förstärkare, eller oftare receiver (förstärkare med RDS-radio) med inbyggda dekodrar för Dolby ProLogic, Dolby Digital och helst också Dts (Digital Theatre System), ett nytt digitalt ljudformat med ännu mer information än Dolby Digital. Till denna förstärkare eller receiver kopplas sedan sex högtalare; två stereohögtalare, en centerhögtalare, två bakre högtalare och en aktiv baslåda, ofta kallad subwoofer. Utan subwoofern uteblir den fysiska ljudupplevelsen, och därför bör en sådan alltid användas.

För en normal receiver får du betala 4 000:- - 10 000:-, och då ingår dekodrar för alla ovan nämnda system. För dig med större budget finns förstärkare för hundratusentals kronor.
Högtalarna kan också i princip kosta hur mycket som helst, men det finns ett antal vettiga högtalarsystem i prisintervallet 8 000 - 15 000 kr.

Förstärkaren/receivern

Kopplas till DVD-spelarens digitalutgång (koaxial eller optisk) och stereovideons ljudutgångar. Du kan också använda förstärkaren som bildväxel. I detta fall kopplas även bildsignalen från DVD/Video till förstärkaren och därefter
till din TV. Fördelen med detta är att information om förstärkarens inställningar visas på teven. Bilden kan kopplas till förstärkaren, antingen med kompositsignalen (den gula lågnivåkontakten) eller S-videosignalen (den lilla mångpoliga
kontakten).

Tänk på att det måste vara samma typ av bildsignal på ingång och utgång, eftersom det inte finns några normala förstärkare som kan göra om signalen. Därför bör du undvika att koppla bilden genom förstärkaren.

De flesta DVD-spelare och TV-apparater kan idag sända och ta emot en så kallad RGB-signal i scartkontakten. Och RGB är den överlägset bästa bildsignal du kan använda mellan DVD och TV. Annars bör du använda S-video.

Komposit-videosignalen (den gula) bör endast användas i nödfall. Ofta kopplas förstärkare med GUI/OSD till TVn via kompositsignal på en av TV-apparatens bildingångar. De flesta TV har tre ingångar, så du kan ha en för DVD, en för video och en för förstärkarens OSD/GUI.

Maximal uteffekt brukar man få när volymen är i "klockan två"-läge, men är bas- eller diskantkontrollen påslagen nås den mycket tidigare. Dra inte på för mycket, trots att du efter ett tag vänjer dig vid en högre ljudvolym.
En hyfsad förstärkare får du för ca 6 000 - 14 000:-. Också här finns det också betydligt dyrare modeller.

Högtalarna

Naturligtvis är högtalarna försedda med inkopplingsanvisningar, men här är några punkter att tänka på:

Se till att anläggningen är avstängd när du kopplar in den.

Använd speciella högtalarkablar, inte vilken lampsladd som helst. För att få bättre ljudåtergivning genom att minimera elförlusterna, bör dessa vara så korta som möjligt. Med stativ på högtalarna blir ljudkvalitén också bättre (gäller förstås inte golvhögtalare).

Det går inte att tala om exakt var dina högtalare ska placeras för att ljudet ska bli optimalt, det skiftar från rum till rum, och du får prova dig fram.
Se dock till att
- det inte finns några skrymmande möbler mellan högtalarna och den plats där man ska höra det
- de utgör hörnen i en likbent triangel, där lyssningsplatsen är spetsen
- de står på samma höjd.

Du bör ställa krav på de största högtalarna, som ska stå på var sin sida om TVn. De ska ha lika hög kvalitet och bred ljudbild som bra stereohögtalare. Eventuellt kan du använda dem du redan har. Men oftast är det bäst att välja samma märke för hela anläggningen, så att komponenterna verkligen passar ihop.

Annons

Vad kostar det?

Du kan själv bestämma i vilken prisklass du vill hamna. Tänk bara på det kan skilja rätt mycket i kvalitet och prestanda mellan den enklaste utrustningen för kanske 20 000:- och "paket" i 40- - 50-tusenkronorsklassen. Det går att lägga mer pengar ändå för den verklige entusiasten, men då kanske det inte blir så stor skillnad att det är värt merkostnaden.

För den som bara vill prova på finns det faktiskt paketlösningar för under 13 000 kr, och då ingår DVD, receiver och högtalare.
I dessa priser ingår inte någon TV, utan får använda din gamla eller räkna till utgiften för en ny. Det kan ändå tyckas vara mycket pengar, men mindre bör du inte betala, om du ska få det du är ute efter. Det är bättre att kosta på litet mera nu, än att behöva byta ut komponenter i en nära framtid.

Är du beredd att betala upp till 50 000:- får du mycket för pengarna. Du kan få en anläggning som fyller högt ställda anspråk, och framförallt ljudet kan bli något alldeles extra. Men en riktigt lyxig hemmabio kan kosta hur mycket som helst. Det är som vanligt ambitionsnivån i kombination med vad du har i plånboken som styr.

Placering

Låt helst butikens rekommendationer och högtalarnas manualer styra placeringen av din anläggning, men några allmänna synpunkter kan du få:

Placerar du högtalarna nära rummets hörn förstärks basen.

Mitthögtalaren, vanligen utformad för att ligga ned, placerar du ovanför eller under TVn.

De bakre högtalarna bör placeras vid sidan av eller strax bakom bakom dig, intill eller på sidväggarna, men inte vara riktade direkt mot den plats där du sitter.

Använder du en subwoofer får du en fullständig ljudupplevelse, eftersom den är gjord för att också bära fram de allra lägsta frekvenserna.
Den bör stå nära en vägg, nära ett hörn om du vill ha extra kraftig bas, men i övrigt är placeringen inte så viktig - kanske bakom TVn, eftersom bilden är kopplad till ljudet. Men tänk på att en subwoofer alltid innehåller en högtalare med en kraftig magnet, och denna magnet stör TV-bilden om den kommer för nära.

Tänk också på att det inte är säkert att vardagsrummet är bästa platsen för din anläggning. Kanse något annat rum lämpar sig bättre - är lättare att skärma av eller dämpa ljudet från, när ljudeffekterna är som häftigast.

Foto: Lennart Dannstedt

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 februari 2001

0 Kommentarer

0

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Annons

Ta med tv:n på semestern!

Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

2

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

0

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

0

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

4

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

0

Annons vinterspecial

Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons