Annons
Foto Sony
Foto Sony

Digitalteve - så berörs du

Elektronik

Nu startar övergången till digitalteve. För de flesta sker övergången utan att vi konsumenter behöver göra någonting. Men för majoriteten villaägare innebär övergången extra kostnader.

Annons

Det är de som har vanlig teveantenn på taket berörs när analogt ska bli digitalt i etern. Lättare är det för de cirka 50 procent av hushållen som har kabelteve. De behöver inte göra någonting när övergången till digitalteve genomförs. Cirka 20 procent har satellit, inte heller de berörs.

Men viktigt att tänka på för dem som tittar via satellit är att de teveapparater och andra mottagare som inte är kopplad till parabolen behöver digitalbox. Många har exempelvis en andra teve i hemmet som tar in kanalerna via teveantenn. Inte heller de som är anslutna till någon kabeloperatör i en samfällighet behöver köpa digitalbox i samband med övergången.

– I radhuset där jag bor har vi kabel via samfällighet. Då behöver man inte agera. Men om man vill ha mer än grundutbudet ska man prata med sin operatör, säger Stina Sandell, informatör på regeringskansliet.

Enklaste alternativet på digitalbox kostar mellan 800 och 900 kronor. Men där finns ingen plats för så kallade programkort. Det innebär att de bara är anpassade för de kanaler som ingår i friutbudet: SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT24 och TV4.

För att få tillgång till större utbud av kanaler får man vända sig till operatörer som Viasat eller Canal digital.

– Man kanske inte är intresserad av många kanaler. Då är enkelboxen tillräcklig, säger Stina Sandell.

Hon tror också att många kommer att välja ett abonnemang med större kanalutbud till en teve och enkelboxar till de teveapparater man tittar mer sällan på. För det ska poängteras. Man måste ha en box till varje tevemottagare. Och i Sverige har genomsnittshushållet 3,8 mottagare. Videon är exempelvis en egen mottagare, teven i vardagsrummet en, någon har kanske i sovrummet, köket, sommarstugan eller husvagnen. Totalt finns omkring tio miljoner teveapparater i landet.

Frågor om digitalteve


Stina Sandell, informatör på regeringskansliet, svarar.

Varför måste man ha en box till varje teve?
– Övergången innebär att man gör en omställning i nätet. Men apparaterna är analoga. Boxen omvandlar från husväggen till teven.

Måste man fortfarande betala teveavgift, trots att det kostar med omställningen och om man väljer ett abonnemang med utökat kanalutbud?
– Det är skilda saker. Boxkostnaden är för tekniken. Tevelicensen är inte samma sak. Det är en prenumeration på public service-utbudet, kan man säga.

Många upplever det som dyrt. Måste det kosta?
– Jag kan förstå att man upplever det som dyrt som konsument. Men det är ett teknikskifte som alla som berörs är med och betalar.

Är övergången verkligen nödvändig och är det något tittarna egentligen efterfrågar?
– Det handlar inte om Sverige ska göra det, utan när. Den här förändringen måste ske. Över hela världen digitaliseras det. Etern är nämligen full. Det analoga marknätet är från 1950-talet och när etern är så utvecklad kan man inte ens börja diskutera utveckling av tjänster och fler kanaler.

Vad blir bättre för oss tittare?
– Det blir bättre ljud och bild. I och med att det frigörs mer utrymme kommer vi få en mer utvecklad textteve och vi kan få mycket programinformation via fjärrkontrollen. På sikt kan man få utvecklad interaktivitet, kanske olika omröstningar, chatt och framföra åsikter.

Annons

Hur mycket mer plats ger digitaliseringen i etern?
– På en analog kanal får man plats med sju digitala kanaler.

Hur går det till?
– Ett analogt program sänder all information i varje bild hela tiden. Det kommer 25 bilder per sekund. I en digital sändning sänds bara förändringen mot föregående bild. Det är mycket mindre information.

Hur gör andra länder?
– Finland gör hela övergången på en gång, 2007. I Storbritannien, exempelvis, ska man släcka ner det analoga när 85 procent av befolkningen har möjlighet till digitalteve. Den andelen har vi nästan i Sverige, i och med kabelteveoch satellit. Så om vi kört den brittiska modellen hade det analoga nätet snart släkts ned.

När tar försäljningen av apparater med inbyggda boxar fart?
– Det kommer efter sommaren. Min subjektiva uppfattning är att det är bra med en vanlig box. Med en sådan behöver man inte köpa ny teve och boxen kan flyttas med till sommarstugan exempelvis.

Så berörs du när vi går över till digitalteve:

Du som har:
Kabelteve - behöver inte agera
Parabol - behöver inte agera
Antenn - du behöver digitalbox

Checklista för dig som funderar på digitalboxKonsumentverket och Digital-tevekommissionen har nu gjort en praktisk checklista för dig som har antenn på taket. Läs mer...

Fakta om digital-tv:

Det analoga tevenätet ska släckas ner i hela Sverige och ersättas av digitalteve. Först ut är Gotland, Gävle och Motala. Här släcks de analoga sändningarna successivt fram till 13 december 2005. Då har alla tre kommunerna digitala sändningar.

Övergången i hela landet ska vara fullbordad 1 januari 2008.

Webbadressen till Digitalteve-kommissionen är:

www.digitaltvovergangen.se

Testa hur du berörs!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 maj 2005

0 Kommentarer

1

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

I samarbete med Boxer

Hitta tillbaka till dina favoritkanaler

Tv-experten Anders Lycke, operativ chef på Boxer, hjälper dig att hitta tillbaka till favoritserierna och sporten.

I samarbete med Boxer

Bredband – så funkar det

Bredband, fiber och hastighet mätt i megabit per sekund – dagens teknik kan vara ganska komplicerad. Hanna Wahlstedt, produktchef på Boxer, hjälper...

0

Smarta sidan - Få koll på digital-teve!

Här kommer lite information för dig som vill byta, inhandla eller bara veta lite mer om digital-teve.

0

Surfa lugnt – men hur?

Hur ska vi göra för att skydda oss mot skräpmejl och andra faror som finns ute på nätet?

0

Garderoben blev bio

Garderoberna längs korridoren togs bort och plötsligt blev där plats för en mysig biohörna.

0

Smart ljud och snygg bild

Är klunsiga teveapparater och skrangliga cd-ställ ett minne blott? Nya tekniken är i allafall platt, smart, snygg och inte sällan trådlös och nedladdnin...

0

Vilken bra bild!

Den gamla teven måste ha lagt av under det stora åskvädret, som drabbade Österlen under den tidiga hösten. Den hade hängt med länge och snart blir det...

0

Digitalteve på olika sätt

Är det dags att gå över till digitalteve? Då finns det gott om alternativ att välja bland. Vi i Villa tipsar om sju typer av lösningar för marksänd...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons