Annons

Digitalteve för sparsmakade

Elektronik

Digitalteve blir verklighet för fler och fler. Men det finns många olika teve-lösningar att välja bland. Här tipsar vi dig som inte behöver ett stort kanalutbud, och jämför leverantörerna för dig som vill ha många kanaler.

Annons

Övergången till digitalteve inleddes den 19 september förra året när de analoga sändningarna över Gotland upphörde. Efter att de analoga och digitala sändningarna har skett parallellt i flera år, kommer de analoga marksändningarna i område efter område att upphöra fram till oktober 2007, då övergången ska vara klar. På www.teracom.se finns information om när sändningarna upphör i just ditt område.

Signal på två sätt

Enligt statistik från Mediavision finns det cirka 465 000 hushåll som idag fortfarande enbart tittar på SVT1, SVT2 och TV4 via de analoga sändningarna. För att kunna fortsätta att titta på dessa kanaler när de analoga sändningarna upphört, måste alla dessa hushåll välja hur de vill ta emot sin tevesignal i framtiden. Hushåll med kabelteve berörs inte av övergången och de som har parabol eller skaffat digitalbox för det digitala marknätet har redan anpassat sig.

Den digitala tevesignalen kan tas emot på två olika sätt. Antingen går signalen via en digitalbox som tar in den från det digitala marknätet, eller med en parabol med tillhörande mottagare som tar emot signalen via satellit.

Digitalboxen tar emot den digitala signalen och skickar en analog signal vidare till din vanliga teveapparat. Inom dessa två huvudalternativ finns en rad olika valmöjligheter från 600 kronor och uppåt.

Digitalboxar med mer avancerad funktionalitet kan kosta över 4 000 kronor och önskas abonnemang på många tevekanaler tillkommer månadsavgifter för dessa. Några krav på att du som konsument måste börja abonnera på en mängd kanaler finns inte.

Vad vill du kunna se?

En bra utgångspunkt är att bestämma hur många kanaler du vill kunna titta på. Om du tycker att det räcker med de fria kanalerna, SVT1, SVT2, SVT24, SVTExtra och Barn- respektive Kunskaps-
kanalen, köper du en digitalbox för det digitala marknätet. De billigaste boxarna kan enbart ta emot de fria kanalerna. Om du tror att du i framtiden kan vilja abonnera på fler kanaler, kan det vara klokt att redan nu välja en box som har en godkänd kortläsare för Boxer. Då kan du när du vill börja abonnera på Boxers utbud. Boxer har ensamrätt på att sälja abonnemang på tevekanaler via det digitala marknätet.

Skulle din digitalbox för marknätet fungera dåligt när du kopplat in den kan det bero på att din teveantenn är för gammal. Om du har bra bild på TV4 idag, betyder det antagligen att antennen är tillräckligt bra.

Är du enbart intresserad av de fria kanalerna kan en satellitlösning via parabol vara ett alternativ, men det är lite krångligare. Det kan dock vara en lämplig lösning om det är svåra mottagnings-förhållanden där du bor och de digitala marksändningarna då har dålig täckning. Drabbade hushåll har oftast redan parabol.

Nytt med digitalteve

Det finns några praktiska skillnader mellan digitalteve och den analoga teve vi är vana vid som kan vara en nyhet för dig som konsument. Det gäller inspelning av program och om hemmet har fler än en teveapparat. Idag är det vanligt att det finns fler än en teve per hushåll, till exempel en teve för barnen och en för de vuxna. Med digitalteve behöver varje teve en egen digitalbox eller en Multibox från ett svenskt företag som heter A2B Electronics. Med endast en digitalbox måste alla teveapparater kopplas ihop med en sladd och de visar då alla samma kanal.

Multiboxen från A2B Electronics tar emot de fria kanalerna och skickar ut tre kanaler via husets vanliga antennsystem.

Annons

– Användaren får tre kanaler (exempelvis SVT1, SVT2 och TV4) på alla teveapparater och det fungerar precis som tidigare. Det räcker med fjärrkontrollen till teven, säger Per Klöör, försäljningsansvarig på A2B.

Lösningen får lovord också från tevehandlare, just för att den möjliggör dagens funktionalitet vad gäller att ha flera teveapparater och att spela in program.

Multiboxen kan kompletteras med en box som tar emot Boxer för den som vill ha tillgång till fler kanaler på en av sina teveapparater. Priset för Multiboxen ligger på cirka 3 500 kronor.

Spela in och titta samtidigt

En annan praktisk förändring med digitalteve gäller inspelning av program. Idag tar vi för givet att vi kan titta på en kanal medan vi spelar in ett program på en annan kanal. Efter övergången till digitalteve kräver detta en speciallösning oavsett om man väljer en lösning via marknätet eller via satellit. Det beror på att digitalboxen bara kan ta emot en signal i taget.

Är din utgångspunkt att kunna se de fria kanalerna, kan du spela in och titta som vanligt om du väljer en Multibox, se ovan, eller en box som har Twin Tuner. En box med Twin Tuner spelar in på en inbyggd hårddisk, samtidigt som du kan titta på en annan kanal. Alternativt, om du har två teveapparater, skaffar du två digitalboxar. Då spelar du in på en teve och tittar på en annan.

Vill du ha ett större kanalutbud, kan du välja mellan Boxer, Canal Digital och Viasat. Boxer säljer abonnemang på en rad kanaler i det digitala marknätet. För att kunna abonnera på Boxer måste du välja en digitalbox för marknätet som har godkänd kortläsare av Boxer. En fördel med Boxer är att de fem stora kanalerna, SVT1, SVT2, TV3, TV4 och Kanal 5, ingår i deras kanalutbud.

Canal Digital och Viasat erbjuder lösningar som tar ner tevesignalen via satellit. De säljer olika paketlösningar där parabol, mottagare och abonnemang på något av deras kanalpaket ingår. För att kunna köpa deras abonnemang måste du köpa en box som är godkänd av dem. Ingen av dem säljer längre abonnemang på CA-moduler (se ordlistan). Fördelen med en parabollösning är att du kan få riktigt många kanaler. Nackdelen med Canal Digital är att de inte erbjuder TV3 och Viasat erbjuder inte Kanal 5.

Har du fler än en teve i ditt hushåll och vill kunna titta på satellitkanalerna på alla teveapparater, måste du köpa till ett tvilling- eller multiabonnemang och en eller flera extra digitalboxar. För att du ska få köpa till tvilling- eller multiabonnemangskort måste du ha en viss typ av abonnemang i grunden.

För inspelning av program är problemen de samma som beskrevs ovan. Ett tvilling- eller multiabonnemang är en lösning. En annan är att välja en mottagare med Twin Tuner.

Be att få totalpris

Om du väljer Boxer, Canal Digital eller Viasat ingår oftast den utrustning du behöver i priset när du tecknar ett abonnemang. Det går också bra att köpa enbart ett abonnemang direkt från företagen. Väljer du att själv köpa en digitalbox utan abonnemang vid övergången till digitalteve, kan du därmed köpa ett abonnemang senare. Enda reservationen är att boxen du valt är godkänd av den programleverantör du föredrar.

Ett bra tips, innan du beställer abonnemang, är att fråga efter vad den totala kostnaden blir samt hur stor den första debiteringen kommer att vara, med eventuella tillval och multiabonnemang. Det finns så många priser och avgifter som ska läggas ihop; startavgifter, abonnemang, tillval, multiabonnemang, extra kortavgifter och så vidare.

Kort frågeguide

Räcker det med att kunna se de fria kanalerna?
Ja – välj en lösning med digitalbox för det digitala mark-
nätet.
Nej – välj lösning med abonnemang av Boxer, Viasat eller Canal Digital.

Är det viktigt att kunna se på en kanal och spela in en annan?
Om ja – välj en Multibox från A2B Electronics eller en digitalbox med Twin Tuner, alternativt om du har flera teveapparater i hushållet, köp fler än en digitalbox och spela in på en teve medan du tittar på en annan. Med flera teveapparater i kombination med abonnemang på många kanaler, behöver du även ett tvilling- eller ett multiabonnemang för att kunna spela in som du vill.

Har ni fler än en teveapparat?
Om ja – köp en digitalbox per teve eller en Multibox (ger tre kanaler per teve), alternativt, om du abonnerar på flera tevekanaler köper du till ett tvilling- eller multiabonnemang och extra digitalbox(-ar) för att kunna se många kanaler på fler än en teveapparat.

Liten ordlista

CA-port – I specifikationen av många boxar ingår en till två CA-portar. Här skulle en CA-modul, det vill säga en extra kortläsare som läser till exempel Canal Digitals kort kunna monteras. Problemet är att Canal Digital eller Viasat inte säljer abonnemang på CA-moduler längre.

Conax – krypteringssytem som används av Canal Digital. Vill du välja en parabollösning med abonnemang från Canal Digital, måste din box vara godkänd av dem för att du ska få ett abonnemang. Det räcker inte att boxen har Conax.

Fria kanaler – borde egentligen kallas de kortlösa kanalerna; SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT Extra samt TV4. Dessa kanaler kräver inte abonnemang på något kort som avkodar tevesignalen.

Godkänd box eller mottagare – Att en box är godkänd innebär att Viasat, Canal Digital och Boxer garanterar att boxen fungerar för deras system. Viasat och Canal Digital säljer enbart abonnemang till godkända boxar.

LNB – Det är mikrovågshuvudet som monteras riktat mot parabolens mitt. Ett vanligt LNB tar emot signalen från en satellit. Vill du ta emot signaler från två satelliter måste du ha två LNB monterade. Om du köper ett tvilling- eller ett multiabonnemang från Viasat eller Canal Digital, byts ditt vanliga LNB ut mot ett som kan skicka ut den mottagna signalen till två till fyra teveapparater, Twin eller Quad LNB.

Twin tuner – funktion på digitalboxar eller mottagare som gör det möjligt att spela in en kanal på en i boxen inbyggd hårddisk och samtidigt titta på en annan kanal.

Viaaccess – krypteringssystem som används av Boxer (digitala marknätet). Alla företag som säljer kort och kanalabonnemang använder krypteringssystem. Vill du välja Boxers lösning måste din box ha Viaaccess och helst vara godkänd av Boxer.

Videoguard – krypteringsystem som används av Viasat. Vill du välja en parabollösning med abonnemang från Viasat, måste din box vara godkänd av dem för att du ska få ett abonnemang. Det räcker inte att boxen har Videoguard.

Boxer, www.boxer.se

Beskrivning; Abonnemang för digitalteve sänd via marknätet.

Grundpaket, Boxerpaketet 159 kr/mån

Filmpaket; Canal+-tillägg (tre kanaler) 140 kr/mån, dvs totalt 299 kr

Tillval – exempel; Från 19 kr/mån; exempelvis Disney Channel 39 kr/mån

Abonnemang för flera tv-apparater; Tvillingkort med Boxerpaketet 79 kr/mån, max tre st per Boxerpaket, alternativt Barnkort för 39 kr/mån med tre barnkanaler samt de fria kanalerna.

Startavgift; 395 kr (inkl kortavgift första halvåret)

Kortavgift; 248 kr/halvår, 124 kr/halvår för extrakort.

Faktureringsavgift; 15 kronor

Utrustningskrav; Godkänd digitalbox kan du köpa själv, men box(-ar) ingår oftast vid tecknande av abonnemang i tevehandel.

Canal Digital, www.canaldigital.se

Beskrivning; Abonnemang för digitalteve sänd via satellit.

Grundpaket; Familjepaketet 189 kr/mån, Lokalpake-tet 499 kr/halvår

Filmpaket; Canal+ 229 kr/mån (= Lokalpaketet och 7 film- och sportkanaler), Familjepaketet och Canal+ 379 kr/mån

Tillval – exempel; Betaltevetjänster för sportevene-mang samt film, erotik och spel (krav: Canal+ eller Familjepaketet). Finsk och dansk teve.

Abonnemang för flera tv-apparater; Multiabonnemang för upp till fyra teveapparater; 80-180 kr för teve nummer två, däröver 20-180 kr/mån. Barnpaket finns. Krav: minst Familjepaket på teve nummer ett.

Startavgift; 695 kr (inkl kortavgift första halvåret)

Kortavgift; 294 kr/halvår, extrakort 0 kr.

Faktureringsavgift; 30 kr (ej vid auto-giro).

Utrustningskrav; Parabol och mottagare; ingår i vissa abonnemang (inkl fri installa-tion), köpes i teve-handel eller av Canal Digital. Krav: godkänd för Canal D. Parabol och mottagare; ingår i vissa abonne-mang (inkl fri installation), köpes av Viasat eller i tevehandel. Krav: godkänd för Viasat.

Viasat, www.viasat.se

Beskrivning; Abonnemang för digitalteve sänd via satellit.

Grundpaket; Bas 109 kr/mån  Silver 179 kr/mån

Just nu läser andra : Lekfullt med enkla medel

Filmpaket; Guldpaketet 299 kr/mån (= Silverpaketet samt 10 film- och sportkanaler med mera).

Tillval – exempel; Betaltevetjänster för film, erotik och spel.
TV Chile och Russia.

Abonnemang för flera tv-apparater; Multiabonnemang för upp till fyra teveapparater; 79-99 teve nummer två däröver 29-99kr/mån. Krav: Silver- eller Guldpaket.

Startavgift; 595 kr (inkl kortavgift första halvåret).

Kortavgift; 294 kr/halvår, ett extrakort 294 kr/år, däröver 0 kr.

Faktureringsavgift; 35 kr (ej vid auto-giro).

Utrustningskrav; Abonnemang för digitalteve sänd via satellit

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 oktober 2006

0 Kommentarer

0

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Annons

Ta med tv:n på semestern!

Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

2

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

0

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

0

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

4

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

0

Annons vinterspecial

Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons