Annons

Gå på bio i vardagsrummet

Elektronik

Hemmabio är en het trend, i takt med att DVD-spelare och stora TV-apparater blir allt vanligare. Med rätt utrustning kan du få biokänsla hemma i soffan - vi berättar hur!

Annons


En riktigt proffsig anläggning från Bang & Olufsen för den kräsne. TV med inbyggd DVD-spelare BeoVision Avant 32 DVD 64 990 kronor, subwoorfer BeoLab 2, 18 990 kronor, högtalare BeoLab 8000, 28 890 kronor, högtalare bak BeoLab 6000, 19 790 kronor. Summa: 132 660 kronor. Möblerna kommer från Svenssons i Lammhult: lampor från Flos, övrigt från Eilersen.

Visst är film bäst på bio! Så varför inte bygga din egen biosalong hemma i vardagsrummet? Med rätt apparater kan du numera få en biokänsla av hög klass i soffan därhemma.

Vad är då en hemmabio? Enkelt förklarat kopplar du ihop en DVD-spelare med en TV och en stereo. Men inte vilken TV och stereo som helst. För att kunna närma sig vad en biosalong kan erbjuda krävs en TV med stor bild, en förstärkare med Dolby Digital eller DTS, samt sex eller sju högtalare. Låt oss gå igenom vad du behöver för att skapa din egen hemmabioanläggning!

Den största skillnaden mellan att se på TV och gå på bio är storleken på duken. Med andra ord: ju större TV, desto bättre. Den billigaste lösningen är en konventionell TV, men av bredbildstyp. En sådan wide screen-TV har proportionerna 16:9 mellan bredd och höjd, vilket är det format som används på DVD-filmer och i allt fler filmer på TV. 32 tum är standardstorleken, men det finns apparater från 21 till 50 tum. Priserna varierar från 4 000 till över 100 000 kronor.

Vill du ha lite större bild, finns det så kallade projektions-TV. Bilden projiceras genom ett system av linser till en skärm i storleksordningen 40-60 tum. Cirka 20 000 och uppåt får du ge för en sådan TV.


En bra anläggning i mellanklass. TV Grundig Elegance 82, 11 995 kronor, hemmabiopaket JVC Cinema Pack CP-102AL 9 995 kronor. Summa: 21 990 kronor. Möblerna komemr från Mio i Växjö.

Platta skärmar och projektorer

Nästa steg är en plasmaskärm. Förutom att en sådan ger bra bild är den platt. Vissa modeller är mindre än en decimeter tjocka och många går att hänga på väggen. Storleken varierar från 32 till över 60 tum och priserna är tyvärr mycket höga: över 60 000 kronor för en 42-tummare och astronomiska 200 000 för en 60-tummare.

Det senaste på bildfronten är projektorer, som projicerar en bild på en duk på väggen. I ett normalstort vardagsrum kan man komma upp i cirka 120 tum. De flesta projicerar rakt framåt, men vissa kan projicera från sidan. Då slipper du placera projektorn nära dig, vilket är en fördel eftersom somliga fläktar kan låta lite grann. Det finns projektorer för 10 000 kronor, men räkna med runt 20 000 kronor och uppåt för en som håller bra kvalitet.

DVD-formatet ger betydligt bättre kvalitet än videofilmer: en upplösning på 345 000 punkter kontra 110 000 punkter. Detta kan i sin tur jämföras med en 35-millimeters biofilms 10 miljoner punkter. Å andra sidan är en bioduk bra mycket större än vad du kan åstadkomma hemma.

DVD-spelare finns i alla prisklasser, från 1 400:- till 40 000:-. En dyrare spelare har bättre teknik och fler finesser. En fördel är att DVD-spelarna klarar många olika skivformat, exempelvis CD-skivor. Till det senare rekommenderas en modell med dubbla laser-pickuper för bättre CD-ljud.
Viktigt att tänka på är regionkodningen. DVD-världen är uppdelad i sex regioner. En skiva tillverkas för en viss region och kan inte spelas på en DVD-spelare avsedd för en annan. Det finns dock DVD-spelare som är (eller kan göras) regionfria. En stor fördel, eftersom dessa kan spela vilka DVD-skivor som helst.

Realistiskt ljud

Har du redan en förstärkare med DVD-ingång, kan du koppla DVD-spelaren till den. Annars kan du köpa en separat för-stärkare. Ett tredje alternativ är en DVD-spelare med inbyggd förstärkare. Smidigt, men å andra sidan är separata enheter lätta-re att byta ut vid behov.
För ett realistiskt ljud måste antingen förstärkaren eller DVD-spelaren ha in-byggd avkodare för surround-ljud. Det finns två tekniker: Dolby Digital och DTS.

Dolby Digital finns i två versioner, 5.1 och 6.1. Femman står för fem och sexan för sex högtalare. Ettan står för en bashögtalare (subwoofer). DTS finns i två motsvarande versioner.

Annons

Fullt med högtalare

Högtalarna är alltså normalt sex eller sju stycken och placeras efter ett givet mönster. Framtill en centerhögtalare, som ofta läggs ovanpå TV:n och innehåller dia-logen i en film. Stereoeffekten fås sedan av en högtalare till höger och en till vänster framtill.

Till höger och till vänster bakom din biosoffa placeras två högtalare till. I kom-bination med de främre sidohögtalarna kan man därmed åstadkomma stereoeffekt även i djupled. Dessa fyra högtalare brukar kallas satelliter och är ofta små. Ett sjuhögta-larsystem har även en centerhögtalare bak-till.

Subwoofern, slutligen, står för alla bas-ljud. Den kan placeras var som helst, men med fördel i ett hörn eller vid en vägg. Övriga högtalare placeras lämpligen i öronhöjd. När du sitter ner, alltså...

Planera i förväg

Bortsett från utrustningen finns det vissa praktiska frågor att lösa. I vilket rum ska du till exempel ha din hemmabio? Det måste vara stort nog och gå att möblera på lämpligt sätt. Planera innan du kommer hem med utrustningen!

Som framgått finns det egentligen ingen gräns för hur mycket ett hemmabiopaket kan kosta. Prislappen beror främst på av vilken typ TV:n är och dess storlek.

Testa hos fackhandlaren

Nu har du fått en allmän översikt över hur en hemmabioanläggning kan se ut. Nästa steg är att gå till din fackhandlare. De kan ge dig en demonstration och berätta mer om apparater, tekniker och finesser.
En liten varning, dock: hemmabio kan vara starkt beroendeframkallande!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 oktober 2002

0 Kommentarer

0

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Annons

Ta med tv:n på semestern!

Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

2

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

0

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

0

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

4

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

0

Annons vinterspecial

Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons