Annons
Strunta gärna i gardiner! Möblera så att du drar nytta av dagsljuset och komplettera med ett riktat elljus när det skymmer.
Strunta gärna i gardiner! Möblera så att du drar nytta av dagsljuset och komplettera med ett riktat elljus när det skymmer. Foto: Markslöjd

Möblera för ljus

Belysning

I dessa energibesparingstider är det dagsljus som gäller. Belysning inkluderar därför i högsta grad en smart möblering och ljus färgsättning, säger Monica Säter, Vi i Villas belysningsexpert.

Annons

Återigen noterar man förvånat hur tidigt på dagen man tvingas tända. Återigen sänker sig mörkret över landet och återigen lägger man märke till hur stor betydelse ljuset har för det egna välbefinnandet. Monica Säter, som undervisar i belysningslära på Ljushögskolan i Jönköping, säger:

– Min främsta rekommendation är: använd dagsljuset så mycket som möjligt! Det är det bästa ljuset eftersom vår dygnsrytm är skapad efter dagsljuset. Det ger oss naturliga signaler - på vilka vi svarar med hormoner. Och om inte naturens signaler når fram kan man komma helt ur synk.

Dagsljus bästa lampan

Belysning sänder alltså ut felaktiga artificiella budskap. Monica Säter menar att om man bara tog fasta på detta så skulle vi se mindre sömnstörningar och färre hälsoproblem över huvudtaget, och uppmanar oss till att fundera över hur vi möblerar och hur vi faktiskt utnyttjar det naturliga ljuset.

– Byt gardiner och måla om väggarna – det kan ge en enorm effekt för dagsljusmiljön! Tester har visat att dagsljus ger bättre prestationer och piggare människor. Bara detta är anledning nog att se över rummen därhemma och det sätt man använder sin belysning!

Genom att placera skrivbord, läsfåtölj eller köksbord nära ett fönster kan man utnyttja dagsljuset betydligt bättre. Vita eller ljusa ytor reflekterar dagsljus in i rummet, medan mörka färger slukar ljus – en nog så viktig aspekt när man köper nya möbler eller klär om de gamla. Få tänker troligen på att färgen på fönsterkarmen också spelar stor roll. Och ska man sätta in nya fönster kan det vara idé att placera dem högt – ju mer himmel man ser genom fönstret, desto mer dagsljus blir det i rummet. Breda spröjs och fönsterkarmar stjäl också ljus.


Mjukt stämningsljus är också viktigt. Foto IKEA.

Förena ljuskälla och armatur rätt

Dagsljus i all ära, men när rullgardinen dras ner över himlavalvet redan på eftermiddagen så har vi inget val. Nu står istället valet mellan de nya energisnåla varianterna. Den gamla glödlampan, kommer från och med i höst att sluta importeras.

– Det kommer att dröja innan LED-armaturerna är lika bra som de vi har för glödlamporna. I väntan på denna utveckling bör man välja en kombination av armatur och ljuskälla som ger en komfortabel ljusmiljö. Glödljus ger med lätthet ett klart och behagligt ljus. Kompaktlysrör och LED är tuffare ljuskällor rent visuellt och behöver ett tyg eller bra papper för att mildras och spridas mjukt. Lyckas man kombinera de tuffare ljuskällorna med vackra material kan slutresultatet bli ett fräscht, vackert ljus med behaglig ton.

Skymningen inspirerar

Det där med ton är viktigare för oss svenskar än vad man kan tro. Vi vill ha varmare toner i vårt ljus – vilket vi associerar som positivt. Sydeuropéer gillar kyligare ljus, menar Monica Säter:

– Det har nog att göra med våra skymningar! Det mjuka varma ljuset är något vi längtar till häruppe i Norden.

Men all belysning måste inte vara så effektiv. Monica Säter anser att bara för att vi befinner oss i en energibesparingsera så måste vi inte bo i en stenåldersanläggning:

– Vi vill fortfarande bo i vackra hem och kan gott och väl använda lampor bara för dekoration eller stämning – som till exempel lysdioder i lådor eller trappor! Kompenserar man med energisnåla lösningar behöver man inte ha dåligt samvete för att man söker välbefinnande med hjälp av ett behagligt ljus. Vi svenskar behöver rent av detta för att orka med den mörka vintern.

Annons

Monica Säters bästa expertråd

Målet för din ljussättning är att den ska vara vacker, trivsam och praktisk och givetvis så energieffektiv som möjligt - utan att göra avkall på din trivsel, säger Monica Säter. Här bjuder vår egen belysningsexpert på sina bästa råd för bra belysning i varje rum!

Kök: Satsa på armaturer med energieffektiva ljuskällor i taket för gott ljus till vardags. Ett mer exklusivt ljus – för en trivsam middag – får man från en nerpendlad armatur över bordet, samt infällt ljus i/under skåp som kan dimmas.

Badrum: Använd armaturer i vackra material och gärna dimmer för flexibelt ljus. Se även till att du har bra ljus vid badrumsspegeln för att kunna se bra.

Sovrum: Satsa på storytiga armaturer med tyg eller papper som sprider ett jämnt och rofyllt ljus i rummet. Placera ljuset i ett hörn av rummet så får du ett fint allmänljus. Se till att du har bra ljus för att ligga och läsa och se till att det inte stör om någon sover i sängen bredvid. Glöm inte att förse garderoben med bra ljus invändigt.

Vardagsrum: Ljuset här bör vara trivsamt och fungera väl att ta emot gäster i. Infällda armaturer och spotlights lyfter fram det som är vackert i rummet. Golvstående storytiga armaturer ger ett harmoniskt allmänljus. Pendlad armatur över borden skapar centrum i rummet. Läslampor vid sittplatser underlättar arbete och läsning. Satsa på armaturer med vackra material och välj ljuskällor som går att dimma så har du både ett praktiskt och vackert ljus.

Hall: Satsa på vackra väggarmaturer i hallen och komplettera med något i taket. Lägg ljuset på dimmer för att ha rätt nivå vid städning och en mer behaglig nivå till vardags.

Arbetsrum: Arbetsplatsens armatur ska ha en nivå utifrån det du trivs med och vara absolut bländfri. Här bör du ha en armatur med inbyggd dimmer och som stannar i den position du bestämt.

25 september 2009

6 Kommentarer

2009-10-14
Anna-Kerstin Lundberg
2009-10-27
Leena
2009-10-27
Tina
0

Ljussätt badrummet på rätt sätt

Sätt ljus på tillvaron med rätt belysning. Ljusdesignern Svante Pettersson har experttipsen för hur du ska göra!

0

Gör en slinga av lampskärmar

En lampslinga av lampskärmar är ett enkelt och roligt diy-pyssel för dig som vill fixa mysig belysning.

0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

60-wattaren förbjuds

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

0

Krönika: Vettiga vardagsplikter

Nu är allt som vanligt igen med jobb, skola och ungarnas föreningsliv som kräver föräldraengagemang och pengar för att fungera. Tungt, men jag har...

1

Miljönytt: EU förbjuder import av glödlampor

Från och med 1 januari 2009 förbjuder EU all import av matta glödlampor, samt klara 100 wattslampor.

0

Nytt & Nyttigt augusti 09

I höst börjar utfasningen av glödlampor. Nu är det lågenergi- eller LED!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons