Annons

Framtidens TV är interaktiv

Elektronik

När TV:n slog igenom i slutet av 50-talet innebar den en revolution. Nu är digital-TV är på väg att ta över våra vardagsrum.

Annons

Att skaffa digital-TV är inte svårt. Det handlar om att bestämma vilka kanaler och tjänster du vill abonnera på och köpa eller hyra en digital-TV-box.

Tänk dig en kombination av TV och Internet. Att kunna se din favoritfilm när du vill. Att få rösta i Melodifestivalen via fjärrkontrollen. Att kunna plocka fram information om deltagarna i den pågående dokusåpan. Att ha möjlighet att beställa hem en produkt som visas i en reklamfilm. Och mycket mer.

Det handlar om digital-TV. Över 600 000 svenska hushåll har redan denna nya TV-teknik, men trots detta är okunskapen stor. Vad är digital-TV, egentligen?

- Ett effektivt distributionssätt som ger bättre kvalitet på ljud och bild och dessutom effektivitet i utsändningen, det vill säga fler kanaler inom samma frekvensutrymme.

Så sammanfattar Anders Appelqvist digital-TV. Han är VD för DigitalForum, ett samarbetsorgan mellan alla operatörer på digital-TV-marknaden, samt programbolag och leverantörer av hårdvara.

- Digital-TV behövs av två anledningar. Dels får man bättre kvalitet - TV-apparaterna har kapacitet för högre kvalitet än sändningarna, men nu kommer sänd-ningarna ikapp. Dels får man tillgång till fler TV-kanaler - det finns ett uppdämt behov av att se vad man själv vill.

Digital-TV-boxar finns i modeller för marknätet, satellit eller kabel. Här en modell från Nokia.

Tre distributionssätt

Digital-TV distribueras på samma sätt som analog TV: via marknätet (dvs TV-sändare), kabel eller satellit. Men även om distributionsformerna är olika, är det ingen skillnad mellan dem i praktiken för dig som digital-TV-tittare.

Viktigt att veta är att du inte behöver investera i någon ny TV-apparat. Digital-TV har exempelvis inget att göra med de TV-apparater med bredbild som kommit under de senaste åren.

Väljer du digital-TV via marknätet, kan du dessutom med största sannolikhet använda din gamla TV-antenn. Eventuellt kan det till och med räcka med en enkel inomhusantenn.

Däremot behöver du i samtliga fall in-förskaffa en digital-TV-box (även kallad avkodare, dekoder eller set top box) för att kunna titta på digital-TV. Digital-TV-boxen kan du hyra eller köpa.

Enkelt att installera

- Att installera boxen är enkelt, menar Anders Appelqvist. Du stoppar in antennkabeln och kopplar sedan boxen direkt till TV:n. Fyra enkla tryck på fjärrkontrollen, sedan är allt klart!

Boxens uppgift är att omvandla de digitala signalerna till analoga och skicka dem vidare till din TV-apparat.

- Inuti boxen finns en tuner (mottagare), en DA-omvandlare, kryptering och ett modem för inkoppling på telenätet. På sikt kommer även webbläsare och hårddiskar. Boxen blir mer och mer lik en dator!


Programkortet, här från Senda, bestämmer vilka kanaler och tjänster du kan utnyttja.

Få aktörer

För att kunna se på digital-TV behöver du även ett programkort, smart card, som du sätter in i boxen. Kortet liknar ett telefonkort och laddas av digital-TV-leverantören med de kanaler och tjänster du väljer att abonnera på.

Än så länge är dock konkurrensen liten. Marksänd digital-TV levereras endast av Senda, kabel av Com hem och UPC, och satellit av Canal Digital eller Viasat (läs mer i tabellen "Guide till digital-TV").
Anders Appelqvist håller med, men menar att konkurrensen istället finns mel-lan de olika distributionssätten.

- Det börjar bli bättre konkurrens på kabelsidan, tack vare att man kan ta emot marksänt. Satellit och marksänt har alltid varit stora konkurrenter.

Annons

Tre typer av tjänster

Hur skiljer sig då digital-TV från vårt nuvarande, analoga TV-system?

Tekniskt sett är skillnaderna stora. De kan jämföras med skillnaden mellan en LP-skiva och en CD-skiva - läs mer i rutan "Så fungerar digital-TV".

Användarmässigt ligger den stora skill-naden i interaktiviteten. Du behöver inte längre sitta passiv i TV-soffan, utan kom-mer att kunna vara aktiv på ett sätt som till viss del kan liknas vid Internet. Återkopplingen sker via det vanliga telenätet, med hjälp av modemet i digital-TV-boxen.
Den statliga tillsynsmyndigheten Radio- och TV-verket delar upp digital-TV-tjänsterna i tre olika typer.

· Vanliga TV-program. Du kan titta på TV på vanligt sätt, dock med skillna-den att det blir allt vanligare med bredbildsformat, 16:9. I framtiden väntar bättre upplösning, så kallad HDTV (High Definition TV). En förhoppning är även att digital-TV ska ge upphov till fler smala och lokala sändningar.

· Programrelaterade tjänster. Du kommer att kunna plocka fram tilläggsinformation till det program du tittar på, rösta på matchens lirare, delta i tävlingar etc.

· Icke-programrelaterade tjänster. Elektronisk handel, spel, e-post och andra tjänster som påminner om vad som finns på Internet. Dessutom ska du kunna beställa filmer och evenemang via fjärrkontrollen, så kallad pay per view.

Du måste välja

Allt det här låter positivt, men det finns smolk i glädjebägaren. En nackdel är att dagens digital-TV-boxar bara klarar en enda distributionsform: mark, satellit eller kabel. Du måste göra ett aktivt val!

Vill du kunna flytta boxen, är marknätet mest flexibelt - du kan ta med dig boxen vart som helst där det finns täckning. Satellit-boxen går även den att flytta, till en annan bostad med parabol, medan en kabelbox endast kan anslutas i en fastighet med kabelnät från samma operatör.
 

En annan nackdel är att det behövs en box för varje TV-apparat i hemmet, annars kan man bara se samma kanal i alla apparater. En tredje att du behöver två boxar om du vill kunna spela in ett program på video samtidigt som du tittar på ett annat.

Dagens boxar lever länge

Det låter med andra ord som att tekniken inte är helt färdigutvecklad än. Är det då någon idé att satsa på digital-TV redan nu?

- Ja, det är det, menar Anders Appelqvist. Snittet för villaägare ligger över 2,5 TV-apparater per hushåll och de boxar man skaffar redan nu kommer att fungera framöver och kan användas till andra-TV:n.
Det kommer också att finnas en andrahandsmarknad.

- Boxarna kommer att börja byggas in i TV-apparaterna under nästa år. Skälet till att man inte gör det nu är samma som för videoapparater - det är mer flexibelt att ha dem separata.

Spännande framtid

Digital-TV erbjuder med andra ord en spännande framtid, med en hel rad intres-santa tjänster. Många av dem är dessutom redan tillgängliga, beroende på om du väljer att titta på TV via marknätet, satellit eller kabel.

Om du ska investera i en digital-TV-box redan nu, eller vänta tills tekniken blivit billigare och smartare, avgör du själv. Än så länge har du några år på dig - det är inte förrän år 2007 som det analoga marknätet ska släckas ner, om Digital-TV-kommittén får som den vill.

Så fungerar digital-TV

I en traditionell, analog TV-sändning varierar signalerna kontinuerligt över tiden. All information om ljud och bild (samt eventuella data, t ex Text-TV) sänds oavbrutet ut.

Med digital teknik kodas denna information binärt, till ettor och nollor. Dessutom komprimeras informationen genom att endast förändringar jämfört med föregående bildsändning kodas. En digital TV-sändning kräver därmed mindre plats och man kan packa fler program eller tjänster, 4-8 stycken, på samma frekvensutrymme som ett analogt. Allt detta sker utan att du som TV-tittare märker någon kvalitetsskillnad. 

Men digital-TV har även andra tekniska fördelar. Signalen är mindre känslig för störningar, vilket dels ger mindre risk för "snö" i TV-bilden, dels innebär att man kan sända med lägre effekt. Det är även enklare att utbyta information med andra digitala medier, som CD-skivor. Tekniken lämpar sig också för kryptering, vilket kan vara användbart för exempelvis betaltjänster.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 juni 2002
 
Annons
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Fem små TV-apparater till köket

Elektronik Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons