1, 2, 3, 4, hemmabio!

Elektronik

Temat surround har vi redan behandlat, här är fyra förslag på hur du kan bygga en hemmabio i praktiken, allt efter egen budget och ambitionsnivå.

Annons

I denna högst opretentiösa guide ska vi försöka ge en översikt över vilka olika nivåer som finns i hemmabiosammanhang. För även om stormarknaderna vill få dig att tro något annat med sina löften om superpriser så är det inte alls alla bild- och ljudprodukter som förtjänar att kallas för ”hemmabio”.

Därför har vi hoppat över de allra enklaste alternativen i den här översikten. Produkter som ljudlimpor och 2.1-system (två högtalare plus bashögtalare) fungerar utmärkt för dig som bara vill förbättra TV-ljudet, men vi anser att det är först när du är helt omringad av högtalare från alla håll och kanter som vi kan börja snacka hemmabio på allvar.

Allt-i-ett, budget

Alternativ 1             4 500 kr
Samsung HT-D5500, 5.1-system    

Hemmabio på låda

De så kallade allt-i-ett-lösningarna – ”Home Theater in a Box” – är den enklaste och billigaste inträdesbiljetten till hemmabio. Här får du allt du behöver: Blu-ray-spelare, förstärkare och högtalare, plus sladdar och monteringsmaterial i en enda låda. De flesta sådana allt-i-ett-system är enkla att sätta ihop och tar lite plats, har en enkel bruksanvisning och färgkodade kablar. Du klarar dig dessutom med en enda fjärrkontroll till allt. Tillverkaren har tagit hand om uppgiften att matcha de olika delarna efter varandra och många sådana 5.1-system låter förvånansvärt bra för pengarna – fast du kan glömma att konkurrera med den lokala biografen. Allt-i-ett-anläggningarna spelar varken högt eller särskilt rent, och passar därför bäst i mindre rum och på andra ställen där man ändå inte kan spela våldsamt högt.

Billig anläggning med separata komponenter

Alternativ 2                15 700 kr
Panasonic DMP-BDT110, Blu-ray-spelare     1 700 kr
Onkyo TX-NR509, hemmabioreceiver         4 000 kr
KEF KHT2005.3, 5.1-högtalarsystem        10 000 kr

Gott & blandat

Du kan köpa halvfabrikat eller laga till maten själv – de flesta vet vilket som smakar godast. Om du är seriöst intresserad av film och vill ha ett bättre surroundljud så lönar det sig definitivt att sätta ihop en anläggning av separata komponenter. Då kan du välja helt fritt mellan de delar som passar bäst, både till storleken på rummet och hur djupt du vill gräva i plånboken. Men som du ser i vårt exempel behöver inte en separat hemmabio kosta en hel förmögenhet.

I det här exemplet har vi lagt mest pengar på högtalarna, helt enkelt för att vi behöver sex stycken av dem och vill ha så hög kvalitet som möjligt. Högtalarna har naturligtvis stor inverkan på ljudet och om du väljer rätt kan du få ett fint ljud även med måttlig elektronik. Det är också enklare att byta ut förstärkaren än högtalarna längre fram.

Musikalisk hemmabio med stora högtalare

Alternativ 3                 70 900 kr
Pioneer BDP-LX54, 3D-Blu-ray-spelare        4 000 kr
Pioneer SC-LX83, hemmabioreceiver        24 000 kr
B&W CM8 + CM1 + Centre 2 + Sub        42 900 kr

Annons

Ja tack, både och

Att kombinera stereo och surround av högsta klass kan vara trixigt och man är ofta tvungen att prioritera. Om film och musik räknas lika mycket bör man göra som vi har gjort i det här exemplet och satsa på lika hög kvalitet i alla kanaler. Börja med ett par bra fronthögtalare och välj den största centerhögtalaren som finns från samma märke och komplettera sedan med bakhögtalare i samma serie. Vi har valt en kraftfull och påkostad 7.1-receiver men håller oss till ett 5.1-system och använder de två extra förstärkarkanalerna till att bi-ampa fronthögtalarna för att få mer kraft och bättre ljud.

Om tonvikten däremot ligger på bra stereo kan ett alternativ vara att skaffa en High End-stereoförstärkare med processoringång. Då tar stereoförstärkaren hand om musiken, och dess effekt driver fronthögtalarna i hemmabion. Resten av högtalarna kan drivas av en (förhållandevis) billig hemmabioförstärkare. Nackdelen med en sådan hybridkoppling är att den är mer komplicerad och att den medför en del extra apparater och kablar.

En riktig hemmabiograf

Exempel 4                 174 000 kronor

Exempel:
Oppo BDP-95, 3D-Blu-ray-spelare                   12 000 kr
Onkyo PA-MC5500, 9-kanals effektförstärkare      17 000 kr
Onkyo PR-SC5508, 9.2-förförstärkare        25 000 kr
Klipsch THX Ultra 2, högtalarsystem            120 000 kr
       

Kompromisslöst

Om du har ambitioner om att ge den lokala biografen en hård match klarar du dig inte utan ett skräddarsytt hemmabiorum där alla förhållanden är helt optimala för att njuta av film. Du måste ha en stor bild, bekväma fåtäljer och framför allt full kontroll över ljudet och ljuset i rummet.

I en riktig bio vill vi att det ska vara så lite som möjligt som stör bild- och ljudupplevelsen. Därför är rummet helst mörklagt, elektroniken står dold i ett skåp eller intilliggande rum, och högtalarna är inbyggda i väggen, eller ännu hellre placerade bakom en perforerad filmduk. Många hemmabioentusiaster utgår från en källare eller vind och bygger sitt biorum från grunden, med speciella hänsyn till akustik och ljusinsläpp.

Det bästa med en sådan här hemmabio är att det låter oss välja elektronik och högtalare som passar speciellt bra till filmljud. Ett THX-godkänt högtalarsystem är en bra utgångspunkt eftersom det lever upp till en rad kvalitetskrav på spridning, ljudtryck och förvrängning. Detsamma gäller THX-godkända förstärkare. I det här exemplet har vi satsat på en tudelad kombination med processor och effektförstärkare som är mer flexibel när det gäller kraft och senare förbättringar.

21 oktober 2011

0 Kommentarer

1

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

I samarbete med Boxer

Hitta tillbaka till dina favoritkanaler

Tv-experten Anders Lycke, operativ chef på Boxer, hjälper dig att hitta tillbaka till favoritserierna och sporten.

I samarbete med Boxer

Bredband – så funkar det

Bredband, fiber och hastighet mätt i megabit per sekund – dagens teknik kan vara ganska komplicerad. Hanna Wahlstedt, produktchef på Boxer, hjälper...

0

Smarta sidan - Få koll på digital-teve!

Här kommer lite information för dig som vill byta, inhandla eller bara veta lite mer om digital-teve.

0

Surfa lugnt – men hur?

Hur ska vi göra för att skydda oss mot skräpmejl och andra faror som finns ute på nätet?

0

Garderoben blev bio

Garderoberna längs korridoren togs bort och plötsligt blev där plats för en mysig biohörna.

0

Smart ljud och snygg bild

Är klunsiga teveapparater och skrangliga cd-ställ ett minne blott? Nya tekniken är i allafall platt, smart, snygg och inte sällan trådlös och nedladdnin...

0

Vilken bra bild!

Den gamla teven måste ha lagt av under det stora åskvädret, som drabbade Österlen under den tidiga hösten. Den hade hängt med länge och snart blir det...

0

Digitalteve på olika sätt

Är det dags att gå över till digitalteve? Då finns det gott om alternativ att välja bland. Vi i Villa tipsar om sju typer av lösningar för marksänd...