Mysig vägglampa

Belysning

Mysbelysning kan man inte få för mycket av så här års. Den här lampstommen snickrar du ihop på ett kick och tyget kan du ganska enkelt byta ut efter humör och årstid.

Annons

RÄTTELSE!
I texten i papperstidningen saknas information om att metallnippel i artikeln måste vara försedd med dragavlastare så att sladden sitter ordentligt fast om någon rycker i den. Vill du göra lampan, använd den korrigerade texten här på viivilla.se.

Mysbelysning kan man inte få för mycket av så här års. Den här lampstommen snickrar du ihop på ett kick och tyget kan du ganska enkelt byta ut efter humör och årstid.

Den här vägglampan består av en trästomme med en plexiglasskiva klädd med tyg. Använd inte ett tyg som alltför tunt – då syns lampan igenom, eller för tjockt – då släpper det inte igenom tillräckligt med ljus. Jag har använt ett halvkraftigt bomullstyg. Känner du dig osäker på det elektriska, be någon i elaffären hjälpa dig. Du kan också fästa en ljusslinga bakom ramen istället, om du helt vill slippa elkopplandet, det blir minst lika mysigt.

 

Du behöver:

• Kraftig plexiglasskiva 30x30 cm (be byggvaruhuset såga till den om du inte är van att arbeta i plexi)
Cirka 50 kronor beroende på hur stor bit du behöver köpa.
• Trälist cirka 1 cm tjock, 5 cm bred, 2 st 28 cm långa,
2 st 26 cm långa. 15 kronor
• Tyg 34x34 cm (jag använde ”Glimminge” från Åhlens,
295 kronor per meter
• 8 st större skruvar till ramen, 4 små till att fästa plexiskivan på ramen samt Karlssons klister 25 kronor
• 4 st ”möbeltassar” med spik, 20 kronor
• 1 st sladdställ med strömbrytare 180 cm, 30 kronor
• 1 st lamphållare E14, slät vit, 28 kronor
• 1 st dubbelgängad metallnippel (eller ännu hellre i plast) med dragavlastare, 20 kronor (att fästa lamphållaren i ramen)

Lampan består av en ramstomme i trä samt en kraftig plexiglasskiva klädd med tyg. Fäst på vägg till exempel med tavelupphägning eller låt ramen vila på en spik eller två.

Gör så här:


Börja med att klippa till tyget cirka 2 cm större än plexiglasskivan runt om. Fålla på maskin och se till att du har cirka 1 cm att vika runt plexiglasskivan.


Skruva ihop trästommen; 2 listbitar 28 cm långa , två st 26 cm. Lägg de korta brädorna innanför de långa, så får du en kvadratisk form. Måla ramen.


Centrera plexiskivan på stommen så att den sticker ut 2 cm runt om. Markera och borra hål i plexiglaset för skruvarna som ska fästa i träramen.


Vik in tyget runt plexiglasskivan och limma fast det på baksidan, jag använde Karlssons klister. Lägg i press så det fäster ordentligt och låt torka.


Peta försiktigt hål för skruven mellan trådarna i tyget med en tandpetare (så att inte tyget fransar sig). Borra fast plexiglasskivan på trästommen.


Borra ett 9 mm hål centrerat på nedersta ramen och skruva fast metallnippeln i träet. Skruva fast lamphållaren i metallnippeln.

Annons


Trä lampsladden genom metallnippeln och lamphållaren. Dela lamphållaren och skruva fast trådarna i kontakten. Sätt i E14-lampa, max 25 watt. Skruva åt dragavlastarskruven på metallnippeln. Provdra så att sladden sitter fast ordentligt.


Spika fast möbeltassar i varje hörn av träramen. Då får du ett luftmellanrum mellan lampa och vägg så det inte blir för varmt. Fäst på lämpligt vis på väggen.

20 december 2005

0 Kommentarer

0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

Julhus 2003

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Nu är det jul här i vårt hus

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Ljus i mörkret

Lyskraft! Utebelysing är vackert och välkomnande när det skymmer. Välj en lampa som passar stilen på huset.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Låt ditt hem lysa

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

0

Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt...

0

Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredning...

0

Nytt ljus med fiberoptik

Varför bara tänka i traditionell belysning? Med fiberoptik finns helt andra möjligheter än vad vi är vana vid, både ute och inne.