Annons
Foto Sony
Foto Sony

Digitalteve - så berörs du

Elektronik

Nu startar övergången till digitalteve. För de flesta sker övergången utan att vi konsumenter behöver göra någonting. Men för majoriteten villaägare innebär övergången extra kostnader.

Annons

Det är de som har vanlig teveantenn på taket berörs när analogt ska bli digitalt i etern. Lättare är det för de cirka 50 procent av hushållen som har kabelteve. De behöver inte göra någonting när övergången till digitalteve genomförs. Cirka 20 procent har satellit, inte heller de berörs.

Men viktigt att tänka på för dem som tittar via satellit är att de teveapparater och andra mottagare som inte är kopplad till parabolen behöver digitalbox. Många har exempelvis en andra teve i hemmet som tar in kanalerna via teveantenn. Inte heller de som är anslutna till någon kabeloperatör i en samfällighet behöver köpa digitalbox i samband med övergången.

– I radhuset där jag bor har vi kabel via samfällighet. Då behöver man inte agera. Men om man vill ha mer än grundutbudet ska man prata med sin operatör, säger Stina Sandell, informatör på regeringskansliet.

Enklaste alternativet på digitalbox kostar mellan 800 och 900 kronor. Men där finns ingen plats för så kallade programkort. Det innebär att de bara är anpassade för de kanaler som ingår i friutbudet: SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT24 och TV4.

För att få tillgång till större utbud av kanaler får man vända sig till operatörer som Viasat eller Canal digital.

– Man kanske inte är intresserad av många kanaler. Då är enkelboxen tillräcklig, säger Stina Sandell.

Hon tror också att många kommer att välja ett abonnemang med större kanalutbud till en teve och enkelboxar till de teveapparater man tittar mer sällan på. För det ska poängteras. Man måste ha en box till varje tevemottagare. Och i Sverige har genomsnittshushållet 3,8 mottagare. Videon är exempelvis en egen mottagare, teven i vardagsrummet en, någon har kanske i sovrummet, köket, sommarstugan eller husvagnen. Totalt finns omkring tio miljoner teveapparater i landet.

Frågor om digitalteve


Stina Sandell, informatör på regeringskansliet, svarar.

Varför måste man ha en box till varje teve?
– Övergången innebär att man gör en omställning i nätet. Men apparaterna är analoga. Boxen omvandlar från husväggen till teven.

Måste man fortfarande betala teveavgift, trots att det kostar med omställningen och om man väljer ett abonnemang med utökat kanalutbud?
– Det är skilda saker. Boxkostnaden är för tekniken. Tevelicensen är inte samma sak. Det är en prenumeration på public service-utbudet, kan man säga.

Många upplever det som dyrt. Måste det kosta?
– Jag kan förstå att man upplever det som dyrt som konsument. Men det är ett teknikskifte som alla som berörs är med och betalar.

Är övergången verkligen nödvändig och är det något tittarna egentligen efterfrågar?
– Det handlar inte om Sverige ska göra det, utan när. Den här förändringen måste ske. Över hela världen digitaliseras det. Etern är nämligen full. Det analoga marknätet är från 1950-talet och när etern är så utvecklad kan man inte ens börja diskutera utveckling av tjänster och fler kanaler.

Vad blir bättre för oss tittare?
– Det blir bättre ljud och bild. I och med att det frigörs mer utrymme kommer vi få en mer utvecklad textteve och vi kan få mycket programinformation via fjärrkontrollen. På sikt kan man få utvecklad interaktivitet, kanske olika omröstningar, chatt och framföra åsikter.

Annons

Hur mycket mer plats ger digitaliseringen i etern?
– På en analog kanal får man plats med sju digitala kanaler.

Hur går det till?
– Ett analogt program sänder all information i varje bild hela tiden. Det kommer 25 bilder per sekund. I en digital sändning sänds bara förändringen mot föregående bild. Det är mycket mindre information.

Hur gör andra länder?
– Finland gör hela övergången på en gång, 2007. I Storbritannien, exempelvis, ska man släcka ner det analoga när 85 procent av befolkningen har möjlighet till digitalteve. Den andelen har vi nästan i Sverige, i och med kabelteveoch satellit. Så om vi kört den brittiska modellen hade det analoga nätet snart släkts ned.

När tar försäljningen av apparater med inbyggda boxar fart?
– Det kommer efter sommaren. Min subjektiva uppfattning är att det är bra med en vanlig box. Med en sådan behöver man inte köpa ny teve och boxen kan flyttas med till sommarstugan exempelvis.

Så berörs du när vi går över till digitalteve:

Du som har:
Kabelteve - behöver inte agera
Parabol - behöver inte agera
Antenn - du behöver digitalbox

Checklista för dig som funderar på digitalboxKonsumentverket och Digital-tevekommissionen har nu gjort en praktisk checklista för dig som har antenn på taket. Läs mer...

Fakta om digital-tv:

Det analoga tevenätet ska släckas ner i hela Sverige och ersättas av digitalteve. Först ut är Gotland, Gävle och Motala. Här släcks de analoga sändningarna successivt fram till 13 december 2005. Då har alla tre kommunerna digitala sändningar.

Övergången i hela landet ska vara fullbordad 1 januari 2008.

Webbadressen till Digitalteve-kommissionen är:

www.digitaltvovergangen.se

Testa hur du berörs!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 maj 2005
 
Annons
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Fem små TV-apparater till köket

Elektronik Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons