Möblera för ljus

I dessa energibesparingstider är det dagsljus som gäller. Belysning inkluderar därför i högsta grad en smart möblering och ljus färgsättning, säger Monica Säter, Vi i Villas belysningsexpert.

<!– –>
Återigen noterar man förvånat hur tidigt på dagen man tvingas tända. Återigen sänker sig mörkret över landet och återigen lägger man märke till hur stor betydelse ljuset har för det egna välbefinnandet. Monica Säter, som undervisar i belysningslära på Ljushögskolan i Jönköping, säger:

– Min främsta rekommendation är: använd dagsljuset så mycket som möjligt! Det är det bästa ljuset eftersom vår dygnsrytm är skapad efter dagsljuset. Det ger oss naturliga signaler – på vilka vi svarar med hormoner. Och om inte naturens signaler når fram kan man komma helt ur synk.

Dagsljus bästa lampan

Belysning sänder alltså ut felaktiga artificiella budskap. Monica Säter menar att om man bara tog fasta på detta så skulle vi se mindre sömnstörningar och färre hälsoproblem över huvudtaget, och uppmanar oss till att fundera över hur vi möblerar och hur vi faktiskt utnyttjar det naturliga ljuset.

– Byt gardiner och måla om väggarna – det kan ge en enorm effekt för dagsljusmiljön! Tester har visat att dagsljus ger bättre prestationer och piggare människor. Bara detta är anledning nog att se över rummen därhemma och det sätt man använder sin belysning!

Genom att placera skrivbord, läsfåtölj eller köksbord nära ett fönster kan man utnyttja dagsljuset betydligt bättre. Vita eller ljusa ytor reflekterar dagsljus in i rummet, medan mörka färger slukar ljus – en nog så viktig aspekt när man köper nya möbler eller klär om de gamla. Få tänker troligen på att färgen på fönsterkarmen också spelar stor roll. Och ska man sätta in nya fönster kan det vara idé att placera dem högt – ju mer himmel man ser genom fönstret, desto mer dagsljus blir det i rummet. Breda spröjs och fönsterkarmar stjäl också ljus.


Mjukt stämningsljus är också viktigt. Foto IKEA.

Förena ljuskälla och armatur rätt

Dagsljus i all ära, men när rullgardinen dras ner över himlavalvet redan på eftermiddagen så har vi inget val. Nu står istället valet mellan de nya energisnåla varianterna. Den gamla glödlampan, kommer från och med i höst att sluta importeras.

– Det kommer att dröja innan LED-armaturerna är lika bra som de vi har för glödlamporna. I väntan på denna utveckling bör man välja en kombination av armatur och ljuskälla som ger en komfortabel ljusmiljö. Glödljus ger med lätthet ett klart och behagligt ljus. Kompaktlysrör och LED är tuffare ljuskällor rent visuellt och behöver ett tyg eller bra papper för att mildras och spridas mjukt. Lyckas man kombinera de tuffare ljuskällorna med vackra material kan slutresultatet bli ett fräscht, vackert ljus med behaglig ton.

Skymningen inspirerar

Det där med ton är viktigare för oss svenskar än vad man kan tro. Vi vill ha varmare toner i vårt ljus – vilket vi associerar som positivt. Sydeuropéer gillar kyligare ljus, menar Monica Säter:

– Det har nog att göra med våra skymningar! Det mjuka varma ljuset är något vi längtar till häruppe i Norden.

Men all belysning måste inte vara så effektiv. Monica Säter anser att bara för att vi befinner oss i en energibesparingsera så måste vi inte bo i en stenåldersanläggning:

– Vi vill fortfarande bo i vackra hem och kan gott och väl använda lampor bara för dekoration eller stämning – som till exempel lysdioder i lådor eller trappor! Kompenserar man med energisnåla lösningar behöver man inte ha dåligt samvete för att man söker välbefinnande med hjälp av ett behagligt ljus. Vi svenskar behöver rent av detta för att orka med den mörka vintern.

Monica Säters bästa expertråd

Målet för din ljussättning är att den ska vara vacker, trivsam och praktisk och givetvis så energieffektiv som möjligt – utan att göra avkall på din trivsel, säger Monica Säter. Här bjuder vår egen belysningsexpert på sina bästa råd för bra belysning i varje rum!

Kök: Satsa på armaturer med energieffektiva ljuskällor i taket för gott ljus till vardags. Ett mer exklusivt ljus – för en trivsam middag – får man från en nerpendlad armatur över bordet, samt infällt ljus i/under skåp som kan dimmas.

Badrum: Använd armaturer i vackra material och gärna dimmer för flexibelt ljus. Se även till att du har bra ljus vid badrumsspegeln för att kunna se bra.

Sovrum: Satsa på storytiga armaturer med tyg eller papper som sprider ett jämnt och rofyllt ljus i rummet. Placera ljuset i ett hörn av rummet så får du ett fint allmänljus. Se till att du har bra ljus för att ligga och läsa och se till att det inte stör om någon sover i sängen bredvid. Glöm inte att förse garderoben med bra ljus invändigt.

Vardagsrum: Ljuset här bör vara trivsamt och fungera väl att ta emot gäster i. Infällda armaturer och spotlights lyfter fram det som är vackert i rummet. Golvstående storytiga armaturer ger ett harmoniskt allmänljus. Pendlad armatur över borden skapar centrum i rummet. Läslampor vid sittplatser underlättar arbete och läsning. Satsa på armaturer med vackra material och välj ljuskällor som går att dimma så har du både ett praktiskt och vackert ljus.

Hall: Satsa på vackra väggarmaturer i hallen och komplettera med något i taket. Lägg ljuset på dimmer för att ha rätt nivå vid städning och en mer behaglig nivå till vardags.

Arbetsrum: Arbetsplatsens armatur ska ha en nivå utifrån det du trivs med och vara absolut bländfri. Här bör du ha en armatur med inbyggd dimmer och som stannar i den position du bestämt.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar