Sara Vadadi smyckade Nobelfesten 2015. Här är hennes bästa tips på hur du får ett fint middagsbord med blommor.
Sara Vadadi smyckade Nobelfesten 2015. Här är hennes bästa tips på hur du får ett fint middagsbord med blommor. Foto: Sara Åhlström

Så dukar du upp ett fint bord med blommor

Inredning

Ska du ha en middagsbjudning i helgen? Imponera på gästerna med finaste dukningen. Här är expertens bästa tips. 

Annons

Visst är det roligt att bjuda hem nära och kära på en härlig middag då och då? Men tänk på att det inte bara är maten som är viktig, en fin dukning höjer feststämningen rejält. Sara Vadadi är floristlärare på Floristutbildarna och har bland annat smyckat Nobelfesten 2015 – här är hennes bästa tips för dig som vill fixa finaste middagsbordet.

– Ofta lägger man mycket fokus på mat och dryck och kanske ställer fram en enkel vas på bordet. Men det går att göra så mycket mer, berättar Sara Vadadi.

Så fixar du dukningen med hjälp av blommor

1. Komplettera med flera vaser i olika höjder – det ger en annan känsla i dukningen. Många små vaser med enstaka blommor i skapar en finare helhet än en stor bukett.

2. Jobba höjdmässigt! Låt något sticka ut och vara extra högt. Men tänk på att gästerna ska kunna prata med sin bordsgranne utan att blommorna är i vägen.

3. Satsa på färger!

Ska du bjuda in till mysig höstmiddag? Låt blommor, vaser och tallrikar visa upp kvällens tema.

4. Låt blommorna visa helheten från middagens tema, låt de vara ett komplement till middagen. Bjuder du in till glöggmys – låt blommorna visa det. Blommorna ska skapa en känsla!

5. Jobba grupperat, med många och olika höjder på blommorna.

Sara Vadadi från Floristutbildarna visar hur fin bordsdukningen kan bli med hjälp av stickmassa.

6. Bästa tipset: Stickmassa! Plocka av blommor från gamla buketter och använd, snitta om dem och sätt in dessa i stickmassa. Om du enbart sätter blommor på kanterna av stickmassan så kan du lägga en spegel uppe på stickmassan. Placerar sedan små vaser med blommor på spegeln så ger det en dubbel effekt och skapar en lyster. Middagen känns plötsligt mer exklusiv och lyxig!

Annons
Sara Åhlström
02 november 2016
 
Annons
Mer om Inredning

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp! 

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!

17 perfekta lönnrum!

Inredning Gör slag i saken – dölj extrarummet bakom en hemlig dörr!

11 galet mysiga hembibliotek för alla bokälskare

Inredning Här dömer vi boken efter omslaget! Eller snarare bokens omgivning… Ett vackert hembibliotek är det många bokmalar som drömmer om. Låt dig avundas – och inspireras av – dessa galet mysiga rum fullproppade med böcker!

Kika på Ikeas julnyheter 2017

Inredning Längtar du, precis som vi, redan till julafton? Spana in Ikeas julnyheter och dröm dig bort till hur du ska inreda hemmet i december!

10 fantastiska pysseltips

Inredning Sugen på att pyssla något kul till hemmet? Vi har samlat våra bästa pyssel-artiklar så att du enkelt ska kunna navigera och hitta ett roligt pyssel som...

10 helt otroliga källare

Inredning Vill du göra något roligt med din källare som bara står där och samlar damm? Här är 10 helt otroliga tips på hur du kan fixa den coolaste källaren i kvarteret! 

Lär dig att sticka

Inredning När du inte vill vara ute i kylan och frysa finns det betydligt mysigare saker att göra i villan – som att sticka sig en varm kofta. Författaren Maja...

VIDEO: Så fixar du ordning bland presentpappret

Inredning Har du kaos bland presentpappret? Här är superenkla knepet som fixar ordning och reda.