Annons

Miljönytt: EU förbjuder import av glödlampor

Belysning

Från och med 1 januari 2009 förbjuder EU all import av matta glödlampor, samt klara 100 wattslampor.

Annons

Serien "Nestor" från LampGustaf ligger rätt i tiden och är tillverkad speciellt för att fungera bra ihop med lågenergilampor. Prisexempel vägglampa, cirka 600 kr.

Utfasningen fortsätter sedan med förbud mot 75-25 watts glödlampor stegvis fram till 2012. Den idag självklaraste ersättaren är lågenergilampan, som bara drar ungefär en femtedel så mycket energi och har upp till tio gånger längre livslängd. Men även användningen av LED-belysning väntas bli större i framtiden.

Med utfasningen av glödlamporna räknar man med att vi i Sverige sparar 2 TWh, vilket är lika mycket som cirka 10 procent av all hushållsel. I hela Europa räknar man med att spara så mycket som cirka 40 TWh.

Källa: Energimyndigheten 2008-12-08

19 januari 2009

1 Kommentarer

2009-02-03
Lennart Rönnkvist
0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

Julhus 2003

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Nu är det jul här i vårt hus

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Ljus i mörkret

Lyskraft! Utebelysing är vackert och välkomnande när det skymmer. Välj en lampa som passar stilen på huset.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Låt ditt hem lysa

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

0

Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt...

0

Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredning...

0

Nytt ljus med fiberoptik

Varför bara tänka i traditionell belysning? Med fiberoptik finns helt andra möjligheter än vad vi är vana vid, både ute och inne.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons