HD-videokameror i fickformat

Små billiga videokameror har blivit efterfrågade nu när allt fler filmar till vardags och lägger upp klippen på nätet. Vi testar senaste generationen som filmar i HD.

För två år sedan exploderade antalet videoklipp på nätet när den billiga fickvideokameran The Flip lanserades i USA. Den sägs nu vara den mest sålda videokameran. Plötsligt kunde alla tejpa fast en videokamera på hjälmen och göra actionvideos utan att det var någon katastrof om den gick sönder. Vi har alla sett klippen med folk som gör dråpliga vurpor i skidbacken, skateboardåkare som utför halsbrytande trick och andra actionfyllda sekvenser. Men kameran är också något man alltid kan ha i fickan eller väskan och rycka fram när någon intressant händer.

De flesta av dessa videokameror kan även ta stillbilder och från andra hållet närmar sig stillbildkamerorna som allt oftare kan filma videosnuttar. Många av de nya modellerna filmar till och med i HD. Så frågan är om den ena sorten kan ersätta den andra? Vi testar därför fyra stycken videokameror och tre stycken billiga kameror. Kriteriet är att de ska vara små, filma i minst 720p och vara så billiga som möjligt.


Creative Vado HD. Pris: 1 100 kronor. Importör: Creative, se.europe.creative.com

YouTube-kungen

Med bra bildkvalitet för en rimlig slant och en mycket enkel uppladdning till YouTube så är Vado svårslagen.

Vado HD är precis lika enkel att använda som den första versionen. Det är bara att trycka på en knapp för att starta och stoppa inspelningen. Med en praktisk utfällbar USB-sladd kopplas den till datorn där man lätt kan klippa ner videosnuttarna och ladda upp dem på YouTube. Det inbyggda minnet räcker för två timmar i full upplösning och lika länge räcker det utbytbara batteriet. Bildkvaliteten är bland de bättre trots att detta är den billigaste kameran.

Plus:
Lättanvänd
Utbytbart batteri
Billig

Minus:
Ej för Mac


JVC GC-FM1 Picsio. Pris: 2 500 kronor. Importör: JVC, www.jvc.se

En glittrig besvikelse

Imponerande specifikationer är en sak, men Picsio är krånglig att använda och slutresultatet medelmåttigt.

Tror man på kartongen så är det här en lyxig videokamera som filmar i full HD med bildstabilisering. I verkligheten känns den plastig och har irriterande knappar. Den horisontella upplösningen är lägre än standard 1080p och stabiliseringen märkte vi inte mycket av. Bildkvaliteten är medelmåttig med mycket brus. Det finns få inställnings- och redigeringsmöjligheter men det är åtminstone lätt att ladda upp filmerna till YouTube.

Plus:
iTunes-export
HDMI-utgång

Minus:
Brusig bild
Ej standard 1080p
Krånglig hantering


Kodak Zi8. Pris: 2 000 kr. Importör: Kodak, www.kodak.se

Alla rätt för Kodak

Tidigare modeller har haft sina brister men nu prickar Kodak rätt. Zi8 är både lättanvänd och högkvalitativ.

Ska man använda kameran mycket och vill filma i hög upplösning så är Kodak Zi8 värd pengarna. Bildstabiliseringen funkar okej, kameran har ingång för extern mikrofon och är lätt att använda. Programvaran duger för vardagsbehov och det är lätt att ladda upp filmklippen till flera olika nätsajter. Okej, det här är fortfarande ingen ersättare för en riktig videokamera men det är den bästa fickvideokameran just nu.

Plus:
Mikrofoningång
Extern laddare
Bildstabilisering

Minus:
Ryckig zoom
Opraktisk avtryckare


Samsung HMX-U10. Pris: 2 200 kronor. Importör: Samsung, www.samsung.se

Fin men fumlig

Samsungs kamera har bra funktioner och kan prestera hög bildkvalitet men användningen drar ner betyget.

Bildkvaliteten är kanske inte fantastisk men helt godkänd under bra förhållanden. Däremot är den ingen höjdare inomhus där man knappt ser vad man filmar. Det blir inte bättre av de usla touchknapparna som är en ständig källa till irritation. Redigeringsprogrammet är däremot bra och det är enkelt att ladda upp filmerna på nätet. Separat laddare ger pluspoäng men minus blir det för avsaknaden av HDMI-utgång för att visa filmerna på TV-apparaten.

Plus:
Bra programvara
Många finesser

Minus:
Analog TV-utgång
Dålig inomhus


Canon Ixus 110iS. Pris: 3 800 kronor. Importör: Canon, www.canon.se

Bästa filmkameran

Struntar man i priset och det manuella jobbet med att ladda upp filmerna så får man faktiskt bäst bildkvalitet med Ixus.

Förvånande nog är videokvaliteten som Ixus presterar riktigt bra. Den har fortfarande samma problem som fickvideokamerorna fast inte alls lika uttalat. Men framför allt är optiken bättre vilket gör att den klarar bristen på ljus vid inomhusfilmning bättre än de andra. Ixus tar visserligen de bästa filmerna men man får ingen hjälp med att ladda upp dem på nätet. Dessutom är prislappen väl hög för att det ska kunna bli någon utmärkelse.

Plus:
Bra video
Bra stillbilder

Minus:
Priset
Ej YouTube


Casio Exilim EX-Z90. Pris: 1 700 kronor. Importör: Casio, se.exilim.eu

Bonuskamera

Den kostar som en fickvideokamera och filmar lika bra, så stillbildskameran får man så att säga på köpet.

Casio gör det faktiskt svårt att välja mellan kameratyperna. Exilim är ju lika liten och billig som fickvideokamerorna och spelar in video med ungefär samma kvalitet som de billigare. Och då får man ju faktiskt en välbyggd kamera som tar betydligt bättre stillbilder på köpet. Men å andra sidan är ergonomin inte lika bra för filmning och vi har en känsla av att den inte klarar hårda tag lika bra. Det är inte heller lika enkelt att ladda upp filmer på nätet som med de bästa fickvideokamerorna.

Plus:
YouTube-kompatibel
Bra fotokvalitet
Priset

Minus:
Krångligare än fickvideokamera


Panasonic Lumix DMC-ZX1. Pris: 3 800 kronor. Importör: Panasonic, www.panasonic.se

Filma med zoom

Denna gedigna stillbildskamera klarar att filma hyggligt och det som skiljer den från mängden är optisk zoom.

Panasonic har satsat på filminspelning i sina kameror på sista tiden men denna modell är inte någon av höjdpunkterna. Visst får man något bättre kvalitet på filmerna än med många av fickvideokamerorna, men så kostar ZX1 också desto mer. Det som verkligen sticker ut från mängden är att det finns riktig optisk zoom till skillnad från de andras usla digitala zoom. Ska man ladda upp filmer på nätet så får man dock göra hela jobbet manuellt.

Plus:
Optisk zoom
Bra stillbilder

Minus:
Priset
Manuell uppladdning

Slutsummering

Vill man enkelt filma och ladda upp på nätet så är fickvideokamerorna bästa valet. Däremot tar de stillbilder i klass med mobilkameror. JVC ser flashig ut men kvaliteten är en illusion och filmerna blir inte bra. Samsung har många funktioner och bra filmkvalitet men brister i användningen. Kodak har däremot gjort det mesta rätt och blir därför bäst i test. Betydligt billigare och enklare är Creative som därmed kniper utmärkelsen Bästa köp.

Ska man i första hand plåta och bara filma ibland så ska man köpa en stillbildskamera. Vad man däremot inte får med stillbildkamerorna är enkel uppladdning av filmer på nätet. Möjligen med undantag för Casio som faktiskt har sådan programvara. Den kostar dessutom inte mer än en fickvideokamera, tar betydligt bättre bilder och filmerna är inte sämre. Canon producerar faktiskt de bästa filmerna av alla kameror. Men så kostar den också därefter och man får man göra allt jobb med uppladdningen manuellt. Panasonic tar bra filmer under ideala förhållanden men imponerar inte inomhus. För den prislappen hade vi väntat oss mer.

Läs testet i sin helhet på Bild & Ljud Hemmas hemsida!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar