Mysig vägglampa

Belysning

Mysbelysning kan man inte få för mycket av så här års. Den här lampstommen snickrar du ihop på ett kick och tyget kan du ganska enkelt byta ut efter humör och årstid.

Annons

RÄTTELSE!
I texten i papperstidningen saknas information om att metallnippel i artikeln måste vara försedd med dragavlastare så att sladden sitter ordentligt fast om någon rycker i den. Vill du göra lampan, använd den korrigerade texten här på viivilla.se.

Mysbelysning kan man inte få för mycket av så här års. Den här lampstommen snickrar du ihop på ett kick och tyget kan du ganska enkelt byta ut efter humör och årstid.

Den här vägglampan består av en trästomme med en plexiglasskiva klädd med tyg. Använd inte ett tyg som alltför tunt – då syns lampan igenom, eller för tjockt – då släpper det inte igenom tillräckligt med ljus. Jag har använt ett halvkraftigt bomullstyg. Känner du dig osäker på det elektriska, be någon i elaffären hjälpa dig. Du kan också fästa en ljusslinga bakom ramen istället, om du helt vill slippa elkopplandet, det blir minst lika mysigt.

 

Du behöver:

• Kraftig plexiglasskiva 30x30 cm (be byggvaruhuset såga till den om du inte är van att arbeta i plexi)
Cirka 50 kronor beroende på hur stor bit du behöver köpa.
• Trälist cirka 1 cm tjock, 5 cm bred, 2 st 28 cm långa,
2 st 26 cm långa. 15 kronor
• Tyg 34x34 cm (jag använde ”Glimminge” från Åhlens,
295 kronor per meter
• 8 st större skruvar till ramen, 4 små till att fästa plexiskivan på ramen samt Karlssons klister 25 kronor
• 4 st ”möbeltassar” med spik, 20 kronor
• 1 st sladdställ med strömbrytare 180 cm, 30 kronor
• 1 st lamphållare E14, slät vit, 28 kronor
• 1 st dubbelgängad metallnippel (eller ännu hellre i plast) med dragavlastare, 20 kronor (att fästa lamphållaren i ramen)

Lampan består av en ramstomme i trä samt en kraftig plexiglasskiva klädd med tyg. Fäst på vägg till exempel med tavelupphägning eller låt ramen vila på en spik eller två.

Gör så här:


Börja med att klippa till tyget cirka 2 cm större än plexiglasskivan runt om. Fålla på maskin och se till att du har cirka 1 cm att vika runt plexiglasskivan.


Skruva ihop trästommen; 2 listbitar 28 cm långa , två st 26 cm. Lägg de korta brädorna innanför de långa, så får du en kvadratisk form. Måla ramen.


Centrera plexiskivan på stommen så att den sticker ut 2 cm runt om. Markera och borra hål i plexiglaset för skruvarna som ska fästa i träramen.


Vik in tyget runt plexiglasskivan och limma fast det på baksidan, jag använde Karlssons klister. Lägg i press så det fäster ordentligt och låt torka.


Peta försiktigt hål för skruven mellan trådarna i tyget med en tandpetare (så att inte tyget fransar sig). Borra fast plexiglasskivan på trästommen.


Borra ett 9 mm hål centrerat på nedersta ramen och skruva fast metallnippeln i träet. Skruva fast lamphållaren i metallnippeln.

Annons


Trä lampsladden genom metallnippeln och lamphållaren. Dela lamphållaren och skruva fast trådarna i kontakten. Sätt i E14-lampa, max 25 watt. Skruva åt dragavlastarskruven på metallnippeln. Provdra så att sladden sitter fast ordentligt.


Spika fast möbeltassar i varje hörn av träramen. Då får du ett luftmellanrum mellan lampa och vägg så det inte blir för varmt. Fäst på lämpligt vis på väggen.

20 december 2005

0 Kommentarer

0

Lys upp med egna gluggar

Klona dina ögon och du har en garanterad snackis på nästa fest!

2

Tänd på belysning

Fixa smart och snygg utebelysning på din altan, balkong eller i ditt uterum. Vi tipsar om vad du behöver tänka på!

0

Helgfint - snabbt

Egentligen behövs det bara massor av levande ljus för att skapa stämning hemma. Vill du lägga ner ett par timmar till på att göra riktigt jul- eller...

9

Kvicksilver i lågenergilampor och lysrör

I de lågenergilampor som vi använder i hemmen finns det kvicksilver. Vet du hur du tar hand om en lampa som går sönder?

0

Krönika: Vettiga vardagsplikter

Nu är allt som vanligt igen med jobb, skola och ungarnas föreningsliv som kräver föräldraengagemang och pengar för att fungera. Tungt, men jag har...

1

Miljönytt: EU förbjuder import av glödlampor

Från och med 1 januari 2009 förbjuder EU all import av matta glödlampor, samt klara 100 wattslampor.

0

Miljönytt: Släck lampan den 28 mars!

Lördagen den 28 mars släcks ljuset under en timme över hela välden. Är du med?