Annons

Enklare väg till billigt HD-ljud

Elektronik

Enklaste sättet att uppleva HD är att skaffa en komplett allt-i-ett-anläggning med Blu-ray. Vi har testat ett urval av både två- och femkanalsanläggningar i jakten på fina upplevelser.

Annons

Det har tagit sin lilla tid men nu finns äntligen ett urval av kompletta hemmabioanläggningar med Blu-ray. Formatet är inarbetat, det finns ingen återvändo. Det dröjer inte så länge förrän vi lär säga farväl till DVD. Och det beror helt enkelt på att Blu-ray är ett HD-format som är överlägset bättre på både bild och ljud.

För dig som varken har Blu-ray-spelare eller hemmabioanläggning är den avgjort enklaste vägen till högupplösta upplevelser att skaffa en allt-i-ett-anläggning där allting ingår: Blu-ray-spelare, förstärkare och högtalare.

Kandidaterna

Vi har lagt beslag på allt som fanns tillgängligt i skrivande stund, naturligtvis bortsett från anläggningarna vi redan testat.

Sony och Samsung har var sin komplett hemmabioanläggning med förhållandevis stora högtalare både fram och bak. Samsung har dessutom trådlös överföring till bakhögtalarna för att man ska slippa dra kablar kors och tvärs över golvet.

Från LG och Panasonic kommer två stereoanläggningar, med två högtalare och subbas, där målet är att skapa en surroundliknande ljudbild från två högtalare.

Anläggningarnas riktpriser sträcker sig från 7 000 till 13 000 kronor, men letar man lite på internet så kan man som vanligt spara en tusenlapp eller två.

Vi testar

Sony HTP-BD36SF

5.1-system 10 000 kr

Samsung HT-BD7255

5.1-system 13 000 kr

LG HB354BS

Annons
2.1-system 7 000 kr

Panasonic SC-BTX70

2.1-system 10 000 kr

 


Sony HTP-BD36SF Pris: 10 000 kr Importör: Sony www.sony.se

Gott nog

Med automatisk inställning och den nya Blu-ray-spelaren BDP-S360 hoppas Sony att den här anläggningen ska stjäla ditt hemmabiohjärta.

Sony HTP-BD36SF
5.1-anläggning
143 watt per kanal (3 ohm, 1 kHz, 10 % THD!)
HD-ljud och HD-bild
BD-Live
Automatisk inställning
Pris: 10 000 kr

Sony-anläggningens högtalare är välvuxna, både fram och bak ståtar golvmodeller. Vi känner visserligen en smula skepsis över den lite väl tunna centerhögtalaren, som inte har någon lätt uppgift att återge en dynamisk dialog. Detta, i kombination med en väl lätt och spinkig subbaskonstruktion, är ett välkänt fenomen i genren ”hemmabio på låda”. Vi ska dock inte döma hunden efter håren, för de bästa anläggningarna av den här typen kan bjuda på förvånansvärt fina filmupplevelser.

Spelaren ansluts till internet med nätverkskabel för tilläggsfunktioner via BD-Live. Den som inte vill ha sladdhärvor till bakhögtalarna kan köpa S-Air-förstärkare för knappt 2 000 kronor som ställs bakom soffan och tar emot ljudsignalen trådlöst från anläggningen.

Användning
Sonys automatiska inställning är snabbt avklarad. Ett par pling-plong-ljud hörs och sedan är anläggningen inställd. Högtalarna går fort att sätta ihop också. Sonys Blu-ray-spelare är inte snabbast i klassen på att ladda in filmen, räkna med att det tar ungefär en minut från det att luckan stängs tills bilden visas på skärmen.

Sony-anläggningen kan spela ganska så högt och ljudet omringar lyssnaren på ett bra sätt. Basen är däremot lite monoton, diskanten kan bli i mesta laget och kan med fördel dämpas ett litet snäpp. Filmdialoger är dessutom lite väl tunna för att vara helt realistiska.

I slutändan är detta en helt godkänd hemmabioanläggning som ger ett intryck av vad HD-ljud kan göra för filmupplevelserna. Men som inte riktigt fängslar oss. Bildkvaliteten är en helt annan sak, Blu-ray ger en helt sjukt bra bild!

Vill du ha trådlös överföring till bakhögtalarna kostar det ungefär 2 000 kronor extra.

+
Spelar ganska högt.
Automatisk inställning.
3 HDMI-ingångar.


Lite tunn dialog.
Monoton subbas.


Samsung HT-BD7255 Pris: 13 000 kr Importör: Samsung www.samsung.se

Läckert och välljudande

Samsung kör med läckra former. Trådlöst ljud till bakhögtalarna är inte att förakta, och när anläggningen dessutom låter fint blir vi regelrätt imponerade.

Samsung HT-BD7255
5.1-anläggning
Sammanlagd effekt: 800 watt
HD-ljud och HD-bild
BD-Live
Trådlösa bakhögtalare
Pris: 13 000 kr

Här är Blu-ray-spelaren smakfullt integrerad i receivern, med spaltmatning i stället för skivsläde. Högtalarna är testets största, golvmodeller både fram och bak. Men de är också en läcker historia, med genomskinliga plastkanter runt, som ger en snygg akryl-look.

Blu-ray-spelaren är förberedd för trådlös nätverksanslutning, som kan användas för BD-Live och datastreaming från nätverket. Adapter är tilläggsutrustning och kostar extra. Det ingår trådlös överföring till en extern förstärkare som kopplas till bakhögtalarna. På så sätt slipper man dra kablar kors och tvärs över hela golvet. iPod-docka ingår också i paketet, som inte tycks sakna något alls. Bortsett från HDMI-ingång. Har du spelkonsol eller TV-mottagare måste den kopplas in via Aux-stereoingången.

Användning
Samsung-anläggningen har ingen automatisk kalibrering, så avståndet till varje högtalare måste mätas för hand och sedan anges i menysystemet. Precis som med Sony-anläggningen krävs det lite skruvande för att montera fast högtalarna på sina socklar. I övrigt är anläggningen väldigt enkel att använda. Starttiden är godkänd, det tar mellan 30 och 45 sekunder att få igång en film.

Den läckra anläggningen låter imponerande välbalanserat och fint. Den kan dessutom spela ganska så högt. Subbasen är pytteliten men gör ändå ett bra jobb. Visst finns det begränsningar i hur mycket volym den orkar pumpa ut, men man kan absolut spela tillräckligt högt för att få en underhållande filmkväll. Det låter skapligt med musik också. HT-BD7255 är definitivt ett bra system. Vad vi saknar är fler anslutningar. Det finns inga HDMI-ingångar, så det går inte att koppla in en spelkonsol eller kabel-TV-box. Lite trist att behöva koppla in PlayStation 3 analogt, då går man miste om surroundljudet, det borde Samsung ha tänkt på. Men trots detta anser vi att Samsung både är den totalt sett bästa anläggning, och den som ger mest kvalitet per krona. Mycket bra köp!

+
Låter bra.
Läckert utseende.
”Trådlösa” högtalare.


Saknar HDMI-ingång.


LG HB354BS Pris: 7 000 kr Importör: LG Electronics nordic.lge.com

Medelmåttigt kul

Testets billigaste anläggning kommer från LG och simulerar hemmabioljud med bara två högtalare. En fiffig funktion är dessutom videostreaming från YouTube.

LG HB354BS
2.1-anläggning
75 + 75 watt (4 ohm, 10 % THD) + 150 watt (3 ohm, 10% THD)
HD-ljud och HD-bild
BD-Live
Stereo-surround
Pris: 7 000 kr

LG:s anläggning är väldigt kompakt. De små, äggformade högtalarna påminner ganska mycket om dem från engelska KEF – bortsett från att LG:s är gjorda av plast medan KEF använder aluminium. Den lilla subbasen ser inte ut att kunna göra mycket väsen av sig, men vi har haft fel förut. Att ljudet är fintrimmat av självaste Mark Levinson gör oss nyfikna på vad anläggningen är kapabel till.

HB354BS har inbyggd iPod-krubba i fronten. Läckert. Eftersom anläggningen är så kallat AVCHD-kompatibel kan den spela högupplösta videofiler från USB-minnen eller brända skivor, eller direkt från videokameror. Kopplar du upp den på internet kan den dessutom streama video direkt från YouTube. Kul!

Användning
Anläggningen är idiotsäker att använda. Här behövs inget skruvande, inget trassel. Det är bara att koppla upp allt och trycka på Play. Spelaren är dessutom snabb på att ladda in Blu-ray-filmer, mellan 20 och 30 sekunder är vanligt.

LG-anläggningen har många fiffiga funktioner, som iPod-docka, YouTube-streaming och avspelning av HD-material från USB-minne eller videokamera. Bildkvaliteten är typisk för Blu-ray, alltså helt excellent. Problemet är ljudet, som låter instängt och monotont och inte speciellt dynamiskt och kraftfullt. Trots trimning av Mark Levinson sitter inte ljudet som gjutet.

LG:s anläggning kan rekommenderas för alla som vill ha det enkelt och smått och som tycker att bra bild är viktigare än ett strålande ljud.

+
Enkelt att använda.
YouTube-streaming.
AVCHD-stöd.
iPod-docka.
Strålande bildkvalitet.


Medelmåttigt ljud.


Panasonic SC-BTX70 Pris: 10 000 kr Importör: Panasonic www.panasonic.se

Kostsam läckerbit

Den här anläggningen från Panasonic är ett 2.1-system som simulerar 7.1-surroundljud. iPod-anslutning, YouTube-streaming och minneskortläsare är kul. Men hur låter det?

Panasonic SC-BTX70
2.1-anläggning
125 + 125 watt (6 ohm, 10 % THD)
HD-ljud och HD-bild
BD-Live
Stereo-surround
Pris: 10 000 kr

Den här anläggningen är byggd runt en läcker, vertikal huvudenhet med Blu-ray-spelare och förstärkare. Två högtalare med horndiskanter och mellanregistermembran av bambu sägs ge ett tjusigt ljud.

Trots att SC-BTX70 bara har 2.1 kanaler försöker den simulera 7.1-ljud med hjälp av beräkningar som manipulerar ljudsignalens fas. iPod kan kopplas in direkt och du kan titta på YouTube-videor och Picasa-bilder direkt – under förutsättning att du är ansluten till internet.

Precis som de övriga testdeltagarna är anläggningen kompatibel med BD-Live, som ger tillgång till bonusmaterial till Blu-ray-filmer – material som inte nödvändigtvis finns på disken, utan som tillkommit efteråt och som man kan ladda ned från internet. Huvudenheten har SD-kortläsare och USB-port som gör att du kan koppla in en extern hårddisk och spela av video, musik och stillbilder. Även högupplöst material.

Användning
I likhet med LG:s anläggning är det helt oproblematiskt att sköta Panasonic-anläggningen. Det är bara att sätta ihop systemet och börja använda det. Allting är väldigt intuitivt. Att läsa in en BD-film tar däremot ganska så lång tid och varierar från 30 till 60 sekunder, beroende på filmen.

Blu-ray-bilden ser som vanligt sagolikt bra ut. Men ljudet präglas av väl aggressiva övertoner. Visst låter det klart och tydligt, men det blir lite för mycket av det goda. Inte ens när diskanten dämpas låter det helt naturligt i toppen. Ur den synvinkeln tycker vi att 10 000 kronor är lite väl mycket för den här anläggningen.

+
YouTube-streaming.
iPod-docka.
Spelar AVCHD.
Strålande bildkvalitet.
Kan spela ganska högt.


Vass diskant förstör.


 

Läs hela testet på Bild & Ljud Hemmas hemsida!

6 november 2009

1 Kommentarer

2009-04-23
einar
0

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Annons

Ta med tv:n på semestern!

Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

2

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

0

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

0

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

4

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

0

Annons vinterspecial

Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons