HD-videokameror i fickformat

Elektronik

Små billiga videokameror har blivit efterfrågade nu när allt fler filmar till vardags och lägger upp klippen på nätet. Vi testar senaste generationen som filmar i HD.

För två år sedan exploderade antalet videoklipp på nätet när den billiga fickvideokameran The Flip lanserades i USA. Den sägs nu vara den mest sålda videokameran. Plötsligt kunde alla tejpa fast en videokamera på hjälmen och göra actionvideos utan att det var någon katastrof om den gick sönder. Vi har alla sett klippen med folk som gör dråpliga vurpor i skidbacken, skateboardåkare som utför halsbrytande trick och andra actionfyllda sekvenser. Men kameran är också något man alltid kan ha i fickan eller väskan och rycka fram när någon intressant händer.

De flesta av dessa videokameror kan även ta stillbilder och från andra hållet närmar sig stillbildkamerorna som allt oftare kan filma videosnuttar. Många av de nya modellerna filmar till och med i HD. Så frågan är om den ena sorten kan ersätta den andra? Vi testar därför fyra stycken videokameror och tre stycken billiga kameror. Kriteriet är att de ska vara små, filma i minst 720p och vara så billiga som möjligt.


Creative Vado HD. Pris: 1 100 kronor. Importör: Creative, se.europe.creative.com

YouTube-kungen

Med bra bildkvalitet för en rimlig slant och en mycket enkel uppladdning till YouTube så är Vado svårslagen.

Vado HD är precis lika enkel att använda som den första versionen. Det är bara att trycka på en knapp för att starta och stoppa inspelningen. Med en praktisk utfällbar USB-sladd kopplas den till datorn där man lätt kan klippa ner videosnuttarna och ladda upp dem på YouTube. Det inbyggda minnet räcker för två timmar i full upplösning och lika länge räcker det utbytbara batteriet. Bildkvaliteten är bland de bättre trots att detta är den billigaste kameran.

Plus:
Lättanvänd
Utbytbart batteri
Billig

Minus:
Ej för Mac


JVC GC-FM1 Picsio. Pris: 2 500 kronor. Importör: JVC, www.jvc.se

En glittrig besvikelse

Imponerande specifikationer är en sak, men Picsio är krånglig att använda och slutresultatet medelmåttigt.

Tror man på kartongen så är det här en lyxig videokamera som filmar i full HD med bildstabilisering. I verkligheten känns den plastig och har irriterande knappar. Den horisontella upplösningen är lägre än standard 1080p och stabiliseringen märkte vi inte mycket av. Bildkvaliteten är medelmåttig med mycket brus. Det finns få inställnings- och redigeringsmöjligheter men det är åtminstone lätt att ladda upp filmerna till YouTube.

Plus:
iTunes-export
HDMI-utgång

Minus:
Brusig bild
Ej standard 1080p
Krånglig hantering


Kodak Zi8. Pris: 2 000 kr. Importör: Kodak, www.kodak.se

Alla rätt för Kodak

Tidigare modeller har haft sina brister men nu prickar Kodak rätt. Zi8 är både lättanvänd och högkvalitativ.

Ska man använda kameran mycket och vill filma i hög upplösning så är Kodak Zi8 värd pengarna. Bildstabiliseringen funkar okej, kameran har ingång för extern mikrofon och är lätt att använda. Programvaran duger för vardagsbehov och det är lätt att ladda upp filmklippen till flera olika nätsajter. Okej, det här är fortfarande ingen ersättare för en riktig videokamera men det är den bästa fickvideokameran just nu.

Plus:
Mikrofoningång
Extern laddare
Bildstabilisering

Minus:
Ryckig zoom
Opraktisk avtryckare


Samsung HMX-U10. Pris: 2 200 kronor. Importör: Samsung, www.samsung.se

Fin men fumlig

Samsungs kamera har bra funktioner och kan prestera hög bildkvalitet men användningen drar ner betyget.

Bildkvaliteten är kanske inte fantastisk men helt godkänd under bra förhållanden. Däremot är den ingen höjdare inomhus där man knappt ser vad man filmar. Det blir inte bättre av de usla touchknapparna som är en ständig källa till irritation. Redigeringsprogrammet är däremot bra och det är enkelt att ladda upp filmerna på nätet. Separat laddare ger pluspoäng men minus blir det för avsaknaden av HDMI-utgång för att visa filmerna på TV-apparaten.

Plus:
Bra programvara
Många finesser

Minus:
Analog TV-utgång
Dålig inomhus


Canon Ixus 110iS. Pris: 3 800 kronor. Importör: Canon, www.canon.se

Bästa filmkameran

Struntar man i priset och det manuella jobbet med att ladda upp filmerna så får man faktiskt bäst bildkvalitet med Ixus.

Förvånande nog är videokvaliteten som Ixus presterar riktigt bra. Den har fortfarande samma problem som fickvideokamerorna fast inte alls lika uttalat. Men framför allt är optiken bättre vilket gör att den klarar bristen på ljus vid inomhusfilmning bättre än de andra. Ixus tar visserligen de bästa filmerna men man får ingen hjälp med att ladda upp dem på nätet. Dessutom är prislappen väl hög för att det ska kunna bli någon utmärkelse.

Plus:
Bra video
Bra stillbilder

Minus:
Priset
Ej YouTube


Casio Exilim EX-Z90. Pris: 1 700 kronor. Importör: Casio, se.exilim.eu

Bonuskamera

Den kostar som en fickvideokamera och filmar lika bra, så stillbildskameran får man så att säga på köpet.

Casio gör det faktiskt svårt att välja mellan kameratyperna. Exilim är ju lika liten och billig som fickvideokamerorna och spelar in video med ungefär samma kvalitet som de billigare. Och då får man ju faktiskt en välbyggd kamera som tar betydligt bättre stillbilder på köpet. Men å andra sidan är ergonomin inte lika bra för filmning och vi har en känsla av att den inte klarar hårda tag lika bra. Det är inte heller lika enkelt att ladda upp filmer på nätet som med de bästa fickvideokamerorna.

Plus:
YouTube-kompatibel
Bra fotokvalitet
Priset

Minus:
Krångligare än fickvideokamera


Panasonic Lumix DMC-ZX1. Pris: 3 800 kronor. Importör: Panasonic, www.panasonic.se

Filma med zoom

Denna gedigna stillbildskamera klarar att filma hyggligt och det som skiljer den från mängden är optisk zoom.

Panasonic har satsat på filminspelning i sina kameror på sista tiden men denna modell är inte någon av höjdpunkterna. Visst får man något bättre kvalitet på filmerna än med många av fickvideokamerorna, men så kostar ZX1 också desto mer. Det som verkligen sticker ut från mängden är att det finns riktig optisk zoom till skillnad från de andras usla digitala zoom. Ska man ladda upp filmer på nätet så får man dock göra hela jobbet manuellt.

Plus:
Optisk zoom
Bra stillbilder

Minus:
Priset
Manuell uppladdning

Slutsummering

Vill man enkelt filma och ladda upp på nätet så är fickvideokamerorna bästa valet. Däremot tar de stillbilder i klass med mobilkameror. JVC ser flashig ut men kvaliteten är en illusion och filmerna blir inte bra. Samsung har många funktioner och bra filmkvalitet men brister i användningen. Kodak har däremot gjort det mesta rätt och blir därför bäst i test. Betydligt billigare och enklare är Creative som därmed kniper utmärkelsen Bästa köp.

Ska man i första hand plåta och bara filma ibland så ska man köpa en stillbildskamera. Vad man däremot inte får med stillbildkamerorna är enkel uppladdning av filmer på nätet. Möjligen med undantag för Casio som faktiskt har sådan programvara. Den kostar dessutom inte mer än en fickvideokamera, tar betydligt bättre bilder och filmerna är inte sämre. Canon producerar faktiskt de bästa filmerna av alla kameror. Men så kostar den också därefter och man får man göra allt jobb med uppladdningen manuellt. Panasonic tar bra filmer under ideala förhållanden men imponerar inte inomhus. För den prislappen hade vi väntat oss mer.


Läs testet i sin helhet på Bild & Ljud Hemmas hemsida!

22 februari 2010
 
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Elektronik Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger bort några av de här hårda paketen så lär du åtminstone bli ihågkommen när nästa års klappar ska delas ut.

Fem små TV-apparater till köket

Elektronik Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.