Annons
Foto Sony
Foto Sony

Digitalteve - så berörs du

Elektronik

Nu startar övergången till digitalteve. För de flesta sker övergången utan att vi konsumenter behöver göra någonting. Men för majoriteten villaägare innebär övergången extra kostnader.

Annons

Det är de som har vanlig teveantenn på taket berörs när analogt ska bli digitalt i etern. Lättare är det för de cirka 50 procent av hushållen som har kabelteve. De behöver inte göra någonting när övergången till digitalteve genomförs. Cirka 20 procent har satellit, inte heller de berörs.

Men viktigt att tänka på för dem som tittar via satellit är att de teveapparater och andra mottagare som inte är kopplad till parabolen behöver digitalbox. Många har exempelvis en andra teve i hemmet som tar in kanalerna via teveantenn. Inte heller de som är anslutna till någon kabeloperatör i en samfällighet behöver köpa digitalbox i samband med övergången.

– I radhuset där jag bor har vi kabel via samfällighet. Då behöver man inte agera. Men om man vill ha mer än grundutbudet ska man prata med sin operatör, säger Stina Sandell, informatör på regeringskansliet.

Enklaste alternativet på digitalbox kostar mellan 800 och 900 kronor. Men där finns ingen plats för så kallade programkort. Det innebär att de bara är anpassade för de kanaler som ingår i friutbudet: SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT24 och TV4.

För att få tillgång till större utbud av kanaler får man vända sig till operatörer som Viasat eller Canal digital.

– Man kanske inte är intresserad av många kanaler. Då är enkelboxen tillräcklig, säger Stina Sandell.

Hon tror också att många kommer att välja ett abonnemang med större kanalutbud till en teve och enkelboxar till de teveapparater man tittar mer sällan på. För det ska poängteras. Man måste ha en box till varje tevemottagare. Och i Sverige har genomsnittshushållet 3,8 mottagare. Videon är exempelvis en egen mottagare, teven i vardagsrummet en, någon har kanske i sovrummet, köket, sommarstugan eller husvagnen. Totalt finns omkring tio miljoner teveapparater i landet.

Frågor om digitalteve


Stina Sandell, informatör på regeringskansliet, svarar.

Varför måste man ha en box till varje teve?
– Övergången innebär att man gör en omställning i nätet. Men apparaterna är analoga. Boxen omvandlar från husväggen till teven.

Måste man fortfarande betala teveavgift, trots att det kostar med omställningen och om man väljer ett abonnemang med utökat kanalutbud?
– Det är skilda saker. Boxkostnaden är för tekniken. Tevelicensen är inte samma sak. Det är en prenumeration på public service-utbudet, kan man säga.

Många upplever det som dyrt. Måste det kosta?
– Jag kan förstå att man upplever det som dyrt som konsument. Men det är ett teknikskifte som alla som berörs är med och betalar.

Är övergången verkligen nödvändig och är det något tittarna egentligen efterfrågar?
– Det handlar inte om Sverige ska göra det, utan när. Den här förändringen måste ske. Över hela världen digitaliseras det. Etern är nämligen full. Det analoga marknätet är från 1950-talet och när etern är så utvecklad kan man inte ens börja diskutera utveckling av tjänster och fler kanaler.

Vad blir bättre för oss tittare?
– Det blir bättre ljud och bild. I och med att det frigörs mer utrymme kommer vi få en mer utvecklad textteve och vi kan få mycket programinformation via fjärrkontrollen. På sikt kan man få utvecklad interaktivitet, kanske olika omröstningar, chatt och framföra åsikter.

Annons

Hur mycket mer plats ger digitaliseringen i etern?
– På en analog kanal får man plats med sju digitala kanaler.

Hur går det till?
– Ett analogt program sänder all information i varje bild hela tiden. Det kommer 25 bilder per sekund. I en digital sändning sänds bara förändringen mot föregående bild. Det är mycket mindre information.

Hur gör andra länder?
– Finland gör hela övergången på en gång, 2007. I Storbritannien, exempelvis, ska man släcka ner det analoga när 85 procent av befolkningen har möjlighet till digitalteve. Den andelen har vi nästan i Sverige, i och med kabelteveoch satellit. Så om vi kört den brittiska modellen hade det analoga nätet snart släkts ned.

När tar försäljningen av apparater med inbyggda boxar fart?
– Det kommer efter sommaren. Min subjektiva uppfattning är att det är bra med en vanlig box. Med en sådan behöver man inte köpa ny teve och boxen kan flyttas med till sommarstugan exempelvis.

Så berörs du när vi går över till digitalteve:

Du som har:
Kabelteve - behöver inte agera
Parabol - behöver inte agera
Antenn - du behöver digitalbox

Checklista för dig som funderar på digitalboxKonsumentverket och Digital-tevekommissionen har nu gjort en praktisk checklista för dig som har antenn på taket. Läs mer...

Fakta om digital-tv:

Det analoga tevenätet ska släckas ner i hela Sverige och ersättas av digitalteve. Först ut är Gotland, Gävle och Motala. Här släcks de analoga sändningarna successivt fram till 13 december 2005. Då har alla tre kommunerna digitala sändningar.

Övergången i hela landet ska vara fullbordad 1 januari 2008.

Webbadressen till Digitalteve-kommissionen är:

www.digitaltvovergangen.se

Testa hur du berörs!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25. maj 2005
 
Annons
Mer om Elektronik

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Annons

Ta med tv:n på semestern!

Elektronik Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Elektronik Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

3D hemma – framtid eller flopp?

Elektronik Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons