Nytt ljus över klotet

Hösten 2009 är början på slutet till Thomas Edisons lysande uppfinning. Utfasningen av vår vanliga gamla glödlampa har börjat. Ny teknik ger oss nu smartare ljuskällor som ger både bra ljus och drar mindre el!


LED-lampan är snart ett fullgott alternativ till glödlampan.

För många kan lågenergilampan inte längre anses som en nyhet. Trots det använder de svenska hushållen bara cirka 20 procent lysrör och lågenergilampor för att lysa upp sina hem. Fortfarande används alltså huvudsakligen traditionella glödlampor. Men från och med den 1 september 2009 kommer glödlamporna stegvis att sluta importeras och vi kommer att tvingas hitta energisnålare lösningar, vare sig vi gillar dem eller inte.

– Många tror att det fortfarande bara finns fula lågenergilampor med kallt ljus. Detta är fel, menar Peter Bennich, belysningsexpert på Energimyndigheten. Det finns numera en lång rad modeller som passar olika ändamål både i kron- och klotform. Dessutom finns de med olika ljusstyrka samt i varmvita varianter. Tillverkarna har tagit fram många alternativ till de lite tråkigare stavformade kompaktlysrören. Jag förstår också om en lågenergilampa kan uppfattas som dyr vid inköpstillfället. Men i kalkylen måste man också räkna med att den håller upp till tio gånger så länge som en vanlig glödlampa!

Energisnålt – och estetiskt

Lågenergilampan är fortfarande det alternativ som sparar mest energi – 70-80 procent jämfört med glödlampan – men Peter Bennich vill gärna också slå ett slag för de andra alternativ som står till buds, som till exempel den effektiva halogenlampan:

– En halogenlampa med skruvsockel liknar en traditionell glödlampa och kan användas på många ställen där man vill ha en elegantare lösning. Jag har till exempel mött många som är oroade över vad de nu ska skaffa för ny ljuskälla till sin kristallkrona. Då är en kronljusformad halogenlampa en fin lösning, eftersom den sparar 30 procents energi i förhållande till en vanlig glödlampa.

På sikt kommer även lysdiodlampan bli ett fullgott alternativ till glödlampan. Dessa LED-lampor består av ljusemitterande dioder och producerar ljus på ett energisnålt sätt. De beräknas hålla hela 20-50 gånger längre än en glödlampa. Dessutom har de en låg värmestrålning. LED-tekniken är under utveckling och finns än så länge främst för användningsområden där man behöver ett riktat ljus. För att spara el rekommenderar därför Energimyndigheten att man – om möjligt – ska byta ut sina halogenspotlight mot just en LED-lampa eller en lågenergilampa med reflektor.


Peter Bennich.

Satsa på bra lågenergilampor!

– Det är viktigt att man väljer lågenergilampor av god kvalitet. Det säger sig självt att en lågenergilampa för 10 kronor inte är så jättebra. Jag rekommenderar att man tar med de lampor man söker alternativ till och går till en fackhandelsbutik och frågar sig fram – det finns många goda lösningar att få, säger Peter Bennich på Energimyndigheten.

Från och med den 1 september 2009 ställs högre krav på lågenergilampornas kvalitet – vad gäller tändningstid, livstid, färgåtergivning och energiklass.

På www.energimyndigheten.se hittar du färska tester av nya lågenergilampor.

Förbudet mot glödlampor

Ljuset från en vanlig glödlampa kommer från ungefär 10 procent av den energi som glödlampan använder. Resten blir endast värme. Detta är anledningen till att EU-kommissionen nu har beslutat att fasa ut glödlamporna från och med hösten 2009.

Förbudet, som i inledningsskedet innebär att det inte längre är tillåtet att importera matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor och över, bidrar både till ett bättre klimat och att du som konsument sparar pengar. De lampor som finns i butik får fortfarande säljas och användas i hemmen tills de tar slut.

Källa: Energimyndigheten

Köpinformation

Philips www.philips.com


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar